Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 12:00 41 225 59

Отнемат регистрацията на неизправните автомобили

  • регистрация-
  • табели-
  • технически преглед-
  • автомобили-
  • мпс

Депутатите приеха промени в закона за МВР на второ четене

Отнемат регистрацията на неизправните автомобили - 1

Регистрацията на моторни превозни средства ще се прекратява служебно, ако при годишния технически преглед се установят опасни неизправности. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за МВР.

При успешно преминаване на повторен технически преглед регистрацията на превозното средство ще се възстановява също служебно. Според управляващите със закона ще се засили контролът върху превозните средства, те ще са технически изправни, а крайният ефект ще бъде намаляване на произшествията.

През периодични технически преглед вече ще преминават и мотопедите, двуколесните и триколесни превозни средства с атракционна цел и високоскоростните трактори.

Предвижда се да бъде създаден специален орган по надзор, а обменът на информация между МВР и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за регистрираните превозни средства и за техническите прегледи да се извършва по електронен път. В закона се предвижда и глоба за манипулиране на километражите.

С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    93 3 Отговор
    А за да си върне регистрацията колко кинти ще струва-не ми се вярва да е без пари..

    Коментиран от #6

  • 2 коки

    103 4 Отговор
    и бай м...л как ще остане без кола като го дерегистрират,че като гледам техните коли са най-изправни от всички

    Коментиран от #7, #10

  • 3 КОстов

    74 13 Отговор
    Тези нови табели ги измисли иван костОФФ, за да се нагуши с още няколко милиона подставена фирма.
  • 4 Иванчо

    107 4 Отговор
    1. Какъв ще е критерият за "опасна неизправност"?
    2. Какво означава "служебно" да ми я възстановят - да ми ги доставят до вкъщо табелите и без да плащам ?
    3. Как точно това ще накара малоумниците по пътя да не карат като луди ?

    Коментиран от #37

  • 5 Мишо Бирата

    57 6 Отговор
    И КАК ТОЧНО ЩЕ СТАНЕ ТОВА ?!? Чичкото на канала (на който преди миг съм дал 30 лева) ще рече "Отработилите газове са извън нормата - свалям ти номера !!!" ... Има и друга уловка в Закона - ако спорът малкият със ховърборда - могат да му тревната акт за 500+ лева , по дифиниция си е МПС а ни данък съм му платил , ни застраховка ... па не дай Боже и за винетка да се заядът !!!
    Съвършена неадекватност .

    Коментиран от #8

  • 6 Тони

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Ти въобще прочете ли цялата статия?
  • 7 Дедо

    66 2 Отговор

    До коментар #2 от "коки":

    Бай М...л ще си кара и без регистрация!А за изборите ,срещу гласуване за правилната партия,ще му я възстановяват!
    В Самоков бат Сали покрай частното енерго,ще раздава и табели в частен КАТ!
  • 8 Гошо

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мишо Бирата":

    Сигурен съм, че ще измислят процедура за това.
    Няма да е зле да прочетеш ЗДП и да видиш какво е МПС и ППС. Жокер - ховърбордът не е нито едно от двете.

    Коментиран от #43, #49, #50

  • 9 гост

    9 15 Отговор
    Такава промяна може единственно да отежни обработката на информация и не дава никаква гаранция, че МПС-то няма да се движи до отстраняване на проблема. Добавят административна тежест, която ще е свързана и с такси. Реално това дублира липсата на ГТП, при проверка е все тая дали имаш или нямаш регистрация в КАТ или нямаш ГТП и в двата случая си нарушител. Стегнете пунктовете за ГТП да извършват реални прегледи, към момента това не е така и все още МПС може да получи ГТП дори и без да посещава пункта, макар и да има камери. По-добре да събират онлайн информацията от ГТП и всеки водач да може да провери какви са му показателите на отработени газове и оттам да му се определя данък МПС.

    Коментиран от #24

  • 10 Алфа Ромео

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "коки":

    Романците имат практика да карат колите си без да правят никакви ремонти докато спрат, след това купуват следващата и така.....
  • 11 Гост

    35 0 Отговор
    Явно идеята е, че спрените по служебен път автомобили няма да се управляват! Ако хванат някой, че управлява МПС с прекратена регистрация по служебен път санкцията е една, но ако не те пуснат на ГТП /както досега/, караш си без валиден такъв и те гепят наказанието е друго /глоба/! За управление на МПС с прекратена регистрация, наказанието е друго, ако не греша с лишаване от правоуправление! И те така.... повишаване на мизата за рушвет...

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    26 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Е добре де, но не е ли по-лесно да променят наказанието за каране без ГТП отколкото да допълват административната бумащина? Идиоти и театрали са го измислили това, ясно е. Чиста симулация на действие без да се търси голям ефект. Все едно да знаеш кой е краде милиони, без да го преследваш, а да насочиш всичките си ресурси към някой, който е откраднал 5 лева.

    Коментиран от #15

  • 13 onq s konq

    27 2 Отговор
    Като гледам накъде е тръгнало сичко маи ше продавам беенвето!

    Коментиран от #26

  • 14 aaИИИИ

    33 1 Отговор
    оправдават си заплатите депутатите с малоумни закончета !!
  • 15 Гост

    28 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Прав си, напълно, но не забравяй, че могат да вземат решения дотолкова, доколкото им стига умствения багаж. Не могат да надскочат себе си.
  • 16 Тракторист

    21 1 Отговор
    Имам няколко трактора ,и ми се ще един от тия високоскоростните.Какви са те ,и къде се продават?

    Коментиран от #18, #54

  • 17 Чифликчия

    34 0 Отговор
    То по тази логика и в парламента трябва да затворят! Там дефекти колкото искаш! За сьжаление и в двата случая плащаме ние данакопладците! Няма оправия в тази република!
  • 18 Багерист

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тракторист":

    До Тракторист
    JCB Fastrac ,има колкото искаш ! 90 км/час
    https://www.google.bg/search?q=jcb+fastrac&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjakpr_ntXXAhXMIlAKHRygCdgQ_AUICigB&biw=1304&bih=702

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Иван

    14 2 Отговор
    Някой от вас скоро да е видял някъде кола да не е минала преглед за каквато и да е неизправност? Никой от местата за преглед не смее да открива неизправности по колите, за да не си загуби клиентелата. Първо това трябва да се оправи, после глоби и дерегистрации.
  • 20 Луд с калашник

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Багерист":

    За 60км/ч видях.За 90км/ч никъде не прочетох.Покажи къде го видя? Може пък проблема и в Мен да е но Съм любопитен да видя трактор способен да върви с 90км/ч.

    Коментиран от #25

  • 21 Азсъмсиаз

    7 4 Отговор
    Ако ти повишат глобата си е само това, а като ти прекратят регистрацията никой няма право да управлява МПС-то докато не минеш втори път на ГТП след като си отстранил проблема.
  • 22 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Багерист":

    И ако не е тайна кти то апарат за изгорели газове или стенд за спирачките на ВИСОКО СКОРОСТНИТЕ трактори ли ще прилага?
  • 23 Uflaf

    31 2 Отговор
    Има проблем при ГТП и отнамат регистрацията. Отивам в сервиз и отстранявам след ден-два. Докато докарат части и майстора само мене чака точно моята кола да оправи. Как ще отида от майстора до пункта като нямам регистрация ? Примерно живея на село и майстора е там , а пункта в областно градче на 30 км от мен. Спират те КАТ и " Ко прайм сеа ? ". С какво да удостоверя ,че става въпрос примерно че на едната гума спирачката хваща по-леко от другите три . Да си взема отпуска или болничен три дни ,та от пункта ако решат да ме спрат за нещо / критериите са абсолютно неясни/ , да мога да спя на хотел докато в съседния /на приятел на собственика на пункта / сервиз ми ремонтират колата. Остана да кажат ,че след отнемане задължително трябва да минеш през пункт на КАТ за да получиш " служебно " регистрацията си. Удар по частните пунктове и поредния по нашия джоб. Въртят -сучат само и само да ни е гадно и да сме заети с проблеми .Да не виждаме кражбите им. И въобще за какво плащаме с фактури регистрационни табели като купеното се оказва ,че не е моя собственост и всеки може да си го взема когато си поиска и за каквото реши. На основание решението на народните любимци. А какво следва от техните решения и как те се свеждат във феодализъм обогатяващ определени прослойки, тях големите ,умните и красивите 20% българи не ги интересува.

    Коментиран от #41

  • 24 МАК

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Я ти с твойте изгорели газови мозъчни клетки се разкарай от коментарите!! Карай си еколгичния даунсайз боклук или там каквото караш.а пък ние със про пипнатите на инженерно ниво коли и без екобоклуците ти ще са в нормите!! Това,че не знаеш технически как става това пет пари не давам!! Престани като латерна едно и също да приказваш да споменаваш и да съветваш!!
  • 25 Багерист

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Луд с калашник":

    Недей така бе човек! Това че не си виждал не значи че ги няма. Вече няколко пъти ги срещам и по немските магистрали. Върви 90 без грижи,то затова се казва Fastrac.
  • 26 OPEL OPC

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Ама на кой нейде в Украйна за бидон водка
  • 27 Владимир

    11 0 Отговор
    поредната рестрикция, а все още не се въвежда система за поощрение на съвестните водачи.. Искаме системата Бонус малус.
  • 28 Селянина с Колелото

    18 1 Отговор
    Много ми е интересно като си купиш кола и нямаш никаква идея дали катализатора ти е на място, защото продавача може да е изкормил колата вече и отиваш да я регистрираш и опаааааааааааа, още мин. 200лв назад за нов катализатор.Ти с какво си виновен? А колко фирми за гърнета предлагаха да ти сменят цялата генерация срещу катализатора, докато не се открехната че платината вътре може да им стигне да си намажат дупката на къзъ да лъщи на тъмно да се ориентираш къде да го намъкнеш. Тая държава с всеки ден се убеждавам че за нищо не става, само се чудят с какво да намалят употребата на автомобили да не им пречат по пътищата и да има места за паркиране, се остава да вкарат татовата простотия 5 години да чакаш да си купиш кола. Но един ден и те ще умрат всичките ония които седят по цял ден и мислят как да скапят живота на Българина.
  • 29 Застраховател

    6 9 Отговор
    Само застрахователите ще вкарат ред в тази бъркотия! Не спазил предимство, направил завой или изпреварил на забранен участък, невалиден ГТП - отказ от обезщетение и да видиш как бързо всички ще се кротнат. Затова в човешките държави има ред, защото застрахователите не си поплюват! От всички други можеш да се измъкнеш, но от застрахователите - не!
  • 30 Бесен Язовец

    0 28 Отговор
    Като карате стари бараки да ви ги свалят.

    Коментиран от #31

  • 31 МАК

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен Язовец":

    Мноого посредствен отговор!! Не слагай всички бараки и барутници под един знаменател!!
  • 32 Гост

    10 0 Отговор
    До 30: Тук не се говори за стари и нови автомобили. Става дума за технически изправни и технически неизправни автомобили. Или дай да пишем, пък какво - не е толкова важно
  • 33 Ванко

    10 1 Отговор
    По закон си е забранено движението по пътищата без валиден технически преглед. Предвидена си е санкция за нарушителите. Цветанов надгражда закона-ами това показва пълното безсилие на държавните институции да се справят с проблема, същото важи и за дерегистрацията на МПС с изтекла застраховка ГО. Ами тогава нарушилите който и да е закон да се заличават от ЕСГРАОН и да им се взимат личните карти, а?!
  • 34 гост

    4 1 Отговор
    Ако това стане трябва да спрат 80% от колите.
  • 35 Шопа

    14 1 Отговор
    Катастрофите не стават от неизправни МПС-та. Или коли без катализатори. Калпави са водачите на тези автомобили.А тази система eCall, ще има същият ефект както бутоните в асансьорите. Ще трябва да се платят едни пари, на едни хора,за едно нещо което не служи за нищо.
  • 36 vasik atanasova

    9 0 Отговор
    ОТ ДЕН НА ДЕН ВСЕ ПО ХУБАВО СТАВА
  • 37 гнида

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо":

    никъде не пише , че ти свалят табелите ... Все едно , не си платил го , колата се дерегистрира по електронен път ... Като ходиш на вторичен преглед , е ясно , че трябва да е с репатрак ... Абе , тотални безумия от страна на правителството ... Отговарят на една болест в срещана в психиатриите , нарича се кретения !
  • 38 АНАНИ

    7 0 Отговор
    НЕПРЕГЛЕДАНИ ли ще деригистрират трошките А коий ще деригистрира трошките в градския транспорт Да са живи и здрави балъците
  • 39 Омг

    2 4 Отговор
    Много ми е интересно дали няма да намалят колите защото гледам че има такива които са със счупени и без фарове, мигачи, напукани стъкла и ръжда .
  • 40 байчо

    3 0 Отговор
    вземането на номерата води ли се за брак и спира ли ти задължението да плащаш данък като не може да караш колата ? Да не се осъдим после за това в Страсбург, че се събират пари за нещо, което ти е забранено да ползваш?
  • 41 Протокол

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Uflaf":

    С протокола имаш право да отидиш и си отстраниш дефектите.
  • 42 оня без коня

    4 0 Отговор
    ДОБРЕ Е ЧЕ ИМА СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛИСТИ - СБА. ТОЙ,КАКТО ВИНАГИ ЩЕ НИ ЗАЩИТИ! /ама на дали...гледат си бизнеса и са дупедавци/
  • 43 Боби

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Не е ли:мпс-това е:превозно средство задвижванно от мотор.никъде не е опоменато какъв мотор.а и електромобилите не са ли мпс
  • 44 Гост123

    11 2 Отговор
    Другата година ще задължават преглед за велосипеди по другата година за обувките дали са износени или отлепени ако са глоба + отнемане на обувките .....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Стига три бе

    1 0 Отговор
    Ичка ти елина
  • 47 kral

    8 0 Отговор
    всички полицейски и депутатски автомобили са неизправни
  • 48 ПЕТРИОТ

    5 0 Отговор
    Ще ни тормозят яко, БЪЛГАРИЯ СТАВА НАЙ ЛОШОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ.
    ВСИЧКО СЕ ПРАВИ СРЕЩУ ХОРАТА, А НЕ ЗА УЛЕСНЕНИЕ .
    НАЙ НИСКИ ЗАПЛАТИ , НАЙ НЕНУЖНИ ИЗИСКВАНИЯ И БЕЗМИСЛЕНИ ЕКСТРИ.
    ДА ВИ ........ ......... .
    Най добре да дойдат шведите , та поне да правим шведстка скара .
  • 49 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Какво им пречи да го направят,пари ще изкарат-винетка,данък преглед...
  • 50 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Какво им пречи да го направят,пари ще изкарат-винетка,данък преглед...
  • 51 milen

    4 0 Отговор
    това с прегледа е ясно че е тъпотия, ква е гаранцията, че след преглед няма да се скапа нещо по колата и да е по опасна цяла година до другия гтп???? прости сме всички

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 JBC

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тракторист":

    JBC Fastrac търси
  • 55 Мартин

    3 0 Отговор
    Годишния преглед е формалност то е ясно ,не лошо да се замени с психо тест за всички водачи с това ще падне процента на птп
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Един от Правец

    3 1 Отговор
    Бес паника -на руските танкове не им треба ГТП и Винетка ....и колкот повече се осират наще демократи толкос по бързо ще додат ....Кифя се на макс как ви го тикат тес за които гласувате СЪС ОТСКОК ви го забиват ...ХИХИХИ а забранихти ком партията със закон Ся олеле дупката ми МУАХАХАХАХА Олеле ма и тъмно зелените Олеле децата ми избягаха -няма кой да ме погребе , олеле болен съм а болницата закрита МУААААААхахахах ам демокрация кардашим -нъл забранихте комунизма къф вий проблема ....А 1 ден ще разберете тес дет мразите Руснаците ЧЕ КОЛКОТ ПО ГИ МРАЗИШ толкос по бърже и лошо идат
  • 58 Гост

    2 0 Отговор
    Пари, Пари, Пари и Рушвети.
  • 59 787

    1 0 Отговор
    Хубава държава , ама Българска ! Тука е кенефа на всички таратайки от цяла Европа . Всеки ден все нови закони и накрая падение . После младите в чужбина и няма да останат овце за дране.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове