Експерти от WWF България предупреждават, че рибата изчезва и то в световен мащаб. Причината за това е замърсяването на водите, както и свръх големия улов. През 2016 г. консумацията на морска храна достигна най-високото си ниво на глава от населението от над 20 килограма на година, съобщи БНТ.
През последните години в Черно море се наблюдава намаляване на запасите на промишлените видове риби. Основните причини за това са преуловът и замърсяването на морето.
"По начало като специфичен басейн ние имаме малък брой промишлено значими видове. Основните това са калкан, трицона, барбуна, сафрид и паламуд. При всички тях се наблюдава намаляване на техните популации през последните години два от видовете това са трицоната и калкана са квотирани видове т.е. Те са в регулация наложена от Европейската комисия", обясни доц. д-р Елица Петрова - Павлова, директор на Института по рибни ресурси - Варна към ССА.
Че няма риба сигнализираха и рибарите от Ченгене скеле в началото на сезона. Местните хора от селището не помнят такава година. До днес рибарите не могат да си обяснят причината и въобще как е изчезнала рибата.
Според експертите за здравословно хранене, рибата е една от най-полезните храни, която трябва да включим в менюто си поне един път седмично. Тя е богата и съдържа омега 3 мастни киселини, които организма на човек не може да произвежда и може да си набави единствено от рибата. Освен това, тя е и безценен източник на фосфор, калций и желязо.
"Това богатство на полезни вещества подобрява здравословния статус на организма и най-вече на сърдечно-съдовата система, на очите, на мозъка във всяко отношение. Народите, които консумират повече риба, всички знаем, това са Северните народи, Япония и друг тип народи, които са океански държави са от челните места, където нямат ракови заболявания и инфаркти, каза Яна Маркова, експерт по здравословно хранене.
Много е важно рибата, която консумираме да бъде прясна и да не е отглеждана в развъдници. Така ще сме сигурни, че тя не си е изгубила полезните свойства, витамини и минерали. Затова има няколко неща, по които личи, че рибата не е замразявана.
"По цвета, лъскавината, очите, хрилете се гледат. Трябва да са червени, а очите бистри", съветва продавачът Тодор Стойчев.
Ако рибата продължи да намалява и ние не направим нищо по въпроса за опазването й, след години ще сме принудени да я изключим от менюто си, което ще се отрази на здравето ни. Затова експертите съветват да опазваме води чисти, да не ловим риба в забранения размножителен период и така ще помогнем за популацията им.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 волен сидеров
Коментиран от #2
12:40 03.12.2017
2 Истина
До коментар #1 от "волен сидеров":
Това е в цял свят! Трябва големите държави да спрат да унищожават света ни - да избиват животни, риби, отсичането на гори - Китай, Канада, САЩ, Индия, Африка... И примата наречен човек да се размножава разумно! Защото с този темп ще си унищожим природата и като няма какво да се яде ще започнем да се избиваме.Коментиран от #4
12:59 03.12.2017
3 Хасан
Коментиран от #5
13:15 03.12.2017
4 Бесен Язовец
До коментар #2 от "Истина":
А Русия защо си я изпуснал, тя не е ли голяма страна, или там не хващат риба и не секът гори ? Или щото ти плащат с рубли ?13:45 03.12.2017
5 Бат Саше
До коментар #3 от "Хасан":
Ма много си умен, Асане!18:20 03.12.2017
6 йхжуогпи
07:43 04.12.2017