Last news in Fakti

28 Ноември, 2017 09:08 31 876 42

Обжалвайте свалени номера за изтекла книжка

  • владимир каролев-
  • регистрационни табели-
  • кат-
  • книжка

Правоспособност се придобива при определени условия и не се губи автоматично с изтичането на срока на документа за нея

Преди дни икономистът Владимир Каролев писа в социалните медии, че заради изтекла шофьорска книжка са му свалени регистрационните номера на автомобила му.

Правоспособността за управление на моторно превозно средство /МПС/ не се отнема с изтичането на валидността на свидетелството за управление на МПС. Така наречената "книжка" е документ, който удостоверява придобитата правоспособност за управление на МПС.

Но след изтичането на срока му на валидност правоспособността не се отнема, а следва в сроковете по Закона за българските документи за самоличност водачът да поиска издаването на ново свидетелство. Това припомня сайтът „Варна24“.

Това каза състав на Русенския административен съд в решението си от 20 юни т.г. по дело 141/2017 година, с което водач на автомобил е обжалвал принудителното сваляне на регистрационните табели на колата си именно на това основание - че свидетелството му за правоуправление е било с изтекъл срок за валидност.

Новата мярка за превенция в Закона за движение по пътищата - прекратяване регистрацията на автомобилите, управлявани от пили или неправоспособни водачи за срок от 6 месеца до 1 година, бе въведена, с цел да се ограничи възможността опасни шофьори да подлагат на риск не само собствения си живот, но и тези на всички останали участници в движението.

Полицията обаче прие, че може да смъква табелите и при изтекъл срок на свидетелствата за правоуправление. И взе масово да налага тази принудителна административна мярка и на такива водачи - приравнявайки ги на неправоспособни.

На всичкото отгоре и съдилищата в страната изпаднаха в противоречие по въпроса. Факт е, че в различни съдебни райони съставите преценяват изтеклия срок на свидетелството по различен начин - част от тях отхвърлят жалбите на санкционираните собственици на МПС, а други - отменят заповедите за смъкването на табелите им.

В РАС - Русе обаче очевидно становището е ясно: правоспособност се придобива при определени условия и не се губи автоматично с изтичането на срока на документа за нея. "За да е съставомерно деянието по чл.150 от ЗДвП, водачът на МПС следва да е неправоспособен - никога да не е придобивал правоспособност за съответната категория МПС или да е загубил правоспособността си - да не отговаря на условията за придобиване на правоспособност или да му е отнета по административен или съдебен ред. Целта на законодателната промяна, извършена с новоприетата разпоредба на чл.171, т.2а от ЗДвП, е не налагане на ПАМ на лице, което е с невалидно СУМПС поради пропускане на срока за издаване на ново такова, защото тогава и текстът на нормата щеше да звучи по същия начин, а налагане на ПАМ на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление", казва съдът. Освен това става ясно и друго: че всички заповеди за налагане на тези принудителни мерки, издадени в периода януари-юни 2017 година, могат да бъдат атакувани и на друго основание: нищожност поради липса на компетентност на органа, който ги е издал. По делото, за което става дума, е установено, че заповедта на директора на ОД на МВР, с която той е оправомощил определени длъжностни лица, включително началника на сектор "Пътна полиция" в Русе, да прилагат тези принудителни мерки, е издадена с дата 06.06.2017 година.

А промените в закона влязоха и в сила още в края на януари, оттогава и тече масовото "смъкване на табели" по новите текстове в ЗДвП. Точно по тази причина в случая заповедта за прекратяване на регистрацията на автомобила /издадена през април 2017 г./, е обявена за нищожна - като издадена при липса на материална компетентност на органа.

Решението на Русенския административен съд все пак не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqq

    90 8 Отговор
    Какво излиза, че ако имаш парички да платиш на адвокат си добре, ако нямаш го ду...ш .

    Коментиран от #14, #15, #36

  • 2 Граф Николаевич

    107 10 Отговор
    Благодаря ви за тази статия, че сега се сетих да си погледна кога ми изтича срока!!! Това наистина е полицейщина и трябва моментално да се промени...
  • 3 Stoich

    42 2 Отговор
    Каката от снимката кърти!

    Коментиран от #5

  • 4 смок

    19 55 Отговор
    А медицинското, не го ли броите? Правилно свалят!

    Коментиран от #10

  • 5 Бесен Язовец

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Stoich":

    Всеки път и аз и гледам краката и ми е мн.интересно във фейса за какво става дума ама няма
  • 6 Лост

    94 7 Отговор
    Явно имало и мислещи юристи и магистрати жалко, че са само в Русе.
    почти 1 година след излизането на тоя закон някой се сети, че човек с изтекъл срок на книжката и човек без изобщо да е карал курс не са едно и също нещо. Боковистан.

    Коментиран от #9

  • 7 юрист

    39 5 Отговор
    Не ви трябва адвокат, може да си обжалвате и сами... аз така правя и винаги съм печелил, просто жалбата ви трябва да е написана правилно. Има достатъчно информация в нета.
  • 8 Morgoth

    43 3 Отговор
    Гледах го аз Каролев и веднага си проверих кога ми изтича книжката :)
    Опредено е бъг в системата и трябва да се оправи - не може изтекъл документ да се приравнява на никога невзет такъв или на отнет заради нарушения.
  • 9 тост

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    Да, ама не - май не са много мислещи!
    Прочетете Р-е № 44/19.02.2013г. по н.д. № 2161/12г. на ВКС, I н.о. (там много добре и подробно е обяснен въпроса за "правоспособността") и тогава пак помислете. А, и ВАС имат достатъчно аналогична практика.

    Коментиран от #13

  • 10 държавата на НЕвъзможностите

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "смок":

    Ти шегуваш ли се с тази повсеместна корупция включитено и в здравеопазването срещу 20 лв и медицинско за пилот, ще получи !
  • 11 Опс

    6 2 Отговор
    Предлагам по соломоновски за изтекла книжка едината табела и после при подновяване я връщат, а за липса на книжка и двете и после по процедурата за вадене на нови.
  • 12 цака

    19 3 Отговор
    Мисля че има решение на ВАС ., аи като прегледах в нета всички съдилища решават в полза на водача!
    И аз наскоро осъдих КАТ пазарджик по същия въпрос ,обаче кой ще ме обещети за скъсаните нерви и пропуснати ползи докато автомобила беше на трупчета??? А сега си чакам и златния талон....
  • 13 цаца

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "тост":

    Ама ВКС не и работат да се произнася в случая., ФАкт е обаче че ВАС вече се е произнесъл и то както трябва
  • 14 Той

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqq":

    Демокрация,майка :)
  • 15 Иванчо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqq":

    Ми обжалвай си сам актовете, като можеш, кой те кара да плащаш на адвокат ?
  • 16 Пръцко

    17 5 Отговор
    Тия нещастници само да ми пипнат табелите и ще ги скъсам от съдебни процедури за нарушаване на човешките ми права - СУМПС няма нищо общо с регистрацията на МПС, едното е документ за някаква правоспособност, а другото е нечия собственост!
  • 17 filo

    18 0 Отговор
    Това с номерата е верно много тъпо
  • 18 Шаран БГ

    23 0 Отговор
    Логично разсъждават русенци ! Не бива да се приравнява водачът, пропуснал да си поднови СУМПС или го е забравил някъде по някаква причина, с престъпниците, които пият алкохол и с тези, които никога не са имали правоспособност и са зад волана в движение по пътищата ! В това динамично време, при тези психични натоварвания, колко му е да пропуснеш нещо по колата. То да не е едно? Винетка, данък, преглед, застраховка, гуми ,книжка и пр. и всичките документи за тези плащания към бюджета на Републиката трябва да ги носиш със себе си. Чичко полицай не вярва на сълзи!!
    В Германия пътувах с нашенец- лекар. Забравил си в друга дреха шофьорската книжка. Полицаят отиде до служебната кола, извади компютър, сложи на предния капак на нашата кола парче плат, върху него компютъра и по данни от личната карта на човека и полицейския номер на колата видя на монитора и "майчиното мляко" на доктора !? Смъмри го най-внимателно и му каза да се върне/ако може/ до следващите четири часа, защото тогава му изтичало дежурството и ще попадне на негов колега, който също ще го забави !!! Моля Ви се! Доктор / особено доктор/ не бива да се забавя...
    Ако срокът на валидност на документа е пропуснат с по-вече от 2 или 3 месеца, има логика да бъде просто глобен с минимална "подсещата" сума. А при повторно установяване на нередността, да си "дига колата на трупчета"! Тогавя може да се допусне и умисъл в деянието !!
  • 19 Да мислеха така за себе си

    24 2 Отговор
    Ако КАТ прилагаха законите така за себе си, да се бяха закрили до момента, т.к. не си вършат работата. Няма ги по улиците, не контролират, а само тероризират обикновените шофьори. Другите не ги пипат
  • 20 Гост

    10 0 Отговор
    Така става, когато законотвореца остави тълкуването на закона от некомпетентни институции! Ако бяха го записали в закона точно и ясно, нямаше да има своеволия и тълкувания от страна на КАТ, нямаше да има похабени толкова време и нерви! Ама то да бе само този казус....И те така...
  • 21 Гост

    5 1 Отговор
    Не бъркайте правоспособност с валидност на СУМПС. Когато Ви изтече документ/разбирай неговата валидност/ гражданина е длъжен да го върне на органа, който го е издал. След като се отнеме СУМПС поради невалидност/разбирай изтекъл срок/ това не значи, че водача е неправоспособен. В чл.150А от ЗДВП ясно е записано, че водача трябва да управлява с валидно СУМПС, и никъде не се споменава, че това значи, че е неправоспособен. Не вярвайте на статии написани от лаици или последствията са си за Ваша сметка.
  • 22 Антон

    21 3 Отговор
    Ето по тази причина никога няма да се оправим. Вместо статията да бъде: шофьори проверети си валидността на шофьорските книжки, тъй като санкцията е свързана със загуба на време и бюрокрация, вие ни съветвате да обжалваме санкцията. Сиреч карайте с изтекли книжки , няма страшно да ви санкционират, тъй като ще обжалвате.
    Само да ви светна нещо: с изтекла книжка застраховките не важат, в случай на птп ще пиете студена вода за ремонта на вашата кола и се молете другия участник в птп-то да не бъде някой със “бюджетен” автомобил за 150 хил.евро защото тогава регреса ще е жесток и ще плащате години щетата. А пък вие тука се радвайте как ще заведете дело за свалените номера, което в спечелите я не и се правете на по-хитри от системата.

    Коментиран от #31

  • 23 КАТ

    4 2 Отговор
    Ако тая мацка(полицайка) сваля номера,доброволно ще отида да ми ги свали....а после ще си платя да ми ги сложи.
  • 24 шофьор

    9 5 Отговор
    всичко това със свалянето на номерата направи полицаите още по богати.лично на мен ми се случи.направих обратен завой на околовръстното защото навигацията ме подлъга и ме спряха.искаха да ми свалят номерата но аз оставам без доходи защото с буса си изкарвам прехраната.наложи се да им дам всичките си пари за да ме пуснат.сумата е доста голяма трицифрена.този закон е в полза само на полицията.имам книжка от 25г и само едно нарушение.

    Коментиран от #25, #26, #28

  • 25 Anton

    16 2 Отговор

    До коментар #24 от "шофьор":

    А защо правиш забранен обратен завой ?
    Няма да ревеш като си ганя нарушител!!!!
  • 26 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "шофьор":

    А ако с този непозволен обратен завой бе предизвикал ПТП и бяха загинали хора?! Малко ти е! За такива като теб - затвор и 1000 часа обществено полезен труд! При непозволените обратни завои стават най-тежките катастрофи! А като с това си вадиш хляба, защо поставяш под риск прехраната си и това на семейството си?!
  • 27 пол

    5 1 Отговор
    Аз обжалвах,и ха познайте!Познахте.Загубих.
  • 28 Бесен Язовец

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "шофьор":

    Ясно ти си нарушител щом мрънкаш.
  • 29 стефн николов от фейса

    7 1 Отговор
    по принцип на този който му е изтекла книжката - той си има книжка .

    да глобяват тези които изобщо нямат , а номерата пък за какво ще се свалят - това е незаконно. какъв проблем има колата с изтекла книжка - откачена работа
  • 30 милиционеро

    3 0 Отговор
    Няма как много коли малко пътища , почваме със репресите !
  • 31 Антон 1

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Антон":

    ++++++++++++++++
  • 32 Насо

    1 0 Отговор
    Аз да споделя в петък 24.11 заведох чета в Армеец по Каско. Преден капак с дупчици от комъчета и предно стъкло с две люспи. И двете от едно също събитие. Предното ми стъкло е със сензор за светлина и дъжд не е от евтините. След доста чакане излезе човека и каза ИМАМЕ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА ВИ ОТКАЖЕМ ЩЕТАТА ,ЗАЩОТО КНИЖКАТА ВИЕ ИЗТЕКЛА. И сега чакам да видя какво ще решат. Следователно се свързах с други компании и хората казаха, че няма такова нещо. Валидността няма нищо общо с отнемането. Разбира се ще поживеем и ще видим, а между другото още на 28.11 пон. отидох в КАТ и заявих бърза поръчка.
  • 33 Redheads

    3 0 Отговор
    Няма да обжалвам ако червенокосата хване отверката
  • 34 Потърпевш

    2 0 Отговор
    Аз изпаднах в същата ситуация и обжалвам в момента. Статията ми даде надежда. Ще ги съдя и за пропуснати ползи ако спечеля.

    Коментиран от #37

  • 35 М002100

    8 1 Отговор
    Целият закон глупав и от глупави хора е създаден и ГЛАСУВАЛИ!!!,които не са си дали сметка какви главоболия ще създадат.1-во автомoбила е лична или семейна собственост,слижебните са друга тема.Не може след като вземал изпит и си получил СУМПС и ако изтеколо по дата,да те третират като човек който никога не е положил.По същата логига ако ми изтече личната карта сигурно не трябва да плащам данъци или да ме смятат за мъртъв или да ме вкарат в затвора и т.н. и........... 2-ро Ако като ти свалят номера на МПС заради изтекла шофьорска книжка по твоя вина и ако си семеен и имаша един автомобил,а семеството ти примерно сте четерима,спрямо закокона който действа си е жива РЕПРЕСИЯ спрямо останалите от семейството които имат СУМПС.НЕ ВСИЧКИ ИМАТ СРЕДСТАВА ВСЕКИ ПЪТ ЗАРАДИ НЯКВА ВАЛИДНОСТ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ДА СИ КУПУВАТ НОВ АВТОМОБИЛ.ЗАКОНА Е ГЛУПАВ ЧЕ ТРЕТИРАТ ХОРАТА КОИТО НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ СУМПС ИЛИ ИЛИ ПРИНУДИТЕЛНО ОТНЕТО ПОРАДИ НАКАЗАНИЕ. 3-то ГЛУПАВИЯ ЗАКОН ДОКАЗВА ЧЕ Е НЕ ЕФЕКТИВЕН АКО ИМАШ ДВА ИЛИ ПОВЕЧЕ АВТОМОБИЛА,(АЗ ИМАМ ЧЕТИРИ) КОЕТО ПРИ СЪЗДАТЕЛИТЕ СИ ОБСТОЯТЕСТВ ЗА МЕН НЕ Е ПРОБЛЕМ,ТОЗИ ЗАКОН Е ГЕНОЦИД И РЕПРЕСИЯ ЗА ХОРАТА С ЕДИН АВТОМОБИЛ,ТОВА НЕ ПОМАГА НИТО ВЪЗПИТАВА,ИДЕЯТА ЗА МЕН КАТО ТИ СВАЛЯТ НОМЕРАТА НА КОЛАТА ОСВЕН ДА СИ ПЛАТИШ ГЛОБАТА И КАТО Я ПЛАТИШ НА МОМЕНТА ДА СИ ГИ ПОЛУЧИШ РЕГИСТРАЦИОННИТЕ НОМЕРА ,А СПОРЕД ДЕЙСТВАЩИЯ ЗАКОН СЕ НАЛАГА ДА ХОДИШ НА НОВО ДА Я РЕГИСТРИРАШ ИЛИ КАТО НОВА ИЛИ КАТО НОВОВНЕСЕНА.
  • 36 фонзи

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqq":

    Сега ли откри топлата вода ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Цура дашната

    0 0 Отговор
    Жива да не бях защо му дадох!
  • 39 Бате Ачо

    3 1 Отговор
    Драгите управляващи, вместо да раздвижат НАП и държавните съдия изпълнители, да ги притиснат да си търсят тези 70% неплатени глоби, те от безсилие, въведоха тази простотия със сваляне на табели за нелепи глупости. Също се вдигат глоби (каране в аварийна лента, скорост, че сега искат и за зимни гуми) без да има реален контрол, полицаите единствено мислят как да откраднат някой литър бензин и как да вземат рушвет, но не и да борят престъпност и контрол на автомобилният трафик. Ако това не се промени, лека-полека да се проправя път, към традиции на престъпление-наказание ще си останем на последно място в ЕС и света изобщо.
  • 40 Димана

    1 0 Отговор
    И на моята кола й свалиха номерата, а дори не съм била в автомобила..... Не знаех, че шофьорът е с изтекла книжка, а и моя работа ли да е следя........ Мисля, че всеки трябва да си носи отговорността лично, а на практика аз опирам пешкира......
  • 41 tiyo

    0 0 Отговор
    А чужди номера ще посмеят ли да свалят. След това ще осъдя държавата.
  • 42 Българин

    0 0 Отговор
    Нагъл премиер нагли закони които целят травмиране на населението със цел всяване на страх!!! А ако ми е изтеклата личната карта какво следва - отнемане на имуществото ли! Или изгонване от страната
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове