22 Февруари, 2018 09:48 15 350 31

Българин от френския легион: Това е сбирщина от мутри

  • френския легион-
  • иван пачелиев-
  • мартин гергов

Името на Френския чуждестранен легион е много популярно, звучи елитно и дори мистериозно. През 90-те години в него има сериозен наплив от българи.

35-годишният Иван Пачелиев, който стреля по полицаи и се барикадира в къщата си в дома си в тополовградското село Орешник, е служил във Френския чуждестранен легион.

Какви са подготовката и животът на легионерите, сред които има и много българи, разказа пред Би Ти Ви Мартин Гергов.

Легионът е създаден от крал Луи-Филип през 1831 г., за да защитава интересите на Франция по света. Бързо придобива славата на една от най-тайнствените военни формации. През 90-те години в него има сериозен наплив от българи. През 2013 г. за кратко до легиона се докосва и Мартин Гергов.

„Все едно влизаш в крепост. Първо ми проведоха физически изпит, който беше да направя 30 набирания на един дървен прът. Униформата, която ми дадоха, беше наистина гавра, може би това е целта – да те сринат психически и после да тръгнат да те градят по свой образ и подобие, за да могат да те контролират”, разказва той.

Според неофициално обявените условия, за да станеш легионер, трябва да си между 17 и 39 години и да си физически и психически здрав. В първите месеци нямаш право на телефон и интернет.

„Ти си подложен на супер голям стрес, нямаш достъп до външния свят, изолиран си. Това, с което е известен легионът е, че те пращат на най-тежките мисии”, допълва Мартин.

Основен мотив за влизането в легиона е заплащането, което в началото е около 1200 евро месечно, както и възможността да получаване на нова самоличност.

„Някои влизат, защото не могат да си намерят работа. Има престъпници, които се укриват и си намират подслон и за тях легионът е номер едно, той е майка, баща и всичко, защото им осигурява храна и сигурност. За мен това е една сбирщина от мутри”, смята Мартин Гергов.

Той сам решава да напусне легиона, несъгласен с условията.

„Нарекоха ме дезертьор. Бяха нервни. Дадоха ми паспорта и напуснах щастливо едно място, което изглежда като приказка, но всъщност беше реалност”, казва още Мартин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    58 76 Отговор
    там не е за женчовци мартинчо нещо си е взел много на сериозно !!!

    Коментиран от #6, #21, #27

  • 2 Pompev

    20 24 Отговор
    Това на снимката е Ван Дам на млади години
  • 3 гост

    40 31 Отговор
    Точно тоя клоун ли намерихте да питате,намирисва ми на еФтин пиар
  • 4 Иван Господинов

    62 12 Отговор
    Заплата 1200 евро месечно за това че може да те пречукат. Във Франция един бакшиш ги заработва тия пари за седмица айляшка работа по няколко часа на ден. Тоя да не е бил чистач в легиона или белач на картофи ?

    Коментиран от #9

  • 5 Legio patria nostra

    41 14 Отговор
    Всичко в статията е лъжа

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 fry

    35 3 Отговор
    Един познат доста отдавна казваше подобни неща, бързо се прибра от там. На снумката определено не е Ван Дам.
  • 8 Legio Patria Prosta

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Legio patria nostra":

    Е ,не всичко.
  • 9 легионера

    41 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Господинов":

    Толкова е заплатата наистина, колкото и да е странно! Когато си на мисии получаваш повече, но през първата година поне е 1205 евро. То там не е да печелиш пари, а заради новият живот, който ти дават. Ако си вършил лоши неща и те грозят много години затвор легиона е вариант. Повечето в легиона са точно такива. Не малка част са убийци и престъпници с много тежки престъпления. Други са се забъркали с наркотици, провалила се е пратката и избираш или мафията да те пречука или да отидеш в легиона. Нормални хора на тези ненормални там условия не биха издържали. Те и повечето ненормалници не издържат...
    Та въпросът е да изкараш там минимум 5 г. и чак тогава можеш да получиш гражданство и нова самоличност. Много обаче не успявват. Или не издържат на условията или ги убиват в мисиите на които ги пращат...

    Коментиран от #11, #15

  • 10 вас

    23 3 Отговор
    1205 евро но ти осигуряват храна ,спане и тн.Чисти ти са за харчлък ако оживееш.
  • 11 Иван

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "легионера":

    Прав си ,но годините за гражданство не са 5 ,а 7.Като идеята е да сключиш още един 5 год. договор.Парите всъщност са повече,но остатъка ти го дават след изтичането на договора,ако си жив :).
  • 12 LPN

    28 18 Отговор
    Сега Мартинчо слушай.....?
    1-во. Българи има но, не са чак толкова много !
    2-ро. Искали са да те закалят и направят МЪЖ но, ти си предпочел да си останеш просто един мъш ...!
    3-то. Няма ''най-тежката мисия...всички са трудни и опасни това е, рискът на тази професия, както всяка една друга си има нейните !
    4-то. Като разбрах годината в която си бил (2013) ми стана ясно че, ти дори нищо не си видял моето момче...!!!
    5-то. Гледали са те на криво защото си се оказал ''Cyneman''на HOLYWOOD и BOLYWOOD продукции фен...! От 8 кандидата подбират 1. Гласували са ти доверие на теб, а ти не си го оправдал от шубе ...(да си го кажем ся !) и си предпочел по-лесното в живота...тънката лайсна , а в същият момент са отказали на някой по-достоен, по-мотивиран и с душа на авантюрист младеж !!! Та сбъркали са, и им е ''криво''... просто да си го знаеш защо ....та да можеш вече спокойно да си спиш нощем !
    6-ро. ....и вътре са прекрасни хора и истински верни другари на които можеш да разчиташ, запазили се от съвременният объркан свят, като сякаш в един резерват !
    7-ро. Парите не са най-важното ! А, ако са ... какво искаш от живота аджаба ???
    8-ро. Кривнали от пътя..има, хулиганчета има, дребни гаменчета има но, изнасилвачи и с тежки криминални, търсени от ''интерпол'' и други няма !
  • 13 Inog

    18 2 Отговор
    Е, винаги има по един-двама ,коио не могат да се впишат. И се почва едно плюене, едни измислици. Те нашите зомбирани "бодибилдъри" , си мислят, че като тука пребиват хора по пътищата , там ще им се кланят. Няма такъв филм, г-н Генов , в легиона е само за корави мъже.
    А между впрочем, физиономията Ви е типично мутренска, ако е Вашата де.
  • 14 Димитров

    15 1 Отговор
    ВъВ Вагнер-заплатата е 1200 евро като си на базата.Когато си на фронта е 3200 евро.Като те върнат като груз 200 дават на роднините 80 000$.........За френския легион не забравяйте колко са били убити малко преди да им свърши втория мадат и джак пота са го прибрали командири те им

    Коментиран от #17

  • 15 мммдаааа

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "легионера":

    ами, ако някой хърбав наркодилър не направи тези набирания, връщат ли го на мутрита на улицата????
  • 16 hmhmhm

    6 2 Отговор
    Я малко да се замислите кой би дал на непознат да бъде военен в страната му. Отговора е НИКОЙ а защо? Защото може да изнася информация и да казва за новите цели. Ето за това никои не е бил там и никой няма да бъде. Ако военно формирование събира утрепки наркомани убиици и всякаква паплач то няма да оцелее.

    Коментиран от #22, #23

  • 17 hmhmhm

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димитров":

    Я помисли коя застрахователна компания ще застрахова военни. Аз където никога не съм участвал в ПТП задължителната ми застраховка на година е 200лв. Я си помисли колко и кой ще получи застраховка при смърт.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "hmhmhm":

    Трудно ти се следват мислите бе колега ! Много си писал а...акво те вълнува, така и не разбрахме ?
  • 19 Не съм избягал...

    3 0 Отговор
    Всичко е относително пичове...
  • 20 Джон Смит

    7 0 Отговор
    Мартично мамин, то и в нашата казарма, като влезеш старите те правиха на безлично същетво първо, после старшините, докато започнеш да не мислиш, да да ги правиш механично нещата!
    Абе какво да ти обяснявам!
  • 21 660

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    Няма как да е женчо и да са го приели в легиона ! това нали ти е ясно
  • 22 660

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "hmhmhm":

    Легионерите е възможно в цялата си служба да не стъпят във Франция, главно се подвизават в Северна Африка в бившите френски колонии - Алжир, Мароко, те се използват като наемници
  • 23 Патриот

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "hmhmhm":

    Американската армия напълно оправдава това твърдение.
    Тия 1200 преди или след данъците и осигуровките?
    Взех да се замислям.

    А тия хорица там едва ли им предоставят такава важна информация - тренират ги просто да могат да убиват, физичесак издържливост и т.н. Досегът с класифицирана информация е точно толкова колкото на изнасилена и пребита баба от група роми за 40лв със справедлив съдебен процес в България.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 факт

    3 1 Отговор
    НЕ Е СТАНАЛ И СЕГА ПЛЮЕ
  • 27 vasik atanasova

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    кой женчо ще ти прави 30 набирания ?

    Коментиран от #28

  • 28 Баш Бригадира

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "vasik atanasova":

    Има има , повярвай 😉
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пижо

    1 0 Отговор
    Като си помислиш малко по разумно 1200 евро за тази работа, за 90-те години не е никак малко. Не плащаш ток, не плащаш вода, не си купуваш храна, не харчиш за дрехи нито за медицински грижи ако се налага. Прибавеге тези разходи към 1200 и ще се получи една сума от около 5-6000 евра. А това не е малко. Е... риск си има, но и в цивилният живот има риск.
  • 31 Знам

    2 1 Отговор
    Влязох в Легиона 1991 г в Страсбург когато бях на 21 г. След медицинските прегледи от 30 човека постъпили за деня останахме 12.През целия ден седяхме в салона по слипове и гледахме филми за славното минало и бойни успехи. Наблягаха на момента с болницата за ветерани в Марсилия ,през която минава всеки новобранец ,да обслужва инвалиди и осакатени в мисии и с цел ,за проверка на психическата устойчивост и ниво на стрес. Въпреки ,че тогава бях 120 кг при 185 см на интервютата ми заявиха ,че това не е проблем и за 3 месеца ще съм ОК. Над вечер към 18.00 ч видях как цивилно облечени легионери напуснаха базата и говорейки на висок глас и смеейки се ,излязоха от портала и се вляха в цивилния живот. Бях се уволнил в БГ преди 3 месеца и предстоеше да взема едно от най-големите важните решения в живота си.... Да Ви разказвам ли още ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове