Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 19:47 2 176 16

Веганите се разцепиха

  • веган-
  • вегани-
  • протест

От Българското вегетарианско общество не подкрепят „кървавите” протести

Представители на Българското вегетарианско общество обявиха, че не подкрепят „кървавите” протести на вегани срещу използването на животни за храна. Миналата седмица на подобна демонстрация в центъра на София момиче лежеше на маса, полято с фалшива кръв от цвекло, а хора с животински маски се правеха, че я ядат.

В ефира на „Събуди се” Яна Данаилова и Петя Богданова от Българското вегетарианско общество заявиха, че споделят философията им относно консумацията на месо е същата, но методите за представянето й пред хората са различни.

„Те не трябва да възприемат, че това е веганството в България. За да може да бъде възприета една нова идея, тя трябва да бъде обяснена с позитивни послания”, коментира Данаилова. Според Богданова веганството не е просто диета, а движение за социална справедливост. Неконсумиращите месо обаче са категорични, че начинът, по който се храниш, е въпрос на личен избор. Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев, участващ редовно в „кървавите” протести, обаче е категоричен, че „всички имаме морален дълг да спрем експлоатацията на животни”.

„Избрали сме един подход за представяне на идеите ни, който е доказано работещ в много държави”, коментира Донев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    16 2 Отговор
    На всички вегани им пожелавам по един остър Скорбут от името на вс.месоядни

    Коментиран от #5

  • 2 Сеан

    4 10 Отговор
    Подкрепям вегетарианството, защото ми се гади от кръвта и най-вече, защото е гадно да заколиш едно животно, за да го изядеш-... Аз съм зодия "Мързел", а няма нищо по-мързеливо и просто, от това, да си откъснеш някаква папрат, било репей, лук, картог, краставица, жито и др. и да се накльопаш... Но не мисля, че вегетарианец се става насила и е добре, човек да го осъзнае като необходимост за самият него, тогава сам ще стане! А имитациите на кръв и човеци е доста страшничка... ако тия вегани там попаднат на истински канибали и нямат оръжие ще им изглежда под друг ъгъл театъра им... Гадно нещо е да лееш кръв на невинни твари! Но пък да трепеш изроди е откровенно казано и вид удовлетворение. Представи си, някакво животно изнасилило невинно момиче и се хили надменно? Че какво по-хубаво може да има, от това да му замръзне усмивката умирайки на това добиче? Но пък да заколиш заек, агне, кокошка си е страшничко...гледат те с едни невинни очички и направо е гнусно... Но вегетарианец се става не насила, а по свой избор. Аз от днес съм вегетарианец - писна ми от кренвирши и ще ям спагети и картофки и други такива.

    Коментиран от #8

  • 3 Шопа

    17 2 Отговор
    На Никола Донев му препоръчвам да не се занимава с глупости.
    Щом е решил да се трансформира в тревопасно да дерзае, но да не занимава околните, че е възможна среща с хищници от неговия вид.
  • 4 Пазарен Либерализатор

    26 2 Отговор
    Оригвам на кавърма и цръно вино и ме боли шнура за Никола Донев и хлорофилната му диета. Всички от българското вегетарианско общество да ядат фъшкии ако искат, не ми пречат по никакъв начин да консумирам животни под всякаква форма.
  • 5 Сеан

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Не пожелавай такива неща, братко! Ти проклетисваш, доброто! Вегетарианството е вид хуманизъм към животното, но често разни НПО организации, го интерпретират като фанатична крайност. А, когато вълци нападнат селото, ако не се защитиш...ги ядат козите овците, че може и теб... Трябва РАЗУМНОСТ, а не само страсти! Не пожелавай на невинни добри хора болест и смърт - това и да ги убие, губиш и ти по нещо - намаляват добрите хорица...! На изродите и аз пожелавам СМЪРТ!, но на добрите не е редно да пожелаваш Скорбут, дори! Да си вегетарианец е вид хуманен избор! Да си веган-терорист вече е война. Не делите май нещата, нито вегани, нито антивегани? Ето затова света е скапан - не разбирате какво правите май и двете крайности? Аз вече съм вегетарианец, но не бих съдил месоядец който си яде примерно пиле и риба и агнешко... Гадно е, но докато сам не поиска да не яде това той няма да спре. Виж, канибали, вампири трябва да се трепят! Но по принцип месоядството на животни за храна или вегетарианството са личният избор. Всеки сам трябва да го осъзнае и реши! На мен от месото ми става гадно - ядох кренверши буламачи, но вече и не искам и да ги видя. Месото е тежка храна, иска яко бачкане в сурови условия - дървари в Севера, ескимоси и др... Там, където спанака и марулята не виреят и не носят сила много....

    Коментиран от #9

  • 6 Радо

    15 0 Отговор
    Ми то да ядеш кремвирши си е чисто веганство според мен, изобщо имало ли е някога месо в кремвиршите???
  • 7 Някой

    14 4 Отговор
    Вчера в залата опънах 180 кг тяга... Тежа 76 кг в момента. Искам тези вегани да ми обяснят как ще стане това на зеле, картофи и марули?!?!? Аз съм на мнение, че "здрав дух" трябва да е в "здраво тяло". Човекът е хищник за това имаме кучешки зъби, малко закърнели вече, но все още ги има. А що се отнася до моралната страна на въпроса - ами не не ми пука за кравите и прасетата, те са ми храната у ако се налага ще си ги ловувам, а господата вегани могат да ровят пръстта за корени. И не забравяйте вегани - моята храна .ере върху вашата

    Коментиран от #10, #12

  • 8 К.К.

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сеан":

    Не само, че няма месо,но и мазнините сигурно са палмови и то хидрогенирани,но по-добре не ги яж.За скорбута няма проблем Вит.С го има във всички зеленчуци и плодове.
  • 9 Бесен Язовец

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сеан":

    Преди време излизах с една вегетарянка беше ама мн.обичаше Луканка, то и ти така с твойто вегитарянство.Вегетарянци сме докато въпроса не опре до Луканката

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Скорпион29

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    То с тягата е лесно кажи с колко клекна туй е по интересно?
  • 11 Сеан

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Съвсем сериозно, вече ако ще нарязана луканка да ми сложиш нема да близна... Аз съм малко зодия "Мързел" - някои неща трудно ги почвам, но почна ли с чук да ме чукаш по тиквата, няма отказване! Аз не осъждам ядящите луканка. Просто вече не трая себе си, че ям и месо, ако това в кренвиршите е месо, изобщо? Та спирам. Не считам, че трябва да се карат хората месоядци и вегетарианци толкова яростно, както тези от веганине, които така атакуват месоядците. По простата причина, че света е сложен. Ако не се отглеждат животни за кожа и храна, ще загинат и цели отрасли, месоядците ще пощръклеят от злоба, пак ще са караници и нищо кардинално няма да се оправи. Вегетарианезц се става по личен избор. Е и ако си на остров и няма месо... Но аз съм по идея вегетарианец, но правих компромиси със себе си. Та спирам... Луканката вече не ме блазни. Обичам картофено пюра и пърженки...ммммм. :)
  • 12 Сеан

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Ти си истински атлет, братко! Поздравление! Аз не зная дали веганите са яки, като теб, но има нещо вярно, в поговорката - "Здраво тяло - здрав дух!". Скоро постих 40 дни и толкова хилав станах, че даже Господ се разплака на небето като ме видя? След това пак минах на кренвирши и поналях... Но сега пък аз не се харесвам, щото ме хвана любопитството как ли ще изглеждам с прани гащи ако направя и Коледен пост? Ако опитам, може и Богородица и вси светии да се разреват, като ме видят? И все пак, не е добре да подигравате вегетарианците! Старите прабългари не ядяха месо, те бяха като Богомилите - вегетарианци. Но въпреки това бяха здрави, работеха и по земеделие и строителство и се оправяха. А силата идва от тренировките и мускулите - останалото е лъжа. Ти тренираш и затова си силен. Иначе ако само ядеш и месо, няма да си силен. Тренировката прави мускулите, силата. Останалото е заблуда, че само с вегетарианство ще си силен. Просто без тренировка, няма сила.

    Коментиран от #13

  • 13 Пазарен Либерализатор

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сеан":

    Склонен съм да вярвам на археолозите за хранителните навици на прабългарите. Стига веганско облъчване. И кренвирши яж на воля, в тях няма нищо животинско. Веганите как си набавяте арахидонова киселина?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Сеан

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пазарен Либерализатор":

    Честно, не съм много вещ, по хранителните съставки на растенията и месото...затова не мога да се произнеса. А и разхода на енергия за всеки е различен - един хамалин гори повече от един компютърен играч. Аз не съм веган, но ще стана отново вегетарианец, тоест няма да ям месни продукти. Но пък като ти е сладко - яж, все пак пържолата си има своите калории и е храна! Казват, че кренвиршите не били месо, значи съм бил веган без да зная? Сега ще мина на пържени картофки, нищо че било вредно казват. Но то в тоя свят и климата е вреден и политиците и много неща. Затова съм оптимист. Всъщност японците ядат "суши" и никак не им пречи да са умни и проспериращи. Но на всеки е различно влиянието на месото - мен ме изнервя и се чувствувам гадно после. Аз не съм активист веган, не бих разигравал сценката на снимката. Но бих препоръчал вегетарианството, защото е по-опростен начин на прехрана, тоест не се изисква да колиш животно, няма кръв, а просто да си посееш, поливаш и отгледаш папрати. Не, зная съдържанието и на папратите - и тях торят, и тях кой ти знае вече как манипулират? Щом един плод не гние с дни, тоест не ферментира, едва ли е чист от торове...? Пресните плодове започват да ферментират при топло време още на часа. Не мога да дам съвет, за месоядство или вегетарианство - аз самият ще стана вегетарианец, бил съм, но си е мой избор, не значи, че е правилното според мен. Просто лично усещане избор.
  • 15 Сеан

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пазарен Либерализатор":

    Аз казах "старите прабългари", а не по-новите прабългари... Древните не ядяха месо, а варяха и опичаха в медни посуди плодове, корени грудки и си садяха реколта. Те бяха пълни вегетарианци, не бяха слаби никак, защото трудът прави мускули и закалява организма. А с годините, хората го удариха на лов, забавления и вече започват модерните времена, отглеждане на стада животни. Мисля, че отричането на животновъдството е на вид хуанно, но пък ако не се отглеждат от хората, наоколо ще щъка от сърни елени и вълци и мечки, понеже в природата вакуум в такава среда няма...ако не са овце, крави, кози, ще е друго...все някой ще пасе тревата и някой ще яде тревопасните. Аз самият ползувам обувки и дреха натюралле кожа, но признавам, не от модна вълна, а защото е здрава, надеждна и не се проскубва като екокожата..малко я одраска ръб и хвърляш яке.... Но зависи и от материала- микрофибъра е много здрав и практичен. Богомилите унаследяват традициите на древните хора - прабългарите в това число. Те не са възникнали от нищото, просто възприемат начина на живот от друг опит преди тях. Почитат пчелата Жужа като еталон, символ на труда, живота, плодородието, но то има много имена - Афродита, Леда, Лада, Природа, Дзен-а и хиляди други. Нямам еднозначен отговор за месоядството и вегетарианството. Ако бях в космически кораб на Плеядите не ми трябва и месо и кожа и обувки дори - там няма тръни... Но тук е друго. Има и стъкла....
  • 16 Бай Благой

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Да не е обичала луканка ама от оная дето не е суха...??
    Ха хаа хаа.. :D
    Тези като Донев са просто изтрещели идиоти.
    Аз познавам доста вегетарианци....и като им кажа за този вид "протести" и направо ме гледат с учудване как може да има такива изтрещелници като този Донев...
    Да си рупат марулите и да не се занимават с глупости, че да не озядат някоя и друга сурова луканка...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове