17 Февруари, 2018 20:52 7 970 21

Гард на Ториното бил в руски военен отряд

  • георги близнаков-
  • охранител-
  • отряд-
  • военен-
  • русия-
  • ториното-
  • вагнер

Близнаков се надявал да бъде одобрен и да се включи в секретни мисии

Георги Близнаков, охранител на престъпния бос Ивайло Борисов -Ториното, който неотдавна бе арестуван заедно с началника си и още двама човека за отвличането на милионерски син, е бил част от секретния руски частен военен отряд „Вагнер". Това разкриха запознати с биографията на 47-годишния Близнаков, цитирани от в. „Уикенд“.

Около дейността на частната военна компания „Вагнер" се разшумя през последните дни, след като миналата седмица американските сили ликвидираха между 100 и 200 членове на частната армия при ожесточени боеве в Източна Сирия. Макар и руснаците, и американците официално да отричат, че сред жертвите при престрелката в Сирия са загинали стотици наемници на „Вагнер", съществуват достатъчно данни за жестокото клане на руснаци в Сирия. Заподозреният като главен участник в отвличането на Адриан Златков охранител Георги Близнаков също е бил част от частната армия „Вагнер", разкриват негови познати. През есента на 2013 г. бодигардът на Ивайло Ториното заминава за Русия, за да се включи в тренировъчен лагер.

Според негови познати Близнаков се надявал да бъде одобрен и да се включи в секретни мисии на „Вагнер" срещу месечно възнаграждение от 3200 евро. Българинът изкарал близо 2 седмици в тренировъчен лагер на полигон в село Малкино в Южна Русия, преди да бъде отхвърлен заради липсата на достатъчна физическа подготовка и стрелкови умения. „Обученията са се водили лично от подполковник Дмитрий Уткин, който е подготвял бойци за завладяването на Крим", твърдят запознати. В лагера за обучение тренирали над 1700 човека като освен Георги Близнаков имало още четирима българи. Всички те обаче били пренасочени към други руски военни формирования. Така Георги Близнаков се озовал в друг руски отряд завоенни действия - „Тайфун" и като част от него е изпратен в Украйна през пролетта на 2014 г., за да подпомага сепаратистите от Донецк и Луганск, които завзеха администрацията и кметството в Донецк и обявиха създаването на Донецка народна република. Според признанията на самия Георги Близнаков, направени пред негови познати, той е прекарал в размирния Донецк повече от 3 месеца, като е участвал в десетки военни сражения. Според данни на украинския портал „Миротворец", Близнаков даже е бил награден с медал за вярна служба към непризнатата Донецка народна република.

Месеци след като се завръща в България, Георги Близнаков бе арестуван като главно действащо лице в мутренско изстъпление на Околовръстното шосе. На 24 февруари 2016 г. Близнаков, заедно с Христо Христов и Александър Гечев пребиха жестоко спортиста Васко Наумов и съпругата му с метални палки, а случаят потресе цяла България, след като жената успя да заснеме случилото се с мобилния си телефон. Последваха шумни арести за охранителите на Ивайло Борисов - Ториното, които по документи се оказаха не негови гардове, а икономи и готвачи. Близнаков и останалите агресори от Околовръстното шосе обаче излязоха тихомълком от ареста след няколко седмици, а впоследствие получиха минимални осъдителни присъди. Любопитна подробност е, че докато течеше делото, Георги Близнаков избяга от България и отново пребиваваше известно време в Донецка народна република, преди да се завърне тайно в началото на миналата година, за да подготви отвличането на Адриан Златков.

„Докато Близнаков отсъстваше от страната, той беше осъден на ефективен затвор от 2 години за друго свое провинение. Сега би било редно охранителят на Ивайло Ториното да влезе в затвора за тази присъда, макар да бе пуснат на свобода от съда за отвличането на Адриан", коментира столичен прокурор. Срещу бандита още не е приключило и делото за побоя над спортиста Васко Наумов. Затова от държавното обвинение се опасяват, че Близнаков отново може да избяга от България, макар да му е наложена забрана да напуска страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха - ха

    66 6 Отговор
    Тоя боклук при Вагнер само ще готви, пере и ще лъскави ботуши.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 БА-баняджия

    13 65 Отговор

    До коментар #1 от "Ха-ха - ха":

    Не е малко ,90% от вас ще перат,лъскат и готвят на женичките си мишлета.Човека поне има някаква смелост ако е истина това де.

    Коментиран от #5, #13, #20

  • 3 El comandante

    46 1 Отговор
    Мноооо страшотен тоА бе сголо дупе таралежи може да мачка
  • 4 Глупак

    60 3 Отговор
    ????
    Що за държава ???
    Що за съдии пускат престъпници с ефективна присъда ??????
    Такива съдии са за затвора

    Коментиран от #19

  • 5 Язе

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "БА-баняджия":

    Смелост викаш.За кое ти трябва смелост-да се явиш на изпит по стрелба и ФП?Е точно с тоя тулуп има клипчета от ММА състезание в Румъния и познай колко е смел.А пък колко е бияч та за малко Румънеца да го убие на ринга.Тоя ако е сам ще пълни гащите само.

    Коментиран от #10

  • 6 БАКО

    14 1 Отговор
    gladiatorium.ro | Andrei Stoica vs. Georgi Bliznakov
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Antymediator

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха-ха - ха":

    Останалите музиканти нали са утайката на обществото.
    Ако са нормални хора с някакви професионални умения няма да ходят да свирят в пустинята , а ще си гледат семействата и живота.
  • 9 Роско Утката

    5 3 Отговор
    Вагнер е върховният/да го наречем/ специален отряд в Русия... са сведение само.

    Коментиран от #11

  • 10 БМВ ЧАЛГА и Семки

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Язе":

    Е, нали когато правеха "КОТЛИТЕ" на ВСУ и тука се изливаха: Деси, Ани, Диди, Стратокастрирания и катъра ни го пуснаха, че се върнал от Донбас и трепал на магистралата, а после украинското посолство поискало да им го предадем за военни престъпления. Обаче от Донбас казаха, че бил за 2 дена да си направи снимки - статията в тоя сайт я има! Пък и е позорно подобни отрепки да ги оставят без контрол - пак Русия ще е виновна, че €вропей$ка България не може да си оправи бакийте с махленските мутри??!

    Коментиран от #18

  • 11 СссереМ

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Роско Утката":

    Егати въррррхавния отряд,вече разбирам защо америте ги ломят дет ги хванат.
  • 12 гощо

    13 0 Отговор
    ПАЛЯЧО!
  • 13 660

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "БА-баняджия":

    "Човека" ?
  • 14 ВЛАСТ

    5 0 Отговор
    От цялата приказка поуката е отново същата. Независимата Съдебна ВЛАСТ е най-наглата мафиотска организация в България. Тия там "Вагнер", "Паганини" вакса да ядат. Едни неграмотници в облечени тоги и привилегии прояждат българското общество с безхаберието и бездействието си. Целта е една: максимално облагодетелстване . При тях лапането на пари е болестно състояние независимо от начина на придобиване. А тоя "герой" ходил да се жертва за 3200 пари. Стой си тука , завърши едно "ПРАВО" и си гледай кефа.
  • 15 Хах

    11 0 Отговор
    Пълен БОКЛУК!
  • 16 Аззз

    8 0 Отговор
    Дойна крава, може само със жени да се бие.
  • 17 Петър

    5 1 Отговор
    Ето това са бойците от вагнер. Затова ще ги изнасилват където ги хванат. Същински рамбо. Хахахайай
  • 18 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "БМВ ЧАЛГА и Семки":

    чети статията бе другарю!!!!в нея е описан механизма на създаване на руски трактористи в донбас!!!!както се вижда не участва въобще руската държава и другаря путин.тои въобще не събира утрепки от целия свят и въобще не ги праща в донбас и сирия да се правят на башибузук.по едно или друго стечение на обстоятелства тоя от снимката го познавам и мога да ти кажа че е трудно може да се намери нещо по-надолу от него като морал .та тва са руските освободители на донбас и крим.тоя сега пак си е там.предполагам че е на важен пост като заслужил другар досущ като партизанските отрепки през соца.дава някъде акъл и върши работа.може да предположиш и ква работа върши!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Съседа

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупак":

    Пускат ги защото са заедно. Жалко че ги търпим, но какво да се прави като живеем в мутренска държава и си избрахме да ни управляват мутри.
  • 20 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БА-баняджия":

    Колко смелост се изисква група маймуни да пребият двойка нормални люде?
    Абе ти добре ли си?
  • 21 Белчо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Г-н Георгиев, ако така Ви е името, моля Ви -научете български!
    Срамно и смешно е, някой да дава съвети, на когото и да е било, или да обяснява "международната обстановка", а да не знае граматиката на собственият си език.
    Или не Ви е майчин? Ако е така, извинете ме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове