Last news in Fakti

3 Януари, 2018 14:40 3 385 42

Правителството прие конвенцията за "третия пол"

  • истанбулска конвенция-
  • трети пол-
  • транссексуалност

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отказа да разпише ратификацията ѝ

Правителството прие конвенцията за "третия пол" - 1
Снимка: БТА

България утвърди противоречивата Истанбулска конвенция на Съвета на Европа за защита от домашно насилие, за която се смята, че узаконява "третия пол". Това стана с решение на Министерски съвет в първото заседание на правителството за годината.

Против конвенцията се обяви открито единият от вицепремиерите на "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов. Той се опита да спре конвенцията, като не я разписа.

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул и е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави. България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г. от името на министър Екатерина Захариева, а сега неин вносител е правосъдният министър Цецка Цачева.

Истанбулската конвенция цели „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“. В документа обаче непревителствени организации и самият Каракачнов виждат промяна в законите на страната, които да дадат нова формулировка на социален пол.

Още вчера от ВМРО категорично се противопоставиха на ратифицирането на този документ. Според тях, под заглавие за домашното насилие Конвенцията налага учебни програми за изучаване на „нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм. Тя съдържа редица скандални текстове, атакуващи такива основополагащи категории за българите, като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др. училища ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно.

От ВМРО изтъкнаха още, че Словакия е спряла всяко движение за ратификация след остра полемика. След опит да бъде тихомълком гласувана разгорещени дебати се разгарят и в Хърватия, която също отхвърля Истанбулската конвенция. Същото се случва и в Латвия.

Унгария категорично и окончателно е отказала ратификация. Така че не сме само ние единствени - цяла Източна Европа е „взривена“ от Истанбулската конвенция, подчертаха още от ВМРО.

От Министерски съвет пък съобщават, че това е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита конкретно на жените и момичетата от всички форми на насилие и за предотвратяване, преследване и премахване на насилието над тях, включително домашното насилие.

Т. нар. Истанбулска конвенция обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени. С присъединяването си към нея България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и за ефективно съдебно преследване на извършителите, както и за събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по проблема с домашното насилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    29 0 Отговор
    На ПЕЧАЛившите честито.
  • 2 "да живеЙ демокрацията"

    49 3 Отговор
    Тука Бойко Борисов си прави, каквото си иска, това резултати от референдуми, педалски конвенции, и т.н. и т.н. изобщо не го интересува, кой, какво мисли и отдавна народа няма думата, а се случва това, което на него или неговите шефове им изнася ?
    Това демокрация друг път и после да ни убеждават, че не живеем в тоталитарна държава, ЕС е новия СИВ а Бай Хой новия Бай Тошо !

    Коментиран от #25, #26

  • 3 Демократ

    29 8 Отговор
    Какъв Краси Сидеров и Мустаков,като не сте съгласни с гейовете напуснете правителството.Егати и националистите позор за българщината.
  • 4 Бесен Язовец

    20 2 Отговор
    Ура най-накрая ше мога да се умъжа за далгогудишния ми партниор Скорпион29 и да си усиновим чаавета!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Morgoth

    17 4 Отговор
    Ясно е, че са ни натиснали отвън за да се случи това. От една страна е ок - там има едни хора много сбъркани в главата, които обаче също имат права и не трябва да ги мразим за това, че са шантави. От друга се поставят чисто практични проблеми като тоалетните където тези третите ще влизат и спортните дисциплини в които ще се състезават. От друга страна идва чисто административният хаос и възможността покрай това да бъдем съдени многократно заради същите тези неуредици, които ще се създадат. Например какво правим, ако някой вече женен реши да си смени пола, но пък еднополовите бракове се забранени?
  • 7 селяндури

    30 0 Отговор
    Естествено, като се има предвид, че те всички са от третия пол... събирани с лъжичка от пода /особено Борисов е направо стърган/ :D
  • 8 земята вика луната

    35 1 Отговор
    Добре, правителството да ми обясни как ще учим 6 годишни деца какво е хомосексуализъм когато те не са наясно какво е това секс?
    И как момчета, които се считат за момичета ще ползват женските бани и тоалетни. А правата на момичетата. които се считат за момичета не се ли нарушават в този случай. Ако едно момиче не иска да пикае заедно с момчето-момиче? Кво правим? Бани и кенефи за третия пол?

    Коментиран от #16

  • 9 qqqqq

    21 0 Отговор
    Ще лашкаме лейдибойчета.
  • 10 куку руку ку

    18 0 Отговор
    Както каза Тодор Колев в един филм...Да влязат шведките.
  • 11 що мишкува

    21 0 Отговор
    А "патриотара " Винкелов що мишкува и подписва и има да се обяснява по неговата кабеларка как и защо и какво ! Добре им вижте имената на подписалите се БОГ вижда !?!!!!!!!
  • 12 65 ТН

    26 1 Отговор
    Тия кратуни които са подписали тази мерзост, нямат си и на престава какво ги чака но от духовна гледна точка.В Библията е писано-мъж и жена а не травестит и другите подобни !!!!
  • 13 ВМОРО

    26 1 Отговор
    Позор!
  • 14 Истината боли много

    27 0 Отговор
    Най после и травеститите, в името на кандидат президента,си го върнаха на остатъците от Българският народ.Това вече е диктатурата на педи-курата.Това което е писано в Библията се случва със страшно бързи темпове.Апокалипсиса е вече на вратата,въпрос на време е да стане реалност.....
  • 15 Къртев

    21 0 Отговор
    Най накрая депутати и министри ще се успокоят, че ще могат да се взимат. На младомъжците честито. Управниците вече са законни.
  • 16 Истината боли много

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "земята вика луната":

    А момичета,които се мислят за момчета,на какъв ще пикаят????
  • 17 gosta

    18 2 Отговор
    Няма как да ме убедят ,че субективното мнение на някого за себе си,може да е по точно от обективен биологичен факт.Че даже и със закон да ми го налагат,малоумие.Субективна преценка срещу обективен факт -кажете вие на кое да дам предимство?!?!??
  • 18 RIDIK

    2 35 Отговор
    Колко от тези, които сипят огън и жупел в написаното по-горе за нещо, което даже не са чели, избиват комплекс , защото тайно в гардеробите си имат роклички и лак за нокти?

    Коментиран от #19

  • 19 Истината боли много

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "RIDIK":

    Бягай бързо на гей -хей парада!!Тази вечер ще има много изненади от всички посоки и входове!!!!
  • 20 гост

    17 0 Отговор
    Защо не приемат закон всички да ходят голи от кръста надолу, та да видим кой какъв е ...
  • 21 не е така

    10 3 Отговор
    ФАКТИ вие от къде имате Факти че това е прието, защото го няма никъде в другите сайтове и там пише че седем от министрите са против ?btvnovinite.bg
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истината боли много

    15 0 Отговор
    Ако така наречените Патриоти са подписали,то вече могат да се отпуснат!!!Никога повече във парламента,този ,,пакет"от ,,Патриоти,няма да прекрачи от вътрешната му страна.Но това сигурно ще бъде най малкото от благодарността на Българина??? Защитата на жените от домашното насилие,може да стане и само със повече спазване на наказанията които има и в сегашните ни закони.....
  • 25 Олигарха

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от ""да живеЙ демокрацията"":

    Бай Хой е достоен само да връзва връзките на обувките на бай Тошо. Живеем в пародия на СИВ с премиер пародия на бай Тошо. Логично сме пародия на държава.
  • 26 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от ""да живеЙ демокрацията"":

    "ЕС е новия СИВ а Бай Хой новия Бай Тошо ! "

    Изобщо не съм съгласен с теб! Дори мисля, че е спрямо състоянието на България двете съпоставки са диаметрално противоположни, уви!
  • 27 възмутен

    20 2 Отговор
    Вицепремиерът Екатерина Захариева

    По-думите ѝ конвенцията е изключително важна, защото ще се опита още от най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

    Какви по-точно са стереотипите в България, г-жо министър?
    Да де би да сме патриархат или матриархат? Да не би жените ни да нямат равни права с мъжете, да не могат да гласуват, да излизат сами навън, да са свободни?

    "Целта ѝ е (на Истанбулската конвенция) от най-ранна възраст да се възпитаваме в толерантност и зачитане на равенството на половете" На кои полове? Измислените ли?

    Няма да се учудя, ако следващата стъпка на тия предатели бъде да признаят българите за нисш етнос (не нация) в "България".

    "Патриоти"?! Щяхте да сте, ако напуснете демонстративно тази пародия.

    Нищо? Следващите избори са близо!

    На тази държава и трябва едно единствено нещо:
    Площад за публични екзекуции и задължително предаване по всички ефирни и кабелни телевизии.

    Коментиран от #35, #41

  • 28 The TRAPPER

    10 1 Отговор
    Пишете че в Библията пише мъж и жена. Хващам се на бас че до 1 година ше променят и нея. Или просто няма да я зачитат , - като Конситуцията. И не мога да разбера- момчетата които се чувстват момичета ако пишкат в мъжката тоалетна -какъв ще е проблема ? Досега като са пишкали там да не са умряли ?
  • 29 Бацо

    12 2 Отговор
    Незабавна оставка на продажното правителство.ББ и Цв Цв в затвора.
  • 30 Отвратена до дъното на душата си

    18 1 Отговор
    Началото на края на нашата мила родина.......Всички предатели трябва да се разстрелят !
  • 31 Юбряяяяяя

    8 0 Отговор
    После ще искат и 4-ти пол - политикопедерас... Що ли не ви "облажа" мамите та дано родят нещо свестно?!
  • 32 Истината боли много

    6 0 Отговор
    На Катерина и се сбъдна детската мечта,да пишка права заедно със момчетата в една редица.Ех!!!Ако и беше служила по мое време в казармата,заедно със момчетата в спалните помещения, които имаха по много легла,нямаше сега да мисли и казва такива глупости!!!!??
  • 33 Антон

    15 1 Отговор
    Това за жените е прах в очите. И без тази конвенция в България имаме закони, които преследват посегателство срещу личността. Натепайте някоя жена на улицата и бъдете сигурни че ше бъдете арестувани с и без конвенция.
    Целта е една: в източна европа, ценности като семейство, религия, обичаи, любов към ближния са все още актуални. Желанието е тези неща постепенно да бъдат изкоренени, доказателства за това бол: вижте само медийното съдържание и ще ви стане ясно.
    Следващата стъпка, която бърка и дразни еврогейовете е огромния процент лична недвижима собственост - апартаменти и къщи. Очаквайте и там някакво включване след време с идеята да ставаме все по-зависимо и морално ниски.

    Коментиран от #37

  • 34 Све

    14 2 Отговор
    БОКО ЩЕ НАПРАВИ ГЕЙ БРАКОВЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
    И ПАК българчетата ЩЕ СИ МЪЛЧАТ
    Гласувайте за ГЕРБ, ДПС, БСП, тъпаци
  • 35 gost

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "възмутен":

    Екатерина мушмулата е един от най-големите престъпници в това правителство заедно с дончев -габровския хитрецЖВО
  • 36 Дядо Стефчо

    11 1 Отговор
    Защо се палите бре?България има послушно марионетно правителство.Всичко което им заповядат ще изпълнят.А народа да си лае....
  • 37 Настрадин

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Антон":

    Много,ама много си прав!
  • 38 Гроб

    9 0 Отговор
    Гей-герберистите тоя път се натресоха на дебелия.Да го поемат целият
  • 39 ЦК на БКП

    6 0 Отговор
    Ура другари ,с тая конвенция вече окончателно размазахме социализЪма и ударихме силен шамар на другаря Вова.
    Ура, ура, ура - да живее тирирам еуро клуба ,нашата надеждна защита в опазването на големите БГ хралупи.
  • 40 гост

    11 2 Отговор
    Знаете ли, какво е "Гражданско общество"?
    Това, което липсва в момента по улиците!

    Какво е "национално отговорна" партия?
    Тези, които трябваше да са в челните редици на протестите!

    Какво е НПО?
    Реакцията, която веднага щеше да се усети чрез няколко хиляди къде доброволно промити, къде платени "протестъри", ако случайно тази конвенция не беше приета.

    НЯМА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ в "парламента" ни! Има или страхливци, или просто продажници!
  • 41 Надървен

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "възмутен":

    Ми тя Захариева точно като траверс изглежда.Какво се чудите,че се радва на гласуванет?
  • 42 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    Е,има ли изненадани? Сега ще узаконят и еднополовите бракове и ако от Брюксел кажат,че трябва да освободим територията - още на другия ден това ще бъде узаконено.И никой няма да гъкне...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове