Last news in Fakti

6 Януари, 2018 23:29 1 838 10

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

  • медицински сестри-
  • болница-
  • лекари

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните две години. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст.

В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям, отбелязва БНТ. За последните 20 години акушерките са намалели наполовина.

В "Майчин дом" свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за обучение и може да подбира кадри директно от университета, въпреки това трудно намират акушерки и медицински сестри. "Започваме от това, че са ни все още ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че относително малък е приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри", споделя Росица Георгиева - главна акушерка на СБАЛАГ "Майчин дом".

През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти.

"Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме така, защото това е една доста отговорна професия", признава проф. Галина Чанева - ръководител на катедра "Здравни грижи" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет-София.

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

"В рамките на близките 5 до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата", алармира Петя Найденова - зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    21 3 Отговор
    ДЕ ТАКА ДА БЯХА НАМАЛЕЛИ ПОЛИЦАИТЕ ...ДОРИ ГИ УВЕЛИЧАВАТ С ОЩЕ 5000...СЕСТРИ НЯМА НО ПОЛИЦАИ БОЛ

    Коментиран от #4

  • 2 доктор Хаус

    8 17 Отговор
    През 2005 г. медицинските сестри са били 47 000. Сега са 26 000. Тъпата сметка не излиза. Абсолютно невъзможно за 2 години 30 000 медицински сестри да емигрират, да се пенсионират, да напуснат или да починат. Абсолютно невярна информация.

    Коментиран от #3

  • 3 ussr

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "доктор Хаус":

    2005 беше преди 13 години.

    Коментиран от #8

  • 4 655

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    Полицаите с полицейски правомощия са 22000 за цялата страна, другите 40000 са от най - различни знайни и незнайни службици - пожарникари, граждански защити, паспортни служби и т.н. Така че празноглавците, вярват на празнодумците. Вервай си
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    7 0 Отговор
    Да ,ама депутатите не намаляват.Аз предлагам,когато има избори,нали се описват имената на всички които са записани за изборни места/за депутати/.Когато свършат изборите и тия които не са избрани и не влизат в парламента,автоматически да отиват не заетите места в армията и в по НЕ привлекателните работни места където има недостиг на хора.Така по този начин тия ,,народни хора"обзети от любовта си към Родината няма да бездействат до следващите избори,а ще се включат най активно в подобряването на жизнения стандарт на населението за което бяха готови да работят в парламента,но не бяха избрани.Така ще видят по от близо проблемите на хората от долу и стигат ли им доходите да изкарат месеца,и дали трябва да се махне клас ,,прослужено време".Желая им успех,така ще докажат на хората,че наистина мислят за тях,а не както някои си мислят,че искат само да забогатяват на гърба на народа.
  • 7 гост

    6 0 Отговор
    Съседката беше медицинска сестра, и дълги години работеше в Гърция, но се върна, за да си гледа внучетата. Започна работа отново в местната болница, за да не стои без никакъв доход, но какво стана? Поработи няколко месеца и получаваше по 450лв нето, но след това само аванс от 200лв като й обяснили, че другата част от заплатата си щяла да ги получи след месеци. Ами напусна. Подигравка е да плащаш 200лв за 200часа месечен труд. Дайте по 1000лв на сестра и 2000лв на лекар и да видите дали ще напускат. И да им ги плащате, а не да са само по договор и да не ги плащат. Перо заплата е една много малка част от разходите на болницата и е абсурдно да се пести от това.
  • 8 доктор Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ussr":

    Ако наистина можеш да смяташ, би трябвало в България да няма вече нито една медицинска сестра.
  • 9 незнайко

    2 0 Отговор
    Това беше сигурно, че ще се случи ! Когато не се цени труда на хорат те си търсят работа на "друго място" . Не може на компютърните специалисти да им дават 5000 лева заплата а на медицинска сестра 500 ! Калко живота примерно са спасили компютърджиите ? Напротив сринали са много животи ! Наближава и времето при което няма да има кадри и в малкото заводи които имаме !
  • 10 Колело

    1 0 Отговор
    Напълно нормално е да напускат. Труда им е тежък и стресиращ, а заплащането смешно. Лошото е, че в крайна сметка ние ще го духаме, а не те. Добра сестра на всякъде ще си намери работа.
    Лекарите трябва да взимат минимум 5000 лв, а сестрите по 2200 да имаме шанс да запазим някой кадърен от тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове