9 Ноември, 2017 14:43 1 478 5

Контрера разгроми БСП в Столичния общински съвет

  • контрера-
  • софия-
  • бсп

Идеологията си е идеология, колеги социалисти, но тя не може да бъде насочена против и срещу интереса на българските общности зад граница.

Това каза днес по време на сесия на Столичния общински съвет Карлос Контрера, общински съветник и председател на групата „Патриоти за София“, обръщайки се към колегите си от БСП.

Поводът бе отминалият 8 ноември – Ден на Западните български покрайнини, и противопоставянето на левицата да бъде възстановено старото име на дн. Димитровград, а именно – Цариброд. Той изрази съжаление от факта, че социалистите постоянно се опитват да поддържат спора, който се създаде по темата.

Смея да твърдя, че Общината и Съветът категорично трябва да се разграничим от подобни изцепки, особено на фона на всички усилия и средства, особено по линията на културата и образованието, които полагаме и даваме, за да помагаме на българите в Босилеград и Цариброд, допълни още Контрера.

В изказването си той говори и за върнатата на мястото си скулптурна фигура на лъв пред НДК, като изрази удовлетворението си от една дълга процедура, която вече е към своя край. А именно възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове. Контрера поздрави всички заслужили за тяхната инициативност – общински съветници, Столична община, Министерство на отбраната, неправителствени организации. Общинският съветник изрази надежда, че догодина Мемориалът ще бъде възстановен.

Ето и пълния текст на изказването му:

Уважаеми г-н Председател,

Г-жо Кмет, колеги,

Вземам думата от името на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“, за да изкажа удовлетворението ни от завършилия първи етап на възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове. Една дълга процедура вече е към своя край, въпреки явните и скрити опити на някои леви среди да провалят възстановяването на Мемориала.

Мисля, че и като общински съветници, и като граждани трябва да се поздравим, но и да кажем, че заслугата е на доста общински съветници и от този, и от предходни мандати, от различни политически партии, на кмета на Общината, на Министерство на отбраната, на будни и активни граждани и неправителствени организации. Връщането на лъва пред НДК е възстановяване на историческата справедливост. И тук е мястото да кажем, че общинското дружество „Софинвест“ и неговото ръководство се справиха много добре с поставената задача – първо да премахнат опасния, рушащ се бетонен монумент на паметника с помпозното име, въпреки съпротивата, въпреки откровените посегателства и диверсии, в това число и палежи на техника. Второ – благоустрояването на пространството, където ще бъде върнат Мемориалът на Първи и Шести полкове, също е много добре изпълнено. Казвам го, защото се видя, че Столична община се справи с тази нелека задача и резултатът е положителен. Остава да бъде проведен конкурсът и, дай Боже, догодина мемориалът да бъде изцяло възстановен.

И в тази връзка няма как да подминем пък един гаф, който беше сътворен от колега общински съветник от левицата, въвличайки ни и нас в спора дали Димитровград да върне старото си име Цариброд. Коментирам това със съжаление, защото дълги години и кметът на Столична община, и Съветът полагат усилия да поддържаме добри и топли връзки с българските общности в Босилеград и Цариброд. И сега с подобни декларации и ходове вървим в посока да опропастим тези усилия.

Идеологията си е идеология, колеги социалисти, но тя не може да бъде насочена против и срещу интереса на българските общности зад граница. Поставям и тази тема в Столичния общински съвет, защото някак си в очите на нашите сънародници в Западните покрайнини излезе, че едва ли не се отричаме от тях. Смея да твърдя, че Общината и Съветът категорично трябва да се разграничим от подобни изцепки, особено на фона на всички усилия и средства, особено по линията на културата и образованието, които полагаме и даваме, за да помагаме на българите в Босилеград и Цариброд.

Казвам го сега, защото вчера, 8- ноември, беше Денят Западните български покрайнини и този скандал остави горчив привкус.

Благодаря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината винаги боли

    16 1 Отговор
    ,,Идеологията си е идеология, колеги социалисти, но тя не може да бъде насочена против и срещу интереса на българските общности"Искам да добавя-СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД....
  • 2 Марадона

    7 4 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ СА АБСОЛЮТНИ ОТРЕПКИ, ТОВА Е ПРЕСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ
  • 3 Данъкоплатец роден в 1a Градска

    2 2 Отговор
    София е най-грозната и старомодна столица в Европа, а милионите пръснати за монитарнето на ЛЪВА допринесоха за още по-старомодния и облик. Представяте ли си колко километра тротоар биха могли да се асфалтират с тези пари? Все пак ние данъкоплатците-работодатели им плащаме заплатите да поддържат добре града ни, а не да си говорят за идеологии.

    Коментиран от #5

  • 4 Георг Георгиев

    0 0 Отговор
    Със сигурност за тька наречените патриоти тогава не е имало такива гангстери а и безгранична и злосна повсеместна корупция в страната.
  • 5 реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Данъкоплатец роден в 1a Градска":

    Ти просто си един ярък пример за националния нихилизъм посят от българските комунисти - продажници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове