Last news in Fakti

31 Януари, 2018 19:16 1 599 9

Москов: Училищата и болниците ни са като предприятия

  • петър москов-
  • здравеопазване-
  • образование-
  • сигурност

Нужна е радикална промяна в здравеопазването, образованието и сигурността, категоричен е бившият здравен министър

Москов: Училищата и болниците ни са като предприятия - 1
Снимка: bTV

Нужна е радикална промяна в начина, по който държавата гледа на образованието, здравеопазването и сигурността, защото именно учените, здрави и сигурни хора са единственият ни ресурс. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият здравен министър д-р Петър Москов.

Според него в следващите години трябва в тези три сектора да се заделят допълнителни 10 млрд. лв.

Като илюстрация на проблемите в момента той даде пример с Медицинския университет, където сега се разследва фиктивен прием на чужденци, вече се водят дела и за други злоупотреби, а освен това сменилите за кратко време няколко ръководни екипа водят битка в съда.

Когато университетът, училището, болницата се разглеждат като производствено предприятие, което произвежда определена стока – излекуван човек, образован човек; когато от системата се изискват финансови резултати – един университет е добър, когато финансовата му стабилност е добра, не бива да се учудваме, че се случват такива неща”, подчерта Москов. Според него винаги ще се търсят начини на ръба на закона и отвъд именно, за да се постигнат добри финансови резултати, ако това е единствената цел.

По отношение на сигурността, той беше категоричен, че „не е проблем, че са дадени 100 млн. на полицаите, проблем е, че не е част от системна политика”.

По отношение на общинските болници той беше категоричен, че местните власти трябва да се грижат за собствеността си: „Ако нямат пари общините, на следващите избори за кмет кандидатите трябва да обясняват не просто колко още столчета в парка ще направят, а и какво ще е нужно от обществото (било като по-висока местна такса или по-висок данък), за да може болницата да съществува, да има качествени лекари и оборудване”.

Той беше категоричен – град без болница, училище и полицейски участък няма как да спре изтичането на гражданите си към София, Варна и Пловдив. По думите му приватизацията е възможно решение, но само при гаранции, че лечебното заведение ще продължи дейността си при същите условия.

Москов коментира и случая с мъжа, починал след забавяне на трансплантация в чужбина. Заради кончината му започна проверка в Комисията за лечение в чужбина, а вдовицата с две малки деца съди министерството, защото е убедена, че бюрократични спънки са провалили животоспасяващата операция във Виена.

Петър Москов, министър на здравеопазването по това време, защити колегите си и заяви, че в Австрия на два пъти са отказали да оперират мъжа поради различни причини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 3 Отговор
    Тоя дженджър да спре да се показва по телевизията че немога да го трая вече

    Коментиран от #7

  • 2 Дон Тони

    10 2 Отговор
    Москов се мисли за някакъв авангарден мениджър, ама всъщност интелекта му е по-скоро като на абстрактен художник, ако рисуваше щеше да е българският Салвадор Дали - със шалче, извити мустачки, грижливо разрошена коса, несвързано бръщолевене с което не казва нищо -ПЪЛНА ОТКАЧАЛКА, може и да пуши джойнти вечерено време
  • 3 Кумчо Вълчо

    8 2 Отговор
    москов спри ,скрий се за известно време, да ти позабравим простотиите които изговори и направи и тогава пак ела.
  • 4 Krasimir Velchev

    6 2 Отговор
    Наистина е нужна радикална промяна в здравеопазването.Не може,да има добро здравеопазване в държава,където министърът на здравеопазването внася в страната детски ваксини с 25пъти повече съдържание на живак от допустимото.В страните с добро здравеопазване ,такъв министър попада в затвора за много години.В нещастната България ,такъв министър не носи никаква отговорност и ходи по масмедиите да дава акъл,как се прави здравеопазване.
  • 5 Марйо

    6 1 Отговор
    Каква реформа, то няма въобще здравеопазване, масово българите измират поради липса на елементарна лекърска дейност.
  • 6 Равин

    6 5 Отговор
    Москов е схванал основата на проблемите и тя се нарича-Пари.Желанието и алчността за повече Пари не лекува,а Убива и то с хиляди годишно.Когато всичко се прави за Пари,само Парите оцеляват.В такава ситуация и богаташите горят,защото се гледа финансово да го оберат,а не да го лекуват.Далаверата е да ти направят 10-20операции за повече Пари,а не една която да те спаси.В крайна сметка всички губим от тази финансова постановка в Здравеопазването.Тя е фатална днес когато си болен,докато при образованието и сигурността е фатална след време!:)Москов е искрен и е мъж на честа и лекарската клетва,а за другите министри това не важи!:)
  • 7 един

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Този е против джендърите...
  • 8 ха ха ха

    4 2 Отговор
    В интерес на истината, лекарите се бяха наакали заради пръстовите отпечатаци, ревяха и се тръшкаха, че вече няма да могат да крадат - а вие не му позволихте да ги вкара в ред...
  • 9 отговор

    1 0 Отговор
    Нека господина да обясни, кое законно и най-вече морално право на фона на всеобщата трагедия в здравеопазването в БГ, му позволи да се вози в служебна кола за над 200 000 лева, пари с които можеше да се платят операциите на доста деца в нужда например, а не да се събират пари по медиите за тези невинни душици!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове