17 Януари, 2018 19:47 2 938 23

Дефицит на работници у нас - идват арменци, молдовци и украинци

  • работници-
  • кадри-
  • труд-
  • заетост-
  • бисер петков

Правителството ще разглежда Националния план за действие по заетостта

Дефицит на работници у нас - идват арменци, молдовци и украинци - 1
Снимка: Shutterstock

България е в процес на подписване на спогодби с Армения, Молдова и Украйна за регулиране на миграцията на работна ръка. Това ще улесни работодателите в България да наемат арменци, молдовци и украинци. Това е една от мерките, с които страната ни ще бори дефицита на кадри, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков.

Преговорите с Армения са по-напреднали и спогодбата ще бъде подписана още следващия месец. Сред другите мерки е и изготвяне на конкретни предложения към българите, които работят в чужбина, да се върнат на работа в родината.

"Можем да предложим конкретни оферти да се върнат. Някои български работодатели могат да предложат заплати, конкурентни на чуждите работодатели", сподели Петков пред БНТ.

Очаква се утре правителството да разгледа Националния план за действие по заетостта. В него се предвиждат програмни мерки за 73 млн. лв., които да допринесат за повишаването качеството на работната сила.

"Това ще доведе до повишаване цената на труда - със 6,6% ще нарасне компенсацията на едно заето лице през 2018 г.", обясни още министър Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    66 1 Отговор
    Нашите "бизнесмени " продължавата да си мислят че някой ще им работи без пари !
  • 2 qqqqqq

    60 5 Отговор
    Има една камара безработни цигани. Работодателите защо не ги назначават? Това е расизъм. Циганска държава, а не назначават цигани.

    Коментиран от #23

  • 3 Ироничен

    45 4 Отговор
    Съмнителна схема. За колко ще работят чужденците, ако трябва да плащат квартира? Дали просто няма да избягат на запад, когато приближат по-богатите държави от ЕС?
    Не се чувствам застрашен от дъмпинг, но мисля, че нашият бизнес просто заплашва, за да останат заплатите ниски.
  • 4 дивака

    46 5 Отговор
    чуждите работници ще бъдат заплатени по- добре от българските - страшна държава , а не искат да вдигат заплатите на българският народ - гадна държава
  • 5 Касандра гледачката

    34 1 Отговор
    Да направим крайно заключение- Увеличение на заплатите ще има , ама друг път.
  • 6 гост

    37 2 Отговор
    Константине oще преди 15 години тия същите работят в цяла ЕВРОПА с естоннски , латвийски , литовски жителства който подновяваха през определен период . Тука ще дойдат ама ДРУГ ПЪТ !!!!! Но нека се надяват ИЗМАМНИЦИТЕ БИЗНЕСМЕНИ !!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 7 гост

    34 4 Отговор
    На фона на скъпотията няма ,кой да работи за 700-800 лв.Преди да вкарват работници да се запитат защо българските ги няма ...
    Няма как да ти заботи някой за 350 евро при полужение ,че на запад за същия труд получава с 2000 евро отгоре.
  • 8 Пешо

    32 4 Отговор
    Изгонихме си децата, и сега харменци ? А чеченци ще имал
  • 9 Баш майстора

    20 2 Отговор
    Тук могат да работят само индийци, а тезище изчезнат на запад веднага щом получат разрешително.
  • 10 Plovdivski turbo tarikat

    31 1 Отговор
    Управляващите трябва да се екзекутират.
    Спешно !!!
  • 11 БАЙ САНДО

    17 1 Отговор
    ША ЦЪФНЕМ И ЩЕ ВЪРЖЕМ..С ЧУЖДИТЕ РАБОТНИЦИ....ГАСТАРБАЙТЕРИ....😅😄
  • 12 гост

    13 15 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Точно тези "същите" не работят в Европа и не знам дали си наясно , ама средната заплата в момента и в трите споменати държави е около 150 долара !!!!! И повечето работодатели които искат да ги наемат са основно в туризма и строителството , а даже и да са други повечето осигуряват квартира , също като за българи от други градове , така че за 6-700 лева ще работят и ще питат за още !!! И това е само началото , чакай да видиш като тръгне 95 милионен Виетнам със средна заплата 60-70 долара !!!!!

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМА НЯКЯКВА ВРЪТКА

    15 1 Отговор
    Ясно е че има някаква врътка от работодателите . Предполагам че за всеки назначен работник ще получат някакви пари . Явно нещата се знаят от тесен кръг държавни служители с юридическо образование и всичко е разпределено от сега . Ще видим .

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "ИМА НЯКЯКВА ВРЪТКА":

    Само официално обявените в бюрото места към момента са 9996 !!!!!!!!!
    Неофициалните са към 5-6 ПЪТИ повече !! Какви точно врътки ти се привиждат или си мислиш , че като се пените , че 700 лева не е заплата , друг няма да дойде ??? Гладни ще стоите , да си спомните кога работехте за 2-3 долара при Виденов !!
    https://www.az.government.bg/
  • 16 вввв

    5 6 Отговор
    Нашите мърди продължават да си мислят ,че някой ще им плаща без да работят
  • 17 ВВВВ

    3 4 Отговор
    Нашите мърди продължават да си мислят ,че някой е длъжен да им плаща без да работят !
  • 18 дайте им визи

    2 0 Отговор
    При Луканов ограда няма
  • 19 ААА

    13 0 Отговор
    Който принуждава своите кадри да работят за скромно възнаграждение , печели в краткосрочен план , но губи в дългосрочен. Доброто възнаграждение значи селекция на кадри , и от там качество на продукта, и обратното. Капитализма значи непрекъсната борба за осъвършенстване на своя физически и умствен труд , за да си по-високо заплатен , и това е червеят на куката който кара хората да се учат да се стараят , да се квалифицират,да отглеждат качествено поколение. При нас куката е съвсем гола , няма и червейче за примамка. Говорим за голяма част от живототворната работна сила , създаваща благата. За клатикурчовците по високите бюра и ветровити места с големите корупции и заплати не говорим.

    Коментиран от #21

  • 20 мамо аз съм пилот

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    като си почнал нека докараме и китайците, защото те взимат още по-малко. Няма земя, която да е останала незаселена. Ние умираме, други ще дойдат на наше място- китайци, виетнамци, сирийци и всякаква друга сган. Все пак ви управляват народни предатели, какво друго може да се очаква от тях.
  • 21 Да ама не

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ААА":

    Така е при КАПИТАЛИЗМА на бившите КОМУНИСТИ.
  • 22 Гого

    3 0 Отговор
    Каква новина за Арменците и Молдовците ще бачкат за 510 лева сигурно цял живот са мечтали за такава заплата! Това са мокрите сънища на Българският работодател така се възбужда като си мисли че някой чуждестранен работник ще дойде да бачка за мизерните 510 лева месечно дето и за сметките не стигат.
  • 23 расист

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "qqqqqq":

    Работа и циганин не са свързани понятия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове