21 Януари, 2018 14:25 2 166 23

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

  • божидар димитров-
  • комунизъм-
  • образование-
  • учебници-
  • история

Историкът коментира дискусията за новите учебни програми за X клас и споровете какво да пише в учебниците

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм - 1
Стопкадър: bTV

Правилният термин за т. нар. период на комунизъм в България е държавен капитализъм. Това заяви пред bTV историкът проф. Божидар Димитров по повод дискусията какво да пише в учебниците на гимназистите за този период.

По думите на проф. Димитров комунистите сами са свалили режима, защото са искали да минат на чиста капиталистическа власт. Преди това имаха повече от останалите, но пак имаха право само на три ключа и една кола, коментира професорът.

Пейо Колев пък събира факти от историята ни и ги публикува на сайта „Изгубената България”. И той е на мнение, че властимащите са били истински капиталисти и най-малко са вярвали в комунизма.

"Комунизмът не се състоя, но с този термин отличаваме тоталитарния период", уточни Пейо Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ернесто Че Гевара

    12 8 Отговор
    Изобщо не ми споменавайте за българския комунизъм, както и западния, защото те са една голяма грешка. Западните комунисти са самодоволни феминистки и гейове и нищо повече. Опитват се да изтрият основната идея, солидарността с работническата класа, обикновения народ. Българския до 89 е пълно дередже, поради повечето депутати и хора на власта, Бай Тошо си е едно голямо изключение, той трябваше да основе ново БКП, а продажниците да си останат в БСП с Младенов и останалата шайка.

    Коментиран от #2, #21

  • 2 Емил

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ернесто Че Гевара":

    Доста нерабираем пост - но за един неграмотен садист прикриващ порока си зад комунистически идеали (говора за Че) си е напълно нормално! Подразбирам, че си падаш по комунизма, практикуван от евреите в годините след Изход и опитите 3500 години по-късно да се въстанови в кибуците - пълна простотия!
  • 3 Емил

    6 6 Отговор
    За съжаление и двамата (Димитров и Колев) демонстрират пълно невежество. относно историята и съдърванието на понятието "комунизъм". А още по-глупавият термин "тоталитаризъм" е не само смешен, а е манипулативен. Пак промиват мозъци!

    Коментиран от #5

  • 4 ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ

    9 11 Отговор
    Бих казал по скоро: държавен монополизъм над всичко. А това е равно на държавен тероризъм срещу своя народ на комунистите.
    Властта ( комунистите ) бяха на държавна ясла с всички екстри ( благини) . Останалите бяхме един вид като роби с ограничения.
    Северна корея е жив пример в това отношение. И сега още никой не може да каже цифрата колко Българи са избити при комунизма? Колко са изчезнали безследно? Тепърва излизат истините за конц лагерите.Нека се знае и се учи ЩО Е ТОВА КОМУНИЗЪМ И ИМАЛИ ПОЧВА У НАС ? За да не се повтори тоталитаризмът , да се учи и се знае от младото поколение. Много лесно се подвеждат и лесно се манипулират. ( НАИВНИ СА МНОГО.

    Коментиран от #6, #8, #19

  • 5 Че Гевара

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Нормално е, човек да има различно мнение, при положение че в страната има около 100 партии...
  • 6 Че Гевара

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ":

    Българи избити през комунизма... Най-глупавата измислица след десети... поне поясни за какъв комунизъм говориш. А колко българи са избити по времето на руско-турската война и от фашистките мутри? Имало е подобни неща по времето на Сталин, но това си е работа на всеки един диктатор. Сто пъти съм повтарял- хубаво е една държава да има силно управление, солидарно с народа си, но не и култ към личността.

    Коментиран от #10

  • 7 Бесен Язовец

    14 5 Отговор
    Тоя плондир току блесне с някоя простотия да напомни за себеси.Едно време седеше на софрата на комунизма и дигаше наздравици за Ленин и Сталин сега плюва от продажник какво да очакваш!

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Третата България

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ":

    И аз може да искам да живея по времето на Хан Крум, обаче все още никой не е създал машина на времето. Щом не е възможно, промяната зависи от самите нас
  • 9 Искаме постановка с Бесен язовец

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    в главните роли. На такива хора като теб мястото им е в театъра а не да се шляят по просторите на интернет)

    Коментиран от #16

  • 10 Kcaniba

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Че Гевара":

    Че гевара е бил терорист!
  • 11 цонйо

    13 1 Отговор
    КОМУНИЗМА СИ ОТИДЕ , КОМУНИСТИТЕ ОСТАНАХА

    Коментиран от #12

  • 12 Ние сме на всеки километър

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "цонйо":

    Нали? Комунистите си останаха, никой не може да ни уничтожи, колкото и да ви е яд

    Коментиран от #14

  • 13 ПЕЮ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    и ти вдигаше
  • 14 ГОЦЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ние сме на всеки километър":

    като талибаните, сами се гърмите
  • 15 Че Гевара

    6 5 Отговор
    Нямам нищо против комунизма до 85, когато дойде преустройството и Горбачов. Да не ме разбирате грешно... Регън яката манипулираше по това време и хитрите социалисти възникнаха точно тогава, под прикритие на БКП. Освен да се създаде БСП, трябваше точно тогава и Горбачов да създаде своя партия, а не да разваля почнатото
  • 16 Варна

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Искаме постановка с Бесен язовец":

    Преди Димитров ми допадаше ... - Сега мисля, че е време да спре с изявите си. - Остаря и доста оглупя!
    Може би желанието му да създаде партия го кара да бъде активен, но... - Не му се получава в последно време...
    Явно е че се опитва да се позиционира в дясно, което разбира се е негово лично и неприкосновено право!
    Но може би е забравил, че все пак има няколко поколени към което включвам и моето, което помни кои крещяха "Вечна дружба КПСС- БКП" , а сега същите тези са най- отявлените Десни...
    Не е жалко, а е гротеска, не заради друго а заради това, което се опитват да направят! - Явно е решил, че след като Борисов, Цветанов, Цачева т.н. могат да демонстрират душевен катарзис и да минава... - Ще пробва! - Но е жалко! - Не за него за за собственият ни народ! Онези които ближеха задниците на шефовете на компартиите тук и в Русия, сага пак ближат задниците но на другите господари... - Не че има лошо да ближат, но поне да не ги назначаваме да управляват!
  • 17 Справедлив

    8 2 Отговор
    Много енергия изгубихме през тези 28 г. Стига стари спомени. Държавен капитализъм е оксиморон. Просто беше антикапитализъм. Имаше активни борци срещу него. Омръзна ми едни и същи мантра! Колко още ще си губим времето?
  • 18 ААА

    7 1 Отговор
    Държавен капитализъм ли? с това определение се нарича политическият проект на Китай. А ако в България е имало и преди "Държавен Капитализъм" защо тогава Бай Тошо е искал от Горбачов да последват китайците. Разликите между Китай и" развитият" български соц. са били доста съществени. И "чуждата ръка" с която се е опитвало тогавашното комунистическо общество да " гради просперитет, по нивята , в леката промишленост , в туризма , и начините на задоволяване на потреблението , в никакъв случай могат да имат нещо общо с капитализма. Просто и ясно- Чужда ръка гръб не чеше. Работата на държавата е да създава и контролира само големите структороопределящи отрасли , и да подава евтини суровини за развитие на по- малкият и среден бизнес , така че да не се създават монополи.
  • 19 🌎🌤🌗💦🌪

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ":

    Със сигурност на показ не са излагани глави със снимки на тези които са го направили.Йосиф Хербст и Гео Милев не са били комунисти ,а интелектуалци но сс убити и изгорени Преди 9е имало концлагери като след това веднага ги пълнят с други хора обикновенно интелигентни.Тук в Бългрия тези които са на власт винаги проявяват жестокост към тези които мислят различно.Всичко е на живот и смърт и все почваме от начало и затова сме назад.Стига етикети какво е било.Кърваво е било от 1878 до сега и го правят само български граждани не други.Време е това да спре.Вижте Испания какво прави след 1975.Време е след като знаем миналото да вървим напред.Всички сме братовчеди и се познаваме защото сме малък народ.С омраза вървим към изчезване.Всеки има роднини комунисти,сини,жълти капиталисти и др.
  • 20 ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ

    1 2 Отговор
    ЧЕ ГЕВАРА . В бъдеще ще се учи иза него. Дали е терорист ? Има съд и съдилища. Но всеки знае че , който руши и сее смърт с оръжие и бомби и атентати , какъв се води? Аз съм неграмотен , бих желал някой компетентен или юрист да се произнесе . Разбира се ако е възможно. Всеки ебсвободен да тълкува.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 fake news agency

    1 0 Отговор
    Хайде да бъдем честни. Какво и да беше, както и да го наричаме, е същото, какво е и сега. С разликата, че имаме привидната свобода да го плюем по форумите и да пътуваме по-свободно из Европа. Иначе политическата демагогия е същата само врагът е сменен - вече е Русия.
    Сменихме си само господарите.
  • 23 Guest10

    0 0 Отговор
    Каквото било било вече е минало.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове