Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 20:34 1 251 7

Иван Гранитски: Денят на будителите е осквернен от Хелоуин

  • иван гранитски-
  • хелоуин-
  • ден на будителите

Празникът на будителите днес е много важен, дори може би по-важен, отколкото преди 100 години

Честването на 1-ви ноември днес е много важно, дори по-важно, отколкото преди 100 години. Това е така, защото виждаме какво се случва с българското общество. Това заяви пред epicenter.bg писателят и публицист Иван Гранитски.

Ето какво написа той:

Преди всичко бих искал да честитя на българите Деня на будителите.

Тук трябва да подчертаем, че единствената държава в света с такъв празник, е България. И това не е случайно. Прието е преди повече от 100 години от тогавашните наши държавници и умни мъже, които са решили, че има нужда от такъв празник. Празник, който „говори” за събуждането на обществото, на мисленето на българското общество и за приковаването на неговото внимание към великите традиции, които е имала България. За великото й минало като наследник на няколко цивилизации – от античната гръцка, през прабългарската, римска, византийска и османска. Повече от седем велики цивилизации са втъкали своите исторически послания във вените на историческата памет на България.

И ние, днешните българи, сме наследници на посланията на тези велики цивилизации.

А празникът на будителите днес е много важен, дори може би по-важен, отколкото преди 100 години. Това е така, защото виждаме какво се случва с българското общество.

Днес 1-ви ноември е осквернен от честването на Хелоуин – един чужд празник, който няма никакви корени в българската история и съвременност, но е противопоставен на Денят на българските будители. Електронни и печатни медии са залети от възхищение и възторг, от едно едва ли не хихикащо раболепие пред този чужд на нравите ни празник.

Какво всъщност ни внушава той? Вещици, зомбита и т.н. Всичко това би могло да бъде тема на среднощни филми на ужасите – има и такива зрители, но не може да бъде заместител на 1-ви ноември, Денят на будителите. Позорно и недостойно е това подменяне на ценности. Аз се чудя как нашето правителство и политиците ни не реагират.

И съм изненадан и поразен, че един достоен кмет като кмета на Елин Пелин, който е забранил този празник и то с право, бива атакуван от различни медии и добре подставени лица, добре платени от Сорос и други структури като циганолюбите от Хелзинския комитет, да бъде обругаван, за това, че е забранил празнуването на Хелоуин. Разбира се, че ще го забрани! Това е работата на един достоен български кмет. Той трябва да бъде награден и примерът му да бъде приет на въоръжение от другите кметове.

Една държава, която иска да има бъдеще и която уважава своето минало, цени своите възрожденци, своите будители, писатели, интелектуалци, държавници и генерали.

В момента се връщам от града-герой Сопот, където чествахме Деня на българските будители с акад. Васил Проданов и с множество български учени. Там ставаше дума за ролята на рода Вазови – не само на патриарха на българската литература Иван Вазов, но и на генералите Владимир и Георги Вазови, на целия род.

И в един такъв ден – свещен и важен, да се подменя духът на будителите, духът на България с един скверен и доста съмнителен празник, при това с никакво отношение към Европа и хептен към България, смятам, че това е не само позорно, а и контрапродуктивно, не действа за единението на българската нация.

Впрочем, за това помага и този празник – Денят на будителите, за единението, а не разединението и противопоставянето. Затова в свещен ден като днешния: от една страна трябва да поднесем почитания и да се преклоним с трепет пред подвига на нашите будители и възрожденци, стопански дейци, военни, духовници, Светата православна църква, революционери, мислители, писатели, днешни кметове и достойни предишни градоначалници, а от друга страна, трябва да се противопоставяме категорично и рязко срещу опитите да бъде подрита, подронена и ерозирана българската национална идентичност, която стои в основата на българската държавност.

Нека за пореден път да кажем: една държава като България, която има повече от 1800 години история няма право да подменя истинските си традиции и да ги подменя с преходни, несериозни и нямащи повече от 100 години история дати и събития, които нямат общо с българската идентичност.

Първо трябва да бъдем българи, преди да бъдем европейци!

Нека си припомним, че основателите и бащите на идеята за Обединена Европа – и Де Гол, и други, които са в началото, преди повече от 60 години, казват: „Европа на нациите”. Никъде не са казали: „Европа на денационализирането”.

Така че нашите политици са в дълг на обществото. Те не трябва да слушат приспивната песен на сирените от Брюксел, на мултикултуралистите, които се провалиха с гръм и трясък и доведоха до грандиозни страдания на Европа, а трябва да слушат гласът на своята историческа съвест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ridik

    10 18 Отговор
    Комунист. Тази диагноза обяснява всичко в тази словестна полюция.

    Коментиран от #4

  • 2 123

    12 4 Отговор
    Щом такива възвишени души като тебе не могат да направят разликата между двата празника, то не знам какво остава за обекновените култур трегери като мен. Едното е карнавал, а другото е празник основан на история, култура и традиция. А защо младите предпочитат карнавала, ето това е въпрос на който Вие измисленяци трябва да отговорите. Защото Вие сте отговорни за културното самоубийство на нацията....
  • 3 Истината винаги боли

    13 5 Отговор
    Много добре казано!А иначе Българите обичат да се правят на всякакви маймуни,но не и на Българи.А това че е комунист,не значи че не може да бъде Българин по душа,за разлика от много либерали и демократи с душа на безродници....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 паметлив

    6 14 Отговор
    Това дума не не обелил за грабежа 1996-97 организиран от любимата му БСП. Сега да не се прави на патриот.
  • 6 Кака Гинка

    14 0 Отговор
    Чудесно,но къде бяхте толкова години бе,господа български интелектуалци? Насаждахте чужди празници ,чужда "култура" и ги превърнахте в традиция, промивайки мозъците на няколко поколения младежи.Отгледахте си еничери,верни на "великите евроатлантически" ценности,работихте неуморно за затриването на всичко българско пък сега - олеле! И верни на традициите от едно време тръгнахте да насаждате патриотизъм със забрани и постановления.Е,няма да стане - когато сам сечеш клона на който си седнал,няма как накрая да не паднеш на земята.Турците не успяха да ни затрият пет века,но вие почти успяхте и то за някакви си 30 години...
  • 7 Свободен

    2 6 Отговор
    Българите са осквернени заради ниските доходи и корумпираната съдебна система, това са истинските проблеми, а не хелуин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове