28 Декември, 2017 20:31 1 381 14

Политиката в отбраната - национална безотговорност и връщане към Русия

  • отбрана-
  • национална сигурност
Политиката в отбраната - национална безотговорност и връщане към Русия - 1

Политиката в отбраната, провалената модернизация на въоръжението на армията и обръщането към Русия застрашават националната сигурност и ни отдалечават от НАТО. Това пише в позиция на "Да, България", ДСБ и БЗНС по повод върнатата процедура за покупка на нови изтребители, провала на поръчката за нови военни кораби и опита на властта да обвърже военната ни авиация трайно отново с Русия.

Ето и позицията на партиите:

Споделяме пред гражданската общност силната си тревога и недоволство от провалената модернизацията на българската армия.

Провалът, както на процедурата по придобиване на нов тип боен самолет, така и на обществената поръчка за строеж на два многофункционални патрулни кораба и изборът на РСК МиГ за ремонт на нашите изтребители са стратегически грешки за България в резултат на лошите управленски решения.

Независимата експертиза сочи категорично, че руската компания е некоректен партньор, който многократно злоупотребява с монополното си положение по отношение на България, като забавя изпълнението на поръчките и извършва некачествен ремонт.

Освен чисто техническите и времеви параметри на договорите за ремонт, които в практиката руската компания често нарушава, още по-обезпокоителен е фактът, че РСК МиГ вече е в списъка с наложените нови санкции към руски компании.

В този контекст загърбването на договорните отношения за ремонт на българските изтребители в Полша и връщането към партньорство с Русия е в разрез с българския национален интерес. С тази си политика на обвързаност с руския военен комплекс България се проявява като ненадежден съюзник в НАТО и предизвиква недоверие като партньор в семейството на демократичните държави.

В резултат на недалновидната политика в сферата на отбраната, предприета още от назначения от президента Радев служебен кабинет, сега за страната ни се случва най-лошото:

Нямаме договор за покупка на нови изтребители. Поради лобистки и грешни геополитически решения тази процедура беше неколкократно спирана, пренасочвана и блокирана, въпреки осигурения финансов ресурс от работата на министър Ненчев и предишния парламент. Тогава, след множество усилия, 43 -то НС гласува 2.2 милиарда за модернизационни проекти за военновъздушните и военноморските сили. Този голям шанс и успех за българската армия и държава беше провален, в резултат на последвалата колеблива и на моменти откровено проруска политика. Днес България разполага с 8 МИГ-а, чийто ресурс намалява и скоро ще останат 7. Тези действия представляват пряка заплаха националната ни сигурност.

Страната върви в погрешна посока и това не остава незабелязано в НАТО. Обект сме на сериозна критика по отношение неизпълнението на съюзническото решение за ограничаване на всякакви зависимости от Русия. Факт е още, че страната ни не може да изпълнява съвместни мисии с партньорите си от НАТО, защото авиониката на самолетите ни е несъвместима и те се разпознават като вражески. Тази авионика можеше да бъде сменена единствено в Полша, а не в Русия. Идеята беше наличните МиГ-29 да бъдат модернизирани в съюзническа Полша, за да станат съвместими с натовските бойни самолети. Но вместо страната ни да постигне трайни договорености с полската държава в тази област, българската прокуратура изправи на съд коректно изпълнените сделки, които имахме с Полша, заради нарушения интерес на руската компания РСК МиГ.

На фона на влошената среда за сигурност още по-обезпокоителни стават резултатите от безотговорните действия както на служебният кабинет, така и на управлението на ГЕРБ и ОП.

Опитите на сегашното ръководство на министерство на отбраната да търси сътрудничество в областта на отбраната със страна обявена от Общото събрание на ООН за окупатор и към чиито фирми са наложени икономически санкции са доказателство за национална безотговорност!

България не може и не трябва да използва членството си в НАТО фасадно и с цел да бъде единствено консуматор на сигурност. Тя трябва да допринася към колективната сигурност, за да може да разчита на съюзническа подкрепа, в случай, че се изправи пред предизвикателства, които надхвърлят нейните способности. Именно тази солидарност, гарантира на страната ни сигурност в този размирен свят.

ПП „Движение Да България“

ПП „БЗНС“

ПП „Демократи за силна България“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Торпедов

    27 7 Отговор
    Този Христо Иванов е поредният Тома Белев, ние сме държава на Тома Белевци - затова нищо не върви, не го забравяйте - Тома Белевците са много
  • 2 Санкция

    19 6 Отговор
    Като ги слушам тези ”патриоти” и ”демократи” , според тях трябва да обявим война на Русия,и да я нападаме. Тогава ще се решат проблемите с българската армия. Просто след това понятие, като Българска армия няма да съществува 😠
  • 3 no name no face no number

    18 5 Отговор
    Алооо що няма референдум за НАТО бре гъзеблизец. Националният интерес е такъв че не трябва да целуваме задници на никой и да гледаме собствената изгода. В случая е по рентабилно да се ремонтират и да се спестят пари за Тайфун , но нов.
  • 4 Антисоросоид

    24 5 Отговор
    Абе тия соросоидни бок лу ци за какви се имат ? Кой и защо им дава дуната ? Тия трябва да бъдат осъдени доживотна присъда за терористична дейност срещу България.
  • 5 Ристо

    24 4 Отговор
    Христо осъзнай се, коя е тази приятелска държава която ще те накара да нарежеш и унищожиш най модерното си оръжие (ракетите) и да закриеш най модерния род войска ракетни войски, ако ни мислят доброто и искат да сме надежден партньор щяха да оставят армията ни силна. А те искат единствено да ни продават застоялата си техника. В този смисъл правителството се държи адекватно на ситуацията.
  • 6 ПРЕДАТЕЛИ

    23 4 Отговор
    СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯ !

    Коментиран от #9

  • 7 jambazina

    17 3 Отговор
    Тоя палячо защо не застана зад Радев за грипените, а сега се се е сетил нещо да дрънка?
  • 8 Румяна Костова

    15 4 Отговор
    Най-силният аргумент на драскачи на статията е,че сме надежден партньор на НАТО и че Русия е набелязана като окупатор.Дрън,дрън.Уважаеми,тук има четящи и мислещи хора,които не се връзват на вашите глупости.А как Турция като член на НАТО купува руски ПВО?Българияда си гледа икономическия интерес при сключване на подобнини зделки.По този въпрос би трябвало да се изкаже някой професионалист,а не да слушаме старата песен колко е лоша Русия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Све

    10 1 Отговор
    До 2020г в НАТО ще сме само с Полша и Румъния….
    А Шенген ще е само Каролинското ядро на Европа.
    Станахме народ от овце и мишки
  • 11 Халашников

    8 1 Отговор
    Ей путурко, иди при Чехлю /Плевнята/ и извадете едни пари за краварски летящи кочани. Ако не можете , рупайте си кукуруза и мълчете, предатели долни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 народ

    2 0 Отговор
    E,то ако не е за плач,щеше да бъде смешно.
    Кой,бе рогач ти ги втълпява тия тъпотии?
    Всички такива сте за бесилото!
    Русия е велика и единствено с нея трябва да вървим!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове