18 Януари, 2018 11:25 2 297 11

Ще разширяват АМ „Тракия“ между София и Пловдив

  • николай нанков-
  • тол система-
  • тракия-
  • пътища

Със средствата от тол системата ще може да се изгради и тунел под Петрохан

Ще разширяват АМ „Тракия“ между София и Пловдив - 1

Започваме финансово-икономически и геоложки проучвания за уширение с по още една лента на АМ „Тракия“ между София и Пловдив. Ще направим и остойностяване на имотите, които трябва да бъдат отчуждени за реализацията на проекта.

Това обяви в сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че според данните от 2017 г. има увеличение с над 15 % на трафика, както по автомагистралите, така и по основните първокласни пътища. „АМ „Тракия“ е най-натоварена в участъка от София до Пловдив, като само на 22 декември, предпразнично, за денонощие там са преминали близо 35 000 автомобила, а общо за деня през всички изходи на София към магистрали са напуснали 80 000 автомобила“, подчерта министър Нанков и допълни, че през лятото по „Тракия“ има дни с двойно по-висок трафик.

Министърът отбеляза, че средствата за реализацията на проекта за удвояване на платната ще дойдат от тол системата. „Очакваме тя да заработи през 2019 г., като леките автомобили ще заплащат електронна винетка, а товарните автомобили ще заплащат тол на база изминато разстояние. Основната логика е повечето приходи да идват от товарните коли, което е по-справедливо. Нужен е баланс, защото няма страна в Европа, освен България, в която таксите за поддръжка на пътищата да идват от леките коли. В момента 70% от средствата се събират от тях, като за миналата година те са в размер на 240 млн. лв., а около 120 млн. лв. са от товарните превозни средства“, обясни министър Нанков. Той отчете, че за миналата година са събрани 352 млн. лв. от продажбата на винетки, което е с 25 млн. лв. повече.

Министър Нанков обясни, че очакванията са още през първата година от въвеждане на тол системата приходите от такси да достигнат 1 млрд. лв., които ще бъдат вложени в рехабилитация и строителство на нови пътища и завършването на магистралния пръстен на България. „Над 7 000 км третокласни и 1500 второкласни пътища се нуждаят от рехабилитация, защото не са ремонтирани от 30-40 години. Ето защо повечето средства ще позволят да обновим и тях“, коментира регионалният министър. Той допълни, че през 2018 г. се очаква увеличение на приходите от винетки, като заложените средства са в размер на 360 млн. лв. Всички ще бъдат вложени в ремонт на пътища, като към сумата ще се добавят и спестени средства от зимното поддържане.

2018 г. ще е годината на „Хемус“, коментира още министърът в отговор на въпрос за най-важните пътни проекти през годината. Той напомни, че тази година ще започне строителството на нови 36 километра от северната магистрала – между Ябланица и Боаза и в участъка Белокопитово – Буховци. Паралелно върви и проектирането на още 50 км между Боаза и Велико Търново, като е съвсем реалистично до края на годината да се обяви процедура по избор на строител и за този участък. Ще бъдат завършени и нови 30 км от АМ „Струма“, като реално там ще остане само строителството на участъка в Кресненското дефиле. Предстои строежът и на тунел „Желеница“, където има забавяне от близо година, заради изчезналите през февруари 2017 г., по време на служебното правителство, тръжни документи.

Министър Нанков коментира, че за преминаването на АМ „Струма“ през дефилето е избран и подкрепен най-оптималният вариант. „Въпреки това предстои на разширен експертен съвет в АПИ да бъде разгледан отново проектът за преминаване на дефилето, чрез единен тунел за автомобилния и ж.п. трафик, който се лансира в последните дни от екологични организации. Това предложение не е ново, то е разглеждано и отхвърлено вече като суров вариант без стойност и количества. Има позитиви, но имаме и притеснение, защото ако тръгнем към реализация това значи да няма 4 години ж.п. превоз, няма икономическа обосновка, а има и сеизмична опасност. Ще чуем становища на експерти, академичната общност. Но най-важното е, че имаме риск от загуба на време. Всеки загубен ден крие риск от загуба на средства. Освен това има опасност новата процедура по екологична оценка да отнеме години“, коментира Нанков.

Министърът информира още, че през тази година предстои да започнат реални действия по изграждането на скоростния път Видин-Ботевград. Предстои избор на изпълнител за отсечката от Видин до Мездра, както и избор на изпълнител за пътя Видин – Бела – Ружинци. Това ще позволи и от двете страни да има реално строителство. След одобрението на ОВОС-а за магистралата Велико Търново –Русе също могат да започнат процедурите, съпътстващи строителния процес. Най-важен е обходният път на Бяла, където има най-много ПТП, след това отсечката Русе – Бяла и Бяла – Велико Търново. През годината ще продължат и ремонтите по АМ „Хемус“. Там освен тунелите, които са в окаяно състояние, ще се рехабилитират и най-компрометираните участъци от платната. Ремонти ще има и на тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“, заедно с участъка от Пловдив до Стара Загора.

Министър Нанков подкрепи и строителството на тунел под прохода „Петрохан“. „Тази година завършваме строителството на обходния път на Габрово и ще обявим обществена поръчка за изграждане на тунела под Шипка. Аз обаче съм убеден, че Стара планина трябва да се прекосява от най-малко два тунела и най-логично е да има такъв под Петрохан. Той ще даде възможност за икономическо съживяване на Северозападна България, но за съжаление нямаме европейски средства за подобни съоръжения. Средствата от тол системата обаче ще дадат шанс и за реализация на този проект“, посочи министърът.

Николай Нанков коментира и въведените по-строги правила за контрол по Националната програма за енергийна ефективност. Той посочи, че по програмата ще бъдат обновени общо 2022 сгради, като 996 вече са въведени в експлоатация. Има 70 сигнала за допуснати слабости и нарушения от строителите. Целта ни е да засилим контрола на място от общините, за да може всяко допуснато отклонение да е за сметка на фирмите изпълнителки, а не на бюджета, обясни той. Нанков допълни, че е засилен контролът и от специализираната дирекция в МРРБ, както и от страна на ДНСК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоерги

    9 1 Отговор
    Това нещо го говаря на много мои познати от 5 години насам. Пътуването в петък и събота точно в тоя участък стана все едно съм на цариградско сутрин за работа. Ако искаш да караш с 120 е напълно невъзможно. Тия в дясно карат с 90 заради тировете, тия в ляво с 140+
    Построяването на трета лента би следвало значително да улесни пътуването.

    Коментиран от #6

  • 2 ЧЕП

    16 1 Отговор
    Значи Хемус дето още я няма ще я стеснавате, а Тракия ще е разширявате.
    На север по цялата дължина няма един път към хората, но това явно няма значение...

    - Бе що не Ви ХХХХ майката?
  • 3 Пешо

    9 0 Отговор
    Колкото от по-скъпите винетки се оправиха пътищата......
  • 4 Баси

    7 0 Отговор
    Дали смята да ги изпълни тези обещания?!
  • 5 457

    6 1 Отговор
    Отново торбата с огромните лъжи. Добре че сме наивни и им вярваме
  • 6 ДЮна

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гоерги":

    А по празниците, когато е наистина кола до кола, се кара вдясно с 80, вляво между 80 и 110.
    Не успявам да вдигна повече от 120 в лява лента между София и Пловдив.
    Често се наблюдава дори, че дясната върви по-бързо от дясната...
    А когато е Байряма, се случва и каране с 60 в лявата лента, плътна колона, зад някой застаряващ VW ван или Е-класа, с куфар на тавана, и немски номера....
  • 7 Гоуст

    4 1 Отговор
    Тази идея е мисена от години. Не си мислете, че сега им е щъкнало. След околовръстното в София, участъкът София-Пловдив е най-натовареният в цялата страна
  • 8 СтарТИРаджия

    0 2 Отговор
    От цялото бля-бля на съответния министър, същия качваше снимки на гуми, на прицеп и ги обявяваше за ски - нищо лошо ама си на такъв пост, че трябва да правиш (или де те подсетят да не се излагаш) разлика между гумите на полуремаркето и тези на влекача. Особено на двигателният мост! Та от цялото описание на ситуацията първо: Ботевград - Видин е най-належащото трасе! Над 2-3 к камиона на ден!!! След това дублиран път Ябланица - Белокопитово, а с парите от второто платно на безсмислената Хемус, дублиране и на пътя Ябланица - Бяла (Русе). М/у София и Пловдив през деня трафика наистина е ужасен, но може да почака на фона на горните!
  • 9 hgfhgcfhg

    1 1 Отговор
    Ей , бивши комунета, що не погледнете ,че ХЕМУС я няма никаква ?
    Или по трасето на Северна България, Българи не живеят !

    Коментиран от #10

  • 10 СтарТИРаджия

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "hgfhgcfhg":

    Тука не стои въпроса за комунистчета и фашистчета. По направлението Ябланица - Белокопитово НЯМА ТРАФИК за магистрала! Пътища не се строят за кефа на паланките по трасето, защото струват много пари! Габаритът им се определя от икономическите и социалните фактори - и двете ги няма в случая за магистрала! ГЕРБ ще Ви направят Хемус, само заради евентуалните гласчета. И това ще са пари закопани в нивите! И това те много добре го знаят. Което не изключва обаче варианта да имате (имаме) модерен път с две платна, който да минимализира фактора челен удар и успокои трафика при тежки метеорологични условия.
    Дайте да сме реалисти - и по Тракия м/у детелината с Марица, и Бургас, през девет месеца в годината трафика е мижав.
  • 11 1234

    0 0 Отговор
    По добре направете ски влек от двете страни по магистралата,защото те от дума и от правилник не разбират днешните шофьори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове