Last news in Fakti

18 Ноември, 2017 17:23, обновена 18 Ноември, 2017 17:26 18 241 32

Бензин от вода – последното изобретение от соца (ВИДЕО)

  • бензин-
  • соц-
  • социализъм-
  • стефан найденов

Постижението на химика Стефан Найденов в края на 80-те

Бензин от вода – последното изобретение от соца (ВИДЕО) - 1

В двигателя на една стара Lada – мечтата на някогашния соцтруженик, наливат вода през карбуратора. Бензиновият резервоар е откачен. После колата пали и изминава няколко метра. Този видеозапис, направен преди двадесетина години, доказва, че водата може да се използва като гориво вместо бензин, припомнят от сайта Спомени от Народната република. На касетата има още няколко впечатляващи записа: изливат вода от бутилка в съд и добавят към нея няколко капки зелена течност. После щракват със запалка - водата лумва в пламъци.

Видеокасетата донася куриер, който настоява тя да бъде гледана в негово присъствие – никакви предварителни записи не са разрешени. А куриерът е пратен от изобретателя на революционното гориво – българина Стефан Найденов. Петролните шейхове ще се ужасят, ако видят касетата. Но те няма от какво да се страхуват – откритието е известно вече само на неговия изобретател.

През 80-те години Стефан Найденов е шеф на лаборатория „Биоелектроника“ и създава заедно със своите сътрудници много лекарства, които според него церят неизлечими болести. Междувременно Найденов започва работа над нов, свръхсекретен проект, който щял да преобърне наопаки световната икономика.

На Световния екологичен форум в София през ноември 1989 г. той демонстрира как водата гори. Според него с добавката на зелена течност тя може да замени бензина в двигателите с вътрешно горене. Екофорумът обаче е последната международна изява на Тодор Живков. Седмица след него той е свален от власт и започва поетапното отстраняване на всичките му протежета. Противниците на Найденов твърдят, че лекарствата му нямат рекламирания ефект или са други имена на известни илачи. Например биопиринът, създаден в неговата лаборатория и продаван във всички аптеки, е чист аналгин. Производството на биопирин е спряно, на жирозитала – също.

Но с горящата вода работата е друга – показват я по телевизията, заместник-председателят на Великото народно събрание Гиньо Ганев посещава лаборатория „Биоелектроника“. На Стефан Найденов предлагат работа в Канада и други далечни страни. Той обаче не приема. Ту казва, че иска да работи за родината си, ту – че предложенията не били финансово изгодни. Накрая лабораторията му е закрита, без да се разбере тайната на зелената течност. Той самият твърди, че я е унищожил.

Нейната формула е неизвестна, тя не е регистрирана в патентното ведомство, за нея не е искано, нито издавано авторско свидетелство. Дали става дума за гениално изобретение или за гениална мистификация?

Найденов е пенсионер, живее в столичния квартал „Младост“ и не жадува за слава. Даже не желае да си спомня за времето, когато го е приемал държавният глава, а заместник-председателят на парламента е идвал на крака в офиса му. Но все пак, както някога Галилей пред Инквизицията, продължава да повтаря: „И все пак водата гори!“

***

Водата наистина би могла да се използва за гориво, казват химиците. Нейната молекула се състои от два атома водород и един кислород. Кислородът поддържа горенето, а чистият водород е мощно гориво, което се използва в ракетните двигатели. Изгорелите газове са чиста водна пара, т.е. нямат вредни съставки, а водород в природата се съдържа в неограничено количество, преди всичко във водата. Защо тогава използваме скъпия и мръсен петрол, чиито запаси са ограничени?

Причината е, че отделянето на чистия водород е много трудно и скъпо. За него е необходима повече енергия, отколкото дава после като гориво. Методът на Стефан Найденов очевидно е друг, тъй като той не разлага водата на водород и кислород. Той напомня на опитите на Джон Андрюс отпреди около век.

През 1915-1917 г. Андрюс, американец от Маккийспорт, градче в американския щат Пенсилвания, демонстрира няколко пъти на различни места запалване на двигател с вътрешно горене с вода. Последната демонстрация прави във военноморския завод в Ню Йорк на трицилиндров мотор, монтиран на стенд. Описано е, че там Джон Андрюс прибавил към 1 галон (3,6 литра) вода 7-8 капки зелено масло. Оттогава специалисти и учени от цял свят гадаят каква е формулата на зеленото масло, което превръща водата в гориво.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    4 5 Отговор
    85%
  • 2 химик

    16 14 Отговор
    Водата НЕ ГОРИ защото е ВЕЧЕ ИЗГОРЯЛА.

    Наливането на някакво "зелено масло" във водата, може да е запалване само на "зеленото масло", повърхностно плуващо отгоре, но не и на водата!!

    Коментиран от #17, #21, #32

  • 3 Граф Николаевич

    41 2 Отговор
    Това си го спомням даваха го по телевизията преди свалянето на Живков от власт!!! Напрежението в големите градове беше огромно и ''всички'' /повечето граждани/ мислехме, че това са някакви фокуси на властта тогава за сваляне на напрежението, но каква е истината... само държавна сигурност знае...
  • 4 химик

    10 7 Отговор
    И още нещо - Водородът гори със СИН ПЛАМЪК. Още от снимката е ясно, че НЕ ГОРИ ВОДА.

    Коментиран от #11

  • 5 Георг Георгиев

    16 11 Отговор
    Мъчеха се хората по онова време да направя.т нещо и за страната си

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 юрист

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "химик":

    Това са азбучни истина в химията...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 юрист

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    То е ясно, обаче- предвид новата “партийна линия“- да се дава предимство на всякакви гадачки, баячки , астрология, православна религия, сега някой иска партийните си членове тотално опростачени и върнати в родовообщинният строй:) Няма наука, няма науката химия, няма нищо, освен една алхимия, търсене на философският камък, за да ни даде перпетуум мобиле, ама... чрез “вярата“, религията и предсказанията на врачки и баячки как падат ЕС и НАТО, и България с тях:D Прави ми впечатление, че все повече бивши членове на бкп на стари години бъркат химията с алхимия, православната религия с езическите врачки, гледачки, шаманки; науката- с примитивни квазинаучни вярвания и т.н.:)
  • 18 кроко

    9 6 Отговор
    Яж вода, пий вода и в кенефо нема одиш никога !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 незнайко

    10 0 Отговор
    НИКОЙ НЯМА ДА ПОКАЖЕ НЕЩО, КОЕТО ЩЕ ЗАМЕСТИ НЕФТА, ТАВА Е ФАКТ !!! Рано или късно това ще стане. Чакайте го но и то ще се продава !!!!
  • 21 Vulpes

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    Иди си върни дипломата! Може и да ти върнат овцете и кравите които си дал,за да завършиш!
  • 22 qqqqqq

    14 1 Отговор
    Спомням си го. Запали водата и изчезна безследно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Све

    8 4 Отговор
    Що за простотии пишат журналистчета.
    Брауновият газ е познат отдавна и
    Патентът е собственост на България !!!!!!
    Генераторите са в БАН вече 30г
  • 25 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    тва е от серията изобретения от соца дето бяха много голямата работа.до преди 10 тина години идваха в българия разни съветски мошенници да ни обясняват как имат преносими електроцентрали тип перпетомобиле...та квито бяха москвичите такива бяха и маисторите на инсталация за горяща вода и т.н. в последствие ни един не патентова поне едно свое откритие ,а да го приложи пък въобще не стана на въпрос.
  • 26 Vasik Atanasova

    1 3 Отговор
    БЕЗ ДА ЧЕТА СТАТИЯТА
    МИСЛЯ ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ВОДОРОДНА КЛЕТКА

    Коментиран от #29

  • 27 Боклук

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Георг Георгиев":

    Този боклук обгазяваше дървеница, мусагеница и дианабад и е причина за много дихателни заболявания на децата от региона.
  • 28 Fuck World

    2 1 Отговор
    Да, човечеството имаше много изобретения, дори Българин измисли електромобил през 50-те но някой го спря естествено нали световния елит и олигарсите трябва да останат и да си продават петрола или ката чак сега Тесла със стара и отживяла технология прави ел коли с акумолатори нали трябва да се продават, вместо да се направят със свободна енергия.

    Коментиран от #31

  • 29 Пазарен Либерализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Vasik Atanasova":

    А аз мисля, че бвзполовия ти мозък не може да мисли.
  • 30 Morgoth

    3 1 Отговор
    Ако водата може да гори, т.е някакъв катализатор води до разпада на водната молекула и след това тя може отново да се съедини чрез горене, то това би било перпетуум-мобиле. Но нека да повярваме, да кажем, че това е добавка, а не катализатор и тя също изгаря.
    Остава въпроса с човека който знае тайната - мълчи си, ще кажете защото са го купили или наплашили. Не си личи да е станал богат, значи е второто. Той е обикновен човека, такъв лесно се плаши. Само че има много хора жадни за пари и власт, които не се плашат толкова лесно, а една такава формула би им дала точно това, което искат - тези хора не са от онези които ги плашат, а от онези които плашат останалите. Ако такава формула съществуваше не един от тези хора щеше вече да е посетил изобретателя и да го е купил заедно с нея или да я е изтръгнал от него и дори да го е убил за да не може друг да направи същото.
    Вярвайте в конспирации колкото си искате, но този човек е най-обикновен шарлатанин, който обаче е и много интелигентен и е успял да измисли хубав фокус. Водата не е нужно да гори, достатъчно е да гори зеленото масло, което да е по-леко от водата. А на филмче ладата ще ти я подкарам и със смес от боза и кисело мляко вместо бензин.
  • 31 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Fuck World":

    Електромобила не е измислен от българин през 50-те. Елекромобили реално е имало преди ДВГ-тата. Тесла успя поради две причини - еко нормите които човечеството започна да въвежда и развитието на батериите, което дойде заради разпространението на мобилните телефони. Дори и в момента теслите не са финансово изгодни, но правителството дава субсидии, а целевата група на Тесла са горната част на средната класа и богатите. През 50-те просто не е имало начин да се пусне електромобил на пазара - не заради липса на технология, а заради липса на пазар.
  • 32 Динко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    Водата гори, не е работа на всеки да я запали....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове