8 Ноември, 2017 01:30 1 002 0

Искат отпадане на очната ставка за насилвани деца

  • омбудсман-
  • насилие-
  • очна ставка

От началото на годината до края на септември към отделите „Закрила на детето“ са подадени 1016 сигнала за насилие над деца, като по 694 от тях е проведен координационен механизъм за взаимодействие

Искат отпадане на очната ставка за насилвани деца - 1
Снимка: Пресцентър

Граждански организации, със съдействието на институцията на Омбудсмана на Република България, проведоха кръгла маса на тема „Предизвикателства и препоръки пред гарантиране правата на децата, пострадали от насилие“. Събитието бе провокирано от пореден случай на бездействие и неадекватна реакция от страна на институции на местно ниво по случай на 11-годишна жертва на сексуално насилие.

Екатерина Велева и Марияна Евтимова от Фондация „П.У.Л.С“, която от години работи с възрастни и деца, които са преживели насилие в региона на Югозападна България, разказаха на присъстващите за съдбата на малолетна жертва на сексуално насилие, която са подкрепяли през последната година.

Оказва се, че единайсетгодишното момиче и до момента продължава да не получава справедливо правосъдие за упражненото върху нея сексуално насилие от втория ѝ баща, като е подложена на многобройни унизителни разпити в съдебна зала. Историята демонстрира тревожни тенденции по отношение на действията и капацитета за реакция на отговорните институции, както и по отношение на нагласите на обществеността спрямо децата, жертви на насилие.

В срещата се включиха зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник омбудсманът Диана Ковачева, директорът дирекция „Права на детето“ в институцията на Омбудсмана Ева Жечева, Даниела Машева от Висшия съдебен съвет, представители на прокуратурата, ресорни министерства, експерти от УНИЦЕФ – България и от граждански организации, работещи по темата за предотвратяване на насилието над деца като Институт за социални дейности и практики, Асоциация Анимус и др.

Участниците не спестиха критиките си към органите за закрила на детето, съда и прокуратурата, МВР и останалите институции за продължаващата през годините липса на достатъчен ангажимент от тяхна страна за ефективно прилагане на Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.

Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, представи българското и европейското законодателство в областта на правата на децата, жертви на насилие като наблегна върху Директива 2012/29 на Европейския съюз за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, която въпреки скорошните поправки в НПК все още не е напълно транспонирана у нас и така щадящото изслушване на деца остава все още пожелателно.

Според Директивата, за децата жертви се счита, че имат специфични нужди от защита поради уязвимостта им към вторично и повторно виктимизиране, сплашване и отмъщение. Следователно децата винаги са уязвима група жертви, които имат нужда от специфични мерки за защита, а за да се прецени от какви мерки имат нужда задължително се прави индивидуална оценка.

По думите на Богданов е „недопустимо деца в страната да продължават да бъдат разпитвани многократно пред голям брой хора, непознати лица, дори в присъствието на обвиняемия в момент, в който те се чувстват най-уязвими“.

Той призова очната ставка да отпадне като допустим начин за доказване на престъпления, когато става дума за деца и прикани Министерството на правосъдието да въведе докрай изискванията на Директива 2012/29 на Европейския съюз, за незачитането на която страната ни би трябвало да търпи санкции от 2015 г. насам.

По време на дискусията заинтересованите страни бяха провокирани да вземат отношение по казуса, както и да представят отчет за прилагането на нормативната рамка в областта на закрилата на децата, жертви на насилие. В същото време Национална мрежа за децата представи основните препоръки, които според гражданските организации, ще помогнат на системата за закрила да работи в интерес на децата, жертви или свидетели на престъпление:

Да се съгласуват поднормативните документ, касаещи работата на полиция, социални служби, прокуратура, съд и здравеопазване, така че да се гарантира по-ефективно взаимодействие по случаите на злоупотреба с деца.

Да се въведат в пълнота изискванията на Директива 2012/29 на ЕС чрез промени в НПК.

Да се актуализира методиката за оценка на риска на ОЗД, за да се отговори на изискванията за минимални стандарти за защита и подкрепа на пострадалите деца.

Да се въведат конкретни индикатори за наблюдение на териториалното взаимодействие по Координационния механизъм, които да включват информация за качеството на взаимодействието, както и индикатори относно спазването или нарушаването на правата на пострадали деца от самите органи по закрила или правораздаване.

Въвеждане на задължението за квалификация на специалистите от досъдебната и съдебната система, които работят с деца и юноши, пострадали от насилие

Диана Ковачева се ангажира институцията на Омбудсмана за обобщи препоръките, излезли по време на срещата и да ги изпрати до всички отговорни министерства, агенции и органи на съдената власт в опит да срещне позициите на гражданските организации и институциите по тази така важна и не търпяща отлагане тема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове