Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 06:30 899 1

Идва ли 10 ноември в здравеопазването?

  • здравеопазване-
  • лекар-
  • министър

Кирил Ананиев представи и вижданията за финансирането на сектора на здравеопазването при последното обсъждане на бюджета на Здравната каса в три парламентарни комисии

Кой поема поста на здравен министър след първата оставка в кабинета „Борисов 3“ става ясно в петък - 10 ноември.

През уикенда премиерът Бойко Борисов уточни, че ГЕРБ вече е готова с номинация и ще я обяви тази седмица. До поредна рокада в здравеопазването се стигна, след като Николай Петров се отказа от поста миналия понеделник. Оставката стана факт ден след излъчването на телевизионен репортаж за нарушения от страна на Петров като директор на Военно-медицинската академия (ВМА), припомня БНР.

Според неофициална информация за нов министър на здравеопазването ще бъде предложен Кирил Ананиев, който сега е заместник-министър на финансите. Той е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса, като тази длъжност е заемал неколкократно през годините. Кирил Ананиев е сред експертите с най-задълбочени познания за финансирането на здравната система, посочват анализатори.

След като проф. Николай Петров подаде оставка, министърът на финансите Владислав Горанов намекна, че е по-добре новият здравен министър да бъде финансист, а не лекар. По-рано днес беше съобщено, че кандидатурата за нов министър на здравеопазването е била утвърдена от лидерите на партиите от управляващата коалиция. Конкретно име обаче не беше обявено. Предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на Бюджет 2018, информира пресслужбата на кабинета.

Кирил Ананиев засега отговаря на профила, очертан преди дни от финансовия министър Горанов - финансист, който дълги години да е работил по проблемите с финансирането на сектора. Професионалният му профил напълно покрива изискването да познава системата и проблемите, както и да не е част от лобита. Заместник -финансовият министър Ананиев е авторът на идеята да се въведе мораториум върху плащането на нови лекарства от Касата и за разкриването на нови дейности и болници. Той е председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Докато премиерът търсеше заместник на Николай Петров, именно Ананиев представи и вижданията за финансирането на сектора на здравеопазването при последното обсъждане на бюджета на Здравната каса в три парламентарни комисии.

Запознати не потвърждават официално, но и не отричат, че той е избраният, който ще седне в овакантения стол на Николай Петров в Министерството на здравеопазването. Единствената въпросителна към момента е дали Кирил Ананиев ще бъде убеден да каже "да" и да приеме офертата за министерското кресло.

Със шансове е и сегашният зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков, чието име беше сред обсъжданите в публичното пространство за поста. Той също е приемлива фигура, която успешно работи с професор Николай Петров и е в състояние да осигури приемственост при водените политики - за да се "запушат пробойните" в системата.

Здравен министър няма да е нито професор Генчо Начев, нито директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. Няма и не желаят да поемат поста председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова , както и бившата здравна министърка Десислава Атанасова.

Проф. д-р Генчо Начев отрече той да е бъдещият министър на здравеопазването, както и някой да е разговарял с него. В "Денят започва" директорът на университетската МБАЛ “Света Екатерина” каза, че принципно би приел при условие, че се гарантира осъществяване на това, което трябва да се направи, но както и да му предложат, няма да приеме.

Очаква се номинацията да бъде внесена в Народното събрание най-вероятно в края на тази седмица, след като бюджетът за 2018-та година бъде приет на първо четене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Ананиев е личен финансов съветник на Първанов-Йотова и ще продължи спонсорирането на частните комунистически и турски болници-Токуда,Сити клиник,Аджъбадем и т.н.!Честито!Комунист и турчин да ме лекува е първа радост за теб!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове