2 Март, 2018 14:34 53 480 19

Да регистрираш автомобил за 5 минути

  • кат-
  • регистрация-
  • кола

От Камарата на нотариусите посочват, че услугата не оскъпява сделките и таксите за прехвърляне на кола са същите - между 50 и 60 лева

Да регистрираш автомобил за 5 минути - 1

Вече седмица регистрацията на МПС се извършва по нови правила. Очаква се те да облекчат годишно 300 000 граждани при покупко-продажба на кола.

Промени в Закона за движение по пътищата въведоха нова система за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез нея служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време. Днес пускането ѝ се обнародва в Държавен вестник.

Според Пътна полиция и Нотариалната камара новата система ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на превозно средство и ще подобри работата на КАТ.

С промяната в правилата, хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупко-продажба. Процедурата се прави от нотариусите.

"Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса. Приключва сделката при нотариуса. При нас задължение има да дойде само новият собственик, който е длъжен да ни представи личната карта, платежното нареждане за извършената услуга и копието на договора. Услугата става много бързо, в рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчване на гражданите", каза Галя Николова от "Пътна полиция" пред БНТ.

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с Пътна полиция, те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка.

Владимир Кръстев е сред първите получили талон, след въвеждане на системата „Единство“.

"Лично аз бях много изненадан, че при покупката още при нотариуса провериха дали има някакви проблеми с колата - запор или някакви други проблеми, което не знаех, че се прави. Бях чувал, че има само като идея, но реално се случи. В случая аз купих кола от познати и нямах такива притеснения, но честно казано съм доволен, защото можеше да е случайна кола и да има някакви проблеми. Вероятно като всяко ново нещо ще има нужда от изчистване, но в моя случай стана бързо", каза Владимир Кръстев.

От Камарата на нотариусите са категорични, че услугата не оскъпява сделките и таксите за прехвърляне на кола са същите - между 50 и 60 лева. Няма увеличение и на държавната такса.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас превозни средства, на които не се налага смяна на регистрационният номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка "Гражданска отговорност".

"Тази услуга е предоставена само за промяна на собственост в същия регион. Не може от друг окръг и автомобили, които имат някакви промени по самите автомобили. Системата работи от скоро, но за нас е облекчение. Надяваме се и за гражданите. Към момента не са констатирани проблеми", поясни Галя Николова от „Пътна полиция“.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Пешо

    124 3 Отговор
    А в белите държави колите се регистрират за 5 минути много отдавна, без нотариуси лапачи, без корумпирани катаджии докато си кажеш два лафа със застрахователя и си тръгваш с номерата, които сам си слагаш.
  • 2 ха а

    31 7 Отговор
    А КОЙ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ ПРЕДСТАВЕНАТА ПО ДОКУМЕНТИ КОЛА Е СЪЩАТА, КОЙ ГЛЕДА ИДЕНТИФИКАЦИЯТА И КОЙ РЕШАВА, ЧЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ДАДЕ ТАЛОН НА СЪЩАТА РЕГИСТРАЦИЯ С НЕГОВИТЕ ДАННИ
  • 3 Бай Иван

    51 1 Отговор
    Важното е регистрацията да става по друг начин и както казва колегата да се сменя собствеността с писмен договор без изобщо да е нужен нотариус. Това са важните работи, а ние както винаги си говорим за нещо, което и досега не беше проблем - да прехвърлиш вече регистрирана кола и то в същия град. Регистрацията е мястото където те правят на маймуна и вече поколения наред мекерета си развяват анцузите с благосклонната и доволна усмивка на катаджийте. Щеха да я дават на фирми - ами айде де.
  • 4 Йорданов

    25 2 Отговор
    Ми то и до сега си беше така с договора от нотариуса в КАТ сменяш само талона без да ходи колата ако сте от един окръг.
  • 5 Онзи

    19 0 Отговор
    Нищо ново!
  • 6 този

    24 0 Отговор
    При нас задължение има да дойде само новият собственик, който е длъжен да ни представи личната карта, платежното нареждане за извършената услуга и копието на договора.

    Една безмислена глупост.Не носиш оригинала а носиш копието.Не виждам къде е облекчението.Ходенето и висенето си остава
  • 7 Monim

    13 1 Отговор
    Какво ще прехвърлят тия гадове ако не коли и какви 50лв щом в Германия ги няма и в България да ги няма
  • 8 Гост

    22 1 Отговор
    И каква е ролята на нотариуса,освен да прибере една такса!?
    Лобизъм безскрупулен.
  • 9 ДЮна

    42 1 Отговор
    Пълен смях.
    Преди пет дни си купих кола в UK.
    Продавача дори не изпрати талона в DVLA.
    Просто пред мен отвори лаптопа и въведе моите данни онлайн в сайта на DVLA.
    Вчера талона на мое име пристигна - безплатен, с безплатна доставка.
    Очаквайте нещата да се случват така и в БГ - след около 180 години. ;)
    (за голямо съжаление)
  • 10 Джамбаз Петко

    10 0 Отговор
    И продължават анонсите:" Продажба на фактура!". С тези мошеници как ще се решат проблемите? Кой ще им прибере ДДС за стотиците автомобили, които продават годишно?
  • 11 Гост1

    16 0 Отговор
    До сега, таксата в КаТ за прехвърляне беше 12лв .Какви 50лв твърдят тия?Второ , след ,като изчакаш 1,2часа нотариусът да те приеме и му заплатиш ,трябва да се разходиш до КАТ ,да вземеш същите документи ,които трябваше да носиш и преди великата промяна,Да си платиш съответната смяна ,и да изчакаш да ти се ламинира талона.За ,какво улеснение става въпрос не мога да разбера...
  • 12 Нострадамус

    6 1 Отговор
    "Хубава работа" (промяна) ама българска...
  • 13 Оно

    12 0 Отговор
    Добро утро и добър ден, селски новини от градския мегдан 100 години след прогреса и 140 години от освобождението на нас потурковците 😁 нотариус ли е не ми го хвали, задължително се проверява след тях, сган са.
  • 14 Дионтей

    13 2 Отговор
    Безмислица, която нищо не улеснява. Законотворците са хора, които си нямат представа от регистрация на автомобили. Да вземат някой европейска страна за пример и да спрат да търсят пътища, по които отдавна другите са минали и заминали. Това им откритие е нещо като квадратни гуми за кола.
  • 15 КАТА

    13 0 Отговор
    И като отидете в КАТ се започва с едно висене по гишетата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кака Курта

    1 1 Отговор
    Бюрократичните промени на новите евро-бюрократи
  • 18 Уестия

    1 0 Отговор
    Всичко е за Пари Пари и пак Пари :) А за улеснение на грацданите Дедов.....Нищо и половина не се прави за Народа и това си е ......Никога няма да мислят за Гражданите за Хубаво сАМО мислят как да Лапат А народа Да Дава Ли Дава ........Ама Много е Лошо Но Не елуд тоя който яде Баницатта А тоя дето Дава :) Срам и позор е Всичко вече тук в БГ Жалко много Жалко че нищо не Правим НИЕ НароДА ....Само си говорим Пишем и това си Остава >) С две думи Боксуваме Даже вървим НАЗАД
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове