Last news in Fakti

17 Декември, 2017 16:37 2 479 83

Румен Радев е най-харесваният политик у нас

  • румен радев-
  • политик-
  • мая манолова-
  • йорданка фандъкова

Подгласници на президента са омбудсманът Мая Манолова и кметът на София Йорданка Фандъкова

Румен Радев е най-харесваният политик у нас - 1
Снимка: БТА/АР

С 57% одобрение президентът Румен Радев се нарежда на първо място сред най-харесваните политици у нас. Веднага след него се нарежда омбудсманът Мая Манолова с 51% одобрение, а на трето място е столичният кмет Йорданка Фандъкова с 40%. Премиерът Бойко Борисов изпада от Топ 3 и се нарежда на четвърта позиция с 33% одобрение, следван от вицепрезидентът Илияна Йотова с 25%. Това показват данни от политическия и икономически индекс на „Галъп”.

Закономерни са тенденциите, които "Галъп интернешънъл" установява по отношение на доверието в основните институции и политическите личности в годината. През декември доверието в президентската институция е очаквано високо, а доверието в правителството е по-високо от това в парламента. Най-харесвани са личностите, които са по-далеч от ежедневния политически процес.

Институцията на президента завършва годината с нива на доверие от 56% срещу 29% недоверие. Така президентската институция затвърждава обичайния си висок обществен авторитет, който беше силно разколебан в предходния мандат. Личното доверие на Румен Радев е на закономерно сходни нива с доверието в институцията. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък се ползва с лично доверие от 25% - това също е сравнително висока оценка на фона на доверието за останалите политически фигури у нас.

През декември правителството има 31% доверие и недоверие от 58%. Това са равнища, които се повтарят сравнително устойчиво през годината. Така първите няколко месеца на кабинета „Борисов 3“ се оказват с равнища на доверие малко по-добри в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятни от началните месеци на мандата „Орешарски“ и много по-неблагоприятни в сравнение с началните нива на първия кабинет „Борисов“ през 2009 г. Налице е обичайното за всяка власт „износване“ на подкрепата, но и достатъчно знаци, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.

Около загубените от ГЕРБ избори за президент Бойко Борисов донякъде загуби и личен рейтинг и слезе на нива под 30% доверие. Пролича и стандартната за такива случаи тенденция загубилият избори да продължава с ниски нива на доверие. Следващите месеци обаче показаха, че Борисов е в състояние сравнително бързо да „наваксва“ одобрение и то се върна на нива над 30%. Разбира се, няма ги драматичните амплитуди от по-ранните му политически години, когато беше новонавлизащ, респективно по-харесван, политик.

Парламентът, по традиция, е с по-ниско доверие от правителството в края на годината - 70% негативни и 22% позитивни оценки.

В края на годината най-харесваните от българите политически личности са Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Това са и трите политически личности, които имаха положителен рейтинг в годината, т.е. доверието превишава недоверието. Сравнително високо доверие има и Бойко Борисов, както и един „пакет“ от личности като Илияна Йотова, Лиляна Павлова, Мария Габриел, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев, Корнелия Нинова, Екатерина Захариева и др.

Укрепване на доверието има и при Корнелия Нинова – трайно под 20% преди година, до трайно над 20% сега. Това е немалко повишаване за политик от партия, която има по-скоро предвидим като величина електорат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    45 28 Отговор
    Адмирации за президента Радев.
  • 2 Пазарен Либерализатор

    27 23 Отговор
    От години гласувам само за Румен Радев помните ли какво ви казвах през 2018 г. Че ТОВА Е ЧОВЕКА който ще изкара България от дъното

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Варна

    34 14 Отговор
    Борисов и Цецо ще се пръснат по шевовете от яд!
    - Мисля, че това бърка здраво в задника на онзи нарцис с магнолиите.
    А Цецо го е яд, защото всеки опит за въздействие върху Радев удря на камък. - Този път трудолюбието му не е възнаградено

    Коментиран от #4

  • 4 Бесен Язовец

    35 12 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    За Бойо има др.приз- хайдук на десетилетието

    Коментиран от #5

  • 5 Варна

    24 13 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Така е! - И заслужил артист ...
    - Никой не може да му го отрече, че е голям актьор !
  • 6 567

    30 14 Отговор
    Между РУМЕН РАДЕВ -има голяма разлика-във всяко отношение.БОЙКО БОРИСОВ е не интелегентен в повечето случаи повече показва простотията си и гаменското си махленско възпитание.Освен това-той е авсолютен лъжеци крадец.МАНИПУЛАТОР заблуждаващ народа нагъл и нахален със просташкото си държание -дори и сред Европейските лидери-които отдавна са го преценили.Затова и не ни приематв групата на ШЕНГЕН.Той научи всички от неговото правителство -каква е да си МУТРА И МАФИОТ.ОТ това страда само народа и държавата...........
  • 7 А.П.

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пазарен Либерализатор":

    Дрогитан ли си? От години ,колко??? 2018 още не е дошла!ТРОЛ глупав!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МММ

    24 12 Отговор
    Пак ще повторя - за да харесваш Бойко трябва да си по-прост от него. Тоест можеш да четеш горе-долу , но не си чел кники, камо ли пък Винету и някой трябва да ти казва какво да правиш и как да живееш. Сам - си в калта, загиваш.

    Коментиран от #78

  • 11 МММ

    17 12 Отговор
    30% е електората на ГЕРБ (4% по-нисък от изборите) неуспели, смятащи се за недооценени, обикновено силно комплексирани хорица не можещи да се справят сами, чакащи Месията в лицето на Бойко.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Григор от Развигор

    13 28 Отговор
    Браво на Цецо за усилията които направи срещу корупцията! Браво на Бойко, Валери, Волен, Каракачанов за усилията да се подобрят нещата в Родината. ''Самолетаджията'' дето се направи на клоун пред Макрон е виновен за вдигането на цените на всичко. Да се ''приземи'' на Позитано 20, където му е мястото.
  • 14 СссереМ

    10 20 Отговор
    В тая анкета са участвали само дебили,не ми побира акъла колко трябва да е мазохист един човек за да харесва тоя червен плюмкаджия,или приказката че колкото повече ти влиза повече ти харесва важи с пълна сила.Вместо да го вкарат в затвора,те го величаят,заслужавате си мизерията напълно.
  • 15 Доммммммяууууу

    10 23 Отговор
    ТВОЯ ПРЕЗИДЕНТ НЕ ГО БРЪСНАТ ЗА СЛИВА НИКЪДЕ......ЗАЩО ЛИ????БОЙКО ПРОСТ БИЛ ТИКВА БИЛ....НО ГО ЗНАЯТ
    А ДЕСИ КРАСАВЕЦА САМО ВТОРА ЦИГУЛКА В РАФАЛА И ТОЧКА....
    .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бесен Язовец

    5 3 Отговор
    Някой днес май яде ,Хот дог"
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Льотчик

    5 10 Отговор
    За 80% не знам но 57 % със сигурност има !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бесен Язовец

    14 6 Отговор
    Соросе ходи смени памперса вече прелива и почна мн.да смърди! Сори но днес отново не можа да си заработиш 14 $цента с ДДС.
  • 22 гост

    6 8 Отговор
    Миналия месец Галъп даде 75 % одобрение на президентската институция и само за месец 19 % на долу.Сигурно на Позитано са прогледнали.
  • 23 МММ

    8 7 Отговор
    Не се чудете че не разбирате какво, как и защо. Просто няма с какво да го разберете. Както ви казах по-горе правете каквото ви казват за другото трябва мозък и топки. Няма как да използвате и топките на Бойко.

    Коментиран от #26

  • 24 Олигарха

    9 6 Отговор
    По-тъпо от сляп русофил може да бъде само сляп русофоб т.е. толкова сте прости русофобите, че сте в пъти по-неадекватни от русофилите и десетки пъти далеч от разумен човек.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Фен тв

    5 1 Отговор
    Само Левски !!!
  • 28 реалист

    5 7 Отговор
    Е то това му е проблема на шапкаря ,че се прави на политик вместо да бъде президент , но то който дълго го е стягала околожката , главата му нищо свястно не ражда ...
  • 29 ДО МММЯУУУУУ

    6 5 Отговор
    МММ ЯУУУУУ!!!ВНИМАВАЙ ДА НЕ СЕ ЗАДАВИШ В СОБСТВЕНАТА СИ ОТРОВНА СЛЮНКА!ВСЕ ПАК ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ПО СПОКОЙНО,ОСТАВИ ТОПКИТЕ НА БОЙКО НА МИРА ДАЙ СИ ПОЧИВКА......ПОЗДРАВИ ОТ ЧЕРВЕН БРЯГ

    Коментиран от #32

  • 30 МММ

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Мересиев":

    Тук не е училище и ще си спестя усилията а и нямам намерение да ти обяснявам каквото и да било повече. И срещу мен да тичаш не можеш да ме стигнеш, така че си пълзи по пътя и жевей в утопията си.
  • 31 Руски тролак

    3 7 Отговор
    Все некачествен матрял начело с банкето-банкоматаджията (каквито са всички шапки) .
    Чакам с нетърпение денят когато ще направят единна европрокуратура и съд ,въпреки несъгласието от руска страна.
  • 32 бунак

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "ДО МММЯУУУУУ":

    сефте чувам че Бойко имал топки...пак си чел фалшиви новини

    Коментиран от #35

  • 33 путинче

    7 8 Отговор
    Съдейки но плюсовете и минусите на коментарите публикувани във Факти ,все повече се убеждавам че е платен или от Русиия с нейната хибридна война за дезинформация или от българските гъзолизци социалисти.Няма нормален българин,който да харесва тази карикатура под чехъл,който с всяко отваряне на устата си изрича някоя глупост.А наричаха Плевлениев чехлю.Този не може да пръдне без Деси.И не може да отиде никъде без Деси.Дори в кенефа.

    Коментиран от #37

  • 34 ДО БУНАКККК

    1 2 Отговор
    ЕХ ЧЕ ТИ ОТИВА !!!!!!!МММ ЯУУУУ
  • 35 бунак

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "бунак":

    УУУУУУУУУУУУПС отричам се от думите си!!! -Бойко има големи топки и ги рита в Бистришките котки
  • 36 Тръмп

    5 4 Отговор
    Галъп пак са взели някой лев от комунягите и веднага им дигнаха рейтинга!Фейк нюз с пари на Путин!:)
  • 37 бунак

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "путинче":

    за коя Деси говориш за тази дето подкрепя мъжът си или за оная дето стана камуфлаж на "модерния мъж' плевню

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бесен Язовец

    4 4 Отговор
    Нормален човек не може да први паралел между Охлюва и доказалият се военнен пилот Само мн.дребен и физически и духовно човек може да ги сравнява

    Коментиран от #42, #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 какой герой

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Бесен Язовец":

    Простете невежеството ми,но съм нов в лизачеството и ако може да ми припомните къде се е доказал върховния летец-изтребвител на старото руско корито.А сега и нов изтребвител и пасажер на нов француски самальот.Да не би да е пикал в полет надолу с кухата глава.

    Коментиран от #44

  • 43 бунак

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "наздарове":

    наздраве(на булгарски) и до дъно-кой не види дънце да не види слънце...то едно нещо дето да имаш истинска съпруга и друго да си купиш жена за прикритие...а пак наздраве
  • 44 Бесен Язовец

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "какой герой":

    Що ти можеш ли да летиш с самолет със скорост от 2500 км.в час ? Можеш ли да правиш сложни фигури със самолет на височина 5-6 хил.метра? А маркуча всеки може да го върти и бабати на село също ама със миг-29 не всеки може да лети тъп...к имахме читава авиация до преди да влеземе в НАТО

    Коментиран от #49

  • 45 бунак

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "сволачи":

    3 деца е имала БИВШАТА му жена не той

    Коментиран от #47

  • 46 бунак

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Бесен Язовец":

    100% +10 бонус съм съгласен с теб ама нали виждаш...даже има хора дето го величаят Плевню от династията Мън-Мън
  • 47 дръж го

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "бунак":

    Явно си вазелин или стар ерген щом пишеш такива простотии.Тук не е порносайт ,че да вихриш фантазиите си. А красивите жени са за мъже без фантазии.

    Коментиран от #48, #51

  • 48 Бесен Язовец

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "дръж го":

    Ама ти за мн.устроумен на село ли минаваш? Тука в големия град тия полоски приказки не минават за толкова години трябваше вече да си го разбрал!

    Коментиран от #50

  • 49 су 24 турския

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бесен Язовец":

    Абе котако,в света има хиляди пилоти които летят със самальоти.И те правят лупинги,кобри,свредели и пикаят надолу с главата.Дай сега французкия пилотин ,дето вози като куфар наш Румен да го направим президент на Франция.Хайде по-сериозно.Нашия галош има няколко летателни часа ,няколко в тренажор и вече голям АС станал.Сега ще го пращаме в руските космични авиации да трепе талибани в Сирия.Дано не го опукат турчулята,че то руските корита не са мноооого надежни.Хайде брой си рублите и си лягай със снимка на Деси -президеншата.

    Коментиран от #56

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 бунак

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "дръж го":

    явно си много напред с материала щом знаеш за какво служи вазелина...поне е безопасен -не прави деца

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ДА ! ТАА Е, ЗАЩОТО ОТ НЕГО НИЩО НЕЗАВИСИ

    2 1 Отговор
    НЕ ПРАВИ ГРЕШКИ САМО ТОЗИ, КОЙТО НИЩО НЕ ПРАВИ. Ние не сме президентска държавна система и конците се дърпат от премиера - ББ. Обичам този индивид, още ЗВУЧИ в главата ми въпросът му зададен от трибуната на НС към масларова, държейки ДЪВКА : " Кажи ма ? Масларова "! Пази БОЖЕ СЛЯПО ДА прогледа! ТАЗИ ГАВРА С НАРОДА ВСЕ НЯКОГА ЩЕ И ДОЙДЕ КРАЯ !

    Коментиран от #57

  • 55 АЗИС

    0 0 Отговор
    Мен Плевнелиев повече ме кефи и отзад и отпред и от ТАМа )))
  • 56 Бесен Язовец

    0 4 Отговор

    До коментар #49 от "су 24 турския":

    Да има мн.пилоти но колко от тях стават президенти ? Само един и той се казва генерал Румен Радев пилот от българските ВВС който пожарникара партиец и крадец иска да ги прати в историята.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 бунак

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "сволачи":

    нямам инструмент за цапане така че не ми се ходи на другия бряг...
    ако имаш нещо за чистене няма да съм аз.
    а вазелина по моето време го ползвахме за стъклата на противогаза... ама това сигурно не го знаеш щото по онова време швестърите не ги вземаха в казармата

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гост

    5 1 Отговор
    Кога избраха Радев, кога стана политик, че и най харесвания. Ако един военнен пилот със стаж 1 г. в политиката е най добрият ни политик, тогава така наречената политическа класа е директно за боклука.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 сволачи

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "бунак":

    За радост не съм убил никого.ЯМХ

    Коментиран от #67

  • 66 Бесен Язовец

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "сволачи":

    Манталитета се оформя от заобикалящатата те среда но ти не можеш да го разбереш това нали ?става въпрос за нещата които те ограничават на село и нещата които можеш да получиш в големия град схващаш ли?

    Коментиран от #69

  • 67 бунак

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "сволачи":

    ами що дрънкаш глупости тогава ...или те е срам да си признаеш че ти се е искало да изкараш отпуска ама не ти е стискало да натиснеш спусъка или си бил в кеча и си си мечтаел да отидеш на границата и да гръмнеш някого че да те пуснат в отпуска
  • 68 ВВС

    1 2 Отговор
    Нашия си е галош от секъде и сички шапкари се едно ги е делал един буй .
  • 69 Некой

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Бесен Язовец":

    Казва се битието определя съзнанието !

    Коментиран от #70, #71, #72

  • 70 Бесен Язовец

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Некой":

    Манталитета според битието по-скоро или битието влияе на манталитета ( съзнанието)свърза ни са кой квото ще да си мисли ама съм прав
  • 71 бунак

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "Некой":

    абсолютно вярно ама много хора не го разбират.
    какво щеше да стане ако Моцарт се беше родил при аборигените или при индианците или при чукчите??? никой нямаше да е чувал за него
  • 72 Бесен Язовец

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Некой":

    Интригант
  • 73 бунак

    0 1 Отговор
    жалко че темата за президента се превърна в кръчмарска свада и всички забравиха откъде е почнал разговора...аз също имам вина за това ...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 гост

    0 0 Отговор
    Кой бе Грипена ли?Алооо социолозите,да нямате температура нещо?
  • 78 ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "МММ":

    Да трудно прочитам написаната от теб дума-"КНИКИ",ама много си личи когато си неграмотен!Лошото е,че всички комунисти сте такива.
  • 79 факт

    2 1 Отговор
    Е КАК ТАКА БОРИСОВ ГО НЕ ХАРЕСВАТ ПЪК ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ

    Коментиран от #81

  • 80 мнение

    1 0 Отговор
    Не е известно в какви среди е провеждано допитването, но сигурно е, че този резултат не е точен. Не съм от почитателите на господин президента и този резултат малко ме изненадва, но се радвам, че най-харесваният политик все пак не е Корнелия Нинова. Колкото до двете дами, които следват толкова харесвания наш президент, струва ми се, че има доста голяма разлика. Г-жа Манолова заема длъжността сравнително отскоро, а г-жа Фандъкова от доста време и през това време тя се доказа стократно като съвестен и работещ човек с прекрасно поведение. Акциите на омбудсмана Манолова понякога дават резултат, понякога не, длъжността е по-скоро показна. За мен резултатите не са реални. Допитването е оганизирано в определени среди, необективно. И въпросът - как така Борисов не го харесват, а винаги печели избори?
  • 81 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "факт":

    През целия преход избирателите са поставени в положение да избират по малкото зло, ето защо Борисов не го харесват, но печели избори.
  • 82 Лили

    1 0 Отговор
    Аз не харесвам мъже без коса.

    Коментиран от #83

  • 83 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Лили":

    И аз
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове