Last news in Fakti

4 Ноември, 2017 16:24 1 059 1

Бизнесмени на съд заради съборен тютюнев склад

  • тютюн-
  • склад-
  • георги бранеков-
  • александър николич

По делото са призовани 34 свидетели

Двамата бизнесмени и собственици на тютюневия склад на „Одрин 8” Георги Бранеков и Александър Николич застават пред съда следващата седмица. Двамата са обвинени за разрушаването на паметника на културата и безстопанственост.

Георги Бранеков е обвинен за това, че в периода 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г., като представител, и от 15 юли 2015 г. като управител на фирма „Одрин 8“ ЕООД-Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител с Александър Николич, като подбудител, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, включваща Тютюнев склад – сграда на ул. “Одрин” в гр. Пловдив, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, като е знаел, че нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство.

Георги Бранеков е предаден на съд и за това, че на 19 ноември 2010 г. в гр. Пловдив, като упълномощен представител на фирма „Одрин 8“ ЕООД, в съучастие като извършител с Александър Николич, като подбудител, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била, че сградата на ул. „Одрин“№8, квартал 165, планоснимачен №610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“ в гр. Пловдив .

Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд и Александър Николич, на 46 г., български и сръбски гражданин, за това, че в периода от 27 октомври 2009 г. до 19 ноември 2010 г., като управител на фирма „Одрин 8“ЕООД, при условията на продължавано престъпление, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство групов паметник на културата – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, включваща Тютюнев склад – сграда на ул. Одрин в гр. Пловдив, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, като е знаел, нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство.

Александър Николич е предаден на съд и за това, че в периода от 20 декември 2013 г. до 15 юли 2015 г., като управител на фирма „Одрин 8“-Пловдив ЕООД, и от 15 юли 2015 г. до 9 февруари 2016 г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд“,едноличен собственик на капитала на дружество „Одрин 8“ ЕООД, на 4 пъти в съучастие , като подбудител и помагач, умишлено склонил Георги Бранеков, да извърши престъпление и го подпомогнал чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи по организиране и осъществяване на противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство .

Александър Николич е предаден на съд и за това, че на 4 октомври 2010 г. , като управител на фирма „Одрин 8“ЕООД, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, като преправката е била в частта на съдържанието, че Сградата на ул. „Одрин“№8, кв.165, пл.№610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“.

Александър Николич е предаден на съди за това, че на 19 ноември 2012 г. умишлено склонил Георги Бранеков, като извършител и като пълномощник на фирма „Одрин 8“ ЕООД, чрез съвети и разяснения как и пред кои органи да се ползва от преправен официален документ, че Сградата на ул. „Одрин“№8, кв.165, пл.№610 в гр. Пловдив не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона“ на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад“ на ул. „Одрин“.

По делото са призовани 34 свидетели, извършени са строително-техническа, компютърна и графологична експертизи, приложени са протоколи за претърсвания и изземвания, справки за фирми, копия от документи и др. Установено е, че на мястото на разрушената сграда е било предвидено изграждане на многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросника

    4 0 Отговор
    A костов групата от дпс и пеевски, кога?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове