Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 10:46 2 410 5

"Да, България!": Със закона си Пеевски се домогва до ЕМКО и "Петрол"

  • делян пеевски-
  • емко-
  • петрол

Становището е внесено в парламента

"Да, България!": Със закона си Пеевски се домогва до ЕМКО и "Петрол" - 1
Делян Пеевски

Законопроектът на Делян Пеевски за КТБ е опит за домогване до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ. Вносителите искат да вкарат ЕМКО, "Петрол" и други активи в обсега на лично преданите им синдици. Това се казва в становище на "Да, България", внесено в Парламента по повод проекта за изменения на Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите от ДПС Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид на 44-то Народно събрание.

Ето какво още се казва в становището:

Проектозаконът предлага решения, които са обратни на съвременните стандарти за производството по несъстоятелност. Предвижда се удължаване на сроковете за реализиране на производството по банковата несъстоятелност, без да има реални гаранции за повишаване на неговата ефективност. В България процентът на събираемост на вземанията и удовлетворяване на кредиторите в рамките на производството по несъстоятелността е значително под средните, а продължителността на производството е по-дълга от средната (по данни на Световната банка и Европейската комисия). Последицата от това е ниска ефективност на производството като цяло. Решенията, предлагани в законопроекта, ще доведат до още по-голямо задълбочаване на проблема.

Налице е явно противоречие между декларирани намерения и фактическите действия. Заявява се, че действията на синдиците по попълване на масата на несъстоятелността на КТБ (н.) били неефективни, тъй като “не са налице съществени резултати в дейността им относно връщането в масата на несъстоятелността на активите …”.

Същевременно, въпреки призивите на „Да, България!”, не е предприето нито едно действие за търсене на отговорност от некомпетентните и неефективни синдици на КТБ (н.), и съответно от квесторите преди тях. Точно обратното.

През 2015 г., парламентарната група на ДПС (т.е. на вносителите) е гласувала „ЗА“ преизбирането на ключови фигури от управлението на Централната банка, които носят отговорност за избора и дейността на квесторите на КТБ (н.), назначени с Решение на УС на БНБ. През 2017 г., повече от 6 месеца от мандата на 44-то Народно събрание, въпреки публичното настояване на „Да, България!“ от ФГВГБ не са предприети конкретни действия за смяна на синдици на КТБ (н.). Това е поредната имитация и отказ от търсене на отговорност от причинилите „Катастрофата КТБ”. Регулаторите в завладяната ни държава все по-често имитират, а не изпълняват, възложените им функции на гаранти за защита на обществения интерес. Пореден пример за това е и разрешението на БНБ Стоян Мавродиев да бъде избран за изпълнителен директор на Българската банка за развитие, въпреки съмненията в неговата компетентност и надеждност.

Аргументите на вносителите всъщност сочат, че се цели да се прикрият зловредните последици от субективната некомпетентност и бездействиена конкретни физически лица, a не повишаване на ефективността на производството по банковата несъстоятелност.

Твърди се, че законопроектът е естествено продължение на действията на вносителите за осветяване на всички факти и обстоятелства, свързани с фалита на КТБ (н.). Но в законопроекта няма нито една мярка за повече публичност или оповестяване на повече информация на широката общественост.

В случая става въпрос за опит за въздействие върху конкретни (интересни) активи, в полезрението на хората, които влияят върху този процес. Всъщност, вносителите искат да продължат домогването до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ като вкарат ЕМКО, Петрол и други обратно в обсега на лично преданите им синдици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червения милионер

    8 4 Отговор
    Журналята, стига с тоя Пеевски бе, все едно е някакъв гений или източника на всички злини в България, това не е вярно!
    Без Герб и подкрепата на Боко, Пеевски няма никакъв шанс, а без подкрепата на Москва и Путин, които реално стоят зад ДПС, въобще няма никакъв шанс.
    Ето това е патриотизъм, да кажеш истината! Вече се чудя дали въобще има хора, на които им пука за България и не са готови и майките си да продадат за пари!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 дебелите

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "червения милионер":

    Е то за какво иначе ония студент от Англия пита Боко, какво вижда в огледалото ? Има още три години до спирането на парите от еврофондовете и целта на тандема Б&П е да се (при)усвои, каквото може!
    После се сещате !
  • 3 Професор Вучков

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "червения милионер":

    Мойто момче,ти явно разплете задкулисието в държавата,машала.Сега и книга чакам да издадеш.
  • 4 Кънчо Гъзодеров

    1 1 Отговор
    Шиши Сюнета ми е любимец.
  • 5 1234

    3 0 Отговор
    Апетитът идва с яденето,а той има огромен апетит,да се задави дано.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове