Last news in Fakti

9 Март, 2018 11:04 19 213 14

КАТ обясни промените в регистрацията на автомобили

  • кат-
  • регистрация-
  • автомобили

От 20 май катаджии ще свалят регистрационните табели на опасни автомобили, които не са успели да минат технически преглед

КАТ обясни промените в регистрацията на автомобили - 1

Около 1000 шофьори всеки ден регистрират новите си коли на старо с лесна и бърза резервация на час в КАТ през интернет. От 28 февруари в сила влязоха нови правила в процедурата по смяна на собственост на автомобил, ако продавачът и купувачът са от една и съща област, пише в. "Телеграф".

Шофьорите, които продават возило, вече нямат задължение да ходят до Пътна полиция. След изповядване на сделката при нотариус от кантората автоматично по електронен път изпращат всички документи до КАТ.

"След това новият собственик може през сайта на МВР да изпрати заявление да изпрати заявление, че иска да получи големия талон на колата с данните, че вече е негова. От Пътна полиция са длъжни да му звъннат и да му кажат в кой ден и в колко часа да се яви за документа, за да не чака на опашка", обясниха от КАТ.

С промяна в наредбата за регистрация на моторни превозни средства и ремаркета пък, нотариусите ще са длъжни да следят за запори, наложени над купувачи на возила. Отделно шофьорите, които сменят адресната си регистрация, ще са длъжни в рамките на месец да подменят и табелите на автомобила си, за да съответства на града, в който живеят. Досега това не бе задължително.

"Повечето водачи се възползват, че застраховката "Каско" в малките населени места е по-ниска, защото шансът да стане инцидент там е по-малък. Стараем се да премахнем тази порочна практика и условията да са еднакви за всички", увериха от Пътна полиция.

Всяка промяна в данните за регистрирано превозно средство и собственика вече ще се заявява в КАТ не след максимум 14 дни, а до месец след нея.

От 20 май катаджии ще свалят регистрационните табели на опасни автомобили, които не са успели да минат технически преглед заради сериозни неизправности. Промяната е част от европейска директива, с която всички страни - членки на съюза, се задължават от тази година да отнемат временно табелите на коли, на които е забранено да излизат на пътя поради технически проблем.

От пунктовете ще докладват по електронен път за опасни коли на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", известна като ДАИ, а от там информацията да се препраща на Пътна полиция. Катаджиите ще са длъжни веднага да се отзоват на мястото, където е техническо неизправното возило, и да отнемат регистрационните му табели до отстраняване на повредата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 борислав

    15 20 Отговор
    А не ли по лесно да се забраните вноса и първоначална регистрация на коли до 2011г /втора употреба/.Фен съм на старите автомобили ,но всичко с времето си.Колкото е по стара колата толкова по лесно се поддържа в добро техническо състояние.Не ми става ясно какъв ще е критерия на полицаите за техническа неизправност,тоест с какви данни ще разполагат за сравнение.Тъпотия някаква. Ханкубрат пишат слято от къде ще дойде тази техническа грамотност -чудо на чудесата.
  • 2 Борис

    22 3 Отговор
    Незнаех че ПРОДАВАЧА е длъжен да ходи във КАТ при продажба на мпс.

    Коментиран от #11

  • 3 КККККК

    30 0 Отговор
    Айде пак се обслужват интересите на застрахователите.Страшно лоби имат не може да им се отрече.Въртят сучат вечно народа е пре.бан но иначе под какъв претекст само.....условията да били еднакви за всички.

    Коментиран от #8

  • 4 alf

    15 1 Отговор
    това го разбирам като отиваш на преглед и ти зимат номерата страхотна идея. Но по време на прегледа ти не караш колата- как ще се доказва нарушението ти незнам но държавата ще плати бая разноски по делата
  • 5 454545

    13 0 Отговор
    2011 не е ли малко пресилено?Имаше такъв прецедент през 90-те.(за коли до 10-години)но не оцеля много дълго!
  • 6 ОКИ

    25 0 Отговор
    А ккаво ще става с тез коли които не ги караме , седи си в гаража и пак искат нещо гражданска за да не свалят номера на колата. Не карам колата , в гаража ми си е , отцъствам от страната, за какво да плащам гражданска?

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 7 DFGHJKLM

    6 10 Отговор
    ДОБРЕ ИМА КАМЕРИ ВЕЧЕ УЛТРА МОДЕРНИ НА ТУНЕЛИТЕ НА ХЕМУС ОКОЛО ВИТИНАЯ. ОТЛИЧНО СЕ ВИЖДА ОСОБЕНО КОЙТО СА НА БАИР КОЙ АСПУХ ПУШИ КАТО КАТО КОМИН НА КЮМЮР И СЛЕД НЕГО В ТУНЕЛА Е ГАЗОВА КАМЕРА.
    КАМЕРИТЕ СНИМАТ ВСИЧКО ОТ НОМЕРА,ВИНЕТКИ ДО МАРТЕНИЦИТЕ И ТАТУИРОВКИТЕ НА ВОДАЧА.
    КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ПО ЗАПИСИТЕ И ИН РИАЛ ТАЙМ ДА СЕ ИЗДИРВАТ,ПРИЗОВАВАТ И СПИРАТ.ПЛЮС ГЛОБЯВАТ ПОДОБАВАЩО.
  • 8 Александър

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "КККККК":

    Какви интереси , какви глупости.... на теб струва ли ти се нормално за едно и също нещо да се плаща различна цена ,само защото някой го мързи да си смени личната карта или пък нарочно си я държи в ..... Лясковец за да му е по евтино !!!!
  • 9 Петър

    0 13 Отговор

    До коментар #6 от "ОКИ":

    Не че не си прав,ама колата ти стои в гаража без гражданска отговорност,но дава на късо и колата гръмва,а и убива човек-какво правим тогава

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Борис":

    Ми незнанието на закона не е оправдание. И аз не знаех, че убийството на тъщата е престъпление, ама на...
  • 12 НАЙДЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ОКИ":

    Окии,не е оЦъствам а,отСъствам
  • 13 qqq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ОКИ":

    GEJ
  • 14 айтозлия

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    като ти стои колата се откача акумулатора от клемите.дори понякога през зимата се сваля от автомобила и от време на време се зарежда на зарядно устройство.когато мпс не е участва в движението по пътищата за какво ти е застраховка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове