Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 13:28 1 465 15

ДСБ: Очертава се провал на председателството

  • дсб-
  • председателство-
  • шенген

Правителството не успява да заблуди западните партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости

ДСБ: Очертава се провал на председателството - 1
Атанас Атанасов

“Демократи за силна България” излезе с позиция по повод очертаващия се, според тях, провал на българското правителство за приемането на България в Шенгенското пространство и Еврозоната (ERM-2).

Ето целия текст на позицията:

Десет години след приемането на България в ЕС, страната ни продължава да е извън едни от най-важните системи за сигурност на съюза, каквито са Шенгенското пространство и чакалня на Еврозоната (ERM-2). За този период от време влизането на България в тези две системи се превърна в приоритет на нацията. Преговорите за това би следвало да са основна, консенсусна национална задача по време на българското Председателство на Съвета на ЕС, защото интеграцията в Шенген и Еврозоната може да даде на българските граждани дългосрочна стабилност, сигурност и перспектива за доходи и благосъстояние, съответни на средните в Европа.

Освен това българското правителство би трябвало да предприема действия и за присъединяване на България към Европейския банков съюз. Този въпрос беше приоритетен след фалита на КТБ и в последствие отпадна от фокуса на управляващите.
Участието в Банковия съюз би донесло повече сигурност и външен контрол върху банковата система.

Макар и правителството да демонстрира усилия на външнополитическа активност по тези въпроси, то не успява да заблуди западните ни партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости.

Оставането ни в сегашната политическа и икономическа изолация е основен риск за националната ни сигурност. Изоставането от ядрото на “Европа на много скорости” ще превърне България в европейска периферия, застрашена от влияние на страни извън ЕС и от корупция, авторитаризъм, бедност и геополитическа нестабилност, характерни за региона на Западните Балкани.

Причината за това е очевидна и назована от едни от най-влиятелните държави в съюза, а именно – “високи нива на корупция и организирана престъпност в страната”. В началото на Председателството, българското правителство получи силни негативни знаци от основни европейски съюзници. Авторитетни медии от тези страни с ирония перифразираха девиза на българското председателство като – “Корупцията прави силата”.

Не само случаят с разследвания кмет на община Септември, у когото са открити секретни доклади на ДАНС, е показателен за отказа на правителството да реформира сектор “Сигурност” и да покрие стандартите на Шенген и Еврозоната. Тези стандарти изискват засилен разузнавателен обмен и безкомпромисен контрол върху финансовите операции. Очевидно е, че секретна информация на службите за сигурност, която попада в един кмет, твърде вероятно е и да става достояние на определени кръгове от организираната престъпност. Но най-притеснителното за партньорите ни от ЕС е опасността, чувствителна информация от особена важност, обменяна между нашите и техните служби да изтече към чужди, враждебно настроени разузнавателни централи, посредством българските корупционни канали.

Ние, от Демократи за силна България, подхождаме с голяма загриженост към очертаващия се провал по тези основните приоритети пред нацията ни. Видно е, че премиерът Борисов, който лично ръководи дейността на специалните служби и носи цялата отговорност за тях, е зависим от задкулисни интереси, поради което няма политическата воля да предприеме радикални действия за реформиране и укрепване на сектор “Сигурност”, с цел достигане на необходимите стандарти за приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Неизпълнението на тази най-важна задача представлява опасност за пълноправното членство на България в ЕС и поражда евроскептицизъм у българските граждани. За такъв непоправим провал реализирането на политическата отговорност трябва да бъде единствено чрез отстраняването на Борисов и неговото правителство от власт.

Позицията е изработена съвместно от НР на ДСБ и експерти от Нова Република.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ББ5

    19 5 Отговор
    Те ДСБ показаха страхотно управление миналият мандат, свалиха правителството и почти се заличиха като партия
  • 2 Чудещ се.......

    12 4 Отговор
    Тия па кой ги брои за живи?
  • 3 Иванчо

    8 7 Отговор
    Русофилската панелна прослойка, която си избива комплексите тук, няма да разбере статията... А тя е напълно вярна

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мнение

    8 1 Отговор
    Какви демократи, каква силна България?! Абе хора, вие пък поне замълчете. Почти не останаха обитатели на държавата ни, които да не са наясно за ролята, която играхте, докато столетницата плетеше кошницата си! Да не говорим как и вие се облагодетелствахте, защото бяхте послушни, начело с предводителя си. Каквото и да говорите, просто няма тежест, лековато и фалшиво е! Но достатъчно злобно и така допълвате злобата, която се лее напоследък без никакви задръжки!
  • 6 Пеньо

    9 0 Отговор
    Не че няма истина , но винаги звучи странно от представители на ДСБ, БСП и ДПС да критикуват за "корупция и олигархични зависимости"! "Крадеца вика:Дръжте крадеца!" Не съм забравил костовото управление и няма да го забравя!
  • 7 арее

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Газ до дупка":

    дай някави доказателства за това,то и аз може да съм карал....
  • 8 охлюв

    6 2 Отговор
    Дебили за Слаба България.
  • 9 гражданин

    9 1 Отговор
    Провалената Дсб седнала да говори за провали и тинтири минтири.Първо да кажат защо вече не са в парламента!
  • 10 ha ha ha

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванчо":

    Напротив, само че в действителност, не става дума за Русия бе шмок :D BOKO e в тъмните води, не е с Русия ;)
  • 11 факти

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Газ до дупка":

    Ще бъдете издирен по IP адрес и ще бъдете съден за разпространяване на фалшиви новини.
  • 12 дсб

    4 0 Отговор
    "'Генерала"' знае ли какво каза Жан Клод Юнкер относно такива изказвания на този и онзи?Юнкер каза, че първо проверява изложенитефакти, преценява всичко и тогава казва какво мисли и т.н.Така, че ": генерала": да си приказва дрънканиците някъде из пазара!А, когато Дсб беше в коалиция в правителството през 2014-15 год.тогава явно нямаше корупция, а сега когато не са и в политиката значи има корупция.Все едно чувам Станишее да дрънка глупостите си кохато е извън властта а в опозиция!
  • 13 Къв провал

    3 0 Отговор
    Целите, които си поставиха изключват провал-опукаха мангизите по ремонтите, остана им да изпият няколко каси шампанско, да изядат няколко кофи хайвер и да изприказват няколко тона празни приказки. Нищо не може да ги провали!
  • 14 афе фюрер

    3 0 Отговор
    А същината на въпросната статия е , че шенген ще го гледаме през кривия макарон ... нещо което всички знаят и удобно твърдят обратното .
  • 15 кпсс

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера ,защо толкова искат да ни вкарат в еврозоната.Полша,Чехия,Унгария,Румъния не са в еврозоната и нямат намерение скоро да влизат.Ние за чий се натискаме,пак някаква далавера подготвят в парламента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове