Last news in Fakti

25 Декември, 2017 16:29 24 629 48

Фалит на търговци при манипулиране на километража?

  • километраж-
  • автомобили-
  • коли-
  • фалит

Важен е механизмът, по който ще се прилага законът

Дни след като парламентът прие поправка в Закона за движение по пътищата, съгласно която автотърговци ще бъдат глобявани от 2000 до 7000 лв., ако бъдат хванати, че манипулират километража на продаваните автомобили, председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов направи за сайта „Струма“ следния коментар:

„В много страни в Европа има такива глоби, но автомобилите там имат история – от производителя до последния собственик. В България няма как да се проследи километражът на автомобилите. Тези глоби може да са пагубни за малките автотърговци. С нововъведенията в закона ще има много дела срещу неизвестен извършител, тъй като не може да се докаже манипулиран ли е километражът и от кого. Автомобилите се внасят предимно от Италия, но и от други страни. Кой ще докаже, че километрите не са манипулирани там?

Важен е механизмът, по който ще се прилага законът. При ежегодния технически преглед ще трябва да се записва километражът на автомобила. Тогава може да се проследи има ли манипулация, или не.

Пазарът на втора ръка автомобили ще определи как ще проработят нововъведенията в закона. Когато автотърговецът дава гаранция и държи на реномето си, няма да има проблем, иначе ще се стигне до затваряне на автокъщата.

Като желание да се спре практиката с манипулирането на километража законът е добър, но важното е как ще се приложи на практика“, заяви Вергил Кацов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    54 15 Отговор
    Може може в ключът на колата има един чип който никога не го маниполират и на него са отчетени вс.километри мой приятел си купи преди време БМВ М5 което уж беше на 250 хил.км а ние си мислехме че е на около 400-500 хил.км обаче от данните на чипа излезе че е на902 хил.км. М5 - 1999г.

    Коментиран от #2

  • 2 Zax

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Просто за забравили да го изманипулират и него. Не че не е възможно.
    Да не говорим, че второто записване не е в ключа на колата а е пак в електрониката но на друго място и се смята по това колко пъти е светнал ойл чейндж и инспекшън. Много по-неточен е но за сметка на това се манипулира много по-трудно.
  • 3 Фен на БМВ

    26 2 Отговор
    Ако са сменени ключалките? Голям фен ще да е, да мине 900к с М5. Евала....
  • 4 Кавал Бареков

    85 3 Отговор
    Мошениците започнаха да вият на умряло.А едни от -най големите мошеници са точно в Дупница.Сеч за тези манипулатори-кожодери.

    Коментиран от #15

  • 5 гларус

    46 8 Отговор
    Смешници .Като му затворите автокъщата тои ще отвори друга на името на баба си .Всичко се прави да може да върви рушвета за данъчните
  • 6 гост

    40 5 Отговор
    Преди месец, купих бус на 230к км Не очаквах да е вярно и никога не гледам км на стара кола.След 2 дни намерих документи за тех.преглед, на които пише 560к км Предполагам- реалните. Ако продам буса - кой е подсъдим-аз или.....
  • 7 МоркоБорко

    19 7 Отговор
    Хаххахахаха,трета кола подред сменям изгоряло табло,на пасат на рено и на сааб,какви са тия смешници бе,от 2 до 7 бона на скраб,искам да видя първия глобен и да му стисна ръката
  • 8 Форд фен

    22 13 Отговор
    По—старите фордове имаха километраж, който превърташе на 99 999. Няма ядове. То е ясно, че за десет години няма да е на 50х. а на 150х. Лошото е, че хората в бг купуват стари кошници, вместо по—малки но нови коли.

    Коментиран от #43

  • 9 димитровград

    49 5 Отговор
    не така бе хора,сега митко от димитровград които врьща масово километражи на всички автотьрговци,какво ще работи,как ще кара жена си на почивки.не го обричаите на глад ,моля ви
  • 10 Гост

    41 6 Отговор
    Да ги ряскат тия мошенници. От автосалон ако купиш кола 99% си прецакан. Кошници пълни, малко напудряне и чакат шарана да глътне въдицата
  • 11 Цани

    37 5 Отговор
    Търговците като им звънна по телефона колата е уникална като ида на място,и става така че,те трябва да ми дават пари,ама ние незнаем,неразбираме,а защо пишете била перфектна,в България всичко е старт от скрапа,тези коли са изхвърлени,а тука,уникална,перфектна,топ състояние,само за ценители7929

    Коментиран от #12

  • 12 Meto auto

    22 24 Отговор

    До коментар #11 от "Цани":

    като толкова отворени само да споделя че БМВ на 10 години на 100000 км струва в евро толкова колкото тук в левове,Всичко това което сте писали тук е простотия,искате хубави и нови коли обаче пари не давате.
  • 13 METO AUTO

    23 7 Отговор
    В момента имам нисан алмера на 130000 км 2006 год сервизирана само в нисан на цена 5500 и никои не звани,а тези който са на по 300000 км на 4000 се продават
  • 14 Driving pleasure

    30 2 Отговор
    Като човек, който в момента търси кола мога да кажа 2 неща.
    1во в БГ се вкарават само кочини, Мето е прав колите в БГ и германия примерно са на една и съща цена като цифра... но там в евро
    2ро много хубав закон ама да ми обяснят как аджеба ще се спазва, кой на кого ще доказва, че е превъртян километража за кола нов внос?
    Другарете по парламата отбиха номера, прецаканите купувачи да се оправят. Истината е, че доходите ни са смешно малки и не стигат дори за относително свясна кола. Взимаме таралясник за да почнем да му правим скъпи ремонти, каквито швабата, жабаря или кой да е евро-другар е решил че не си струва да прави и я е хвърлил за без пари.
    Да не говорим какво огромно количество са внесени след тоталщета и изчукани тук и ти продават ковчег - за това законодателя мълчи...
  • 15 ДДД

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кавал Бареков":

    ти не си ли чувал че
    купуването и продаването на гласове са престъпление
    КОЕТО НЕ СЕ НАКАЗВА
    та това за километража на какво ти напомня?
  • 16 гашник с мотика

    26 5 Отговор
    Точно от Дупница купих БМВ Е-34 преди 4 год. (значи 23 годишно) на 212 000 км. Оня Кико мислеше,че ме е излъгал,но ми трябваше спешно точно такова. И сега някакъв от Дупница говори за честност? До един сте мошеници!
  • 17 ужас

    45 2 Отговор
    Не може да се отрече, че и българина обича да го лъжат и като види кола на 300 000+ км си вика е.ати кочината, а пък ако е превъртян километража от 300 на 170 000км я купува веднага!
  • 18 Търговец

    33 6 Отговор
    Решението на „проблема Ви с километражите” е следния:
    1. НЕ СИ КУПУВАИТЕ КОЛИ ОТ ПРОДАВАЧИ НА КОЛИ. КУПУВАИТЕ ГИ ОТ ДРУГИ МЕСТА. НАПРИМЕР ОТ АПТЕКАТА ИЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТА.
    Ако това не работи вижте вариант 2
    2. НЕ ИСКАИТЕ ДА КУПИТЕ КОЛА ОТ 9000лв. за5000лв.
    п.п.Знам,че не разбирате какво пише по-горе, затова не се въодушевяваите толкова.
    КАКВОТО ПЛАЩАТЕ ТОВА ПОЛУЧАВАТЕ.

    Коментиран от #33

  • 19 Гого

    22 0 Отговор
    О каква радост за страната на втората употреба по скоро политиците трябва да се срамуват че Българина не може да си позволи нови неща!
  • 20 патилан

    17 2 Отговор
    Писна ми от тъпи и ялови закони,ако осъдят и един
    джамбазин по този закон ще си изям лаптопа.В случая
    съдбата на давещите се е в ръцете им,ако си мислите,че
    някоя институция ще ви защити с този закон-лъжете се
    и сте големи наивници. Институциите призвани да ви
    пазят здравето и имуществото не го правят(нито доктори
    ви лекуват нито полицай пазят)та тия ще ви гарантират
    километража.
  • 21 Ангел

    28 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тези глоби може да са пагубни за малките автотърговци. .ати и наглеца, ами хората дето лъжете не фалират ли да правят ремонт след ремонт, всичките ви коли са с километри под 200 000, а в Германия и Италия не можеш да видиш кола за продаване под 250 000 - 300 000км. щели да фалират, ами фалирайте бе , вижте го колко е долен , иска да лъжат за да оцелеят , отивай на полето да работиш бе грездей/
  • 22 Стоян

    6 1 Отговор
    При камионите километражите се връщат страшно много...при колито също но при камионите е с много...камион на 10 година едва ли ще е на 300,000км или нещо такова...пък за глобите съм яхваме че сте стане нещо от това но...дано стане ;)
  • 23 жигитайците

    7 1 Отговор
    Начи да вкарат като задължително условие в договора/фактурата за продажба да са изписани на колко км се купува колата, че да не се окажеш виновен после че некой некаде си е врътнал нещо си... и нещата ще станат проследими до някаква степен щом на запад имали сервизна история....

    Коментиран от #32

  • 24 Колев

    13 7 Отговор
    Не купувайте коли от авто къщи там са най големите мошеници.Купувайте от часни лица при тях колата ще е регистрирана обслужена с платени такси и най важното ще може да се пробва.Хубаво е предварително да се направи справка в КАТ за тежести върху колата"запори"

    Коментиран от #26

  • 25 ОНЯ С КОНЯ

    5 2 Отговор
    Колебания реално няма километраж който да не е манпулируем ,без значение каква е марката и моделът на автомобила , когато не е софтуерна намесата е хардуерна т.е. сменя се един ROM чип , самата задачка не е лесна все пак се изисква познание върху въпросният хард и софтуер , реално рискувате въпросният автомобил да не тръг е никога ....предполагам повечето от Вас знаят разликата между ROM и RAM , паметта е неизтриваема ,в повечето случай се стига до отваряне на ел.блока ,таблото на автомобила плюс един куп дребни елементи , пак казвам операцията не е лесна и струва не малко пари..
  • 26 meto auto

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Колев":

    Каква глупост само,купувайте коли от частни лица,да обслужени и нагласени,но преди това купени от авто къща.Колко сте глупави и наивни,както пише колегата (коментар 18)за каквото си платиш това получаваш,ако искаш безпроблемен автомобил купуваш нов и нямаш проблеми,само големи сметки за лизинг застраховки и обслужване

    Коментиран от #30

  • 27 Васил

    18 2 Отговор
    Фалит на търговци при манипулиране на километража?
    Какъв ти фалит с тези смешни глобички от 2000лв. до 7000лв.
    Тука трябва да има затвор и яка глоба отдено.
  • 28 Жоре

    11 2 Отговор
    Прав е горния коментар за такива пари такава кола.Новите коли са в магазина.Тука реват най големите стенячи дето искат кола от 10 000 да я вземат за 5 000 че и с пълен резервоар.Айде УА.
  • 29 Митко

    17 1 Отговор
    От жалния тон на тоя боклук разбирам, че трябва да спрем да прилагаме закона и за крадците, за да не би горките да умрат от глад!!!
    Тоест, прецакания трябва да проявява повече разбиране към нуждите на мошенника и да не си търси много-много правата. Welcome to the jungle!
  • 30 Колев

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "meto auto":

    Глупости защото няма да се пълнят джобовете на автотъргашите.Всички коли от автокъщите се факторират на някакви смешно малки суми а се прибират десетократно по големи .Питам ви ние ли сме най големите глупаци да плащаме данаци

    Коментиран от #34

  • 31 Гост от Бургас

    4 1 Отговор
    Самият факт, че този " специалист" предлага на техническите прегледи да се записват показанията на километража говори много....... От години минавам преглед в пунктовете на СБА и ВИНАГИ ми записват показанията на к. апарат.
  • 32 mediator37

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "жигитайците":

    Умно предложение. Като е записан километражът в договора, отговаря продавача, а не купувача при късно разкриване на манипулацията.
  • 33 Муха

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Търговец":

    Теоретично е така, практически не съвсем. Огромен процент от авторърговците са поне 3-ти по веригата. Т.е. един я намира, товари, друг я внася, товари, трети я продава, товари... И плащаш кола струваща РЕАЛНО 2000лв на 3500лв. Ерго не, не получавам за каквото плащам! После да е евтино е с проблем, тук въпроса е че срещу некой лев в повече проблема често може да се оправи КАЧЕСТВЕННО! Е, да ама се гони печалба и не се оправя, а се маскира! Така, че автотъргашите сте си за е*не по дефолт!

    Коментиран от #41

  • 34 Смешника

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Колев":

    Според мен целта на закона е много тривиална! Държавата получава инструмент да нагъзи(глоби) когото си иска, и съответно да толерира когото си иска! Естествено, че някои ще фалират, или сами ще се откажат от бизнеса! Няма автокъща, в която всички автомобили да са с изрядни километражи! На печелившите, ЧЕСТИТО!!! На останалите пожелавам късмет в ЛОТАРИЯ-БЪЛГАРИЯ!!!
  • 35 право куме в очи

    7 1 Отговор
    В България специално, всичко ще си е по старо му каквито и закони да се приемат :) истината е, че хората не могат а също и не искат да отделят повече пари за по свястна кола. Искат да си купят 10 годишна кола , която да ги вози , да им е приятно и да се хвалят пред комшиите че са уцелили джакпота, уви няма шанс да се случи, не може на цената на 2 айфона да си купиш хубава кола, като искаш хубава кола стягаш си задника и си купуваш наистина кола която е минала ТЮВ в Германия или Пикел в Австрия и се радваш на кола.....само че тази кола наистина там е в евро а тука в лева. Като се появи тука.....на тези пари и хората си викат абе тоя луд ли е е.ати наглия на толкова години кола и модел да и иска такива пари.....ами не не е луд, човека продава истинска кола, луди сте вие че иската за 4-5000 да карате хубава. Всички които вярват в това или за страшно наивни и инфантилни типове, или са страшно нагли .....всъщност това е без значение, резултата е че получават една гробница, дето повече я правят и лъскат пред блока от колкото да я карат. И още нещо естествено че колата си иска и поддръжка....на колкото и километра да е. При положение че нямаш пари и си гола въшка защо е необходимо да си купиш с кредит кола с която да се правиш на тежкар, неможеш после да и купиш един чифт нови хубави гуми, просто и комплексирано племе сме си това е.
  • 36 jambazina

    1 1 Отговор
    Хайде на истинските коли, тъкмо и потребителите да спрат да се заблуждават и да разберат, че няма коли на 150 х. км по 3 бона.
  • 37 Жоре

    9 1 Отговор
    Имах голф на 260 000 идват гледат и си тръгват.Купи го друг търговец върна го на 160 000 и го купиха същите хора които преди го отказваха.Та и коментиращите по горе са от същия калибър.
  • 38 Джихан

    5 2 Отговор
    Здравейте,българи,Весели празници, първо. Просто е но,изисква време, закупуването на автомобил. Така какво правя аз(никой не съветвам да прави същото),гледам кола,в Немското Mobile.de, като имам няколко принципа.
    1.Колата да е от частно лице.
    2.Колата все още да е регистрирана
    По възможност да не е в другия край на Германия,Примерно Северна и Северозападна Германия,защото за докарването,разходите скачат с 10-15%.
    3.Ако имате познания по немски добре,ако не търсите ваш роднина или приятел дето поназнайва. Ако нямате, Google Translate,също върши работа,това е за да си направите среща,с чичо Ханс от Гьорлиц , примерно.
    Ако нямате,познат и роднина,или нямате време вие да отидете до Мойчланд, да си я докарате,в интернет е пълно с Автокъщи, дето внасят от немско,по желание на клиента. Цената беше към 400-450 евро,горе-долу към 300-400 евро ,ще ви струва и на самоход, но е малко рисковано.Камери,граници,задръствания,чакане по Граници,недай си Боже ПТП.
    3.Ако колата има остатъчен Тюв(още няколко месеца,още по-добре)
    В повечето обяви немците,дори си снимат забележките по колата и кое е за смяна, както и дали въпросният автомобил е предназначен само за Експорт(90% от случаите са с изтекъл Тюв или проблем,и лесната
    няма време да се разправя)Тука обратното,всичко се замазва, замаскира и ти си мислиш:,,Еха всичко е топ" и като трябва на 5 месец да смениш съединител комплект,викаш олеле.
  • 39 Tzar

    1 1 Отговор
    Забрана на нов внос на използвани коли, ще реши проблема на хората. Само придържане към световните практики работи в полза на потребителите. Но има един проблем, че хората трябва да си поискат правата и бой по айдуците до дупка!!! Друго спасение няма!
  • 40 Един

    0 0 Отговор
    Това, че ще си купиш кола от официален вносител в БГ не е никаква гаранция. Изпитал съм го аз самия. Просто мошеничеството тук се е срастнало с всичко. Самият факт че в Балканстар ремаркетинг където на уж сервизирани от автомобил връщат километражи най нагло и то не с мако, а ти обясняват как не са те. Надали с нов не функциониращ закон ще се промени нещо.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гощо

    2 1 Отговор
    Преди 4 години си купих 3 годишна кола,нямаше следи от ползване,като чисто нова беше! Километража показваше 132000км. Взех я заради вида който показваше отношение на предишният собственик! Когато реших да проверя все пак на колко километра е се указа,че за 3 години онзи си е врътнал 200000км. Карам си я вече 4-та година без никакви забележки!
  • 43 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Форд фен":

    На Запад са малцина тези, които за 5х.км на година ще си купят кола. Там се кара. мои преподавател в университета въртеше по 25х.км служебни и още толкова лични километри на служебен пасат. Представете си за 10г. тази кола става на 500х.км. А у нас 90% от колите са на 130-170х.км - за 5г. кола може, но за по-стара не. Аз съм си купувал на по 230-240х.км и всички ми са се смяли, че съм се прецакал да взема кола на толкова, но съм ги купувал от чужбина. Просто народното мислене е повредено, прост човек не може да разбере, че кола на 100х.км не е със изтъркани педали, хлабав лост на скоростите и скъсани седалки.
  • 44 Жоре

    1 1 Отговор
    Това казвом и аз народопсихология нашенеца иска да му оставиш нагласата че той те е врътнал а не ти него.Имал съм и хр.магазин като им исипя плод и зеленчука да го ровят купуват най много.Всеки мисли че е взел най хубавите домати а в същност.......
  • 45 Paco112

    0 0 Отговор
    Ето моите 50ст, не мисля че народа е прост, това че получаваш което синплстил е абсолютно вярно. Та дилемата е дали да взема кола с реални примерно 350,000 (150,000 на таблото) за 7,000 лв или кола с 180,000 (вече реални) за 10,000-11,000 при която също не може дс си сигурен в кой момент какво ще се окоти. И избора често пада върху 7-те хиляди с последващ ремонт от доверен човек.
  • 46 Пламен

    0 0 Отговор
    Когато копувате кола нека да бъде с история от.сервиз в Европа , малко по скъпи са но са с реални километри . В Бг 99 % са измамни
  • 47 дейвид

    0 0 Отговор
    Износването в резултат от пробега не може да се прикрие.Гледайте добре и ще откриете много прилични коли 3000 до 5000лв.
  • 48 АвтоджамбазаШумахера

    1 0 Отговор
    Копуват за смешни пари ударени боклуци ремонтират ги не качествено и ги продават тук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове