Last news in Fakti

16 Декември, 2017 16:05 1 455 17

Румен Гечев: Страните в Европа клонят към социализъм, не към капитализъм

  • румен гечев-
  • европа-
  • бсп

Депутатът смята, че у нас трябва да се отделят повече средства за образование и наука

Румен Гечев: Страните в Европа клонят към социализъм, не към капитализъм - 1

Това, което правят страните в Европа е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм. За да се подобри положението в България, повече средства трябва да се отделят за образование и наука. Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев по време на конференция на тема „Лявото: вчера, днес и утре", посветена на 126 години от създаването Софийската градска организация на БСП и 150 години от рождението на Георги Кирков.

“Ние изоставаме 7-8 пъти от средните показатели на Европейския съюз по този показател и повече от 10 пъти от страните в челната десетка на света по трудова способност. България се движи в обратна посока на това, което правят страните в Европа и извън нея, за да реализират по-голяма социална справедливост, а тя е по-близо до принципите на социализма, отколкото до дивия капитализъм", каза още той и коментира, че в момента България се намира в ситуация като от вица, в който коментаторът на олимпийското състезание от плуване обяснил на зрителите, че само българският състезател плува на обратно в своя коридор, за да може да изпъква на камерите. „България в момента плува срещу течението", завърши проф. Гечев.

По време на форума проф. Искра Баева, преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", отговори на два въпроса - откъде идват левите и накъде отиват. „От къде идваме? Идваме от комунизма. Защото нашата партия е наследничка на онази, която тръгва по пътя на комунизма. Къде се намираме в момента? Ние сме в социалдемокрацията, към която дълго и мъчително се стремяхме - искахме да напуснем идеята на комунизма и да достигнем до социалдемокрацията. Но какво виждаме сега? Безпътица, обърканост, изчезване на социалдемократични партии. Очевидно състоянието, в което се намираме, е кризисно и нашият проблем е не толкова как да продължим да се доказваме като социалдемократическа партия, а накъде вървим - не само ние, а накъде върви светът и какъв е шансът това бъдеще да бъде по-добро за по-големия брой от хората. Отговорът на този въпрос зависи от това дали бихме могли да заложим занапред на по-добра социална сигурност и икономическа ефективност", коментира проф. Баева.

Тъгувам, че в момента българите показват своето отрицание към „всички", а не към „всички без БСП". Това каза бившият министър на културата и първи секретар на столичната организация Георги Йорданов. Участниците в конференция „Лявото: вчера, днес и утре" се обединиха около неговата теза, че трябва да се работи по отделяне на БСП в очите на българските граждани от лошите настроения към всички партии.

Георги Йорданов сподели мнението, че умните хора са полезни за средите, в които действат, или за обществата, ако умеят да изведат преди всичко поука от предишните грешки. „Неслучайно след обесването на Левски всички саобърнали към Иван Арабаджията - символът на българския морал, и го попитали: „Бай Иване, а сега накъде?" Той казал: „Забравяйте какво е било и гледайте напред". Това означава да се действа активно за отвоюване на социалните права и социалните придобивки на гражданите. Това ще помогне на нашата партия да бъде изключена от всички други, които сега са обект на отрицание от хората. Тъгувам, че в момента се казва „всички", а не „всички без БСП", каза още той. Йорданов обясни, че oще Ботев е развил обръщението „другари" като най-свидно между тези, които изповядват една вяра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хофман

    23 6 Отговор
    Тъп , по тъп , най тъп , Румен Гечев.
    Пишман икономиста при който фалираха една камара банки , защото той призова държавните фирми да не си обслужват кредитите. В нормална държава да го бяха линчували.
    Силната социална политика не е социализъм . И е възможна само благодарение на достатъчно средства. но той е толкова объркан, завалията, че не знае по кой свят ходи.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хофман

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Доста си неграмотен за да може да ти се обясни.Капиш ???
  • 5 Буков

    10 5 Отговор
    Не знам накъде клонят страните в Европа, но ще ви кажа на къде ще се наклони България и то много скоро. Дали вие младите ще живеете по-добре зависи от вас. ''Самолетаджията'' е виновен за вдигането на цените и е крайно време да ''се приземи'' на Позитано 20, където му е мястото, а ''кормилото'' да поеме човек който разбира от тия неща, защото това не е ''самолет''. Храната която купувахте за 100 лв сега я купувате за 140, до края на януари ще я купувате за 200 лв. Ако изпитвате удоволствие от скъпите неща, мислете си за управлението на държавата като за ''управление на самолет''. Това поскъпване ще продължи, докато не си смените ''чиповете''.

    Коментиран от #12

  • 6 К.К.

    12 1 Отговор
    Европейския капитализъм е много по близо до социализма отколкото строения 45 години от такива умници като Гечев старши и младши и техните другари.
  • 7 Ахмак

    10 2 Отговор
    В норвегия имало ли е социализъм и комунизъм ??? А какъв стандартнимат известноли ви ??? Ама много са будали тези хора, що не вземат та да ни копират. Мога да дам много примери кой строй е най добър, ама ще си трая. Гледайте успелите държави и какъв стандарт имат. Никаде няма да намерите успяла държава комунистическа . Може би не е късно да въведем монархия.

    Коментиран от #8, #15

  • 8 onq s konq

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ахмак":

    Това за монархията е отлична идея и ако се предложи на Нинова да стане МОНАРХИНЯ на БГ,със сигурност ще приеме.Проблемът е,че длъжността "Президент",т.е. Р.Радев гори при това положение!
  • 9 ПИЧ

    11 2 Отговор
    Румба....хубавец нещастен некадърен.....какво учиш студентите в УНСС - как се ФАЛИРА ДЪРЖАВА ? А др. крадливи комунета - преподаватели ..Чобанов ..Орешарски ? Скрий се някъде - ходи в Червен бряг да пасеш патки ! УЖАС....ОТВРАТ..нахален комунист !!!
  • 10 Огнян

    7 0 Отговор
    Румене какво се чудиш, че всички били леви, нали всички партии участвали в управлението на БГ до сега са произлезли от БКП, естествено че ще водят лява политика. Не можем да се оправим толкова много години, защото никога не сме имали истинска дясна партия.
  • 11 Antimediator

    4 0 Отговор
    Това са кадрите на БКП-БСП - тъпи ,тъпи та чак вдлъбнати.
  • 12 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Буков":

    ГЛЕДАМ ТВОЯ Е СМЕНЕН
  • 13 Другар

    1 0 Отговор
    Палячо,кака кури ви хвърля един по един,като Матросов на амбразурата!Вие не можете да провеждате никаква политика,хеле пък лява,защото сте алчни,некомпетентни леваци.Единствената истина е че идвате от гадните комунисти.
  • 14 Консерватор

    1 0 Отговор
    Левите партии немогат да направят никакви смислени реформи. Те произвеждат само корупция, разходи и илюзии. В Европа са поблизко до комунизма защото са управлявани дълги години от истински десни партии, които са извършили смислени реформи, така необходими на България. Реформи довели до работещи институции в държавите, даващи сигурност и свобода на бизнеса.
  • 15 333

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ахмак":

    В Норвегия имат нефт. Много нефт. И много газ. Могат да си строят каквото си искат.
    Ако не обръщаш толкова внимание на скандинавските държави и Дания, понеже там има едни други фактори, които влияят, ще установиш, че колкото по-социална е една държава в Европа, толкова и е по-слаба икономиката. В някои държави социалната система води и до поява на екстремизъм като в Белгия и Франция сред мюсюлманското население. Почти всичките им араби са на социални помощи и се чувстват онеправдани, защото обществото ги храни. За това някои вземат бомбите и отиват на джихад.
  • 16 55667

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хофман":

    Прав си, блестящо обективен коментар
  • 17 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Не знам как хора, които 2 пъти и повече фалират държавата ни....все още дават акъл.
    Просто тия хора нямат ли срам?
    Професоре, гледайте си УНСС и не се занимавайте с неща които явно не са ви работа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове