5 Февруари, 2018 13:53 11 463 60

Кои коли замърсяват повече?

  • коли-
  • катализатори-
  • замърсяване-
  • мръсен въздух

Новите или старите

След няколко дни изтича срокът, който КАТ даде на шофьорите с неизправни катализатори, за да проверят автомобилите си и да направят съответните подобрения по тях. Ако това не се случи, новите автомобили няма да бъдат регистрирани, а вече регистрираните могат да бъдат спрени от движение.

Kои коли замърсяват по-сериозно околната среда – старите или новите - такъв експеримент направи Нова тв. Служител на столичен автосервиз замери вредните газове, които отделя автомобил на 13 години. Оказа се, че количеството им е в нормите. Пак толкова вредни газове отделяли и доста по-новите коли, обобщи специалистът.

Той каза още, че за един проверяващ полицай на пътя би било много трудно на място да прецени каква е причината за евентуалното излизане на много дим от ауспуха. Най-често това се дължало на некачествено гориво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    150 5 Отговор
    Това с некачественото гориво много ми хареса. Ама на тези крадци не им пука. Някой е вкарал много катализатори и трябва да му се помогне да ги шътне. Пак ще намажат филията на някой. Както при безпричинното сменяне на номерата, личните карти. Постоянната смяна на касови апарати и бандероли. Мошеници

    Коментиран от #5, #25

  • 2 гост

    113 6 Отговор
    Ами оправете първо скапаното гориво в България! Чак тогава глобявайте хората за пушещи коли. Ако карахме горива като в нормалните държави, въздуха щеше да е поне 50% по- чист.

    Коментиран от #21

  • 3 Петър

    85 2 Отговор
    Стига глупости,дори и една чисто нова кола можеш ако искаш на газ анализатора да я накараш да отчете норми над допустимите,както и стара да влезне в нормите,и това се прави единствено с игра с дроселовата клапа,пет пъти газ анализатора ако мери една и съща кола ще даде шест различни показания,престанете да заблуждавате хората
  • 4 Гого

    35 4 Отговор
    Много хитра статия.. Нищо не казахте..
    Кой цапат - всички, но замърсяването явно не идва от тях.
    Но нищо, пак ще има фък дъ пуур..
    След вятъра няма ФПЧ, но цяла София е пълна с едри боклуци, които пак няма да изчистят...
  • 5 Петър

    77 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Убеден съм че има два чакащи контейнера с катализатори на пристанище Бургас или Варна,и за другото си прав на 100%
  • 6 Flyzepp

    61 2 Отговор
    То да бяха автомобилите причината. В нашата мила родина повечето такива са или на LPG или на CNG. Тези, които не са или нови автомибили или стари дизели. Вярно е, ме старите дизели, особено някои, бълват к лбета сажди, но колко са?

    А и защо пржблемът назрява само зимата? Ами защото маково отоплението е на въглища и дърва. А пък в ромските квартали да не говорим. Там се гори всичко...
  • 7 onq s konq

    32 26 Отговор
    Беенвето ми пуши и то доста ама съм сигурен че не замърсява щото беенве е благородна машина и даже пушека му е лековит!
  • 8 заблуди

    71 1 Отговор
    Защо през лятото, когато се движат много повече автомобили, няма превишаване на стойностите на замърсяване на въздуха? Защо заблуждавате хората и ги карате да правят безсмислени разходи? Въздухът ще стане чист, когато парното и електричеството са с ниска и достъпна цена за всички - както е навсякъде по света!
  • 9 Гост

    35 1 Отговор
    Хайде замина половината градски траснпорт в София и 2/3 от градския транспорт в другите градове. За мен лично най-голямият замърсител е т.нар. "държава" и ми се чини ситуация дето крадецът вика дръжте крадеца. Да отварям ли темата за държавни люде въвлечени в бизнес скрадени катализатори? Тъй де индиректно, те си взимат своето, за да толерират сервизите занимаващи се с подобна дейност. Героите и ситуациите в коментарът ми са измислица и всяко припознаване с действителни лица, предмети или престъпни схеми е случайна.
  • 10 гост

    32 0 Отговор
    И този полицай как ще определи дали е много или малко, дали е в нормите за колата или не е? И ако е от горивото какво правим? Ако караш на газ какво правим?
    Защо не се изиска от ГТП да започнат да си вършат работата и да спират те тези коли, а се мислят само глупости за отвличане на общественното мение от много по-важни върпоси? Това не помага на околната среда, вижте Косово: имаха замърсен въздух и общественния транспорт беше безплатен, а нашите пуснаха зелен билет за левче в неделя и вече са страхотни.
  • 11 я да измерим

    43 1 Отговор
    Чий автомобил ,я ?
    на :
    - Една мутреса с НОВ джип, която по цял ден скучае и се чуди къде да джътка по градски и крайградски кафенетата, и задръства нон стоп трафика.
    или
    - Младеж с колата на баба си ,който само ходи и се връща от работа.
  • 12 Гост

    24 3 Отговор
    Справедливо е екологията и поддръжката на пътищата да са свързани с бензина. Който кара повече - повече да плаща за пътища и чист въздух. Данъка върху бензина би трябвало да отива за тази цел. Но не! Отива за други неща (краде си се направо). И за това допълнително: винетки , катализатори, глоби, спиране от движение, и т.н. А приспособенеца си казва: Добре съм си! Я виж на тия глупаци им е по зле. Супер!
  • 13 Гост

    44 2 Отговор
    Кремиковци като работеше никой нищо не казваше за замърсяването , излиза ,че тогава въздуха е бил по чист от сега. Правят ни на глупаци , и наверно сме си такива защото седим и си мълчим.
    На времето вдигнаха горивата а газта беше 50стотинки , всички започнаха да слагат газови за да им е по евтино . След като задоволиха пазара , и някой хора направиха много пари , вдигнаха и газта.
    Така беше и с номерата , за 10 години , ни накараха да ги сменим 3 пъти.
    Сега е ясно на всички ,че някой иска да продаде много катализатори и за това е този цирк.
    Защо прибират от нас екотакси по 260лв и после ги дават на фирмите който бракуват колите.
  • 14 Гост

    18 20 Отговор
    Вместо да се плаща пътен данък да се вдигне цената на горивото примерно с 10стотинки и тези пари да отиват в общината?Мисля,че така ще нъде най-справедливо.
  • 15 Марио

    3 44 Отговор
    Естествено,че старите автомобили замърсяват повече.Това е факт,който ви съветвам да не изопачаване и лъжете за него.

    Коментиран от #34

  • 16 Унуфри

    34 0 Отговор
    Като намалят цената на парното и тока ама яко, както беше преди и въздуха ще се изчисти, не баламосвайте хората с автомобилите те са най малкия проблем ,горивата са страшно боклучиви а в малките населени места няма кой знае какъв трафик а е смрад.
  • 17 депутат на лексус

    42 1 Отговор
    Скъпите коли , се карат от хора с повече възможности, които не се ограничават да шофират.
    Фактически карат в пъти повече, съответно и замърсяват в повече.

    Но същите тези хора искат да прокарат закон, който да им поразчисти малко пред светофара, онези с 10 пъти по-евтините коли, дето са тръгнали на работа.
  • 18 Гост

    32 0 Отговор
    Сеги се предполага, че аз трябва да си възтановя, откраднатия, катализатор за моя сметка и може би, някак, да го защитя /физически/, от последвала кражба, та да мога да шофирам из столицата. Е как да стане...?
  • 19 Гости

    30 2 Отговор
    Имах гости от дълбоката провинция на Русия и ни се смееха , че се отопляваме с печки като през войната. Като му казах да не се прави на много отворен, че и по техните села имат печки, той ми каза, че сравнението между София и техните села не е най-удачното сравнение! Ха кажете ми сега какво да им кажа!

    Коментиран от #23

  • 20 Коментар

    25 3 Отговор
    Марио моя стар Автомобил е с Газов Инжекцион.Естествено че твоя замърсява повече.
  • 21 СссереМ

    3 25 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ами почни да зареждаш от доказани вериги бензиностанции а не от завряните гаражчета за да спестиш 3 стотинки и никой няма да ти барне колата.

    Коментиран от #22

  • 22 Петър

    19 7 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    И доказани и недоказани вериги взимат горивото от едно и също място,защо си мислите че като зареждате от скъпа бензиностанция горивото е по читаво,нали знаеш че няма никаква разлика на накладки от 20лв и такива от 40лв-освен цената разбира се
  • 23 Каран

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гости":

    Имат крава-пият мляко.
  • 24 LPG

    27 3 Отговор
    Така защо дебилите дето са окрали държавата и карат V8 или V10 животни да плащат по малък данък, а 65% от хората дето карат стари коли над 15г/по официална статистика/по висок??? Въпроса ми втория/малко реторичен изглежда както и първия/ Защо след като има коли на LPG и CNG те не ползват никакви облекчения??? Нали замърсяват много по-малко! нов катализатор за 16 год. ми кола с ЕВРО 4 стандарт струва 980лв. ами не мога да ги дам! ОК и аз искам НОВА кола...ама няма!!! Само извиват ръцете на клетия заспал народ обаче жална им майка!

    Коментиран от #47

  • 25 Марио

    5 37 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Разберете вече,че не можете да си карате над 10 годишните гнилочи без катализатори.Естествено,че старите автомобили ще замърсяват повече.Хората защо си купуват нови коли,за да не замърсяват.

    Коментиран от #27

  • 26 Камаз

    25 0 Отговор
    Тия стари 100 годишни камиони (КАМАЗ) и др.как могат да обикалят из градовете и замрасяват със черен пушек и после са ви виновни колите които нямат катализатори а тия стари камиони как изобщо минават преглед нзм нямам думи.... България сме нормално е ...
  • 27 Гого

    26 1 Отговор

    До коментар #25 от "Марио":

    Не те знам каква ти е заплатата и колата но в бг заплатите са ниски и оттам аналогично автопарка е стар така ,че слез на земята малко!!

    Коментиран от #41

  • 28 Ненчо върти педала

    16 2 Отговор
    Всички коли замърсяват...........няма нови няма стари...........най-екологичния транспорт е велосипедът....

    Коментиран от #33

  • 29 Колю

    21 0 Отговор
    Просто отново да ни окрадат искат. Деца се отглеждаха на ток. Комини се махаха защото не ти трябваха и беше престижно да се ползва тока ,а си е и удобно и чисто. Сега от беднотия до там я докарахме ,че Девня и Кремиковци не са били никакви замръсители. Сега е мръсен въздуха .Ми мръсен ще е защото ползваш по-малко ток и пак те скъсват от цена на сметката. Не се търси пък по-скъп става. Значи на пук на всичката търговска логика. Но оциганяването на градовете не се отчита. Колите все им виновни. Не е вярно. Просто колите са в перото на рестриктивните закони поддържани от силовите министерства и поделенията на КАТ и МВР. Те искат и нищо не правят и разбирасе трябва да се вземе от някого. Защитават частните интереси на застрахователните дружества , а уж държавата не се меси в частното. Не може да се меси за тока ,ама може полицай със държавна ,тоест от моите данъци заплата да ме трови заради парите на застрахователя . Не двойни ,а тройни стандарти има към обикновения гражданин и все трябва да си сгърчен и да мислиш какво да избегнеш следващия ден ,така както управляващите и бизнеса те измислят всеки ден. Ако вземат за едно ,просто няма да вземат за друго ,защото вече няма какво.
  • 30 Jason Button

    7 14 Отговор
    Няма значение каква е колата - нова или стара, катализатор трябва да има. Ако собственика няма пари за катализатор, значи няма пари да кара кола. На пътя трябва да има само изправни машини, в никоя друга държава няма да те пуснат да минеш технически преглед без катализатор. Това не знам защо въобще си мислите, че подлежи на обсъждане. Конкретно за пичовете с газови уредби, които за нула време си стопяват катализаторите и ги премахват - за тях няма никакво оправдание. Вече друг е въпроса, че в БГ ако си паркираш навън колата, винаги ще се намерят свине, които да ти свият катализатор, парктроници, огледала, лайсни, дистроници и прочие. Лош народ сме и такава ни е държавата.

    Коментиран от #31

  • 31 Ган

    19 0 Отговор

    До коментар #30 от "Jason Button":

    Явно никога не си излизал от България. В Германия, Австрия и Холандия, автомобилите на над 30-годишна възраст имат сериозни данъчни облекчения и повечето от тях нямат катализатори, ако емисиите са в нормите за даден автомобил, за тях няма значение дали има катализатор или не.
  • 32 Така е

    15 1 Отговор
    Оставете колите на мира.Другаде е заровено кучето.
  • 33 Така е

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ненчо върти педала":

    Така е Ненчо , ама и давъртиш педалите на велосипеда се иска пържола.Ама пържолите и те некачествени.
  • 34 МАК

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Марио":

    Замърсяват друг път!! Замърсява зле подържаната кола!! И най вече боклучави горива !! Не е определящо годините а хубавата подръжка!! Стига такива като теб да пишат глупости!!

    Коментиран от #36

  • 35 Дрънч

    8 1 Отговор
    Другарки и другари, направете заводи за коли тук, вдигнете заплатите и тогава искайтЯ да караме нови автомобилЕ. Ама било трудно? Е, тогава ще е както е сега.
  • 36 Марио

    1 11 Отговор

    До коментар #34 от "МАК":

    Кое е глупост бе а.Айде докажи мнението си.Една кола се кара.Когата тя е на 15+години колата вече е завъртяла 500 хиляди км най-малко в повечето случаи
    Вече някои работи са се захабили доста.Като допълнение и лошите горива,които тези с тея коли слагат и това какви гнилочи се карат в България,много ясно,че старите коли,които се поддържат в кварталния сервиз или изобщо не се поддържат замърсяват повече от тези,които даже са в гаранция или поне колите до 7 години.

    Коментиран от #37

  • 37 МАК

    13 1 Отговор

    До коментар #36 от "Марио":

    Я се виж какви простотий пишеш!!Е какво като е навъртяла 500000 ?? Еми да старите коли до 2000 могат да доживеят дотолкова за разлика от новите боклуци!!подръжката със високия клас масла и филтри и колата ще пее!! Аз на квартални сервизи не разчитам сам си правя нещата така както би ми го направил истински сервиз да речем в Германия и най вече знам какво слагам!!

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Марио

    1 11 Отговор

    До коментар #37 от "МАК":

    Айде кажи какви глупости говоря.Опровергай ме.Но не можеш.Докажи думите си,ама не можеш😂😂.Истината говоря.Такива заблудени като теб да мислят каквото си искам.Ама какво се чудя ти щом караш такава кола си пропаднал човек,който не мисли за себе си или всичките му пари му минават през г.за
    Или си някой,който не е учил и сега е един работник ,който обаче няма и акъл,за да вземе някакви пари от някъде и да забогатее не само с 50лева с които ти се задоволяваш

    Коментиран от #48

  • 41 Марио

    1 8 Отговор

    До коментар #27 от "Гого":

    Извинявай ама почти всеки може да отдели около 7 хиляди лева и да си купи що годе кола,която поне да е по-малък кенеф.Ако не ще плащат високи данъци с тея стари коли.Ако не ще ходите пеш.
  • 42 Марио

    1 9 Отговор
    Извинявай ама почти всеки може да отдели около 7 хиляди лева и да си купи що годе кола,която поне да е по-малък гнилоч.Ако не ще плащат високи данъци с тея стари коли.Ако не ще ходите пеш.
  • 43 мислещ

    12 1 Отговор
    Колите най много замърсяват в преходния режим при
    ускоряване.Една стара кола може да замърсява по-мал-
    ко от нова с по-голяма мощност на,която собственика и
    избива комплекси и кара,като джигит.А най-вече замърся-
    ването зависи от километрите навъртени в града,а тези
    с новите коли са по- имотни и навъртат повече км в
    града и респективно изгарят повече гориво и мърсят
    повече.Не може собственик на стара кола паркирана
    в повечето време пред блока да замърсява,колкото
    оня с новата,където не слиза от нея и навърта по 10000
    км на месец,защото ако ще и 10 катализатора да има
    пак изхвърля мръсотия.За да докажат,че не съм прав
    нека собствениците на нови еднодневки да си вкарат
    ауспуха в купето и да дишат изгорелите газове.

    Коментиран от #44

  • 44 Марио

    1 10 Отговор

    До коментар #43 от "мислещ":

    Не не може не си имал нова,затова си говориш хубаво за старите ,за да плащаш малък данък още на старата кола и да нямаш проблем.Но не е така.Старата кола замърсява повече.Освен заради нещата,които изброих по-горе и заради това,че производителите напредват с технологийте и правят по-екологични автомобили.Нали не си мислиш,че мерцедес(примерно)преди са правили коли които замърсяват по-малко от сега.
  • 45 гост

    3 10 Отговор
    Зареждам винаги от евтини бензиностанций,карам 4 дизелови коли.
    До сега пушек не съм видял. Търсете причината в издуханите кошници
    Време е да се вземат мерки. Убеден съм че горивото не е виновно.

    Коментиран от #46

  • 46 Марио

    2 12 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Един човек вай-после да разсъждава правилно.Браво колега.
  • 47 Марио

    1 12 Отговор

    До коментар #24 от "LPG":

    Защото не всеки,който кара такава кола е окрал държавата.А ти мен,защо да ме тровиш и да не плащаш А??Тогава или плащай данък или не карай тоя гнилоч.Но ти си защитаваш себе си.Защо да плащаш повече данък като може да пиеш и да пушиш повече.Ей България.Няма оправия в тая държава.Точно,заради тая логика и това мислене.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 МАК

    11 2 Отговор

    До коментар #47 от "Марио":

    Ще си карам старата но истински подържана кола да със ниския данък и ниския разход на гориво и ще си щракам с пръсти! А тибси карай новия цифров боклук на колела дето като стане нещо така блокирват че на репатрак нямат качване не съм вярвал ме мога да видя такъв абсурд и тонсъд последен модел кола!? Карайте си ги не щада чувам!!

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Марио

    1 8 Отговор

    До коментар #49 от "МАК":

    Е ние ще си ги караме новите коли,ама вие гнилочите няма още дълго да ги карате.

    Коментиран от #52

  • 51 Марио

    0 6 Отговор

    До коментар #49 от "МАК":

    Имат едни специални куклички при такива случай за репатрак мой човек
    В случай,че не може да пали.
  • 52 МАК

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "Марио":

    Мечтай си в измисления свят в който живееш!!

    Коментиран от #53

  • 53 Марио

    1 7 Отговор

    До коментар #52 от "МАК":

    Абе карай гнилоча,докато още върви или не са го спрели от движение и мълчи.Ако може да освободиш лявата лента да мога аз спокойно да карам.

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Марио":

    Абре колкото може да издържи моя гнилоч едва ли твоя нов боклук може да издържи!!а и както е рядка спортна модификация току виж че съм ти показал колко твойта нова щайга нещо не върви!!

    Коментиран от #57

  • 56 Шумахер

    5 1 Отговор
    За тези с новите коли я кажете от къде са ви парите или само първите 100000 неможете да докажете

    Коментиран от #59

  • 57 Марио

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "МАК":

    Е s500 едва ли не върви
  • 58 МАК

    3 1 Отговор
    Брей ти последната С класа ли караш ?? Голям го извади!! Или е от комплексарщина или си елемент от престъпния свят!!

    Коментиран от #60

  • 59 Марио

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Шумахер":

    Всички мрънкате,че няма те пари обаче по 2,3 жилища имате и всеки ден сте в мола.Просто в България оправия няма да има,докато 95%от хората та даже и повече са така като вас.Много завист и злоба.Сега това ще се докаже като почнете да коментирате и минуси да слагате.Но това е българина.Не ме учудва.Завист,злоба и мрънкане.Всеки иска нещо.Но дори и да нямате пари се хванете и работете.Акъл трябва.Дори и измамник да си трябва акъл.Спрете цигарите и ще имате парички.Трябва нещо да направите.Не може само да се оплаквате.
  • 60 Марио

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "МАК":

    Защо като един човек успее трябва или да е престъпник или да е комплексар.Това,че искам да карам и карам хубава кола не значи,че съм комплексар.Ето доказвам думите си.Завист и злоба.Във вашите очи,за да си добре,човек да е добре не трябва да си купува нищо и да ходи като цар.ул
    Или като просяк от улицата.Докато повечето хора са такива(такива сте вие ,а не тея със скъпите коли)тая държава ще е така.Макар,че има и някакъв макар и малък процент свестни и добри хора,който макар че няма найстина възможности са добри и не са завистливи.Тезш хора,обаче са рядкост.1%дали имат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове