5 Декември, 2017 14:04 889 4

В Шуменско дали 500 000 лева на "ало" измамници за 3 години

  • шумен-
  • измами-
  • телефони измами-
  • ало

Местните органи на реда предприеха превантивна кампания

В Шуменско дали 500 000 лева на "ало" измамници за 3 години - 1

За няколко опита за измами по телефона съобщават жители на Шумен. Днес, само в рамките на 30 минути, в дежурната част на областната дирекция са били приети множество обаждания, в които хора съобщават, че са ги търсили от полицията с молба да съдействат за залавяне на измамници, съобщиха от МВР.

Схемата, която прилагат лъжците е една и съща. Представят се за полицаи и обясняват, че в града тече специализирана операция за залавяне на измамници. Молят хората да им съдействат, като за целта им дават указания да съберат на едно място всички пари и ценности, да ги сложат в торба и да чакат указания. Обясняват, че когато имат информация, че измамниците са пред дома им, трябва да оставят торбата пред вратата, да се приберат вътре, за да могат полицаите да ги задържат.

Органите на реда призовават хората да не се доверяват на непознати и по никакъв начин да не предоставят лични данни за себе си и близките си, да не съобщават къде живеят и с какви пари разполагат. Отново се напомня, че полицията няма практика, в която да търси съдействие от хората, искайки им пари.

Близо 500 000 лева са щетите от телефонните измами в областта през последните три години. Въпреки че тази година броят на измамите е намалял, сумите които са предали хората са в размер на близо 100 000 лева.

В тази връзка ОДМВР-Шумен предприе превантивна кампания. Създадена е организация за посещаване на пенсионерски клубове, читалища и други места на които се събират възрастни хора. Служители от областната дирекция им провеждат беседи като ги запознават с последните сценарии, с които си служат измамниците. До момента са проведени срещи в читалище „Стилиян Чилингиров“ и читалище „Напредък“ в Шумен.

След първите посещения от служители на областната дирекция хората обясняват, че им е изключително полезно това, с което ги запознават полицаите. Голяма част от тях са чували за сценариите, но не знаят как да се предпазят и какво да правят в такава ситуация. Други казват, че за схемите, които се ползват в последно време „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“ не са чували и в тази връзка предоставената им очи в очи информация им е изключително полезна.

Изготвена е карта на концентрацията на престъпните деяния в Шуменска област през последните три години. Анализът показва, че по-голямата част от потърпевшите са възрастни жени. Полицейските служители ще посетят първо районите, които има регистрирани телефонни измами. Такива срещи предстоят на територията на всички районни полицейски управления в областта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Ами не е ли по-добре пенсионерите да съборат пари в кашон и кметовете да ходят да ги носят пред портите на циганските палати в Горна Оряховица? Така поне ще се знае колко точно са им дали. Биво идиотизъм, но чак толкова само у нас го има. Едно е да те измамят с документи, стока, кражба и др., а съвсем друго е да ти кажат да си хвърлиш спестяванията през терасата в плик и ти да си убеден, че това е законно и правилно предаване на парични средства през 2017 година.
  • 2 kick

    3 0 Отговор
    Глупави българи, ей...абе като хванете някой, обадете се, с удоволствие ще го прибера за малко, после ще го пусна с отрязан език да фъфли докато е жив...кво толкова има да се мисли...оня Крум нашия не е бил глупак като сегашните управници
  • 3 баба Джана

    2 0 Отговор
    Явно е че не можем всички бабета и старчоци да ги поставим под
    един знаменател като болни от склероза или обхванати от старческа
    деменция. Това уродливо явление е разпространено единствено у нас в такива катастрофални размери, въпреки превантивните мерки които взимат органите на МВР.
    Явно е че нещата опират до народопсихологията на българския народ, за която говори преди време С.Сакскобурготски че е с:
    ПОВРЕДЕН ЧИП !
  • 4 овце сте

    1 0 Отговор
    тъпанарите сами си дават парите, а после някой друг им е виновен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове