7 Декември, 2017 14:10 828 4

Нинова: Предлагаме нов модел на здравеопазване

  • бсп-
  • здравеопазване-
  • корнелия нинова

Няма да се откриват нови болници

През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо съгласие – политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало – това не продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие.

От „БСП за България“ предлагаме две групи действия – едните краткотрайни и сега- веднага, и другите – с дългосрочен ефект. Временните спешни мерки, които предлагаме: вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници.

Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения, по Закона за лечебните заведения. Трето предложение – ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор.

Четвърто – в понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарствата. Трайните и последователни неща, които предлагаме: да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, за предложения за нов модел на здравеопазването. Това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации.

Това ще е българският модел, който служи на една цел – всеки българин да има достъп до здравеопазване и това да е качествено здравеопазване. Поставяме си амбициозен срок - до края на март да се опитаме да постигнем този национален разговор с резултат за нов модел. След това да го представим в обществото и този нов модел да бъде включен в бюджета за 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    3 2 Отговор
    Народът го е казал: тъп, но пък упорит. Когато не са на власт червените бълват прекрасни предложения, но какво се получава, когато докопат кокала....
  • 2 доки

    0 0 Отговор
    за съжаление когато си бил само комсомолец е нормално от от нищо да не разбираш.А къде остана конкурентното начало.На всякъде в европа частните и държавните болници са абсолютно равностойни.Само в България това не е така.Държавните получават пари от: здравна каса, от пациентите под форма на избор лекар, за консумативи-( ако постъпиш в УМБАЛ Ст.Загора ти дават списък за да си купиш от чаршафите до левкопласта ) , от държава под форма на апаратура , държавата им плаща дълговете.В тези болници приходите са само за заплати и далавери.Абе бърка се оборот и печалба както се казва.В частните приходите са само от здравна кас и пациент. Т.е те са по евтини за обществото , раберете го.Те са и единствените проспериращи за момента.Това не ви ли говори нещо.
  • 3 Гражданин

    1 0 Отговор
    Какво ще промени това г-жа Нинова.Нищо. Регистрацията ли е най-важното.Всъщност това има смисъл само за замитане на дълговете на държавните болници и плащането им от българина Така пак няма да се потърси отговорност на десетките управители на болници назначавани без конкурс и опслужващи фирмите на властта.Крайно време е да се престане с лозунгите и да се чете и мисли.
  • 4 емо73канар

    1 0 Отговор
    Новият модел трябва да е следният. Моите пари от осигуровките, да вървят в моя индивидуална сметка, и когато ми се наложи да мога да ги ползвам. А не както сега с моите пари да се лекува бай м....л безработният мързеливец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове