16 Февруари, 2018 08:42 5 831 18

Стотици стари коли са изоставени по софийските улици

  • коли-
  • изоставени-
  • софия-
  • паркиране

Шофьорите негодуват, че блокират много паркоместа

Стотици стари автомобили са изоставени от собствениците им по софийските улици. Същевременно има недостиг на паркоместа. В столичния район „Оборище” само на няколко улици има десетки коли, които не са ползвани от години.

Някои са стари представители на руската автомобилна индустрия, други са със спукани гуми и очевидно не могат да се движат, но заемат паркоместа. А това е изпитание за шофьорите като Христо Трайков.

„Имало е случаи, когато си кръжа така, чакам да излезе някой. И в същото време виждате автомобил, който стои така от години”, казва той.
От Столичния инспекторат отчитат, че само за миналата година са премахнали принудително около 100-ина изоставени автомобила. Собствениците им са предупредени със стикери да ги преместят. Ако не го направят, след 3 месеца вдигат колите и налагат глоби.

„От 300 до 1000 лева и зависи от това къде е изоставен този автомобил, дали не създава предпоставка за катастрофа, дали не е в градинка, където са унищожени зелените площи”, коментира инж. Полина Асенова от Столичния инспекторат.
За да бъде вдигнат старият автомобил, трябва да не е минавал технически преглед 3 години. Общината търси възможности за облекчаване на регламента, например намаляване на срока, който е необходим за стартиране на тази процедура.

Така няма да е необходимо да се чака дълго време, за да може колите, които не се ползват, да бъдат премахвани. От инспектората обясниха, че има собственици, които премахват залепените върху колите им стикери, но това няма да им спести глобите, ако са в нарушение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев

    11 19 Отговор
    Комунизъм в действие

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    50 1 Отговор
    Хора, проявявайте изобретателност - когато има такъв който явно е изоставен, но общината няма правно основание да го разкара - намерете и такова. Изтеглете го на средата на пътя и съвсем скоро ще го вдигнат. Тъкмо и едно място на паяшкия паркинг ще бъде постоянно заето.

    Коментиран от #7

  • 3 гост

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "Радев":

    Какъв комунизъм те тресе пък тебе , я пробвай да си зарежеш кочината в някой европейски град само за месец , не за година , улицата е обществена собственост , а не частна и правото на паркиране струва пари , кой ти е казал , че трябва да ти търпят идиотщините !!
  • 4 Гост

    22 3 Отговор
    Не разбирам и недоумявам, в тази държава на държавна служба само тъпунгери ли работят, или им е удобно да се правят на такива?! Ами като пречат, като години не са им плащани данъци и застраховки, на паяка и в Белканто, Надин и др. подобни! Взимате си 400-500 лв. И разходите платени, и места свободни, и така! Лепят лепенки и чакат... Глупости, като не намерите собственика или се прави на ощипан, ааайде на другия ден по пързалката!
  • 5 Истина

    27 5 Отговор
    Пълна идиотщина!Идете в Италия ако на улицата има автомобил на който не е платена гражданската отг. се закарва на общински паркинг и ако до един месец не се потърси и не си плати разходите се обявява на търг и се продава!Можеш да се държиш таратайката само в частно място без да плащаш!Тука не е комунизъм, а бездействие на калинките,които се оправдават с наредбите за.да не работят!А КОЙ ГИ ПИШЕ НАРЕДБИТЕ ?СЪЩИТЕ МЪРЗЕЛИВИ КАЛИНКИ!
  • 6 jambazina

    14 0 Отговор
    Също такаа, може да се прати писмо на собственика, както пращат за изтекла глажданска отговорност.
  • 7 123

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Как да няма правно основание общината - като няма гражданска и преглед - лепи се уведомление и след 1-2 месеца фирма за рециклиране я грабва и отнася за скраб. Просто Инспектората не си върши работата и не обикаля. Но, ако някой има проблем - да им звъни. Ако колата обаче си има ГО и ГТП дори със спаднали гуми никой не може да я бутне.
  • 8 копеле

    9 2 Отговор
    По добре да ги изгаряме и като стане скандала веднага ще почнат да ги вдигат. Един Ситроен Ц4 стоя близо 2,5 години без да беше бутван и всеки си взимаше каквото си поиска от него - брони, фарове, стопове, волана изчезна, после и джантите. Накрая с паяка я прибраха, ни собственик ни дявол се появи.
  • 9 Гост

    8 3 Отговор
    Да почват да ги вдигат тия железа от общината и да ги връщат у Надин, и ако искат да ги крадът тия пари от тия бракми, че ми писна на всеки паркинг стотици хиляди тонове железо боклук
  • 10 qwerty

    4 2 Отговор
    Щом няма ГО и ГТП - няма да е плащал и данъци за "каруцата", т.е. собственикът да си се организира и паркира МПС-то на някоя частно място, а не общинско. В Младост лятото се бяха засили да репатрират такива автомобили, но първо телевизиите вдигнаха врява до небесата, че частната собственост е неприкосновена и не трябва да се пипат тези паметници.
  • 11 Русенец

    6 4 Отговор
    Всички улици трябва да са Зелена зона и да се плаща за паркиране. Всички сгради трябва да имат гаражи, както е във Виена и коли на улицата да няма, а ако има то да е срещу заплащане. Това да е за всички градове в БГ! Пълен геноцид за колите и големи данъци ! Само така ще се реши проблема със замърсяването и препълнените с коли градове.

    Коментиран от #18

  • 12 факт

    6 0 Отговор
    На кой му пука. Важно е избирателите да не се дразнят. Затова и Шенген и Евро зона ще видим през крив макарон.
  • 13 Иванов

    10 0 Отговор
    В софия си е най-добре :D и коли паметници имат навсякъде - модерна европейска работа ! Расте но не умнее
  • 14 Я изкарай Гано

    5 1 Отговор
    Тия трите на снимката са си ТОП форма - карат ги масово по градовете с население 12-45000жители. Пежо 306 II(1996-2001),Фауве Поло(95-2000) и ОРел астра(1998-2003). Виж качаството на фасадите на сградите и настилката са за треторазряден филм...

    Коментиран от #15

  • 15 Я изкарай Гано

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Я изкарай Гано":

    Грешка, третата е японка - Алмера на Нисан или Митсубиши???
  • 16 народ

    5 0 Отговор
    Тука говорите само за София,а другите градове?Няма къде да се обърнеш от трошки и не се вземат никакви мерки.И не е само по улиците,а и в междублоковите пространства и паркинги.Време е да се разчистят улиците,докато не сме се заровили изцяло.Това дето е в България,го няма никъде!
  • 17 Кобрата

    2 1 Отговор
    Мислят си, че като вземат да налагат глоби и някой ще ги плаща.
    Тези мръсни изедници се чудят как да ограбват народа...
    Има хора, които работят в чужбина,нямат гаражи и се връщат рядко, други са починали и близките им не са се занимавали с колите и затова се получава така. Все едно като ги махнат, няма да се намери някой гъзар да си спре 2-3 коли пред блока...и пак няма да има места. Това е недостатъкът на големите градове, който не го устройва, да си иде на село и да си бичи айляк, там има място и тир да си спреш както ти е кеф
  • 18 Лелеееее

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    Много си прост. У нас 80 - 90 % от сградите са строени, когато не е имало изискване да имат гаражи. Сега какво, да ги събаряме и да стройм нови с гаражи ли? Ама много си прост. В някои страни са решили проблемите с паркирането, като са построени многоетажни общински гаражи и паркоместа колкото искаш. Само че у нас всеки иска да цоца пари и подобна идея би била непосилна за тези, които ще бъдат принудени да ги ползват. Освен това законът за движение по пътищата е определил правилата за паркиране и наредбите на общината понякога влизат в колизия с него. Защото когато сложат изискване за заплащане на паркирането, на практика ти налагат допълнителен данък върху ползването на личната ти собственост, което е недопустимо. В крайна сметка, общината трябва да решава тези въпроси със създаване на условия, а не само с налагане на такси и глоби. Когато имаш създадените условия и не ги ползваш, тогава да ти налагат санкции.
    Иначе ако някой ми вдигне собствеността без да ме пита, ще му скъсам гъза с дела и накрая ще си тръгна с една солидна сума за старата таратайка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове