Last news in Fakti

20 Декември, 2017 14:26 22 584 13

Продажбата на винетките за 2018 г. започва преди Коледа

  • винетки-
  • автомобили

За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването

Продажбата на винетките за 2018 г. започва преди Коледа - 1

От петък – 22 декември, стартира продажбата на винетките за 2018 г., съобщи на брифинг днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В разпространителската мрежа ще бъдат над 2,1 млн. стикера, от които 900 хил. бр. са годишни за леки автомобили. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо около 4,8 млн. винетки.

В брифинга участваха също министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. На него те представиха организацията на движение за предстоящите празнични дни.

Министър Нанков съобщи, че ремонтите по републиканската пътна мрежа приключват на 21 декември, така че да се осигури нормалното преминаване по всички пътни артерии.

Отново над 3000 снегопочистващи машини ще бъдат в готовност при необходимост да се включат в пътното почистване, каза още министърът и напомни, че информация за състоянието на пътищата се подава предварително от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Николай Нанков обърна внимание, че за първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им. Така например, ако шофьор си вземе стикер на 2 март 2018 г. или на 5 май 2018 г., когато тръгва на път за празниците, то той ще важи до 1 март 2019 г. или до 4 май 2019 г. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена.

През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Това ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената ѝ е 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер.

Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността – цената да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това означава, че колкото по-дълъг е периодът на валидност на винетката, толкова цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лв. ползването на републиканската мрежа за месец струва 8 лв., а на тримесечната от 54 лв. – 18 лева за месец, което е над два пъти повече.

При винетките за камиони над 3,5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента.

Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване и Директива 1999/62/ЕО, според която дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства. Очаква се увеличението от 2 лв. на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2,8 млн. лв. Всички тези средства ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

Както всяка година с цел по-висока защита и блокиране на възможността за фалшификация е променено графичното оформление на винетките за 2018 г. Използваните ефекти и защити нямат аналог на пазара. Основата на всички е от специална хартия, върху която са разположени графични и защитни елементи. При изработването на холограмата, която е с три нива на защита, е използвана уникална нанотехнология. Всички стикери имат двойна номерация – пореден и случаен номер, като комбинацията от двата номера също е вид защита.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

Продажбата на винетките за 2018 г. започва преди Коледа

В категория 3 са леките автомобили и превозните средства до 3,5 т, а в категория 1 и 2 са тежкотоварните камиони и автобусите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    71 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени." - То остава да ги промените/увеличите! Не стига, че съдът се произнесе, че и това увеличение е незаконно, та остава и да промените цената! Апропо, какво стана с това съдебно решение? Доколкото си спомням, същото е обжалвано, но ми се струва, че доста време мина, а няма инфо какво се случва с това дело! Алооооо.... Журналятааааааа... Спите ли?

    Коментиран от #2

  • 2 Красо Зелето

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не баче, не спят, Ние народа спим, а журналията си трайкат и си лапкат парички.
    Уж щеше да е електронна винетката от 2018г. то какво стана? Изяли са паричките на народа и няма да има за коледни на циганите, затова пускат по-рано винетките, що се вика да донагласят нещата, че ония няма да ги търпят като нас, а ще ги изколят.
    Спи, спи, народе, спи!
    И винетка да не забравиш за бъдни вечер да си купиш.
  • 3 Все още в България

    27 1 Отговор
    Първо: Защо няма дневни винетки и не приемам довода, че виждаш ли стойността на стикера щяла да е по-висока от цената на винетката....пълни глупости.
    Публикувано във факти.бг: Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността – цената да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност.
    Още по-съществения въпрос следва сега на какво основание се калкулира абсолютно незаконното ценообразуване на краткосрочните винетки?? Кой дава правото на държавата да определя БЕЗУМНО високите цени на тези винетки?? Коя стока или услуга се оскъпява при разсрочено плащане 8 ПЪТИ /седмичната винетка/?? Няма ли кой да осъди държавата за това!!
  • 4 лешпера

    9 13 Отговор
    Много дразни тази цена от 97лв за годишна, много по добре ще е кръгло 100лв

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "лешпера":

    97 лв. звучи по-експертно! 100 лв. стои като нагласена цифра, као изсмукана от пръстите! Хахаххахаххаха... :)))))
  • 6 3565

    11 3 Отговор
    за какво па ми е електронна винетка, пълна простотия
  • 7 гост

    14 3 Отговор
    100 не е цифра, а число. Учи се във втори клас
  • 8 Мимо

    37 3 Отговор
    Писал съм го милион пъти, пиша го пак: 50 000 полицаи - без винетки на личните автомобили това са директни 5 000 000 (ПЕТ МИЛИОНА) лева чиста загуба на хазната. И това е при един автомобил на човек, някой са с по два и три, да не говорим ,че има и такива , които имат и товарни камиони с които карат я дърва, я нещо друго през почивките си - лични мои наблюдения. Но както и да е, факт е че загубата само от тях е минимум 5 000 000 лв. Та питам: тях кой и как ги контролира?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мимо":

    Поздрав за тоя коментар!
    Само да добавя. Политици и техните семейства,Кметове и също техните семейства. Е, тя бройката вече не се знае.
  • 11 Tedo

    11 1 Отговор
    Пълно малоумие - вместо да ги направят електронни и да се печатат само касови бележки с № на автомобила, "измислили нови защити" !? Та половината пари от винетките да остават за печатницата :(
  • 12 Хасфалт

    7 0 Отговор
    По 97 тумора да им открият на тази уродлива паплач........
  • 13 Скания

    6 0 Отговор
    Ние може да си пишем каквото искаме но тия господа депутати чурколапачи се гушкат с парички и вдигат и променят каквото си пойскат....че нямаше кой да ги спре....пуууу
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове