22 Май, 2018 13:40 9 901 11

Държавата не е дала и лев за спасяването на Боян Петров

  • боян петров-
  • акция-
  • хималаи-
  • спасяване

Давали са 150 хиляди евро, ако открият алпиниста жив

Държавата не е дала и лев за спасяването на Боян Петров - 1

Кирил Петков е един от българите, които участваха в спасителната акция по издирването на Боян Петров на връх Шиша Пангма. Той бе там на място заедно с баща си.

„Моят баща е учител на Боян, когато той е бил в 4 клас. Той е първият, който го е завел в планината. Един ден ми се обади и ми каза – информацията, която достига до нас, не прави логична връзка. Аз тръгвам към Китай, Боян е и мой приятел. Ето така баща ми показа какво означава приятелство – не да се пише и говори, а да се действа“, коментира Кирил Петков.

„Баща ми изтегли 30 хиляди долара, за да замине. След това реших, че и аз ще тръгна с него. Шест часа по-късно вече бяхме с полет към Непал. На следващата сутрин кацнахме и започнахме координация между отделните институции. Благодарен съм на баща ми, че заминахме, защото наистина имаше нужда от координация в Непал. Там се случи нещо невиждано до този момент. Никога в историята не Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата с Китай. Българските институции се справиха страхотно, но наистина имаше нужда от помощ. Можеше прелитането на хеликоптери от Непал да бъде прието по грешен начин в Китай и това да бъде опасно“, допълни още Петков.

„Там е страшен терен, връщайки се в България, нашите планини ми изглеждат като градини. Онова там е смъртоносно. Хеликоптерът имаше разрешение да лети до височина 6700 метра, но безпрецедентно и след лично решение на пилотите, се качи до третия лагер, дори и над него. Ние прелетяхме на 8100 метра, а върхът е 8129 метра. Имаме снимки дори отгоре на самия връх.

Дадохме всичко от себе си, но неуспешно. Заради Боян Петров командирът на китайската група каза – да знаете, от тук нататък няма граници между Китай и Непал, когато става дума за спасителни мисии, разказва сайтът „Блиц“.

Истината е, че Китай участва в мисията напълно без пари, като дарение към България. От Непал обаче поискаха 200 хиляди долара. Накрая успяхме да се споразумеем - получават 50 хиляди, ако летят и 150, ако го намерят жив. Искам да подчертая, че нито една стотинка държавни пари не беше похарчена. Всички пари бяха чрез дарения, събрани от откритата сметка на приятелката на Боян, и от 10 лични приятели, които дариха за втория полет. Държавата направи страхотно нещо, но не са похарчени държавни пари“, завърши Кирил Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    19 3 Отговор
    Не го намерихте, но дано сте проправили пътя за бъдещи успешни спасителни акции.
  • 2 Bahti

    8 12 Отговор
    Спрете да наричате Кочината държава.
  • 3 Townboy

    16 3 Отговор
    Китай има интреси у нас и жестът е логичен. Впечатляваща е организацията по спасителната мисия. Браво.
  • 4 Герберова

    1 10 Отговор
    Я.......отново статийка за Бобето!
    Колко сладко! :)
  • 5 Божи

    9 1 Отговор
    Държавата не е помогнала финансово, но контактите им на високо ниво са безценни. Жалко за Боян Петров!Голям човек!
  • 6 толи

    7 0 Отговор
    От експедицията (с които е бил и Боян) казват, че когато е атакувал върха на 3-4ти май, над 7000м е било ураган.Затова и останалите тогава изобщо не са стигнали до лагер 2. Тръгнал е на 29ти. Чакал е горе в лагер 2 най-вероятно до 3ти май. Явно е имало прозорец от хубаво време, което не е траяло само часове обаче. Затова е и видян с телескоп на 3-ти май да минава от лагер 3-А към лагер 3-В,което значи, че е катерил най-вероятно по нетрадиционния път, но пък така ще се озове на по-високия връх директно, без да му се налага да рискува последните 20-тина метри. Останалите тръгват на 13ти, а на 15ти едва се връщат в базата без да качат върха.Общо 5ма тръгват:1 унгарец и 4 италианци.Двама (италианци) се губят надолу и хора от базовия им помагат да се върнат.Като цяло стигат само лагер 3 където ги среща страшна буря.Боян е рискувал много, сам и в лошо време. Според мен е искал да изпита предела на възможностите и на природата, и своите, затова си е рекъл: мога и сега...
  • 7 Просто едно момиче

    16 1 Отговор
    Ами дано сега всички онези , които толкова плюваха, че се дават пари напразно за Боян от държавата, да спят спокойно... Бях наистина възмутена от коментарите, които прочетох. Толкова години българският народ мълчи срещу своеволията в държавата и мълчи на онези, които го грабят, за да живеят добре те, но когато става дума за спасяването на човешки живот, изведнъж скачат и питат къде са парите на пенсионерите.. Защо се дават за Боян? Има ли някой, който наистина смята, че парите ни са там?! От къде се събра в нас тази злоба, хора?? - Питам аз. Ставаше дума за алпиниста Боян Петров, който години наред развяваше българското знаме на места, на които трудно стъпва човешки крак и ни караше да се чувстваме горди, че там горе на върха се развява нашият трибагреник. Ставаше дума за човека Боян Петров, който имаше сърце, който имаше семейство и близки!! Моментът, в който той остана в планината завинаги беше тежък, но още по-тежко е това, че в такива моменти, ние говорим за пари! Не го разбирам! Отказвам! Дори за онези , които не са разбрали, защо е отишъл да катери върхове, а не да стои вкъщи при семейството си.. Дори за тях .. Смятам, че трябва да се научим да зачитаме и уважаваме чуждите избори, дори да не сме съгласни с тях.. Смятам, че независимо дали човек е на 20 или на 40, той винаги трябва да следва мечтите си и да се бори за тях! Именно в това е смисъла на живота - мечтите, целите , нещо за което човек да се бори и семейството... Това са двете неща, ко
  • 8 Просто едно момиче

    15 1 Отговор
    Tова са двете неща, които осмислят живота! А Боян имаше и двете! Уважавайте чуждия избор, дори на вас, той да ви се струва грешен! Грешки няма, когато става дума за човешки живот! Боян спи, там горе в ледената прегръдка на планината! И държавата не е дала нито лев за него! Спете спокойно и вие!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 inch

    2 2 Отговор
    Шиша Пангма е с височина 8013 m (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%B0_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BC%D0%B0).

    Бихте ли обяснили:
    Публикувано във факти.бг: "Ние прелетяхме на 8100 метра, а върхът е 8129 метра."
  • 10 Serj

    1 0 Отговор
    "Баща ми изтегли 30 хиляди долара, за да замине..."
    Тоя пич тегли 30К$, се едно са 30 лева ;)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове