24 Декември, 2017 17:49 1 331 11

"Хемус" и "Струма" - приоритет на МРРБ и през 2018 г.

  • магистрала-
  • хемус-
  • струма

За Северна България е важна и магистралата „Русе –Велико Търново“

"Хемус" и "Струма" - приоритет на МРРБ и през 2018 г. - 1

Изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ ще бъде приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г.

С „Хемус“ е свързано бъдещето на Северна България, която изостава в развитието си от Южна България и заради липсата на модерни и бързи пътни връзки. Този дисбаланс трябва да бъде преодолян, за да се спре обезлюдяването на региона, заяви регионалният министър Николай Нанков.

Общата дължина на магистралата е 420 км. Към момента са изградени участъците София – Ябланица и Белокопитово – Варна или общо 165 км. Очаква се догодина в строителство да са още 75 км – от Ябланица до п.в. Боаза, от Боаза до пътя Ловеч-Плевен, както и участъкът Белокопитово-Буховци. По настояване на МРРБ в националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнителни 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия.

За Северна България е важна и магистралата „Русе –Велико Търново“. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и през 2018 г. да стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новата АМ „Русе-Велико Търново“ може да бъде завършена през 2021-2022 г.

2018 г. ще бъде решаваща и за АМ „Струма“. Очаква се Лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде готов с 6 месеца по-рано – още през ноември 2018 г. Амбицията на Агенция „Пътна инфраструктура“ е да влезе в график и с най-трудния участък – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март догодина трябва да е готова цялостната тръжна документация за избор на изпълнители на проектирането, строителството и строителния надзор.

Вече започна подготовката и за участъка от ГКПП „Калотина“ до Сливница, който е с дължина 31 км и индикативна стойност 258,6 млн. лв. Обществените поръчки за избор на изпълнители на двете отсечки – от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница се обжалват, но КЗК не е образувала производство по жалбите и скоро поръчките ще бъдат обявени повторно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кккк

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "СевернякЪ":

    То по принцип от едно време в северна България си гласувате за БКП/БСП така,че няма какво да се оплаквате.Сами сте си виновни.Хората втори мост над Дунав построиха, дето БСП нищо не направи за него, а вие за благодарност пак за Бсп гласувахте.

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 hemus

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кккк":

    Кво общо има за кого гласуваме като човекът слънце е на власт от 2009 година и до сега Хемус не е мръднала от към Ябланица и с милиметър пък на вас ви направи три магистрали ??? Да не говорим за София , то не бяха маг. Люлин , северна тангента и метра и метростанцийки . парите от Европа отидоха за София и юга , пък за нас кво освен да бягаме да емигрираме и да обезлюдяваме севера нищо друго не ни остана .

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Перо

    1 0 Отговор
    Калотина няма да е магистрала смях :Д
  • 5 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "hemus":

    За какво управление от 2009г та чак до сега на "човекът-слънце" говориш,след като ЧЕРВЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО С "ТУРСКИ ПРИВКУС" НА ОРЕШАРСКИ управлява от май 2013 да август 2014г.след което беше изгонено С КАМЪНИ/буквално бяха натрошени стъклата на спасяващите се с бягство червено-сини мизерници през задния вход на Парламента с бели автобуси/ и беще назначено от Плевнелиев служ. правителство на Близнашки?Или умишлено не искаш да си спомняш срамното им управление...
  • 6 СевернякЪ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кккк":

    Не четеш, брат...
    Написал съм 'винетки-минетки'... Явно така Югът (респективно ти) печели благоразположенито на ЛенторезЪ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дръндю

    2 1 Отговор
    А пътя за "Маказа" най натоварен от всички ГКПП В България ...такъв не съществува май..жалко!
  • 9 някой

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "hemus":

    Ти 75 километра в строеж от 2018 за нищо ли ги нямаш ?Да не говорим за участъците направени последните 2 години.Явно по далеч от Ябланица не виждате, и след като там не се строи край нищо не се прави.Доста жалко за вас.И още едно уточнение ,изграждането на Хемус не беше вкарано за финансиране от Европа .....познайте от кой.....любимото ви БСП.За това сега се налага да се строи с пари от бюджета.
  • 10 Гого

    1 1 Отговор
    Герб и приоритети те имат само един колкото се може повече пари да откраднат!

    Коментиран от #11

  • 11 Kkkkk

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    О платения драскач намерил още една статия под ,която да напише "мъдрия" си коментар.Я по добре попитай тия дето ти плащат ,откъде съм и парите и те след тях какво оставиха.Забравил си още и 10 плюса да си сложиш на поста.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове