29 Декември, 2017 06:30 1 605 6

Управляващите си правят нов съд

  • данаил кирилов-
  • административен съд-
  • дела

Идеята е на Данаил Кирилов

Управляващите си правят нов съд - 1
Снимка: БТА

Управляващите измислиха нов начин да си осигурят удобни съдебни решения и служебна победа по делата, които данъкоплатците водят срещу тях. За целта ще си създадат Централен административен съд, който ще гледа огромна част от делата срещу актовете на властта, пише в. "Сега".

Идеята е предложена с промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от юридическото "острие" на ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия, и от Христиан Митев от "Обединени патриоти". С дежурното оправдание, че "в Европа е така", в новия съд ще бъдат пратени на първа инстанция делата за обжалване на обществените поръчки и на изборите, жалбите срещу актовете на регулаторите - Комисията за защита на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за финансовия надзор, енергийното и водно регулиране, актовете на БНБ.

Ако това се случи, в поредния специализиран съд ще се концентрират дела с милионен интерес, а много от процесите изобщо няма да стигат до върховни съдии. В законопроекта липсва предварителна оценка на въздействието, която е задължителна по закон. Вносителите са премълчали, че нововъведението им влачи след себе си администрация, сгради и още куп разноски, за които липсват изчисления.

Идеята за специализиран административен съд всъщност не е нова - тя беше лансирана от бившия председател на Върховния административен съд Георги Колев и разработена от заместника му Боян Магдалинчев, който от октомври е във Висшия съдебен съвет, номиниран от ГЕРБ. През целия си мандат Колев следваше линията на предшественика си Константин Пенчев, който се бореше да разтовари Върховния административен съд и той да се занимава предимно с тълкувателна дейност. И според вносителите това щяло да е гаранция против корупцията в съдебната власт. През последните години бяха предлагани скандални поправки в АПК, като последните - екооценките на големите държавни обекти да се обжалват само на една инстанция, бяха приети въпреки острите възражения на правозащитници, юристи, еколози и граждани.

Според юристи резултатът от поправката на Кирилов и Митев ще е, че управляващата коалиция ще си направи удобен съд, тъй като неговият председател и колектив ще бъдат избрани от Висшия съдебен съвет, чиято парламентарна квота отново беше аранжирана по вкуса на сегашните управляващи. Управляващите не спират да се възмущават от жалбите на участниците в обществените поръчки, които блокират големите проекти и харченето на милиарди.

Оправданието, че ВАС трябва да се разтовари, се разминава с действителността. Всъщност съдебната статистика показва, че в последните години делата в този съд трайно намаляват. Освен това има 28 окръжни административни съдилища, някои от които са сред най-слабо натоварените звена в системата. Затова обяснението, че се предлага нов съдебен орган, за да предпази от блокиране дейността на съдилищата в административното правораздаване, е абсолютно нелепо.

Бъдещият Централен административен съд, който ще има ранг на апелативен, ще гледа като последна инстанция и делата на окръжните административни съдилища. Ако се съди от опита със създаването на специализираните съд и прокуратурата преди няколко години, то и новият административен съд ще се напълни с "двойкаджии" - магистрати, които са се проваляли на други конкурси за повишения и назначения. Много съдии и прокурори отказваха да се състезават за спецмагистрати заради нагласите, че тези структури се създават, за да угаждат на политическата класа.

Председателят на новия съд, който ще е базиран в София, трябва да бъде избран до два месеца от влизането на промените в сила. След това съдебният съвет бързо ще трябва да организира конкурси за съдии. В мотивите към проекта се твърди, че ще се прехвърлят незаети щатове.

Във ВАС ще останат делата, които са му възложени с конституцията - срещу актовете на Министерския съвет и на министрите.

По подобен начин, с писани на коляно поправки, преди лятната ваканция по инициатива на ГЕРБ делата за корупционни престъпления срещу висшите представители на властта бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд. Тази промяна, която е в сила от началото на ноември, беше атакувана пред Конституционния съд и сега се чака произнасянето му.

Преди ден бе огласена и друга идея за създаване на нов паралелен орган. Председателят на спецсъда Георги Ушев излезе с предложението да бъде направено второ бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). То щяло да контролира исканията, свързани с националната сигурност, цитира го "Де факто". И Ушев оправда идеята си с дежурното - опита на цивилизованите държави. Напоследък Националното бюро за СРС-та изнервя и управляващите, и главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като председателят му Бойко Рашков говори за масовите нарушения при подслушването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    12 0 Отговор
    Нови нищоправещи хрантутници в тоги ще издържаме. Сгради, охрана, гаражи, отопление, климатизация, поддръжка, секретарки, заплати, командировки, осигуровки.
    Всичко не нещастния задник на данъкоплатеца.
  • 2 Курни пропаганда

    2 1 Отговор
    Защо не са подкрепили идеята от БСП и ДПС?Нещо не ми се вярва те да не са вдигали ръка за създаването на такъв съд,та те имат най голям интерес и нужда......
  • 3 Сократ

    5 0 Отговор
    Там, където има нужда, от създаването на нови съдилища, било специализирани или не, говори, че съществуващите налични или са напълно некомпетентни да правораздават или напълно пристрастни и не желаят да си свършат задължението. По принцип, голяма част от гласуваните закони наредби са нарочно омотани с много многосмислици от юристи в парламента именно, за да се даде възможност, на адвокатите да лавират в законите, да не могат самите граждани да се ориентират достатъчно бързо в законодателството и по този начин да бъдат манипулирани и прецаквани от хората на власт. Не може при ясен справедлив закон да има нужда от специализиран съд! Ако има нужда от такъв, законодателите са виновни! А, щом са виновни са за уволнение, връщане на парите от работата им досега с лихва и забрана да заемат административен държавен пост! Но това не се прилага....
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    Щом така ще я карат да разпускат съдебната система и да направят специализирана съдебна система.
    Нещата са много по прости трябва само да оставят магистратите да работят и да не им се бъркат и пречат.
  • 5 така се правят избори

    0 0 Отговор
    Така се правят избиратели.
    Всяко новосъздадено звено независимо в коя област е дава хляб на нови ГЕРБ-ери,които се отблагодаряват на избори.
    БСП вече нямат шанс,защото тези дават хляба на толкова хора ,колкото са им нужни,за да ги преизбират.
    Парите може да са от нови дългове,но не им пука.
  • 6 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Нагъл, отвратителен, ушав шлифер с особена форма на главата тип каунЬ, Цецо Крадецо върни заграбеното, плати си данъците. Нареди се в списъка на най-отвратителните крадци в новата история на България, като почнете от Гоце, Р.Овч., Костов аборигенният индо-европеец, великият приватизатор, "Царят" нашия пъдар, който така ни оправи за 800 дни, заедно с неговата кохорта от крадливи юпита, че още не знаеме на къде вървим, Доган На@ран, другият специялист по " художествена гимнастика" , специялист в състезанието с обръчи, Р. Овч. "великият енергиен гуру" на бедната ни Родина, Пикащият във фонтаните с вторият си псевдоним, Маджо Вика Румен, изключително отвратителен нагъл номенклатурчик, безгръбначното мекотело мистър Бийн, Соломон Трабантски, Московския "изключителен" ваксинален комбинатор, " майката" на нацията , жената Шива, стругар, министър и неуспял кандидат президент, забравих хубавото и крадливо Наде, комунистката крадла Елена Поппарфюмеровна , не на последно место Тиквоций Едно, доказан бандит, който управлява държавата, както са го управлявали него във времето на групировките. Всички заедно с трътляците в Парламента във затвора. Това са крадливи, национални предатели!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове