3 Декември, 2017 11:14 719 4

Нинова и Станишев на срещата на ПЕС в Лисабон

  • пес-
  • корнелия нинова-
  • сергей станишев

По думите на Нинова, България ще поеме председателството в ключов момент

На заседание на Съвета на ПЕС, в Лисабон, лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че Европа трябва да се върнем там, откъдето тръгна - от нейните изконни ценности.

Нинова настоя за обща позиция против различното качество на храните. “Това ще е конкретен пример, че се борим с неравенствата в ЕС - не само сред гражданите - между бедни и богати, а и като статус на различните държави-членки”, заяви тя в речта си към левите лидери от Европа, информира пресцентърът на партията.

По думите й България ще поеме председателството в този ключов момент, когато ще говорим за напускането на Великобритания, за бежанската криза, за пътя, по-който трябва да вървим, за бюджета в следващия програмен период.

„Ние, българските социалисти, заедно с всички вас, изработихме своя визия за бъдещето на Европа, която се казва „Повече социална Европа за хората”, и направихме така, че в българския парламент тази наша визия да бъде включена в общото решение на парламента, с което се приема програмата за бъдещото председателство на ЕС от 1 януари. Тоест, ние имаме своя първи реален успех в налагането на социалния стълб“, каза още Нинова.

По думите й този социален стълб обръща внимание на това, че всеки опит да се ограничи ЕС само до общия пазар, води до подкопаване на устоите му, защото те са социалните права, справедливост, равенство, благополучие на гражданите.

Според Нинова налаганата икономическа политика през последните години е превърнала гражданите от обекти в субекти, от цел на икономиката - в нейно средство.

„Безработицата и липсата на перспектива пред много европейски граждани остава проблем. 17 милиона младежи са без работа днес. И аз споделям казаното от г-н Тимерманс, че младите са бъдещето и на тях трябва да обърнем внимание.

Но нека не разговаряме сами със себе си за бъдещето на младите, а да разговаряме с тях за тяхното бъдеще. Те трябва да участват във вземането на решенията“, каза председателят на БСП.

Корнелия Нинова заяви още, че очевидно трябва да променим Европа, за да я спасим. „Тази промяна не изисква да измислим нещо генерално ново. Просто трябва да се върнем там, откъдето тръгна Европа – от нейните изконни ценности – солидарност, справедливост и равни възможности за всеки европейски гражданин“, завърши лидерът на БСП.

Искаме Европейският съюз да остане обединен, да няма Европа на две скорости, да няма социални неравенства и бюджетни ограничения! Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в реч на Съвета на ПЕС в Лисабон.

Президентът на европейската левица разказа, че преди месец е говорил с проф. Джефри Сакс, който е похвалил левицата и я е определил като "туптящото сърце на човещината".

Станишев определи трите основни цели на левицата, трите политически битки, през следващата година - социалната политика, заложена в Гьотеборг, да не остане на книга; реформата в еврозоната да не води до Европа на две скорости, да няма страни извън еврото, в бюджета на ЕС за следващите 7 години да не се допуснат ограничения.

Битката на социалистите е бюджетът на Общността да не бъде намаляван, защото виждането на десницата е предвид новите предизвикателства като мигрантската криза, да бъдат орязани парите за земеделски и кохезионни програми. Според левицата необходимите средства могат да дойдат от облагане на финансовите транзакции и на световните гиганти, като Гугъл и Фейсбук.

В Лисабон стана ясно, че ПЕС стои зад кандидатурата на Мариу Сентену за шеф на еврогрупата - неформалния съвет на финансовите министри от страните в еврозоната. Сентену е наричан финансовия Роналдо, тъй като като финансов министър на Португалия е довел до драстично намаляване на дълга на страната и е намалил дефицита й. Според запознати в интерес на България е министър от малка страна като Португалия да заеме тази позиция, тъй като това би увеличило шансовете ни да се присъединим към т.нар. чакалня на еврозоната.

В речта си пред Съвета на ПЕС премиерът на Португалия Марио Коща подчерта, че за следващата година планират 1% дефицит.

Станишев подчерта успехите на лявото правителство на Португалия, като каза, че до преди две години португалците са били обезсърчени, но днес за пръв път от 1994 г. разликата между най- бедните и най-богатите се топи. "Виждаме, че страната се е променила, това е чудо", отбеляза Станишев, а залата го аплодира. Президентът на ПЕС посочи, че за две години в страната са открити нови 270 хиляди работни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    3 0 Отговор
    на чии разноски е там другарката лъжа нинова? май се гласи да измести другаря серго от "ръководната" му роля в пес.
  • 2 Гост с име

    3 0 Отговор
    Кучката и песа се събраха.
  • 3 Истината

    3 0 Отговор
    Двамата дето като ги видиш и Човек престава да звучи гордо.
    Станичев и Курнялата са българи само докато не са се докопали до властта. Срам ме еда ги гледам камо ли да очаквам да направят нещо за народа ни,нишо че Биволицата се изцепва постоянно в името на народа. Гнус да те хване
  • 4 ДЕ КЪСМЕТ

    2 0 Отговор
    Е ТЕ ТОЧНО ТАМ ДА СИ ОСТАНАТ. НЕКА И ДРУГИ ДА ИМ СЕ РАДВАТ БЕ.
    Тук се обогатиха, там да си ги харчат, барабар с групата си. СБОГОМ таваришчи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове