Last news in Fakti

6 Декември, 2017 00:00 3 718 14

Държавата се опитва да промени концесията за златото в Челопеч

  • злато-
  • златна руда-
  • челопеч

Министерството на енергетиката ще направи опит да промени концесията за добив на медно-златни руди от находище "Челопеч", като целта е да увеличи концесионното възнаграждение, което операторът "Дънди прешъс металс Челопеч" плаща на държавата. За целта ведомството търси консултант, който да направи анализ на концесията и да предложи вариант за промяна на договора. В момента "Дънди прешъс металс Челопеч" плаща на държавата 1.5% от стойността на металите в добитата руда. Самата промяна беше препоръчана в доклад на Сметната палата след извършен одит за периода 2011-2013 г., пише "Капитал".

Казусът е любопитен по две причини. Първо, това е единствената концесия за добив на подземни богатства, попадала някога в полезрението на Сметната палата досега, при близо 530 действащи договора. Формално интересът на одиторите се обяснява с "голям медиен и обществен интерес" към концесията за най-голямото златно находище в Европа. Друг странен момент е, че енергийното ведомство е обявило обществената поръчка за избор на консултант, без преди това да обсъди въпроса с "Дънди прешъс металс Челопеч", въпреки че преди няколко години компанията беше готова да увеличи плащанията си към държавата при определени условия.

В търсене на вариант

Обявената обществена поръчка е за разработване на финансово-икономически и производствен анализ на концесията за добив от находище "Челопеч" и предприемане на действия "за постигане на икономически баланс между ползите и рисковете за държавата и концесионера", с което Министерството на енергетиката преповтаря препоръката на Сметната палата. За да няма съмнения каква е целта на процедурата, от ведомството уточняват, че изпълнителят ще трябва да предложи начин за определяне на концесионното възнаграждение, който да е съобразен с действащата наредба за това. Тъй като документът беше променен осем години след подписването на концесионния договор, новите правила не важат за дружеството и е малко вероятно консултантът да намери вратичка. Затова той ще трябва да предложи и алтернативен вариант с нова методика за определяне на възнаграждението, т.е. да открие начин за увеличаване на плащането.

Интересното е, че до момента от енергийното ведомство не са обсъждали намеренията си да изменят договора с концесионера "ДПМ Челопеч". "Такива разговори предстоят, след като станат известни резултатите от обявения сега анализ", казаха от там на въпрос на "Капитал".

Селективен одит

Сегашната поръчка е в отговор на препоръката на Сметната палата след одит на договора за концесия за добив на златно-медно-пиритни руди от находище "Челопеч" за периода 2011-2013 г. Проверката беше включена в програмата за одитна дейност за 2014 г., но на практика беше извършен година по-късно в Министерството на икономиката, а докладът от него беше публикуван миналата година.

Основната цел на одита беше да установи дали министерството осъществява ефективен контрол върху изпълнението на концесионния договор. Затова и основните препоръки бяха свързани с недостатъчния капацитет на ресорната дирекция "Природни ресурси и концесии", както и това, че текущият контрол е бил основно документален, което е създало риск за формално изпълнение на контролните функции. От Сметната палата обаче посочват, че "създаденият риск не се е реализирал", което е установено при направен през 2013 г. лабораторен анализ, който не е установил разлики между декларираното от концесионера и съдържанието на контролните проби.

Неясно остава защо Сметната палата е решила да разгледа единствено концесионния договор на "ДПМ Челопеч", което е собственост на канадската Dundee Precious Metals. На въпрос на "Капитал" оттам уточниха, че одитът е бил залегнал в програмата за 2014 г. по приоритети, предвидени в нея, единият от които е бил свързан с националната програма за реформи "Европа 2020". Оттам добавиха още: "Изпълнението на задълженията, свързани с опазването на околната среда, както и финансовите параметри на концесионния договор са в основата на голям медиен и обществен интерес." Според предоставения от Сметната палата списък подобни проверки са направени в още около дузина дружества и свързани с концесиите министерства, но нито едно от тях не е в областта на добива на подземни богатства. От енергийното министерство също потвърдиха, че досега не са възлагали подобни финансово-икономически анализи на съществуващи концесионни договори.

Договор под лупа

Концесионният договор за добив от находище "Челопеч" е сключен още през 1999 г. с държавното по това време "Челопеч" за срок от 30 години. През годините дружеството сменя собствеността си, като канадската компания го придобива през 2003 г. от ирландска Navan Mining, която фалира. За този период самият договор също е променян няколко пъти, като по-съществени са допълнителните споразумения от 2004 и 2008 г. Първото е сключено в периода, когато Navan изпада в несъстоятелност и DPM се появява като кандидат за българските активи. Канадската компания тогава направи финансово-икономически анализ и предложи промяна на концесионния договор. Според становище на икономическото министерство оттогава "отказ от изменение ще доведе до обявяване на българското дружество в несъстоятелност с всички произтичащи от това последици". В резултат Министерският съвет прие изменението на концесионния договор, според което компанията трябваше да инвестира 18 млн. долара до 2008 г. и да плаща двойно по-малко концесионно възнаграждение до 2010 г.

По-интересно е второто допълнително споразумение, сключено през 2008 г. То е свързано с направеното от канадското дружество инвестиционно предложение за разширяване на преработката на руди в Челопеч до 3 млн. тона и изграждането на инсталация за производството на метали от концентрат, с което щеше да се преустанови износът на концентрат за преработка в чужбина. Споразумението предвиждаше държавата да влезе в проекта с миноритарен дял, намаляването на концесионно възнаграждение с 50% да отпадне и компанията да започне да плаща според приетата през 2007 г. нова наредба, т.е. между 2 и 8% от стойността на металите в добитите руди. Оценката за въздействие върху околната среда обаче беше обжалвана от неправителствени организации и отменена от Върховния административен съд. Така в крайна сметка инвестиционният проект не стартира и клаузата за по-високото концесионно възнаграждение не влезе в сила.

Колко плаща

В момента "ДПМ Челопеч" плаща 1.5% от стойността на металите в добитата руда, което от Сметната палата отбелязват, че е в нормативно определените граници. Самата методика за определяне на концесионните възнаграждения беше променена през 2007 г., като обвърза плащанията с рентабилността на нетните приходи от продажби и счетоводния финансов резултат на дружеството. Промяната обаче не засегна сключените вече договори, с което според експертите на Сметната палата "законодателят поставя в неравностойно положение концесионерите" по сключени договори преди и след тази дата.

На практика обаче сумата, която "ДПМ Челопеч" е платила на държавата за одитирания тригодишен период, съвсем не е малка. Тя е в размер на 22.7 млн. долара, или 33.9 млн. лв., показват данните на Сметната палата. Според Закона за подземните богатства половината от средствата се превеждат на общините Челопеч и Чавдар, където се намира находището.

В същото време компанията е направила и значителни инвестиции, без които, както посочват и експертите от икономическото министерство през 2008 г., предприятието днес нямаше да работи. След влизането на канадската компания в Челопеч са предвидени 18 млн. долара инвестиции за периода 2004 - 2008 г., но реално вложените средства са четири пъти повече - 68.6 млн. долара, пише в одитния доклад. През одитирания период (2011-2013 г.) пък дружеството е инвестирало 187.6 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помните ли

    47 1 Отговор
    Питайте Левончо Хампарцуняна как се сключват такива концесии. Тоя изрод е за трепане.
  • 2 Гост

    43 4 Отговор
    Отговорните за тази гавра с държавата и ограбване на народа чрез този договор отдавна трябваше да са в най гадния затвор с манафи за съкилийници . А то какво става , живуркат си с откраднатите милиарди , дават ги по националната телевизия , хилят се , гаврят се с народа от екрана и това е .
    Евала бе народе дебилен и мишедушен . Ако не бяха руснаците тука още турска реч щеше да се чува . Щото преклонена главица ,сабя не я сече и ако трябва нещо да се свърши неволята ще викаме .....
  • 3 !?!?

    48 1 Отговор
    Определено 1,5% си е гавра и които го е подписал и затвор му е малко!
    По Дискавъри има едни предавания за златотърсачи и златодобив, когато ства въпрос за отдаване на концесия на терени със златни залежи собствениците искат 15-20% от добива, а понякога и гарантиран добив без значение, ще го постигнат или не.
    Това тук е мега грабеж ! Били работодатели, дрънци имам приятел здравето си затри там . Толкова ли няма български фирми, които да го копаят или най добре държавата, защо се подаряват национални богатства ?
  • 4 Хлебич

    28 1 Отговор
    По времето на Костов са сключвани тези договори
  • 5 Къртев

    35 1 Отговор
    Това е национално богатство и би трябвало след, като е такова да пренадлежи на държавата. Не мисля, че 1,5 или дори 20% са достатъчни. Значи, щом са платили 22.млн. долара на 1.5% става въпрос за милиарди, които изчезват от нашата държава. Еми за това ще сме най-бедната държава в ЕС, даже се чудя, как съществуваме още. Не стига, че
    изцяло производство и износ нямаме пък и националното си богатсво подаряваме. Политиците ни са в голям грях към останалите хора и да знаят, че един ден ще съжаляват. Нищо не остава ненаказано.

    Коментиран от #11

  • 6 Аха счас

    24 1 Отговор
    Договорът в момента е на 0,83% - беше преподписан в периода (март)2014-(август)2015. Иван Костов получи най-голям процент, тогава неговата партийна каса получаваше 2,2%, но това продължи само 8 месеца. Питайте Царя как остави Доган да се договаря и не се чудете, защо Тиквата в момента си прави гъргара - тея кораби дето ги пращаме в Африка за обработка на рудата имат моряци, дето споделят и са МНОГО доволни...
  • 7 некойси

    12 0 Отговор
    Ами да, "чуждите инвеститори" изнасят националното ни богатство и пускат стотинки, а ние тънем в мизерия.
  • 8 червения милионер

    19 0 Отговор
    Другарят Костов е ГОРД с приватизацията, няма осъдени, значи няма престъпление!
    Елементарна логика другарки и другари!
  • 9 Хитър Петър

    9 0 Отговор
    Държавата е получила 33 милиона за 3 години,и това е 1.5% не ми стига Акъла колко пари са другите 98%. който заминават за чужбина.
    А колкото до държавата,всички знаем че тя е в книгите на Васил Левски и Христо Ботев.Отдавна е в небитието.
    Толкова ли е трудно да йм теглят една майна, Премиера да създаде Фирма със БГ работници и да си копат златото,нима нямаме Трактори или Багери или работници..по 1 кофа да искарат,ще си е за нас.Ще има работа до времето на Стар Трек.
  • 10 Българин

    15 0 Отговор
    Хайде сега да изчислим - 22 700 000 млн.долара са 1,5 % от стойността на металите . Продължаваме да смятаме и излиза , че заветните 100 % стойност на добитите метали в БЪЛГАРСКАТА МИНА са на стойност от 513 333 332 МЛИЛИОНА ДОЛАРА .
    А вярвате ли , че това е стойносттта при положение , че те само се добиват в България а се обработват във флотационните им фабрики в африканските страни .
    Един Господ знае какво се извлича оттам , че пък нашата Сметна палата била разбрала .
    Дрън-Дрън !!! Те за толкова прости ли ни имат !
    Нека да продължават да правят показни акции за 2-3 цигарки трева и някоя опаковка лекарства или неизгоден договор на някоя болница - ТУК Е ИНТЕРЕСНОТО защото става въпрос не за стотици милиони долари , а повярвайте - тук става въпрос за МИЛИАРДИ !
    И ХАЙДЕ ДА ПРОВЕРИМ - КОЯ ДЪРЖАВА СИ Е ДАЛА МЕДНО-ЗЛАТНО НАХОДИЩЕ НА КОНЦЕСИЯ / да не говорим че това е най-голямото в Европа / !!!
    ПЪЛНИ ПРОДАЖНИЦИ !!!
  • 11 Грую

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Къртев":

    Да ама пак я карате по български или по славянски ли е не знам. Виждаме , че някой е сключил договор в миналото и той сега вече не ние изгоден и казваме "Я вижте за Дънди 98,5% за държавата 1,5% ! дайте сега да видим кого да обесим?" И започваме да коментираме кой е за бесене. Добре ама преди да го намерим този , който е за бесене или хайде дори до направим списъка с тези хора, трябва да си отговорим на някои въпроси: Защо примерно държавата не инвестира или БНБ и това злато да отива в златния резерв на държавата? Защо се разпродадоха и фалираха български банки и предприятия и сега те работят с чужд мениджмънт на печалба? Защо тези външните инвеститори, като говоря само за сериозните осигуряват сравнително добро възнаграждение, плащат си осигуровките, данъците, ДДС-то, осигуряват и добри условия на труд, а пък ние в лицето на държавата не можахме? Ами отговаряйки си на тези въпроси ще си дадем сметка, че като народ притежаваме едни такива качества, които явно не ни позволяват да го направим - крадливи сме, злобни сме, завистливи сме, майстори сме да хвърляме успешно кал и околните по това ни признават и оценят. Е ами затова ще има концесии за 1,5% , ще има КТБ, ще има Американски ТЕЦ-ове, продажби на предприятия за жълти стотинки и бедност най-накрая, а след нея списък с хора за бесене!
  • 12 The TRAPPER

    1 4 Отговор
    Държавата не го взима да го работи , защото Българинът по принцип освен завистлив и злобен е и мързелив. 1.5 % ? Защо не го дадоха на мен , - щях да им дам 30 % ?
  • 13 Сталин

    8 2 Отговор
    Ето ви Европа и демокрация.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове