Last news in Fakti

19 Април, 2018 22:30 2 025 33

"Демократична България": АЕЦ „Белене” би довела до удвояване цената на тока

  • аец "белене"-
  • енергетика-
  • демократична българия

Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности

"Демократична България": АЕЦ „Белене” би довела до удвояване цената на тока - 1

Новосформираната дясна коалиция "Демократична България" разпространи позиция по повод изграждането на АЕЦ "Белене":

Ние от „Демократична България” категорично се обявяваме против всякакви опити за рестартиране на проекта АЕЦ Беленепод каквато и да е форма, имайки предвид следното:

В хоризонт до 2040 година проекта АЕЦ Белене не е нужен на страната и региона от енергийна гледна точка

Това се вижда от тенденциите в развитието на генериращите мощности и на електропотреблението у нас, както и всички доклади и анализи на авторитетни институции, в това число: Доклади на БАН от 2010 и 2017 г. (Част IV Препоръки); Анализ на ИПИ от 2011 г.; Референтен сценарий на ЕК до 2050 г.; Ежегодни доклади на ЕСО (вкл. и този от 2018 г.); Становища на браншови организации в енергетиката от 2017 и 2018 г.; Обращение на 18 авторитетни енергетици, министри, народни представители и професори от март 2018 г. ясно доказват, че електропотреблението в страната е осигурено с хоризонт до 2040 г. с възможности за огромен износ. Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се изгради АЕЦ Белене с участието на балканските страни с цел захранване на други икономики е против националните интереси. Напомняме, че тя се не срещна никаква подкрепа и се провали в периода 2005-2012г.

Ненужен проект, който изисква огромни начални разходи

Световната практика и авторитетните анализи за АЕЦ Белене показват, че началните разходиза изграждане на този ненужен проект ще бъдат не по-малко от 21 милиарда лева. Те биха представлявали пряка и мащабна заплаха за икономиката ни и заплаха за националната сигурност.

Този ненужен проект няма да намери „европейско финансиране“, което се видя в периода 2005-2012 година.

Ненужен проект, който ще генерира много скъпа електроенергия

Примерите за подобни проекти в Европа и авторитетните анализи за АЕЦ Белене показват, че електроенергията от този ненужен проект би струвала не по-малко от 10 евроцента/квч. При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще доведе до нови огромни загуби, ако централата бъде завършена. Тя би била продаваема само ако бъдат затворени редица работещи централи и се удвои цената на тока у нас, което ще е равносилно на национално предателство.

Ненужен проект на площадка с неприемлив сеизмичен риск

Площадка Белене е в област със значителен и неприемлив сеизмичен риск. Помним земетресението от 4 март 1977г., което доведе до смъртта на 120 души в Свищов, където рухнаха блокове, обществени сгради и къщи. Поради високия сеизмичен риск, през 1983 г.дори руската страна предлага да се изостави площадката. Ако централата бъде построена, тя ще е под риск от тежка авария при разрушително земетресение, последиците от което бяха ясно показани след авариите в АЕЦ Фукушима.

Ненужен проект, който ще доведе до редица други рискове, в това число:

- Възникване на нов/стар генератор на огромни кражби и корупция;
- Блокиране развитието на алтернативни методи за производство, акумулиране и пестене на електрическа енергия, развитие на интелигентни мрежи, повишаване на енергийната ефективност и други;
- Дискредитиране на селскостопанската продукция на района;
- Затваряне на работещи централи;
- Създаване на деформирана и трудно управляема електроенергийна система;
- Огромен риск за стабилността на електроенергийната система – например силно земетресениеби довело до автоматично изключване на реакторите в АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене;
- Допълнително ще усложни и оскъпи решаването на проблема с погребването на отработеното ядрено горивои/или високоактивните отпадъци от преработката му, защото тези дейности трябва да се извършват на територията на България.
- Участието на чужд инвеститор, особено извън Европейския съюз, ще доведе до усилване на горнитерискове и до възникване на нови.

Нашите искания:

Настояваме да се изостави окончателно идеята за строеж на АЕЦ Белене, а площадката да се превърне в икономическа зона.

Настояваме да се планират действия за продажба или инвестиране на доставеното оборудване, и/или доставените за Белене парогенератори (близо 50 % от доставеното оборудване) да се използуват за подмяна на парогенераторите на работещите блокове в АЕЦ Козлодуй.

Настояваме правителството да се фокусира върху решаване на реалните проблеми на енергетиката, изграждане на газовите връзки със съседните страни, повишаване на енергийната ефективност, децентрализация на производството на енергия, изпълнение на целите за изпращане на отработено ядрено горивоза преработка, формулиране стратегия за погребване на отпадъците от преработката на отработеното ядрено гориво и други.

Настояваме да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчване на основното оборудване за АЕЦ Белене без да е утвърден техническият проект и без да има договор и осигурено финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    18 8 Отговор
    Не съм обедена, до колкото знам е имало изготвена програма с която АЕЦ-а да се самоизплаща без да засяга нашите пари

    Коментиран от #12

  • 2 Валя

    18 1 Отговор
    Убедена
  • 3 НКВД

    27 5 Отговор
    Американски лобисти!
  • 4 iQ-5

    27 5 Отговор
    Споко,като спрът АЕЦ -Козлодуй ще ви стане 10торен тока

    Коментиран от #10

  • 5 дебили

    28 7 Отговор
    тия не са си пили хапчетата... ако всички аеци работеха сега цената за тока щеше да е под 1 стотинка (ЕДНА)

    Коментиран от #8, #18

  • 6 Реалист

    4 7 Отговор
    Основното оборудване беше поръчано от РОВЧ и курни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бах Ва

    13 27 Отговор

    До коментар #5 от "дебили":

    А, ако комунистите не бяха превзели и окупирали България 45та. сега щехме да сме една от най-развитите страни в европа, ма москвичите дойдоха и ни заробиха!
    Думи на руските войни: От какво ги освобождаваме, те са по-свободни от нас!

    Коментиран от #20

  • 9 Робот

    28 6 Отговор
    За платените соросоидни хомосексуалисти, най големият ужас е България да е независима държава. Парцалите на костов, козяк т.н. трансджендъри.

    Коментиран от #11

  • 10 Бах лол

    7 23 Отговор

    До коментар #4 от "iQ-5":

    В 21в. Да разчиташ на ядрено гориво е самоубийство! Сами се унищожаваме и чернобил, ще ни е най-малкия проблем!

    Коментиран от #15

  • 11 Бах терминаторе

    10 17 Отговор

    До коментар #9 от "Робот":

    От кой ще си неззависим бе? 45г независимми ли бяхме? Къде беше тея 45лета, че не пропагандираше за независимост? Или са е по-лесно да си ти плащат и цел ден да тролваш навсекъде?
    Тва да чуя думата независимост от руски трол- безценно!

    Коментиран от #16

  • 12 Бах изненада

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    Искаш да кажеш, че е измислен някакъ невъзможен алгоритъм, в който да построиш ядрена електроцентрала, която дда я зареждаш с опасно гориво, пропътувало полувината свят, за което да си плащаш, като поп, да го преработиш горивото, а остатъчния материал да го складираш някъде, защото не може да се унищожи, а накрая всичко да е безплатно!??!?

    Коментиран от #25

  • 13 Eee

    1 4 Отговор
    Да ще стане десетократно скъп!
  • 14 селянин

    16 3 Отговор
    Тия са болни,на,,Росатом,,един реактор 1200 МВт..излиза 5 милд.$,при строителството на,,Аккую,,в Белене досега са хвърлени около 2 милд $..гьол,оборудване.и.т.н. и ще продължава да гълта..търсете инвиститори.Козлудуй след 10-15 г .ще го спрът..изтича ресурсът.За Черна Вода няма Вранча..а за Белене има..демократични смешковци.
  • 15 iQ-5

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бах лол":

    Грей се на кюмур тогава и плащай 5 лв.на kW за вятър
  • 16 НКВД

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бах терминаторе":

    По - добре руски трол от колкото пешкир на Сорос!
  • 17 681

    6 2 Отговор
    Тия са най-гнусни.
  • 18 Голем смях

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "дебили":

    Ти не си добре.Каква една стотинка,направо щяха да ни плащат за да потребяваме атомния ток.Колкото по-голямо потребление,толкова повече стотинки.Пускаш калорифера и отваряш прозореца.На края на месеца ти дават стотинки и правят инвитро на жена ти.С кожен термометър.А ти си стоиш на топло и се кефиш.
  • 19 Сульо

    9 4 Отговор
    Тези няма ли да направят групово самоубийство и да ни отърват от брътвежите си....
  • 20 Сульо

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бах Ва":

    Направо вече щяхме да сме задминали Германия,Норвегия и Франция взети заедно. Абе демократичните дебили такива ли се раждат или стават после такива като ги облъчват с евроатлантическа евтина пропаганда?
  • 21 Иванов

    6 2 Отговор
    Ще го плащаме и тройно, важното е политиците ни да има откъде да крадат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    7 4 Отговор
    Само са забравили да напишат, че ние така или иначе вече плащаме. Реакторите и площатката са платени. Така че по-добре да плащаме АЕЦ който работи, отколкото всичко платено до сега да ръждяса или разруши.
  • 24 бббббб

    9 4 Отговор
    Защо няма статистика от зората на демокрацията до сега ,с колко е вдигнат тока ?!?!?И с колко искат сега да се повиши цената от 1-ви юли. ?!?!? А, иначе тока щял да скочи ,ако построят "Белене" .Еми да го построят и да видим.И без това от както е ГРОБ на власт цената му е скочила с около 50%.
  • 25 Валя

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бах изненада":

    Не казвам че не си прав, но се радвам че не си по-умен от мене тъй-като това е всеизвестен глобален проблем и казаното от теб щеше да има смисъл ако всички останали го бяха решили

    Коментиран от #33

  • 26 no name no face no number

    6 2 Отговор
    А ако построим 2 АЕЦ ще се утрои хахаха калпави икономисти под път и над път. Единственото което е притеснително са опасностите от аварии.
  • 27 me be re

    6 3 Отговор
    Малка България с два АЕЦ, представяте ли си ?
    Демократична българия, кои сте вие че да решавате за бъдещето на страната и кои интереси отстоявате и кои ви финансира ?
    За Белене трябва да има референдум и каквото реши народа.
  • 28 Анонимен

    6 1 Отговор
    Кои сте вие и колко ви е платено нещастници долни.
  • 29 Демократ

    3 2 Отговор
    Стига с тези рускипоклоннически АЕЦ'ове. Вижте "слаборазвитата Германия", която спря всичките АЕЦ'ове и има достатъчно енергия за промишлени и битови нужди.
    Хора, мислете с главите си, а не с някои други части на тялото си!
    Крайно време е да се преборим за диверсификация на енергийните доствки. До скоро плащахме на Кремъл най-скъпата газ, продаване от тях в Европа с идеалния договор на Р.Овч., може би и чдреното гориво на Кремъл е най-скъпо за Козлодуй.
    Само диверсификацията на енергийните доставки може да накара Кремъл да намали цените за България. Всички, които се борят срещу диверсификацията защитават чужди интереси, но в България и ДАНС работи за чужди интереси, след като партиен лидер се среща с разузнавач от страна извън НАТО и ЕС и съгласува с него как с тролска помощ и кой може да стане президент в България.
    Жалко! Мога да кажа само:
    "Боже пази България от тези, които обичат други народи повече от българския!"
  • 30 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Българино, прощавай брат, но не разбра ли, че никой не те пита колко пари имаш и как ги изкарваш ?
    Не разбра ли, че електрическия ток ти е евтин? Излязоха камара публикации , в които ти се обеснява, че консумираш най-евтиния ток в Цяла Европа. Ти да видиш в Дания колко е скъп, охо - скъпотия нечувана !! И сега отново- тока щял да поскъпне , ако АЕЦ "Белене" проработи . Стига, баста, престанете с тези глупости - ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ТОК ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ПОСКЪПНЕ, АКО ЩЕ ВСИЧКИ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ В СВЕТА ДА РАБОТЯТ БЕЗПЛАТНО ЗА БЪЛГАРИЯ, ОТНОВО ЗА БЪЛГАРИЯ , И САМО ЗА БЪЛГАРИЯ.
    Това се разбира по увеличението на депутатските заплати!! Щом те си увеличават месечните заплати, значи тока ще поскъпне, а те не трябва да го усетят това поскъпване. Ще им се отрази отрицателно на мисловната дейност.
    ТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА !!
  • 31 Овен

    0 0 Отговор
    Tова е най голямия виц от тия тъпорунгели за такива само разстрел...
  • 32 IDIL

    0 0 Отговор
    Смърт на всички предатели който предадоха и разсипаха България,не само Белене унищожиха а и тръбопровода Бургас Александропулис, Южен поток и много други от които България щеше да печели,по голями малоумни тъпаци от тия няма барабар с мафията на Герб копаят гроб на България дано Бог ги накаже...
  • 33 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Валя":

    То първо искам да кажа, че "наши" бяха и парите, с които се платиха и продължават да се масрафите за КТБ, а те горе долу ще станат колкото за една построена АЕЦ Белене. Новите ни съюзници ни натъкнаха ТЕЦ-ове с държавни гаранции и висока цена на тока от тях и сега някак си не им харесва, че като вземат да се затварят ТЕЦ-овете ние пак ще се обърнем за енергиен проект към старите си предишни съюзници, а пък и като вземем в предвид квотите за парникови газове ще се окаже,че тези ни предишни стари съюзници ще ни дадат и съоръжение, което ще произвежда по-евтин ток, което няма как да не направи впечатление на обеднелия българин. Това е зорът в общи линии, а за нас е лошото, че като държава изпадаме в положението на курвата, която си е намерила нов любовник и има опасност да разбере, че при стария е била по-добре, а на новия това няма как да му хареса!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове