26 Януари, 2018 09:03 3 187 41

Опасно мръсен въздух в София днес

  • въздух-
  • мръсен-
  • софия-
  • отопление

Призоваха столичани да слязат от колите

Опасно мръсен въздух в София днес - 1

Превишени са нивата на фини прахови частици (ФПЧ) в София днес, съобщи Столична община и отправи редица препоръки към гражданите.

Очакваният за деня потенциал за замърсяване е висок в кварталите "Павлово" и "Хиподрума" (от 161 до 200 mg/m3 при норма 50), умерен в "Дружба" (51 - 100), среден в "Надежда" (101 - 150).

Столична община призова жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт.

Общината призова и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Столичният инспекторат, съвместно с РИОСВ, прави извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Пътна полиция при СДВР пък извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка.

Мерките на Столичната община за въздуха не обхващат главния замърсител – нерегламентираните начини за отопление”, категорични са граждани от кварталите „Красна поляна” и „Западен парк”, където от години се оплакват от замърсяването, предаде bTV.

„ Всичко, което се събере и не може да се върне на вторични се изгаря, просто за да бъде изгорено. Свидетели сме на социален проблем от едни гета, който влияе на въздуха в столицата”, категоричен е Симеон Серафимов, жител на "Западен парк". По думите му има решение на столичната пожарна, че постройките в тези гета, които замърсяват най-много въздуха, са пожароопасни и няма как те да бъдат газифицирани.

„В бюджета на общината за 2018 г. няма мерки за събаряне на постройки, няма мерки за строене на нови социални жилища, няма програма как ще се отопляват те”, допълва Цветан Фиков от „Красна поляна”. Той поясни, че в неговия квартал масово се горят дрехи втора употреба, защото един килограм от тях струва 0,49 лева.

„Старата дограма също не се използва вече за отопление. Около 30 лв. струва един кубик стара дограма. За 30 лв. се купуват 70 кг дрехи”, допълни Фиков.

Двамата добавиха, че отделяните във въздуха вредни емисии няма как да бъдат измерени от станциите на СО, защото става въпрос за т.нар. нефини прахови частици и отровни газове, които се получават при изгарянето на пластмаси и други.

Жителите и на „Красна поляна”, и на „Западен парк” готвят протести в началото на февруари с искания за продължителни мерки срещу мръсния въздух в столицата.

Актуална информация за замърсяването на въздуха можете да видите тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отворете нови улици бе ИДИОТИ

    10 6 Отговор
    В София от 1989г насам е прокаран САМО 1 БУЛЕВАРД - продължението на Тодор Александров към ЛЮЛИН, а построени 1 МИЛИОН НОВИ ЖИЛИЩА, проблемът е че няма улици и всички седят задръстени в едни и същи артерии, ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ трябва да стимулира новото строителство да става в посока софийското поле или трескаво да почнат да отварят улици за които ИМА ВЪЗМОЖНОСТ!

    Коментиран от #2, #5, #39

  • 2 Самоеда

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Отворете нови улици бе ИДИОТИ":

    Лошото е че всичко трябва да прави ББ сам - да измисля, да предлага, да узаконява, да обещетява ..... другите се едно са бавноразвиващи се, на говор много хубаво го докарват ама когат да свършат нещо са неспособни
  • 3 Измет мургава!

    14 3 Отговор
    Защо ма*галите са недосегаеми? Не е защото им гласуват. Далаверите отдавна стават в самата ЦИК. Имаше навремето лаф: мечтата на властта е да изчезне народа, да остане само бюджета.
  • 4 гост

    4 11 Отговор
    Всеки един блок може да се газифицира централно, да няма капещи и бучащи климатици, да няма пушек и сажди от изгорените боклуци. За всичко това се иска воля и обяснение, както и много часове труд, договорки, разработени варианти. Как да стане това с подставени хора, които разбират основно от корупционни схеми и изнудване?
  • 5 Иван

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Отворете нови улици бе ИДИОТИ":

    И какво общо имат улиците с мръния въздух ?
  • 6 София

    20 11 Отговор
    Няма сила да ме свали от колата ми след като плащам най-скъпите данъци в държавата,плащам винетка за паркиране без да имам осигурено място и какво ли още не!В това време коли от цяла България замърсяват въздуха на родния ми град,абсолютно безплатно,без да са платили една стотинка данък за този град.Когато сложат филтри на циганските гета и направят платено влизането в София,тогава,ще слезна от колата си!

    Коментиран от #13

  • 7 СССР

    9 2 Отговор
    София е като жунгла станалаСаму тцигане насекъде брат ми! То смърди веч та се нетрай! Хари ве брат ми туз кмет борисов нищу непраи, децата смърдат лош въздох ужас ве брат ми

    Коментиран от #8

  • 8 Асен

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    Да ни давате левове за апуртаменти и нема да гориме въглишта ма ни немаме пари
  • 9 моторджия

    1 11 Отговор
    Ами карайте си нафтовите печки още и се оправдавайте, че големи данъци плащате и заради това още ще ги карате и катализаторите им махате, за да вървят като самУлети и да върГат облаци дим и сажди. На нафтаджиите всички ще ви дишаме смрадта. Не ви е срам нещастници. Айде почвайте с мантрата, че печките на твърдо гориво замърсявали. И те замърсяват да, но ну толкова и не опясно за здравето кякто тракалниците ви.
  • 10 Бесен Язовец

    7 2 Отговор
    Мизерници, все едно за първа година в София въздуха е мръсен нещо става въпрос за пари пак мислят как да окрадът отново с някоя наредба никой не си мисли че е заради здравето ни!Или е заради ония спер.....и дето седът в НДК
  • 11 татко барба

    6 2 Отговор
    Там никой не заслужава чистия въздух на България...казах!
  • 12 onq s konq

    7 0 Отговор
    Мене само комшията ми се сърди кога ми пуши печката ама кога ми се озъби ас му викам че на мене па не ми харесва как му смърдът прасетата и говедата къде ги гледа и тои земе та се почеса почеса - па млъкне!
  • 13 Варна

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "София":

    Имам решение за теб! - Спирате да харчите парите на цялата страна само и единствено за собственият си град и всичко се нарежда! Иначе не бих казал че плащате най- скъпите данъци от всички. Редно е да сравниш местните данъци и такси в големите градове и тогава да дадеш подобно изявление. Правителството 10 години работи като второ кметство на София и нищо друго не прави! Милиарди изтокоха от държавната хазна за тъпият ви град и насреща абсолютно нищо освен увеличение на хората. - Спирате да ни харчите парите там и хората ще се приберат по местата си. 130 години наливане на пари в София мисля че е достатъчно! А! - И намалете кърлежите които са 1/3 от населението там. - Те са повече хора от следващите по големина градове! - Каква полза имат останалите градове от софийските чиновници? - Помисли върху идеята! САЩ са приели правилото, че столицата ще получава толкова пари колкото да се издържа. - В Турция е същото. Само тук и в други бедни държави столичаните нямат наяжда не на държавни пари. - ОСтавете парите на останалите градове и всичко ще си дойде на мястото! Не за пръв път казвам, че Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Търново нямат никаква нужда от София! - Вадят достатъчно пари за да се самоиздържат и да им остават за инвестиции. Няма нужда да хрантутят някой дебел шоп

    Коментиран от #17, #22

  • 14 От прувинциата

    11 5 Отговор
    Абе кво ма интерсува тоа скапън прупаднъл град ? Кво секи ден за негу пишете ? Прувинцеата загива они само за софиа ша ми пишът.
  • 15 Дионтей

    10 1 Отговор
    Вдигнаха цената на билет за градски транспорт на 1.60лв. Сега натискат да се качват в него хората заради въздуха. Добър бизнес нюх имат в общински съвет.
  • 16 Пино

    9 1 Отговор
    Защо ли около бул. "Цар Борис 3-ти" въздуха е най-мръсен?! ЗАРАДИ ГАДНИТЕ ПАВЕТА!!! Няма такава глупост в света - централен булевард с павета. Между тях фуги от по един пръст пълни с прах и гняз, който се вдига постоянно. Независимо от отчитането на мърсотията във въздуха - колата ми на 2 пресечки от булеварда за 2 дни хваща 3 пръста прах....Малоумници....
  • 17 София

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    И аз имам решение за ограничен гагауз като теб,който даже ми пише на ти.Нямам нищо против столицата да я преместят във Варна,м/у другото много хубав град,но не случил на жители,за да се видите в протести от всяко село и паланка,всеки ден! Що се отнася до данъците преди да пиша съм проверил!А парите Ви,си ги харчите само с прословутата си "развита икономика" във Варна.Знам,че си комлексиран провинциалист и няма да споря с хора,разделящи ни 2 вагона с книги!

    Коментиран от #19

  • 18 ес класа

    7 0 Отговор
    А Фандъкова вчера се прибрала с тролей..., черен, произведен в Щутгарт.
  • 19 Варна

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "София":

    Сега какво се оправдавате че каруците в София не са от София?
    -Пич! - В никой друг от големите градове в страната каруци няма, които да се мотат по булевардите! Фактите обаче са си факти! София връща 5% към местните бюджети, като същевременно товари с разходи местните общини, като например прехвърлянето на болниците на общинските бюджети. ( това е само един от примерите)
    А иначе кърлежите там сте към 500 хил. - на бюджетна издръжка!
    -Ако не си разбрал парите от бизнеса отиват чрез разпоредителите на сметки в държавната хазна. Единственото нещо което остава е местните данъци и такси! - Само че за това трябва да имаш малко познания...
    Иначе аз не държа Варна да е столица! - Никак даже! - Само си искаме парите! Разбира се столизата по мое мнение трябва да бъде сменена просто защото там материала в действителност е кофти. Като се има в предвид онзи индивид който управлява държавата... - 130 години наливаме пари в тъпата София и резултатът е кръгла нула! - Това е като да си наемеш домоуправител, а той вместо да се занимава с проблемите на блока си оправя само собственият апартамент и после само и единствено неговият етаж. - Кое не може да схванеш?
    Нито Варна, нито Бургас, Пловдив и другите градове са длъжни да си дават парите на София? - Какво печелим? - От кое ваше имаме нужда? - Чиновниците? - Полицията? - Армията? - Министрите и огромната администрация?- От предприятията които нямате? И за да избегнем глупости от типа ние храним държавата ще ти
  • 20 хайл

    9 0 Отговор
    Само да питам колко пъти през годината сте видели да мият улиците?После замърсяване с фини прахови частици-прав е човека за Цар Борис III!Вместо да мият поне на 2 месеца улиците,те призовават да се возиш в претъпкания градски транспорт,който в доста от случаите и пълен с миризливи орки,ще вдигат двойно синята зона...Да не говорим,че сутрин като пътувам всяка 3-4 та кола е с номер различен от С,СА и СВ....
  • 21 знаещ

    5 2 Отговор
    това е заради 1.9 tdi без катализатор от 2001ва
  • 22 София

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    София е една четвърт от България,благодарение на новодошлите "столичани" като има много и от Варна и темата е за въздуха на София,а не за провинциалните комплекси!А за такива,ама точно такива като теб,не само платена трябва да стане а и визова!

    Коментиран от #24

  • 23 Столичанин

    11 1 Отговор
    Какви коли бе идиоти??? Официалните данни показват, че само 8%, ПОВАТАРЯМ 8% от замърсяването е заради колите. Ако ще всички пеша да тръгнем пак въздухът ще е ужасно мръсен.

    Коментиран от #25

  • 24 Варна

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "София":

    Аз ти дадох отговора за въздуха! - За да намалеят пристигащите, спрете да харчите парите на страната само за Вас и хората ще си останат по местата! Кое не схващаш? - Вместо например да се превръща страната само в транзитна зона заради тъпотията на управляващите. Можеше да се работи по проекта за река Дунав и Лом и Видин и останалите градове по реката да им се даде тласък. Така хората няма да идват в тъпата София а ще работят в собствените си градове. Кой според теб иска да си сменя домът и да идва в тъпият Ви град доброволно? - Мисли малко вместо да се обиждаш ! Националните политики се определят от тъпият ти град! И когато сложиш някой тъп софийски цървул да управлява ведомство, за което няма представа се случва това, което се случва в страната. Мисли! - От къде Ви идва проблема? Щото сте много умни или работни ? - Я се огледай от къде идва основният поток от пари за градът ти? - Сумата на субсидията за София в общинският бюджет надхвърлят местните данъци и такси, нещо което за останалите общински бюджети не важи! Оставате парите по другите градове и хората няма да идват там! - Няма да Ви цапат и да Ви замърсяват! - Макар че аз такава селения не съм виждал в никой друг град както при вас и то още от преди 89 година.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 София

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Когато спрете да ни заливате с провинциалните си нрави и възпитание и преместим столицата във Варна,тогава коментирай София!Нямам нищо против да си плащам,когато влезна в града ви,но искам и тук да стане както е в стария Пловдив и стария Несебър!Не ме занимавай с провициялните си блянове и щения.Пиши си за въздуха в твоя град!

    Коментиран от #28

  • 27 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Луд":

    Ако вкъщи съм оставил да се натрупа прах 1см по пода, то какъв е проблема, ако мина че ще го вдигна или от това че не съм го изчистил на време???
  • 28 Варна

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "София":

    За да стане както в старият Пловдив или Несебър, то трябва да имате нещо,което никога сте нямали. - Нарича се културни традиции! Това е в противоречие,обаче с геномът на селянина, който Ви преследва от векове. Докато сте с подобие на гени като тези на онзи от Банкя или физкултурника ... - Никакъв шанс!
    Трябва да разбереш, че проблемът сте самите Вие!

    Коментиран от #30

  • 29 Анонимен

    5 3 Отговор
    До софиянци. Нека ви е гадно сами се тровите. Аз съм от провинцията и не ми пука за вас.
  • 30 София

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Варна":

    Ти си най ограничения гагауз,явно.Казах ти,че не си чел селянино!София нещастнико е по-стар град от Атина и Рим,ти ще ми говориш,за традиции и култура...Явно до тук е ,че си ограничен,комунист и 1во поколение с обувки!
    Бил съм в 2 емиграции,но само в България провинциялистите са толкова комплексирани и явно има защо!

    Коментиран от #34

  • 31 А общината

    2 0 Отговор
    Днес има работа в центъра и минах от Халите, покрай партийния дом, Раковска и Московска. Първо по жълтите павета има 20-30 см кал, който като изсъхне отива във въздуха. Заради велоалеите (които зимата не се използват) стават задръствания. На Московска при общината е едно стълпотворение от автомобили. Изводи: Общината въобще не се грижи за чистотата на града - не мие, не след да се пази чисто. Велоалеите може да се направят по малките улички, вместо по булевардите, където пречат, а и не се използват в около 80% от времето. Вместо по Дондуков, номе да се направи по Московска. И общинарите говорят, но не дават личен пример с колите. Хайде общината да почне да си върши своите задължения.
  • 32 Гербера и цвете да дрънка

    2 0 Отговор
    И тези където шляпат пеша по локвите ама пушат цигари - и за тях глоба !!!Тези дето снощи са вечеряли боб леща грах и подобни - никакво излизане навънка до 14.00 часа!!!Всеки да си мие зъбите минимум 3 пъти на ден и да се къпе ежедневно!!!Всички дето се отопляват с печки - незабавно да се монтират катализатори в комините им !!!Да се спре от движение всичко дето е с ДВГ!!!Законопроекта в общи линии е това!Тези дни ще си го гласуваме!!!!Скоро идва време за мартеници! И за това имаме проекто закон който ще си го гласуваме!Ще се продават само мартеници с Пижо Пенда и един джендър по средата в цвят син със звездички!Който носи други - глоба !
  • 33 Антон

    5 0 Отговор
    Да, циганите имат принос с горенето на всевъзможни боклуци.
    Да, премиум моргите на европа имат принос в замърсяването.
    Но най-големяи проблем идва от хвърляните шрез зимата смески от луга, пясък и кой знае какво още. Снега се стопява, прахта остава. Следващия сезон отново. И така години след години. Улоците не се мият, строежите вдигат прах допълнително и ето го резултата.
  • 34 Варна

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "София":

    Дааа! - Прави впечатление, че от около 2 години шопите са опитват да се отърват от сянката на вкоренената им в гена простотия! Пич в исторически план Вие там културно наследство нямате! Дори след освобождението, дълго време интелигентната част от населението не се намира в така любимият ти град а в изброените по- горе.
    Исторически единоначалието на културната Ви брънка от генома просто отсъства! София присъства в историята като нищо повече освен едно село с тържище за добитък. Остатъкът от тези Ваши културни традиции все още се вижда по софиските булеварди.
    Хайде спирам защото трябва да изкарам заплатата на някой софиски търтей от администрацията, а трябва да има и пари за крадене за селянина от Банкя и антуражът му.
    Най -великите реплики идват от културтрегера на София: - Аз съм прост! - Вие сте прости и за това се разбираме! - Тука всички са парлеву франсе, а тука у лево е Крим! - Конграчулейшънс Столичанино!
    Аз отивам да арбайтен за Софийските култертрегери, дето до скоро работеха в Кремиковци и Нови Искър, но сега са Висшето общество! - Хайде!- Бай! - Чус бис Дан!

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    0 0 Отговор
    Айде слезте от скапаните си коли щото ша умреме бе! Нищо нема да ти стане да си хванеш трамвая или рейса и да се повозиш малко и да излезеш от скапания си комфорт дето от ауспуха му излизат гадости дето самият тебе тровят, та и твойте деца! Глупак!!! 1 лев ти направиха билета за цял ден! Колко по голям компромис искаш да ти направят??? Безплатно ли да се возиш бе цял ден? Имай малко сърце и съвест! Моля!!!
  • 39 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отворете нови улици бе ИДИОТИ":

    Браво, много си умен!!! Да отворят нови улици, та да има място за още - коли дето бълват сажди! Браво, много умно!!!
  • 40 333

    0 0 Отговор
    Неделя на обяд е! Трафика хич не е толкова интензивен, а въздуха пак е мръсен, при това много.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове