Last news in Fakti

25 Ноември, 2017 23:02 2 854 21

Стопихме се с 52 000 за година

  • българи-
  • население-
  • приръст

До 2070 г. българите ще бъдат около 5,132 млн. души

Населението на страната се топи всяка година и официалните прогнози са през 2070 г. жителите на България да са само 5,132 млн. души. Наред с това продължава процесът на застаряване на населението. Българите имат най-ниската средна продължителност на живата в страните от ЕС, а по смъртност сме №1 в Общността. Картината се допълва с факта, че броят на сключените бракове намаляват, а разводите се увеличават. И всичко това няма начин да не е свързано с начина ни на живот, което включва доходи, стрес и качество на здравеопазването.

Фактите за населението на страната са много показателни за качеството ни на живот. Към края на 2016 г. населението на България е 7,1 млн. души, като за година намалява с 51 925 души, или с 0,7%, сочат данните на НСИ, цитирани от "Стандарт".

Прогнозите са това топене да продължи и през следващите години като до 2070 г. българите ще бъдат около 5,132 млн. души. Като причините за това са както емигрантите, така и раждането на по-малко деца и високата смъртност в страната.

В края на 2016 г. мъжете в България са 3,449 млн. души (48,6%), а жените - 3,651 млн. (51,4%), или на 1000 мъже се падат 1059 жени. Но е важно да се отбележи, че мъжете на възраст до 53 години са повече от жените. А с повишаване на възрастта делът на жените се увеличава. Причината за това е, че жените имат доста по-дълъг живот. Средната продължителност на живота при мъжете е 71,2 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78,2 години. По продължителност на живота българите се нареждат на последно място в ЕС, също както сме последни и по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Всъщност разделяме последното място в ЕС с Латвия. Като цяло бившите социалистически страни имат по-лош резултат по отношение на продължителност на живота, отколкото по-развитите държави в Европа. Първите две места по дълъг живот се държат от Швейцария и Испания (и двете по 83,3 години), а челната тройка се допълва от Италия (83,2 г.). Топ 5 в Европа по най-голяма продължителност на живота се допълва от Исландия (82,9 г.) и Франция (82,8 г.).

В България обаче картината никак не е розова. Продължава процесът на застаряване на населението. В края на 2016 г. хората над 65 години са 1,472 млн., или 20,7% от населението. В сравнение с 2001 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 3,8 процентни пункта. В регионален аспект делът на хората над 65години е най-висок в областите Видин (28,9%), Габрово (27,9%), Кюстендил и Ловеч - по 26,4%. Най-нисък е делът на възрастното население в София (столица) - 17%, и Варна - 18,3%. Общо за ЕС делът на населението над 65 години е 19,2%. Най-висок е този дял в Италия (22%), следвана от Гърция (21,3%) и Германия (21.1%). Само в шест страни от ЕС, включително и България, делът на възрастното население е над 20%.

И докато по продължителност на живота сме на последно място в ЕС, то по смъртност сме №1, което е показателно за стреса под който живеем и за качеството на здравеопазването. Броят на умрелите през 2016 г. е 107 580 души, а коефициентът на обща смъртност е 15,1 на хиляда. Общо за ЕС коефициентът на смъртност през 2015 г. е 10,2 промила. С най-ниска смъртност са Ирландия - 6,4 на хиляда, Кипър - 6,9 на хиляда, и Люксембург - 7 на хиляда. Освен в България значително по-висока от средната за ЕС е стойността на този показател само в Латвия и Литва - по 14,4 на хиляда.

В края на 2016 г. децата до 15 години в страната са малко над 1 млн., или 14,1% от населението. Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40,4 години през 2001 г. нараства на 43,5 години в края на 2016 г.

В 157 селища няма нито един жител

Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира с коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15-19 години) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 години). В края на 2016 г. това съотношение е 63. Докато през 2001 г. 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора.

Сега обаче ситуацията е коренно различна. Като това е една от причините бизнесът да изпитва все по-голям глад за кадри. Като вече има дефицит и на хора за по-ниско платени позиции. А според някои изследвания, половината от хората, които се отказват да си търсят работа го правят заради твърде ниските заплати, които им предлагат. В търсене на по-високи доходи хората се местят в по-големите градове. В резултат в страната вече има 157 населени места, в които няма нито един жител. А в 1148, или в 21,8% от населените места, живеят от 1 до 49 души. А с население над 100 хил. души са само шест града, в които живеят 33,8% от населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    30 6 Отговор
    ,,От просперитет Е!" Нормално от просперитет та у Червената книга честита ви демокрация демократи БГ.ще изчезне като демократична държава
  • 2 Скорпион29

    60 6 Отговор
    Турците не можаха да ни затрият за 500 г.тия успяха за 28 г.
  • 3 НЕ СЕ ТРЕВОЖА

    5 28 Отговор
    Мисля че това не е никакво стопяване !

    Коментиран от #4

  • 4 Деда ви

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ СЕ ТРЕВОЖА":

    Така е , това си е чисто изчезване.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Срангер

    12 32 Отговор
    Има едно елементарно обяснение... във факти.
    От 1945 насам колко фалита има България?
    За колко од тях са виновни комунисти и социалисти?
    За всички!!!!!!!
    Кой възстановяваше Българската икономика след фалитите от 89-та насам, че и без спасителни планове от вън - само демократите....
    ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!!
    Оплюхте и омъскарихте всички, които имаха воля да направят нещо полезно за тази страна.
    Аз сам емигрирах и спомогнах за тази статистика когато без никаква и досега открита причина принуди КОСТОВ да вдигне ръце ...
    Вие си пишете агитациите и си прибирайте кървавите стоти ки...

    Коментиран от #14

  • 7 CrossFire

    13 10 Отговор
    Много обичам дебилни анализи и статистически проекции за 50-60 години напред когато повечето модели се провалят след 10-тина по простата причина че не е възможно да се предвиждат значители промени и трусове. Това че в момента тренда на намаляване е такъв въобще не значи че и догодина ще е същия. Не знам що за статистик би се подписал под такава прогноза освен някой студент, който още се учи как да моделира данни.
  • 8 Vasik Atanasova

    31 3 Отговор
    демек само циганите и турците ще останат тук
    за огромно съжеление е така България ще изчезне
  • 9 Трапер

    12 10 Отговор
    До коментар 2
    "Тия" са същите "ония" преди 28 години. Това много ясно е посочено в началото на филма "Операция Шменти Капели" на Владислав Карамфилов - сценарий и главна роля . А преди години Един български историк - етнограф беше заявил , че ако не са били тези 500 години на затриване , в днешно време населението на България трябва да е около 40 милиона .
  • 10 Uflaf

    19 0 Отговор
    И " турци" няма да останат .И евреи,арменци и др. Само цигани които се вживяват като мюсулмани правоверни защото сега това им е удобно. Преди бяха кандидат комсомолци и атеисти . Така докато , както им е удобно и от където идва авантата. Едните им наливат да ги правят демократи .Другите да ги правят уж пак демократи ама от ония с фесовете. Те не са прости и си се развъждат и просперират като плъхове. Накрая ще останат шепа богаташи политици и цигани . Как обаче ще се оправят тогава с тях-не знам. Най-вероятно и богаташите ще напуснат последни потъналия кораб. Тогава към държавата ,територията ще тръгнат де що има м...л защото това е тяхната държава. Държ
  • 11 Бесен Язовец

    7 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Като цяло бившите социалистически страни имат по-лош резултат по отношение на продължителност на живота, отколкото по-развитите държави в Европа. Първите две места по дълъг живот се държат от Швейцария и Испания (и двете по 83,3 години), а челната тройка се допълва от Италия (83,2 г.). Топ 5 в Европа по най-голяма продължителност на живота се допълва от Исландия (82,9 г.) и Франция (82,8 г.)."
    Толкова години дето живяхме под съветско господство не минаха даром и сега разбира, че ще ни се отразава отрицателно "вечната дружба", която всъщност се оказа не чак толкова вечна. Обърнете също така внимание, кои страни са в челната редица по продължителност на живота.. все страни от гниещия западен ЕС, страни с идеална жизнена система и идеално качествено жизнено ниво.... нооо страни, които са постоянно оплювани тук от руските тролове, които твърдят, че тези страни, а днес, а утре са готови да се разпаднат и да изчезнат от нашето земно топче. Те нещо такова, оффф уморих се да пиша.
  • 12 Крум

    10 4 Отговор
    Споко....докато ГРОБ е на власт,,,,БГще пребъде!!!Да спазваме съветите на тиквата плешива и да претворим в дела решенията на ГРОБ,,,,,!!!!!
  • 13 The TRAPPER

    8 1 Отговор
    52 ооо на година ? Я да направим една елементарна аритметика , - Значи след 12 години колко ще сме / ОЦЕЛЕЛИ / ?
  • 14 Пешо

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Срангер":

    Дано наивниците като теб,че съществува разлика между "комунисти" и "демократи" са по-малко. Всъщност всички те са си приятелчета,играят театър пред нас,а после си пият на една маса. Всички следват общата цел- затриване на българите.
  • 15 Гроб за ГЕРБ

    10 1 Отговор
    Най-голяма вина имат генериращите стрес действия на
    властта.Примерно действия от сорта на задължителна
    гражданска отговорност,тех.прегледи,зимни гуми ,сваляне
    на номера за глупости,разни разрешителни и лицензи за
    щяло и не щяло,обслужващи разни интереси и,като след-
    ствия увеличаване дрането на обикновения човек,който
    освен за собственото оцеляване трябва да работи и за из-
    дръжката на милионите чиновници ограничаващи го отвся-
    къде за ,какво се сетиш.Давам за пример Тексас може да
    стреляш по неканени гости без последствие за собственика
    на имота да не говорим,че примерно тех.прегледи на колите
    не са ежегодни а само при смяна на собственост.И въпреки
    тези лоши за нашите чиновници закони всички напъват да
    живеят там.А тук големия бизнес е да си направиш пункт за
    прегледи на коли,общо взето всички приближени на властта
    имат такива.Тука не се,ли докопаш до обществена поръчка
    си финансов мъртвец и единствения ти шанс е навън.
    Въобще далече ли си от бюджетната хранилка жална ти
    майка.
  • 16 Гост

    8 0 Отговор
    Забравили са още една нула.
  • 17 Хммм

    5 2 Отговор
    Ей за пореден път правителството няма нищо да направи! Това си е омишлено стопяване на нацията! Трябва незабавно да се предприемат мерки! Алооо Бойко и компания спите ли вече поредна година.....!!!!!!!!
  • 18 гост

    5 1 Отговор
    Кратки разсъждения:
    "Към края на 2016 г. населението на България е 7,1 млн. души"
    За кое население става въпрос?! Защото според други изследвания емигрантите са в диапазона 2,8 - 3,2 млн. Тоест или населението на България е около 10 млн. въпреки четвърт вековният отрицателен прираст от 89-та насам, или в 7,1 включвате част от емигриралите вече. Ако включвате част от вече напусналите, защо вадите напускащите? За да излезе сметката ти?
    Не е правилно отразен и момента с репродуктивният потенциал на останалите и на напусналите, (дори и тези, които все още броим тук). Процентното отношение е пъти, което ще рече, че след 20 години българите ще бъдат източени от Запада буквално и преносно, огромна част от сегашното население просто няма да я има физически в границите на България, а масовата етническа принадлежност на 5-те млн. няма да е българска.
    Каква политика води България за да насърчи раждаемостта, да намали емиграцията и да си върне избягалото население?
    Така че, за каква България изобщо говорите след 50 г.? Какви 5 млн. българи? Тези с по пъти по-голям прираст, които си отглеждаме всячески със всевъзможни "помощи" отвън ли, за сметка на всички останали ли? Те дали се определят като българи? Я пак помислете?

    Защо българските цигани, установили се на запад имат нормален за едно семейство брой деца и защото останалите тук са пъти по-плодовити и мизерни? Смятате ли, че е случайно?

    П.С.
    52 000 само избягалите ли са или е добавена стойността на отр
  • 19 гост

    2 0 Отговор
    ...
    П.С.
    52 000 само избягалите ли са или е добавена стойността на отрицателният прираст с адекватно отразена етническа принадлежност? Много се съмнявам!
  • 20 Two Steps From Hell

    4 2 Отговор
    Каквото ни е писано такова!
    Не можем да избягаме или промениме съдбата си.
    Дано тези където идват след нас бъдат една идея по-добри от нас и пазят по-достойно тази свещенна земя.АМИН!

    Коментиран от #21

  • 21 Различен

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Two Steps From Hell":

    Живота е такъв какъвто си го направим! А не няКОЙ друг да ни го прави!
    Докато не излезем с тоягите и не ги подкараме, по азбучен ред, до тогава ще се топим и обвиняваме другите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове