Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 10:50 2 826 34

Принуждават България да признае гей браковете

  • гей бракове-
  • българия-
  • европейски съд

Румънецът Адриан Колман заведе дело

От два дни насам Европейският съд вече разглежда случай, който може да повлияе много пряко върху признаването на гей браковете в целия ЕС, включително в държави, в който хомосексуалните бракове не са признати – като България.

Става въпрос за делото, което заведе румънецът Адриан Колман, защото Румъния не признава определени права за него и брачния му партньор Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като Букурещ не ги счита за брачна двойка.

В свой аналитичен материал, The New York Times, цитиран от "Актуално" посочва, че изходът от делото може да повлияе много пряко върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на ЕС. Причината – Европейският съд на практика ще определи дай гей двойките са "съпрузи".

Адриан Колман и Клейбърн Робърт Хамилтън се венчали през 2010 година в Белгия. Това е седем години, след като Белгия узакони гей браковете. Но когато Колман и Хамилтън опитали да се преместят да живеят в Румъния, румънските власти отказали да ги признаят за брачна двойка.

В Румъния гей браковете не се признават – според румънската конституция брачният съюз е съюз между мъж и жена, като има възможност да се проведе референдум по въпроса след внесено искане с петиция, подкрепена от 3 млн. души, за промяна. Същото е положението и в България – според чл. 46 от Конституцията бракът е доброволен съюз между мъж и жена.

Заради отказа, Колман и Хамилтън завеждат дело в Румъния и сега то стигна до Европейския съд. Решението на съда може да повлияе в огромна степен на целия ЕС, защото може да принуди Румъния, България, Полша, Словакия, Литва и Латвия да признават гей браковете, независимо, че са сключени другаде в ЕС.

Една от основните пречки пред това Европейската агенция за лекарствата да се премести в България бяха опасенията, че работещи в институцията гей двойки няма да са защитени пред българския закон, дори при криминални случаи. Например, при случай на убийство, хомосексуален много трудно може да претендира за имуществото на партньора си, дори двамата да са сключили брак в държава, която позволява това. В крайна сметка, Агенцията се премести в Амстердам.

В момента Колман и Хамилтън живеят в САЩ, но Колман е категоричен, че счита Румъния за своя родина и затова би искал да живее там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    52 9 Отговор
    Гейове са тия от ЕС.
  • 2 Иван Господинов

    57 6 Отговор
    Извратеняци по закон. Никога нормалните хора няма да приемат това.
  • 3 юрист

    34 4 Отговор
    Европейска конвенция за правата на човека- ЧЛЕН 12
    Право на встъпване в брак
    Мъжете и жените, достигнали брачна възраст, имат право да встъпват в брак и да създават семейство в съответствие с националните закони, регулиращи упражняването на това право.
    С две думи- ЕКПЧ препраща към националните законодателства и поради тази причина, ЕС не може да задължи всички държави в ЕС да изменят законодателствата си, защото промяната на законодателствата им в частта за условията за сключване на граждански брак са в прерогативите/ правомощията/ на самата ЕС държава- не и в правомощията на СЕС. Няма ЕС орган, който да задължи България да измени законодателството си в посока задължителното признаване на еднополово съжителство за граждански брак.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Емил

    41 3 Отговор
    Един брак без венчавка (като религиозно тайнство) си остава само законова форма за наследяване, т.е. няма никакво значение, а е просто един бизнес договор. Големият проблем е разрешаването за осиновяване на деца! Неправилното възпитание на подрастващите, което им внушава възпроизводителната сила, дадена Свише, единствено като сексуалност, е това което води до разврат (не само материален, а и духовен).

    Коментиран от #11, #19

  • 6 Арес

    41 2 Отговор
    Това е срещу природата!
  • 7 юрист

    4 4 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: The New York Times, цитиран от "Актуално" посочва, че изходът от делото може да повлияе много пряко върху правата на такива двойки да живеят и работят на територията на ЕС....“ И тази „констатация“ е много глупава и говори за тотално непознаване на правото на ЕС. Всеки гражданин на ЕС държава автоматично става ЕС гражданин, и без да има сключен граждански брак, спокойно може да реализира правата си на ЕС гражданин абсолютно самостоятелно, без да е необходимо да черпи вторични права от правото на съпруг/ съпруга да пребивава в друга държава- член на ЕС. Цитатът може да е правилен, само ако гражданин на трета държава/ държава извън ЕС/ или мигрант/ бежанец/, иска да живее и работи на територията на една ЕС държава. Тогава и само тогава правата, които има неговият брачен партньор произтичат от правата на бежанеца/ мигранта. Във всички други случаи, всеки гражданин на ЕС държава има самостоятелни права на ЕС гражданин и може да ги ползва, без изобщо да е семеен, семейна.
  • 8 ......

    33 4 Отговор
    Лошо, много лошо...к'во ше праЙм, как ше живеем с тия еврогейски ценности, не знам.
  • 9 onq s konq

    24 4 Отговор
    Ейййййййй най-накрая ! Браво ! Ас се чудех що комшията ме гледа от извесно време с некакъв особен влажен поглет а то що било !

    Коментиран от #21

  • 10 Гост

    13 1 Отговор
    Никога
  • 11 Край на хемороидите

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Ти погледна ли календара? Забеляза ли в кой век живееш?
    А и символите на религиозна принадлежност, наистина не са желани, че и глобяват за тяхното показване.
    Църковна сватба ти гарантира любовта на партньора "докато съседката не ви раздели" РРР Да не говорим за гей-скандалите из всички църкви - включително нашата!
    Евреите тъкмо научиха хората да обичат парите и пазарите, а ти искаш да върнем старата школа?! Приоритетите се менят в крак с цивилизацията - търговски договор или не, бракът не се признава за сключен ако е само в църква! Като милееш за морал, опитай се да спреш чалгата ))))
  • 12 Пеньо

    14 1 Отговор
    Едно такова признаване ще доведе до много разводи сред наши родни политици, принудени от обстоятелствата и против волята им да се оженят за жени, че и деца да имат дори! Други ще си останат просто пе*али!
  • 13 Хахаха

    25 3 Отговор
    Хахаха
    СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е ГЕЙБРАКОВЕТЕ ДА СТАНАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ! ! !
    Хахаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вечния кмет

    13 2 Отговор
    Марш от тука!
  • 17 Юруш

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Волене, ние си те знаем и вече няма нужда да се преструваш!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 юрист

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    “...Публикувано във факти.бг: Един брак без венчавка (като религиозно тайнство) си остава само законова форма за наследяване, т.е. няма никакво значение, а е просто един бизнес договор....“ Това НЕ Е ВЯРНО! Не заблуждавайте българските граждани относно основни положения в българското семейно законодателство! Семеен кодекс изм. ДВ. бр.74 от 20 Септември 2016г. Граждански брак
    Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
    (2) Религиозният обред НЯМА правно действие.
    Съгласие на встъпващите в брак
    Чл. 5. Бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.
    https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135637484
  • 20 Волен

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Юруш":

    Въздъхнах си с облекчение. Най-после ще се вземем с Чуколина!
  • 21 mire

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Пази се като се прибираш да не те изненада.... С пръстен Пази се!!!
  • 22 Руми

    13 1 Отговор
    Господ в Библията определя тези връзки между хора от един пол като гнусно и отвратително нещо и наказанието в миналото е дошло като унищожение с огън от небето(содом и Гомор, където са били хомосексуалисти), а сега едно от наказанията е СПИН, като след това душата е обречена на вечни мъки в ада.

    Коментиран от #26

  • 23 гай ричи

    13 2 Отговор
    веганите могат ли да стъпват в брак с мегетарианците , или само с гейовете
  • 24 руски хакер

    17 1 Отговор
    Пожелавам на всички европейци да станат гейове, аз ще им взема жените, мацките да не се притесняват - ще обръщам еднакво внимание на всички.
  • 25 часовникаро

    6 1 Отговор
    няма библия няма гейове има само закон , там пише мъж и жена , като искат да си наследяват имущество да си пишат завещания и готово
  • 26 Шопа

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "Руми":

    Ти да не си помисли, че от дълбока древност до влизането ни в ЕС не е имало гейове в България?. Стига с тази анти европейска пропаганда.
    Точно божиите служители ми се чини, че най са податливи на гей игрички.
    Мнго наивно мислене.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Груйо

    8 0 Отговор
    Кофти история! Може би защото тука е по-евтино и тогава какво ще стане - по черноморието алкохолен туризъм, а пък по общините п...растски туризъм по обредните зали за бракосъчетания! Просто красота няма що!
  • 29 Бесен Язовец

    2 13 Отговор
    Я стига сте плакали, трябва да ги признаем ! Какво толкова ви пречат гейовите ? Лично аз познавам една двойка, дето живеят съвместно и са много приятни хора !
  • 30 Belfegor

    5 0 Отговор
    Гей бракове? Защо не!Нима нямаме вече такъв...Борисов-Симеонов-Марешки! Повечко вазелин....Доган се позиционира отзад!
  • 31 безпартиен

    3 1 Отговор
    Признавам ги и аз,кога единия вземе,че роди!
  • 32 Юрист 1

    1 1 Отговор
    Не на нас тези номера.
  • 33 тука е така

    1 0 Отговор
    Еми то е крайно време вече да се случи и в Б-я,не мога да разбера расистите какво толкова против имат,като погледнеш само коментарите и разбираш колко динковци живеят в Б-я.Държавата на ДИНКОВЦИТЕ сме.
  • 34 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    По-точно-п...стки бракове. Гей е този който има порше, къща на Кайманите и Алпите , апартамент в Швейцария , останалите са педераси. НИКОГА. България ВЪН от ЕС. След 10 год. в БГ ще са останали 100 човека , - 2 нормални и 98 от другите .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове