20 Декември, 2017 13:21 1 470 3

Амнистираха Красьо Черния

  • красьо черния-
  • съд-
  • амнистия

Спира разследването за укриване на данъци

Секретното дело за укриване на данъци срещу нашумелия преди години "брокер" в съдебната власт Красимир Георгиев (Красьо Черния) е прекратено от прокуратурата тази пролет "поради липса на престъпно деяние", научи Mediapool. Информацията за финала на делото бе потвърдена от неговия адвокат Христо Ботев.

Красимир Георгиев стана национално известен на 18 юни 2009 г., когато Иван Колев от тогавашния Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че "някакъв Красо от Плевен" обикаля из България и "носи един списък" с имената на между 8 и 13 членове на ВСС, с чиито гласове разполага. Участник в изборите за шефове в съдебната власт разказал на Колев, че гласовете на хората във ВСС вървят за около 200 000 евро.

Развихрилият се скандал бе невероятен и прокуратурата започва проверка още на следващия ден. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев каза, че изказването на Иван Колев е прекратило възможността за засичане на разговорите с Красьо.

В последствие Красьо (или Красо) се оказа 27-годишният тогава Красимир Георгиев от Плевен. В медиите изтече информация, че той притежава "тефтерче" с 1040 телефонни контакта, сред които на десетки магистрати, политици, полицаи, както и много собственици на фирми в цялата страна. Това даде повод на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова да говори за "брокерство" в съдебната система, същият етикет бе използван от редица политици и множество медии.

Прокуратурата обяви, че общо 35 магистрати са засечени с контакти с Красьо или фигурират в неговото "тефтерче". Към онзи момент общо 14 от тях са кандидати за шефове в съдебната система, а петима са действащи шефове.

Заради контактите с Георгиев оставки от ВСС подават двама негови членове, които впоследствие изхвърчаха и от съдебната система.

Държавното обвинение засече контакти на Красьо с трима тогавашни депутати от ДПС – зам.-председателите на ДПС Касим Дал и Лютви Местан, както и Ердоган Ахмедов. Кирил Добрев от БСП също бе в списъка с два входящи есемеса.

Красьо се познава с бившия финансов министър Милен Велчев (НДСВ), а по-късно се разбира, че дори помага в предизборната кампания на НДСВ в Плевен през 2005 г., когато Велчев води листата на партията.

Държавното обвинение така и не успя да установи (или поне публично не съобщи) за какво са си говорили с Красьо всички тези влиятелни хора.

В съда срещу Георгиев са внесени две дела. Първото е за лъжесвидетелстване. То се основава на твърдението на Красимир Георгиев пред прокурор Първолета Никова, че "няма познанства с лица от съдебната система". Прокуратурата обаче смята, че има предостатъчно доказателства, че обвиняемият познава магистрати.

В крайна сметка делото се оказва фарс. Софийският районен съд осъди Георгиев на две години условно за лъжесвидетелстване, но Софийският градски съд го оправда. Основният гаф по делото е, че главният свидетел на обвинението е прокурор Първолета Никова, която всъщност е образувала делото. Няма как прокурор едновременно да е свидетел и страна в процеса. Втората причина е, че Красимир Георгиев има право да не дава показания по въпроси, отговорите на които биха го уличили в извършване на престъпление. В окончателното решение на Върховния касационен съд се казва, че прокуратурата не разполага в началото на процеса с каквито и да е конкретни данни, за да направи извод за извършено корупционно престъпление.

Второто дело е за укриване на данъци, защото прокуратурата поръчва данъчна ревизия на Красимир Георгиев. От запора на Комисията за конфискация се разбира, че Георгиев има две луксозни коли - БМВ и "Мерцедес", апартамент от 185.50 кв.м в София, 5 сгради върху терен от 4.1 дка в Шумен, право на строеж на офис в Плевен, дялове от капитала на 4 търговски дружества, включително строителна фирма и дял в най-голямата плевенска дискотека "Анаконда". Запорите обаче са наложени по силата на стария Закон за конфискацията, за който е нужна влязла в сила присъда, за да започне производство.

По-късно прокуратурата предоставя справка на ВСС за резултатите от данъчната ревизия. Георгиев е декларирал следните доходи: за 2004 год. – 1 048 лева; за 2005 год. – 569 лева; за 2007 год. – 1 841 лева; за 2008 год. – 33 200 лева. През 2009 година избухна скандалът.

"Въпреки липсата на легитимни средства, Красимир Георгиев поддържа висок стандарт на живот. Само стойността на иззетия от него мобилен телефон "Верту" възлиза на няколко хиляди лева, а автомобилът му е управляван от шофьор", пише в доклада на комисията във ВСС, формирана по случая "Красьо" .

Красимир Георгиев е изправен пред съда за укриване на данъци в размер на 94 492 лв. Делото обаче е засекретено от Софийския градски съд. На първа инстанция той е оправдан. После Софийският апелативен съд отменя оправдателната присъда и връща делото на прокуратурата за процесуални нарушения. През 2013 г. то пак е внесено в Софийския градски съд, който пак го връща на прокуратурата. Аргументът е, че прокуратурата не е изпълнила указанията на апелацията. След това делото не е внасяно повече в София. Дело срещу Красьо не е внасяно и в Плевен, където са регистрирани фирмите му, съобщиха за Mediapool от Плевенския окръжен съд.

В крайна сметка адвокат Христо Ботев съобщи, че делото е било прекратено от прокуратурата през пролетта на тази година – близо осем години след началото му. Така Красимир Георгиев не успява да чуе присъдата на съда по това дело, а проблемите му се решават директно с акт на държавното обвинение, оглавявано от Сотир Цацаров.

"Това делото беше образувано, защото и дума не можеше да става за търговия с влияние и се чудеха какво да направят и възложиха на данъчните да направят една проверка. Те направиха ревизията под контрола на прокуратурата. Установиха едно несъответствие, дадоха го на прокуратурата. По това делото той беше оправдан на една инстанция, а втората инстанция каза, че не може да бъде оправдан и не може да бъде осъден, т.е. нищо не може да стане въз основа на негоден обвинителен акт. Не може да се произнася съдът, защото самият акт е дефектен", коментира адв. Ботев пред Mediapool.

Той обясни, че след мотане на делото из Върховната касационна прокуратура "извън всякакви законови срокове", то е било прекратено, защото е Георгиев "нямал задължение да декларира доходи". Според адвоката цялата история с Красимир Георгиев е "една съшита с бели конци история", която има за цел накрая "едни хора да обвинят ВСС".

Начинът, по който прокуратурата "менажира" делата срещу хора като Красьо Черния, изглежда "запазена марка" на държавното обвинение. Делата обикновено започват шумно, но приключват тихомълком години по-късно. Красимир Георгиев вече осъди прокуратурата за 4000 лева обезщетение заради воденото срещу него дело за лъжесвидетелстване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛИ БАБА

    13 0 Отговор
    КАСИМ ДАЛ....

    КРАСЬО ВЗЕЛ....
  • 2 Кака Гинка

    8 0 Отговор
    Щеше да е новина (сензационна), ако го бяха осъдили.Всички,които имат прякори вместо фамилни имена са чисти и невинни като младенци!В нормалните държави такива типове са в затвора,а у нас - в парламента...
  • 3 Нищо ново

    5 0 Отговор
    Цирк замина,останаха само клоуни, вход свободен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове