Last news in Fakti

1 Декември, 2017 08:49 765 3

Менда Стоянова: Опозицията бавеше приемането на бюджета и дразнеше

  • бюджет-
  • герб-
  • бсп-
  • менда стоянова

Депутат от БСП е чел предложението на вносителя, за да запълва време

Опозицията се опита да бави дебата за приемането на бюджета и да дразни управляващите с дълги изказвания. Това посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод среднощните дебати при гласуването на парите на държавата.

БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече - по 6-7 човека, коментира Стоянова и даде пример с това, че депутат дори е чел предложението на вносителя министерски съвет, само и само да запълни времето.

Има 2,5 млрд. повече разходи от планираните за предната година и много сектори ще го усетят, каза тя. Най-много пари отиват в образованието, здравеопазване и сигурност, както и социалната сфера.

„В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители”, коментира Стоянова и добави, че в случая с парите на БАН трябва не само да има пари, но и да има реформи. „Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект”, добави тя.

По повод парите за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски” финансистът уточни, че БСП не са спазили парламентарната процедура и са търсили повод да заявят, че не се дават пари за паметници на културата. „В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа”, посочи тя.

След две пленарни заседания, продължили повече от 30 часа, парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г. Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%, крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %. През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %.

В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци. С приетия бюджет бяха предвидени 180,5 млн. лв.за опазване на границата, а 35, 2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности за общините в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева.

Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева. Депутатите приеха бюджета на Министерството на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 година с разходи от 3,300 млн. лева. Народните представители първоначално приеха предложението от алтернативния бюджет на БСП да отпуснат 1, 130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха. Веднага след това министърът на финансите Владислав Горанов взе думата по време на заседанието и увери, че въпреки резултатът от гласуването, инвестицията в тези обекти ще бъде реализирана. „Законът за държавния бюджет е една сложна система от взаимнообвързани показатели, които много трудно се изменят между първо и второ гласуване не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители, понякога са незавършени и нарушават системата и логиката на законопроекта, във вида, в който той трябва да съществува, за да отговаря на принципите на модерното бюджетиране и Закона за публичните финанси", заяви Горанов.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на групата посочи, че БСП не може да подкрепи такова открито нарушение на Правилника на НС и Конституцията. „Същественият въпрос е възможно ли е НС да направи някаква промяна в бюджета на финансовото министерство, макар и малка, която да не доведе до сътресение“, коментира Валери Жаблянов. „Стигнахме до ситуация, в която министърът на финансите твърди, че всяка промяна на цифрите води до необвързаност на бюджета“, каза още той. В отговор на това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че с това, че е взел думата по време на заседанието министъра Владислав Горанов всъщност е направил така, че да удовлетвори искането на БСП. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ благодари на министъра на финансите Владислав Горанов и заяви, че ДПС ще следи изпълнението поетия ангажимент за ремонта на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир.

След окончателното приемане на Бюджет 2018 министър Горанов направи изявление, в което подчерта, че той дава основа за продължаващо устойчиво развитие. „Там, където дебатите бяха смислени бяха смислени, а там където не бяха - бяха дълги. Докато нещата се случват в пленарна зала значи законът има върховенство и всичко в държавата е наред“, коментира той. „Ниската преразпределителна роля на държавата изисква от една страна много по-висока ефективност на държавните разходи, предизвикателство основно към изпълнителната власт. Със сигурност дава възможност на обикновения инициативен човек да взима решения за това как да разходва това, което създава“, обясни той. „Нашата доктрина е, че свободният, образован и инициативен човек може сам да вземе решение как да харчи създаваното от него“, заяви министърът. „Ако се изкушим да увеличим дела на държавата значи, че сме лицемерни и че смятаме, че сме по-умни от българските граждани“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 edin

    4 0 Отговор
    И какви бяха предложенията на БСП, защо стана така, че ние не чухме нито едно, а висяхте до среднощ? Ще се махнете бе, както и да го сучите ще бъдете изритани, неграмотници!
  • 2 Гост

    1 1 Отговор
    Просто.... комунисти!
  • 3 Фалшиви новини

    0 0 Отговор
    Менда , това ли ти името или се бъзикаш с хора..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове