22 Май, 2018 19:46 3 216 10

ВМРО към МОН: Махнете извращенията от учебниците

  • вмро-
  • мон-
  • учебници

Зам.-председателят на комисията по образование в парламента доц. Милен Михов изпрати отворено писмо до министъра на просветата Красимир Вълчев, в което настоява да се прочисти съдържанието на учебниците и помагалата от продуктово позициониране, от сгрешена фактология и "от извращенията, на които станахме свидетели през последните 30 години". Това да бъде сторено от нарочно сформирана комисия, която да направи съдържателен преглед на всички учебници преди новата учебна година.

Преподавателят по история и помощник-ректор на ВТУ, който е депутат от ВМРО, дава и богат набор от примери, които учат децата как майката пие салата с ракия или текстове за миски и мутри. Войводата засяга и темата за османското иго в учебниците по история, които разкриват пред учениците, че тогава "българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си", съобщи "Канал 3".

Ето и цялото писмо на народния представител от просветната комисия:

До Министъра на образованието и науката
на Република България г-н Красимир Вълчев

ОТВОРЕНО ПИСМО

от доц. Милен Михов – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, зам.-председател на Комисията по образование и наука в 44-то НС

Уважаеми г-н Вълчев,

Като дългогодишен преподавател в системата на средното и висше образование на Република България, зам.-председател на Комисията по образование и наука в 44-то НС и в качеството ми на народен представител от ПГ „Обединени патриоти“, от квотата на ВМРО – БНД, се обръщам към Вас с настояването към

Министерството на образованието и науката да бъде сформирана комисия, която да направи обстойна проверка на учебния материал във всички учебници и учебни помагала, по които ще учат българските ученици през учебната 2018 – 2019-та година.

Настоявам тази комисия да се съобрази и в процеса на работата си да наблегне на разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т.2 от Закона за предучилищното и училищното образование, която гласи:
Чл. 5. (1) Основните цели на предучилищното и училищното образование са:
2. съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност;

Изключително належащ е преглед на учебното съдържание и за фактически грешки, недопустими текстове и продуктово позициониране.

Уважаеми г-н Министър, в навечерието на най – българския празник – 24 май, настоявам държавата в лицето на МОН, да обърне внимание на запазване на националната идентичност и култура, на съхранението на чистотата и автентичността на българския език и запазване духа на светското образование в България. Нека отдадем почит на българските учители, на българските будители и просветители, които са били част от Възраждането в мрачните години на Османското робство и са станали двигател на национално – освободителните битки, на които дължим днешната свободна и независима България.

Именно заради тях и техните последователи – днешните преподаватели, както и в името на бъдещето на нашите деца и благото на Родината, ние трябва да направим необходимото да прочистим учебниците от абсурдните примери като:

„българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си“(по време на турското робство); разкази за светеца Хасан; задачи по математика с примери за баба Несран и внучката и Гюлтен;недопустимият пример за жители на махалата, които били изкарани на митинг, на който получили знамена и кебапчета; уроци за хамбургера, в които са изброени всички световноизвестни марки вериги за продукта; примери за майката, която пие определена марка бира или вечеря „салата с ракия“; уроци за исляма, многоженството и неравнопоставената роля на жената в обществото; пилешки език в тестове по български; песни на турски и цигански в учебници по музика или с текстове за миски и мутри и т.н. и т.н. (за съжаление вече имаме и лоши примери за граматически грешки в тестовете за матурите за 7-ми клас от вчера).

Г-н Министър, живеем във времена, в които религиозната, езикова и културна идентичност на нациите на Стария континент са изправени пред сериозно изпитание. Ставаме свидетели на недопустими гаври с нации, които са на хиляди години. Именно запазването на българското, на родната история, език и фолклорна идентичност в неподправен вид е въпрос на родова чест и оцеляване на българския род. Ние дължим на децата си да ги учим как да бъдат стойностни хора и достойни граждани, а не да ги объркваме с продуктово позициониране, да им налагаме нехарактерни модели на подражание и да им обясняваме, че геноцидът Баташко клане е другарско сбиване между братски народи, съжителствали в мир, културно и религиозно братство, например. Нашите наследници трябва да познават историята, езикът и културата ни такива, каквито са ни съхранили 1400 години.

Ето защо, г-н Вълчев, аз като зам.-председател на Комисията по образование и наука в 43-то НС настоявам за спешно съставяне на комисия, която да прочисти учебниците от извращенията, на които станахме неми свидетели последните почти 30 години. Дължим го на децата си, на българския народ, на Майка България!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    32 0 Отговор
    Соросоидната измет е проникнала дълбоко в това министерство!

    Коментиран от #7

  • 2 Бачо Киро

    37 0 Отговор
    Абсолютно подкрепям писмото!
  • 3 333

    23 0 Отговор
    Смърт за Сорос!
  • 4 Един от хората

    18 0 Отговор
    A няма ли да има съкратени и наказани продажници по тези министерства,в които са се внедрили всички родомразци от такива фондации,като тази на долната родоостъпничка --мартина балева на която трябва да се отнеме и Българският паспорт и ако се върне в България да бъде посрещната подобаващо за постъпката си към Родината и Българският народ и родова памет...
  • 5 Болярка

    18 0 Отговор
    Браво , доцент Михов!!! Поклон!!!
  • 6 България

    11 0 Отговор
    И какво, кой и кога ще проследи проблема, ала-бала, да запълваме просташката и безсмислена медия!
  • 7 Госта

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Робот":

    Както и навсякъде другаде у нас. Явно се цакат много кинти за това да ни обезпечава тотално.

    Коментиран от #8

  • 8 Госта

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госта":

    Както и навсякъде другаде у нас. Явно се цакат много кинти за това да ни обезличат тотално.
  • 9 Satoshi

    18 0 Отговор
    Напълно съм ЗА премахването на множеството глупости, най-вече в учебниците по история, където има по 6-7 урока за ислям и за турски обичаи и култура. НЕ
  • 10 Ия-Ник

    7 0 Отговор
    Предлагам писмото да стане обществено достояние и разни псевдозащитници на интеграционните политики да споделят вижданията си по поставените проблеми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове