Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 18:33 3 294 25

Гинка Върбакова: Не познавам Борисов, нито Ковачки

  • чез-
  • сделка-
  • гинка върбакова

Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно от отговорите на бизнесдамата Гинка Върбакова в интервю за bTV. Върбакова отрече да познава премиера Бойко Борисов, нито бизнесмена Христо Ковачки, каквито спекулации се появиха.

Според Гинка Върбакова министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е "приятелка и позната", но не е знаела за намеренията на „Инерком” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

Оказва се, че ако комисията за защита конкуренцията одобри сделката - няма пречка за финализирането й.

От комисията за енергийно и водно регулиране потвърдиха, че ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и „Инерком” няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила единствено, ако като обезпечения към банката, която финансира сделката се заложи част от електроразпределителната мрежа.

Гинка Върбакова обясни, че това няма да се прави и сделката ще е по същия ред, по който преди шест години „Енерго Про” купи активите на немската „Еон” в Североизточна България.

„Аз съм крайният собственик, вижда се от Търговския регистър. Не работим с офшорни компании”, посочи Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България".

Върбакова заяви, че ще бъде направено прехвърляне на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита и само ще бъде сменена собствеността. Тя отрече да има намерение да продава ЧЕЗ в близките година-две.

Пламен Младеновски от дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" към КЕВР посочи, че, ако продажбата стане по-същата схема, по-която беше продаден „Еон” преди години, тогава, като залог за привлечения капитал се използваха акциите на дружеството, и тогава КЕВР няма правомощия по сега действащото законодателство да се произнася по сделката.

Той добави, че промяна на името на дружеството не е основание за промяна на лицензията, т.е. за преразглеждане на лицензията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБАРЕТА

    16 0 Отговор
    Е не е нужно да се познават! Обединява ги това, че служат на едни и същи задокеански организации!!! Тоест просто обикновенни агенти на ЦРУ!!!
  • 2 Левски

    7 1 Отговор
    В България всички огромни апетитни хапки строени от нашите деди са или Руски или американски скрити зад ОФШОРНИЯ ПАРАВАН!!! А ние мравките си мислим че ни обичат хахахахахах!!!
  • 3 Снайпериста

    12 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #7

  • 4 Банка

    9 1 Отговор
    И как банка дава 300 милиона заем без гарации? А тази фирма няма такива. Значи и най-чиста да е сделката (т.е. няма го Пеевски, Борисов и т.н.) то няма какво друго да се заложи, освен новопридобитите активи. Какво друго?

    Коментиран от #18

  • 5 El comandante

    12 0 Отговор
    И Аз не ги пзнавам това е общото помежду ни но няма банка която ще ми отпусне такава сума .Открийте разликата!!!
  • 6 голямата жица

    18 0 Отговор
    В тази държава трябва от време на време да има
    народен съд за да се чисти народа от лакомията и
    мръсотията.Бас ловя,че нито ще осъдят някой за КТБ
    нито ще има осъден ако някой ограби ЧЕЗ и ни остави
    без ток.

    Коментиран от #25

  • 7 Червен интернационал

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Снайпериста":

    Евреите са в основата на всички беди на човечеството!
  • 8 Гостенин

    9 0 Отговор
    Но Върбаков може да ги познава
  • 9 Потресен

    4 0 Отговор
    Тя е много обидена от говоренето. Много обидена за тва говорене на него. Много обиден този Гинка.

    Коментиран от #24

  • 10 Нед Старк

    5 0 Отговор
    Дали токО ще стане по евтин? Кака Гинка е обидена отсега.
  • 11 от друг ъгъл, крив ъгъл

    8 0 Отговор
    Гледах интервюто, но понеже хич не й вярвам на Обидената Гинка се загледах във фЙшъна й, дънки накичени с големи камъни, нещо като маратонки в комбине с половерче и ризка с плисрана якичка..? .Гледам, гледам и не слушам, какво ми говори за Бойко Борисов за оШфорните, както се изрази компании и т.н. и си викам ей, колко е опитна тази разсейва с визия, а с другата ръка подписва за ЧЕЗ
  • 12 Простак

    7 1 Отговор
    Не е необходимо да познава Боса лично. Важното е да изпълнява заповедите, безпрекословно. Да ни е честито.
  • 13 А бе

    9 0 Отговор
    А някоя си Цветелина познава ли?
  • 14 Рамбо Силек

    6 0 Отговор
    Гинчето не беше ли братовчетка на Черепа?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Боко тиквата

    2 0 Отговор
    Не е вярно, че не ме познава.
    Кой казва истината а?
  • 17 Варна

    6 0 Отговор
    Не знам до кога ще ни разиграват този водевил! - Ясно е че въпросната няма опит... - Ясно е че Борисов знае кой стои отзад...
    - Ясно е и защо онази си подаде оставката...

    Не ми е ясно само защо ние не сме на улицата? - Какво още Ви трябва? - Суджуци, Кумове, Огради, Цеко Миневци...
    - Тези хора крадат и разсипват държавата а ние стоим! - Жълтите павета трябва да имат друг цвят, а лицата на тези, за които говоря трябва да са жълти
  • 18 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Банка":

    Прави разлика да заложи АКЦИИТЕ !!!! и да заложи СЪОРЪЖЕНИЯТА ,това са две РАЗЛИЧНИ неща. Всяка банка предпочита да се заложат АКЦИИТЕ щото железата няма какво да ги прави. А КЕВР реагира ако се заложат СЪОРЪЖЕНИЯТА т.е. железата. За акции няма право да се произнася. ама то много станаха специалистите, всеки е специалист в това, което не разбира най-много и важно и високомерно се изказва....
  • 19 AC/DC

    2 0 Отговор
    Кучета си лаят, керванът си върви...! И всички "главни" се правят на луди! Абе познат сценарий, не си пилейте нервите! Ако не са тези следващите ще са същите. Поне аз не виждам за момента добра алтернатива. Не губете кураж идва следващ тираж!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мина

    0 1 Отговор
    Всичко въртите около Борисов. А аз не забравям, че фирмите й са с чешки капитали направени и с чешко управление. Дали пък самите чехи просто правят врътката. Защо само българите да сме далавераджиите. Нали синовете на предишния собственик на фирмите й са осъдени. Как тати най-добре ще покрие паричките си?
  • 22 нов

    2 0 Отговор
    Гицке, ти ще се отречеш и от Нушка, като св. Петър от Исус. Е мръсни офшорки, проклети да сте такива бизнесмени!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 аве фюрер

    1 0 Отговор
    Гинче ,кажи пак " ОШФОРКА " , че мноо ти са ръдвам ва .
  • 24 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Потресен":

    Гинче, забрави си фамилията, няма да ти трябва повече. Сърди се, цупи се, тук иде реч за погазване на всички абонати и ако нещо стане, например фалит, то държавата ще понесе загубите, или по-точно всички българи плащащи данъци. КТБ също беше частна, но данъкоплатците го отнесоха. Едно е една корпорация да купи друга, друго е Гинка от Пазарджик да купи корпорация и според нейните думи тя не знае защо точно тях са избрали. Щом не знаеш с какво си била по-силна от конкурентите в борбата, как ще знаеш как да управляваш бизнес за милиарди, на който разчитат милиони хора и фирми? Каквито и банкови заеми да взима, пак и липсват едни 150млн евро, банката не покрива 100% от сумата, но Гинка може да не знае и това.
  • 25 жигитайците

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "голямата жица":

    Той в миналото "народния съд" не е осъдил тия баш дето трябва, та и сега да го правят на него пак ше седнат същите та не ми го хвали...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове