Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 10:00 4 628 12

1500 лв. за регистрационна табела на кола с 4 еднакви цифри

  • кат-
  • регистрация-
  • коли-
  • регистрационни табели

Драстично скачат таксите, събирани от КАТ

1500 лв. за регистрационна табела на кола с 4 еднакви цифри - 1
Снимка: БТА

1500 лв. трябва да плати желаещ да има регистрационна табела на автомобила си с 4 еднакви цифри. Това е с 500 лв. по-скъпо от сега събираните такси.

Правителството предлага промени в таксите за регистрация на автомобили. Проект за изменения на Тарифа 4 за таксите, които се събират от МВР, е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации.

За право на ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри в поредния номер се предвижда таксата да се увеличи на 1500 лв. За право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание таксата остава 7000 лв., която остава без промяна.

В момента за право на ползване на регистрационен номер за автомобили с четири еднакви цифри се събира такса от 1000 лв.

За право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от цифри „аа-вв”; „ав-ва”; „ав-ав”, където „а” и „в” са различни числа от „0” до „9” и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание извън посочените случаи се предвижда таксата да стане 300 лв.

В момента за право на ползване на регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри: аа-вв; ав-ав; ав-ва, където "а" и "в" са различни числа от "0" до "9", се събира такса от 30 лв., а за право на ползване на регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри по желание, извън посочените по-горе случаи, се събира такса 50 лв.

Според предложенията някои от таксите, които се заплащат за услуги, извършвани от органите на МВР, ще се преразгледат и обединят, като ще се образува нова такса. Понастоящем липсата на единни такси, които да включват такси за няколко услуги, води до плащане за различните услуги на няколко гишета, както и на отделни такси за обслужващите банки. Чрез определяне на единни такси за услуги, свързани с регистрация на превозни средства, ще се създаде улеснение за хората и бизнеса за плащането на тези такси и чрез ПОС терминални устройства. Това се посочва в мотивите за промяната на Тарифа 4.

С предложените промени се определят единни такси за няколко услуги - за първоначална регистрация, за промяна в регистрацията на превозно средство със смяна на табели с регистрационен номер и за възстановяване регистрацията на превозно средство с прекратена регистрация. За автомобили те ще са 35 лева, за ремаркета и полуремаркета - 30 лв., за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни МПС - 28 лв.

За издаване на транзитни или временни табели с регистрационен номер се предвижда определяне на единна таксата от 25 лв. за автомобили, за ремаркета и полуремаркета - 20 лв., а за мотопеди, мотоциклети, три- и четириколесни моторни превозни средства - 15 лв.

За промяна в регистрацията на пътно превозно средство без смяна на табели с регистрационен номер ще се заплаща 20 лв., гласят промените. Издаване на разрешение за временно движение без смяна на табели ще е 10 лв. Толкова ще струва и трета табела за багажници за превоз на товари.

В мотивите се казва, че според предложенията двете такси - 30 лв. и 50 лв., се обединяват в една такса, която се увеличава на 300 лв. Чрез предложеното увеличаване на размерите на двете такси се осигурява провеждането на политики в особено важна област на държавен и обществен интерес, каквато е общественият ред в страната, се казва мотивите. Това се налага, защото предлаганите услуги са специални, търсенето на табели с такива регистрационни номера е засилено, а същевременно възможният брой на този вид номера за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен, което би довело до невъзможност за изпълнение на предоставяната услуга. Със завишаване на размера на тези две такси се цели ограничаване на търсенето, гласят аргументите.

Предвижда се отпадане на таксата от 2 лв., която се плаща при подаване на молба за промяна на местоотчета на водача или кандидат-водача. Промяната на местоотчета ще се извършва, като документите ще се изпращат служебно по електронен път.

Планира се отпадането на таксата за изготвяне на писмено становище по проекти за стандарти, свързани с организирането на движението по пътищата, която е 300 лв.

По-висока такса се предвижда за издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на автомобил - 12 лв.

Всички промени в Тарифа 4 могат да бъдат видени в Портала за обществени консултации. Измененията ще бъдат на сайта за обществено обсъждане до 16 март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пастирчето

    18 0 Отговор
    Най ми харесва номер ОВ 4444 АР
  • 3 Голямо газе

    4 2 Отговор
    Пак са малко
  • 4 Петър

    19 0 Отговор
    Колко требе да ти е акъла за да искаш четири еднакви цифри и да платиш за тая простотия,и тия дето плащат за тази глупост не плащат на служителите си и се циганчат за дребни суми,на за тъп номер хиляди левове се дават одмах

    Коментиран от #9

  • 5 Русенец

    10 1 Отговор
    А колко струва табелата с 6 еднакви цифри ?
    Къде отиват парите за тези табели - за премии на КАТ ?
    Защо не отиват за камери и радари и защо колите с такива табели са все на Мутри или Цигани ?
  • 6 незнайко

    8 1 Отговор
    Трябваше да сме равни, а сега някои пак са "по " равни от другите.
    Преди години се направиха еднакви на цвят номера , за да се избегне деленето на държавни/ с бял фон/ и частни / с черен фон/ и какво - пак делене ,но на богати и бедни
  • 7 още може

    9 0 Отговор
    Най-добре да се въведат и нови табели със специален статут, напр.:

    РОМ1234 - да се издава на хора от малцинствата основно на цигани, като за получаването му не е нужно да си грамотен, да имаш 3-ти клас, да си карал курсове зашофьор и т.н. Не се дължат никакви такси, ГО и т.н. , безплатен е и най-важното освобождава от всякакво закононарушение и престъпление извършено с МПС-то

    АСТ1234 - да се издава на политици напр. герберасти и т.н. и на всякакви същества от третия пол "асти" и т.н. Като превилегиите са същите, като погоре, но са добавени екстри, като напр., когато др. участник в движението с обикновен номер срещне на пътя АСТ е длъжен незабавно да спре и да му даде предимство иначе рискува да бъде ударен от съд, прокуратура и поне 20 конвенции

    Това, кто за начало, като списъка, ще се разширява в бъдеще
  • 8 гост

    2 0 Отговор
    Табелите с четири еднакви цифри са 10 х 28 областни града , общо 280 за цялата страна при регистрирани над 3 милиона автомобила , от които поне 30 000 над 100 000 лева !!! По-скоро за тях трябва да искат 15 000 , а не 1500 лева !! Сега просто разликата отива вместо в държавата , в джоба на началниците от КАТ , както и за останалите подобни , нали никой не си въобразява , че може просто така за някакви умрели 30, 50 или даже 300 лева да си избира номер ???

    Коментиран от #12

  • 9 ГОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    всеки от тия би ти казал
    ЗАЩОТО МОГА
    затова сме на тоз хал
    правим всяка простотия
    която можем защото можем

    Коментиран от #11

  • 10 Дано ви заклекнат

    1 0 Отговор
    ИЗЕДНИЦИ............................................................
  • 11 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ":

    Прав си,ама тоя дето ще каже-Защото мога,може да стане и ГЕЙ,а защо не е станал,по лесно е даже от това да си вземе номер с еднакви числа
  • 12 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не се смята 28 по 10,а се смята 28 по 100 и нагоре, и мен ме мързи сега да търся колко броя са тия измислени номера с еднакви цифри
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове