11 Януари, 2018 20:34 2 419 20

Доналд Туск: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 години

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • доналд туск

Бойко Борисов: По време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор

Много сме дали и много може да дадем на европейското семейство. Това каза на откриването на българското председателство на ЕС президентът Румен Радев в Народния театър „Иван Вазов”.

„От 11 г. сме член на ЕС, но от 13 века България е югоизточната порта на континента, това е скъпоплатен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата”, подчерта президентът.

По думите му България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите, пише БТВ.

„Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитие страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство”, изтъкна Радев.

Поемаме председателството в труден за ЕС момент, каза още държавният глава.

Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза, отбеляза Радев.

Когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, посочи той.

Вярвам, че през следващите 6 месеца нашите гости от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга, допълни президентът.

Това е уникално историческо достояние, което ще напомня, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме, каза още Румен Радев.

Доналд Туск на български: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 години

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск спази обещанието си да изнесе реч изцяло на български език по време на официалното откриване на българското европредседателство.

„Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, заяви Туск пред препълнената зала на Народния театър „Иван Вазов”.

„Добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой друг, ако не вие – потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава, вие, които никога не сте губили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион”, допълни Туск.

Той сравни Балканите и с култовия сериал „Игра на тронове” и започна речта си с цитат от Иван Вазов.

Жан-Клод Юнкер: Вашето място е в Европа, в Шенген и в еврозоната

Всички знаят, че мястото на България е в Европа, в Шенген и в еврозоната и ще работим за това. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на откриването на българското европредседателство в Народния театър „Иван Вазов”.

„Европейската комисия ще стои до България, защото Съединението прави силата”, изтъкна той.

„В Люксембург за първи чух космическата Мистерия на българските гласове. Те вече летят в Космоса. Това е сериозно постижение. Ние не знаем дали ще има някой в космоса да го чуе, но сега, тази вечер, има потенциал, има публика, 500 млн. души, които слушат българския глас и той ще се чуе и ще бъде отчетлив в Европа”, каза Юнкер.

„Аз особено обичам България – нея, хората, културата, шопската салата, луканката”, допълни председателят на ЕК.

Бойко Борисов: По време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор

От една страна по време на председателството трябва да сме безпристрастен модератор, но в същото време трябва всеки българин да остане с усещането, че ЕС прави нещо за него. Това каза министър-председател на Република България Бойко Борисов.

„Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на Съвета си е положил толкова труд, за да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкова усилия са положили“, каза Борисов.

Според него е важно, че на едно място са се събрали президентът, вицепрезидентът и председателите на парламентарните групи. Борисов обяви, че днес е имал няколко часа разговори с големите европейски медии и няколко часа с Доналд Туск.

„Тревогата във въпросите във всички е голяма“, посочи Бойко Борисов. Той обясни, че през 6-те месеца на председателството има много събития, които ще започнат, които да се развият, а трети ще завършат.

Борисов изброи сред тях: кохезионната политика, големите проблеми в региона, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска отбрана и миграцията.

Министър-председателят обърна внимание на ситуацията в Крим и на нашите големи съседи.

Според него страната ни има шанс да придвижи напред надеждата на народите на Западните Балкани.

„През тези 6 месеца на нашето председателство трябва да се отворят много въпроси и отговори да се дадат“, каза Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vulpes

    13 5 Отговор
    А всички българи обичаме айляка....
  • 2 г-н Хокинг

    15 9 Отговор
    Когато влизахме в ЕС имаше благи думи и големи надежди но нито аз нито другите обикновенни хората със нищо забогатяха защото баницата винаги се яде от тези който е правят а за нас остават трохите от нея сега несъм наясно с какво можем да променим живота си или този на някой друг беден човек какво ще спечели обикновенния човек вълнува ме а не останалото

    Коментиран от #18

  • 3 Шматка

    17 7 Отговор
    Слушали сме ги тия .Ние потъваме.Това е .
  • 4 Пеневата чета

    2 6 Отговор
    И също толкоз умни сме ва гусин Туск :))))
  • 5 Шпек Салам Народен

    10 4 Отговор
    Чудесно са си подбрали речите.
    Така мисля.
    Особено тази на Туск.
  • 6 гост

    8 6 Отговор
    Ще бъдем като Стоичков, та значи ще духаме на ЕС ... супата.

    Коментиран от #9

  • 7 НЕразбирач

    13 5 Отговор
    Всичко мина подобаващо, речите добре (е мухобойката не каза нищо качествено, ама той толко може), ама реалността е следната:
    До 5г. ще намалеем с 1 000 000 (един млн.) души -просто толкова сме застаряли, че на хорицата им минава времето, а сега сме към 5,5 млн. Пак през тези 5г. ще дойдат новата по-солидна вълна пенсионери (хора извън активна трудова възраст), а бай мангау и други етноси ще са към 1,2 млн...Междувременно от БГ ще се изнесат към 500 000 МЛАДИ човека за тези 5 години, а ще остане само "шлаката" + хората, отказващи да се разделят с роднини, близки и приятели, доколкото имат живи от тях или живеещи все още в България.
    Към 20 000 ще се избият при катастрофи, щото толкова им е акъла (включвам и невинните жертви на малоумниците) - цифрата на фона нагорните не е голяма, но държа да я дам!
    Та да сметнем за след 5г.: 5,5млн-1млн. = 4,5млн., от тях етнически българи към 3,3млн., от които младите (способни и ИСКАЩИ да се възпроизведат в БГ) - макс.500 000. Всъщност за да се възпроизведат тряват поне 2 деца, дори 3, а на толкова ще се навият само половината!
    Изобщо няма да слягам в сметките естественият "прираст", защото ако не знаете - тдавна е отрицателен и то РЕКОРДЕН!
    Та 3,3млн. постепенно застаряващи и ДОдебилизиращи се СПРЯМО 1,2млн. сравнително "по-свежи" ОТ ДРУГИТЕ!
    ЗА КАКВА БЪЛГАРИЯ МИ ГОВОРИТЕ - ааа, оная дето ще я възродите като увеличавате мин.заплата с по 30-40 лева за година ли ИЛИ за оная дето мин. пенсия е 1,5 ПЪТИ ПОД "линията
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Vulpes

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Л.Пенев е по супата,Стоичков е по майките.....с две думи ще им е..м май.. те!
  • 10 НЕразбирач

    5 3 Отговор
    ......."линията на бедност", която управляващите (без значение кои) са определили ли?
    От друга страна - така или иначе мигрантите ще ни разкажат играта, каквото и да ни баламосват всички!

    Бог да ни прости!
  • 11 НЕразбирач

    5 2 Отговор
    Ааа, збравих - И ДА СИ НАКУПИТЕ ИМОТИ, ЧЕ ИМА ДА ПОСКЪПВАТ ОЩЕ МНОГО, ПОРАДИ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ!
  • 12 Фриман

    5 3 Отговор
    Еврозоната си оставете за себе си, ние и без това си имаме фиксинг и не ни пука за еврото! Само вие го искате! Ние сме суверенна държава, докато имаме свои кинти!
  • 13 Гост

    1 1 Отговор
    Какво ще псуват ли. Чакаите може и да се справим добре.
  • 14 МАРИЯ

    9 2 Отговор
    С ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ ИЗСЛУШАХ РЕЧТА НА БЪЛГАРСКИ НА ТУСК
  • 15 Ъебе думам дъше

    5 0 Отговор
    А защо спестявате думите на Жан Клод Юнкер: "Ако бях отказал да подпиша навремето документа за присъединяването на България, нещата щяха да се развият по много по-отрицателен начин, но ТОГАВА БЯХ В МНОГО ДОБРО НАСТРОЕНИЕ, БЯХМЕ ОПТИМИСТИЧНО НАСТРОЕНИ"?
  • 16 Тебе думам дъще

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: А защо спестявате думите на Жан Клод Юнкер: "Ако бях отказал да подпиша навремето документа за присъединяването на България, нещата щяха да се развият по много по-отрицателен начин, но ТОГАВА БЯХ В МНОГО ДОБРО НАСТРОЕНИЕ, БЯХМЕ ОПТИМИСТИЧНО НАСТРОЕНИ"?
  • 17 Именно

    7 0 Отговор
    демек за 28 години преход изоставаме с 25 години?! :/
  • 18 Веско

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "г-н Хокинг":

    Ти сам си си виновен че си неуспешен и чакаш държавата да си те отгледка и угои.Аман от хора които чакат наготовп,надигнали чашката и псуващи властта.Но властта виновна ли е че на хората им липсва предприемчивост и чакат наготово?!

    Коментиран от #19

  • 19 Не си е виновен

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Веско":

    Още дълго време, ако не винаги, ще има бедни и богати. Но зависи колко и на какво ниво. Проблемът в България е, че на държавата й се плаща (от нашите пари, включително и бедните), но тя не си върши основните задължение и това се задълбочи след влизането в ЕС, а пък откакто ГЕРБ са на власт направо вървим в другата посока с гигантски стъпки.
  • 20 гражданин

    3 2 Отговор
    Червените от двете страни на Бкп стигнаха дъното на простотията и искат да ни кажат колко много е хубаво да спим в землянките със слама като "'братушките"' им.Благодарим им но те да си стоят там!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове