Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 11:14 2 571 7

Зелената империя – тъмната страна на WWF

  • зелена мафия-
  • wwf-
  • зелена империя

Тогава се намесват „зелените“

Световна зелена империя с многомилиардни приходи – така немският журналист Вилфрид Хуисман описва Световният фонд за дивата природа (WWF). Тази империя е разпростряла структурите си в над 100 държави, включително и в нашата. Оттам идва и солидният гръб на организациите от коалицията „За да остане природа в България“. В това „екологично“ обединение WWF e водеща организация. Така „зелените“ у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес.

Това коментира в. "Труд".

В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди. Точно Вилфрид Хуисман е човекът, който през 2012 година в свое голямо разследване уличава WWF в сътрудничество с най-големите компании, замърсители на околната среда. Именно от тази колаборация Фондът изкарва космически суми (виж карето).

Днес „За да остане природа в България“ е проводник на бизнеса на този международен концерн. Финансирането му включва усвояване на средства по европрогарми - WWF и структурите на „За да остане природа в България“ получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. Например в програмния период за България 2007-2013, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на „зелените“ и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини. Той се осъществява чрез създадена мрежа от НПО на базата на роднинско-лобистки интереси.

Примерите

Един от примерите е бавещото се вече 14-та година строителство на лот 3.2 от автомагистрала „Струма“. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова за Лятната олимпиада в Гърция през 2004 г.

Тогава се намесват „зелените“, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията „Капитал“ и „Дневник“ на Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на „природозащитниците“.

Казусът „Струма“ е показателен и за лобизма на „зелените“. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 година държавата се поддава на „зеления“ натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а „еколозите“ продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медйните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF.

Жертви на „зелени“ атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7 блок АЕЦ „Козлодуй“, газопроводът „Южен поток“, изграждането на АЕЦ „Белене“. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

Същевременно още от 2003-2004 г, „зелените“ започват да лобират за промяна в Закона за енергетиката, даващи привилегии за изграждането и присъединяването към електропреносната мрежа на фотоволтаични централи – бизнес, с който се занимава Иво Прокпиев. Измененията стават факт и довеждат до непосилно увеличение на цената на тока за бита и бизнеса. В резултат през 2013 година започват масови протести и първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка.

От WWF и „За да остане природа в България“ стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди двете допитвания са тенденциозни и манипулативни и обясняват как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и местните хора се хващат на тази измама.

Мишена на „зелените“ е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезели след уличен натиск, организиран от „еколозите“. Заради рестрикциите в този нормативен акт, прокарани от „За да остане природа в България“, днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

В същото време решението на правителството от 28 декември, което допуска изграждането на втори лифт в ски зона „Банско“ е атакувано вече втори месец с протести, като всеки четвъртък в София се затварят ключови кръстовища в час пик. От WWF разпространяват лъжите на „зелените“ на официалния си сайт. На него има и специална секция за дарения уж в защита на Пирин, като всеки може да даде между 5 и 15 лева. Къде отиват тези пари – не е ясно.

Политически интереси

Политическите интереси на WWF и „зелените“ личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така както те я виждат. Правят и шествия в „защита на природата“. В тази колаборация участват дясната ДСБ и левите „Да, България“ и ПП „Зелените“.

Всички кампании се подкрепят от медийния кръг около Иво Прокпиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, които са част от схемата. Техният интерес е икономико-политически, защото монополните им позиции в областта на газа, енергетиката и фотоволтаиците може да се осъществи само чрез политически проекти.

Именно кръгът „Капитал“ стои зад проекта „Да, България“. Начело на формацията е бившият правосъден министър Христо Иванов. На последните парламентарни избори „Да, България“ се явява в коалиция с партия „Зелените“ и ДЕОС. Въпреки огромния финансов и медиен ресурс, който ползва, резултатите от вота доказват, че българското общество няма доверие на тези формации и не ги възприема – те не минават и 3%. А в листите на тази коалиция са всички водачи на „зелените“ – Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов и т.н.

Същите тези хора днес твърдят, че нямат нищо общо с политиката и се представят за обикновени граждани, уж загрижени за правовия ред и природата. Като такива те непрекъснато получават поле за изява в БНР, БиТиВи. Нова телевизия. Никой там не им задава нито един неудобен въпрос за тяхната дейност, произход на парите и политическите им амбиции.

Само още един факт говори достатъчно - през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк „Витоша“, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава „за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в България“, тоест за организирането на протести. Оказва се, че той е работил не за държавната политика като директор на ПП „Витоша“, а в полза на зелените неправителствени организации, заради които цели сектори от българската икономика са блокирани и държавата търпи загуби за милиарди.

Фондът разобличен в немско журналистическо разследване

Едно от най-големите разследвания за дейността на WWF е направено преди няколко години от немският журналист Вилфрид Хуисман. Той е сред най-уважаваните и успешни автори на документално кино в Германия. Носител е на три престижни награди „Грим“, както и на множество международни отличия. Фактите, изнесени от Вилфрид Хуисман разобличават Световния фонд за дивата природа и показват какво седи зад пандата, която е неговата емблема – финансови интереси, лобизъм по целия свят, заграбване на земи, изсичане на гори.

Всичко е публикувано от книгата „PandaLeaks, тъмната страна на WWF“, издадена през 2012 година“. Немецът прави и филм, озаглавен „Мълчанието на пандите“.

В разследването по безспорен начин е доказано, че в името на „защитата на околната среда“ WWF участва в прогонването от родните им места на коренни жители по цял свят. WWF – прославената световна марка, защитаваща природата, е инструмент за „изпиране” на екологичните престъпления на корпорации, които в момента унищожават последните оцелели дъждовни гори и естествени местообитания на Земята и взема пари от тях.

Прославената „екоорганизация“ следва бизнес модел, който всъщност нанася на природата повече щети, отколкото се грижи за нея. WWF и до днес не отрича фактите, събрани и показани от уважавания журналист и кинодокументалист.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    11 1 Отговор
    Кажи ми , кои са ти приятелите, да ти кажа , кой си! В случая Костов, Сорос, Дай БГ и джендърите от ЛГБТ.
  • 2 Браво

    12 1 Отговор
    Браво за статията.
    Много точно.
  • 3 Али Баба

    9 1 Отговор
    Аз смятах, че нашето е октопод, а то било просто малко октоподче...Големият е обхванал цял свят май!
  • 4 аве фюрер

    7 1 Отговор
    Много точна и обстоятелствена статия за престъпленията на псевдозеленикавата мафия у нас . Както върви един ден ще започнат да ги отстрелват по улиците тия отрепки престъпни . И това време наближава ...
  • 5 Стоян

    6 1 Отговор
    зелена империя? зелена заради цвета на парите, нали? щото на тия екологията им е последна грижа
  • 6 Борис

    8 0 Отговор
    Това е ужасно, да викаш срещу собствената си страна, а ти дават заповеди от чужбина, където са бандити тежка категория се оказва.
  • 7 Бари

    4 0 Отговор
    Май само джадаи могат да се справят със зелената империя на крадливите еколози.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове