Last news in Fakti

4 Януари, 2018 00:02 6 050 24

Транспортът в София и Лондон: Къде е по-евтино?

  • софия-
  • лондон-
  • транспорт-
  • билет

Скъпото билетче накара хиляди софиянци да яхнат автомобилите

От края на месец януари 2018 година в Лондон ще е в сила едночасов билет за автобус, трамвай и метро.

Това съобщи кметът на града Садик Кан. Цената на билетчето е 1.5 паунда или 3.1 лева. Този едночасов билет е въведен още през 2016 година, новото от 2018-а е, че ще важи и за метрото. Това пресмята Дир.бг.

Средната заплата в британската столица е около 1800 паунда на месец или близо 4000 лева. С 1.5 паунда живеещите в Лондон ще могат да се возят на автобус, след това на метро и после пак на автобус.

Има и други комбинации - трамвай-автобус-метро, автобус-метро-трамвай. Възможно е с този билет да се стигне от трета в първа зона на града при малко късмет.

В София билетчето за еднократно пътуване е 1.6 лева или 0.72 паунда. Ако смениш автобус с метро, трамвай или друг автобус, пътуването става 3.2 лева или 1.45 паунда.

Средната заплата в София по данни на НСИ е 1050 лева. Излиза, че в българската столица придвижването на в пъти по-кратки разстояния е колкото десетки километри в Лондон. Сега кой е най-скъпият град в Европа?

Скъпото билетче накара хиляди софиянци да яхнат автомобилите и това не само създава трудности с придвижването, но и замърсява въздуха с огромни порции изгорели газове. Защото простата икономическа логика показва, че ако отиваш от жк "Обеля" до центъра и изминеш 10-12 км, ще платиш по-малко с личния си автомобил, отколкото с метрото.

Това е разликата между кметовете на две европейски столици. София е близо 4 пъти по-скъпа за транспортни услуги от Лондон. И после се чудим защо в Лондон живеят и работят вече хиляди българи, а у нас автобуси и тролеи са полупразни през по-голямата част от денонощието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    68 8 Отговор
    КОГАТО ФАКТИТЕ СА НАПИСАНИ .ИСТИНАТА ИЗЛИЗА.А ТЯ Е ЧЕ НИ ОГРАБВАТ ЕДНО Е ДА СИ ПЛАЩАШ ЗА ДАДЕНА УСЛУГА ДРУГО Е СПЕКУЛАТА ЗА ОГРОМНА ПЕЧАЛБА ОТ НАШИЯТ ДЖОБ.
  • 2 Шведски синдром

    20 14 Отговор
    Скъп градски транспорт и нереално ниска тарифа на такситата ??????
    Има нещо гнило в цялата тази работа или за пореден път се доказва наличието на "шведския синдром" на населението.
  • 3 Вики

    40 2 Отговор
    То на принципа на изчисленията на автора моя роден град Варна е най-скъпият в Европа! - 1 лев билет средна месечна заплата 650 лв. - 320 евро на месец при 6 дневна раб.седмица и 10 часов раб.ден.
  • 4 Японеца

    39 7 Отговор
    Прост народ, слаба държава!
    Робите винаги са били роби.
    Бунтовете не се организират от роби, а от богаташки интереси!
  • 5 Иван

    30 26 Отговор
    Вчера се прибрах от там. В България не ползвам автобуси от както цената беше 1.00лв и нямам представа как е сега. В Лондон билета струва 4.9 паунда или близо 11лв. Возих се и на корабче за няколко спирки и цената беше 8.3 паунда или към 18лв. Забелязах, че цената на годишна карта струваше към 2000 паунда или 4400лв. Ако това ви е евтино, бягайте там да берете ягоди и да чистите кенефи

    Коментиран от #9, #23

  • 6 Vasik Atanasova

    35 4 Отговор
    и храната е по скъпа в България
    а заплатите ниски
    е това е най лошото да обречеш народа си на глад
    а от първи се вдигна и водата и тока за бизнеса а от там и
    хранителните продукти а също и газта
    и ние си траем
    а занимават хората с убийството
    отклоняват се от темата
  • 7 Евреите са го измислили

    25 6 Отговор
    Тук,един ветеран,казваше,че трябва да се издигне паметник на Хитлер и май ще излезе много прав.Народа ни е с много тежка диагноза,която "управляващите"знаят и се възползват пълноценно от това заболяване.
    Стриженето ще продължи,докато червеноармейци са на власт.
  • 8 Бай Ганьо

    29 1 Отговор
    Защто мислите че заплатите в българия са такива?Аз ще ви кажа.Знаете че сички политици си имат бизнеси в BG,отделно дето крадат от държавата.Та нали трябва да плащтат и малки заплати да могат да се наядат на пари.АЛО ,ПОЛИТИЦИТЕ малко диета няма да ви навреди,
  • 9 Иванчо!Иванчо!

    10 13 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Бегай се скрии некъде!Хората ти сравняват едночасов билет,ти може и лимузина да си ползвал,факт са огромните разлики в заплатите там и тука ,та билетите да са ни наполовина!Смешен си,като си се върнал от Англия вчера и сега се правиш на остроумен!

    Коментиран от #15

  • 10 Morgoth

    14 2 Отговор
    Радвайте и се на тази статия. Радвайте се че ви дава повод отново да се самосъжалявате и отново да плюете по управниците ни. А колко от вас са ходили в Лондон? Пожелавам ви да отидете - интересен град е, има много какво да се види в него, както и да се плати. Цената на еднократен билет за метрото от летището когато ходих беше 4.5 паунда. До колкото си спомням има 4 зони само за града и още за предградията, ако си в първа може и да имаш час за 1 паунд, но това е само идеалния център, където и пеш можеш да ходиш, всичко друго е много скъпо.
  • 11 Шаран БГ

    1 4 Отговор
    От по-горе написаното / аз му вярвам безусловно, щото е факт от Факти/ излиза, че ингилизина може да си купи 1 333 билетчета със своята средна заплата, а Ганьо Балкански - 656 билетчета с неговата средна заплата!!
    Возете се с градския транспорт на Престолния град! Слезте от автомобилите - ще се издушите во софийското равно поле !!!!
  • 12 Stefko 88

    8 2 Отговор
    Тук е по-скъпо всичко. Влезте в един супермаркет в Германия и сравнете. Само алкохола е на по-сносни цени тук обаче без това е за сметка на качеството. Опитайте бира в Австрия да речем за около 3лв и после някой от тукашните боклуци за 1и нещо . Повече няма да си купите никога български бири.

    Коментиран от #19

  • 13 драйвър

    2 6 Отговор
    Купете си карта за месец или година и ще ви излезе с пъти по-евтино и няма да мислите постоянно дали си купих билетче или не ...както и за винетките .Купете си годишна за 96 лв.и не мислете повече , цяла година .Новата - 3 месечна за 54лв. ще ви излезе 216 лв.за година , вместо 96...
  • 14 гостъ

    6 1 Отговор
    Приветствам една много истинска статия,а сега нека всички заедно да отидем да ги ,,попитаме ,,защо?!
    И ако никой незнае на екскурзия в АФРИКА ПРИ РОДНИНИТЕ,че там им е мястото.
  • 15 Нафарфорий

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иванчо!Иванчо!":

    Човекът споделя реални цени, които ако ги има в София половината България щеше да е излетяла от терминалите. Много сме тези, които знаят цените на транспорта извън гетото. Статията има смисъл доколкото е идиотско да не стимулираш ползването на градски транспорт при тези нива на замърсяване на градовете у нас. Напъните да се сравняват цените са завършили подобаващо с оцветено руло Белана
  • 16 Azazel

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Средната заплата в британската столица е около 1800 паунда на месец...
    Ами, не е, всъщност това, което сте написали, са средните заплати за Великобритания и за България, не за Лондон и София...1800 паунда обаче е средната НЕТНА заплата във Великобритания, а 1050 лева е средната БРУТНА заплата за България, НЕТНАТА е 830 лева (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage)..Иначе, средната БРУТНА заплата в Лондон е 2800 паунда на месец (https://www.payscale.com/research/UK/Location=London-England%3A-London/Salary), което е към 6200 лева, а в София е около 1500 лв. В Лондон обаче повечето работодатели плащат и т.нар. London weighting/allowance, необлагаема надбавка за живеене в Лондон, по около 300 паунда на месец, които са предостатъчни за транспорт.
  • 17 име

    12 4 Отговор
    За един час в Лондон ще стигна от никъде до никъде. Пълна гавра с хората, да не говорим, че е гавра и с българските овце, които искрено се възхищават на невероятната лондонска "евтиния" и българска "скъпотия".
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 filo

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Stefko 88":

    Ами иди в Германия, вместо да ревеш по форумите бе мрънкач. Кой ти пречи? Все едно някога сме могли да сравняваме с Англия или Германия, а сега видиш ли си го мерим с тях, смешковци. За тези, които не са ходили на запад ще кажа, че никъде животът не е по-евтин отколкото в България. Това просто е една опашата лъжа, която се използва от шепа продажници, за да мачкат обикновения българин.
  • 20 Цецо

    4 0 Отговор
    Системата за таксуване в Лондонското метро е доста сложна и зависи как плащате, в каква часова зона го ползвате и в кои зони на града. За детайлна информация вижте таблицата:
    https://www.londontoolkit.com/briefing/underground.htm
  • 21 Бате Цецо

    4 0 Отговор
    Още малко инфо за цената на месечна карта за метрото в Лондон от £131.00 до £239.30 (за зони 1-6)
    https://www.londontoolkit.com/briefing/travelcard.htm
    абе и там не е много евтино

    Коментиран от #22

  • 22 Azazel

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бате Цецо":

    Мдааа, освен критиката ми по-горе относно средната заплата, е много важно да се прибави и това - таксуването за градския транспорт в Лондон, е коренно различно от това - в София и на практика, сравнението е изключително нелепо. Ако сравняваме цената на градския транспорт в София, е добре да я сравняваме със сходен по размери и начин на таксуване град. Иначе, с идеята на статията съм принципно съгласен - тъй като нямам карта за градския транспорт в София и в редките случаи, в които го използвам, си купувам билети по 1,60, има места, до които ми е по-евтино да стигна с колата ми (а тя харчи мноооого...), отколкото с транспорт. Въпросът обаче не е само в цената, а и в качеството на градския транспорт - има линии, които са редовни, климатизирани и чисти, но има някои, в които е претъпкано, мръсно и смърди ужасно, така че и безплатни да са - няма да се кача в тях.
  • 23 Lon

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Ами вземи си карта и цената е 1.5. важи и за корабчета

    Коментиран от #24

  • 24 Pinokio

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Lon":

    Каква карта да си взема за да плащам 1,5 паунда от 3 до първа зона, че не разбрах? Ти бил ли си в Лондон?
    Само за сведение зоните в Лондон са 9.
    Иначе това билетче щеше да ми върши работа, пътят ми до работа беше под 1 час от Уолтъмстоу до Виктория, ама толкова кратко пътуване си е голям късмет и едва ли ще стигам до следващата си работа толкова бързо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове