23 Май, 2018 14:44 3 943 14

Бойната машина на пехотата Patria AMV показа огнева мощ (СНИМКИ)

  • patria-
  • пехота-
  • армия-
  • бтр

Patria AMV 8х8 е една от най-гъвкавите платформа в света, съвместима с различни оръжейни системи

Финландската фирма Patria, която има намерение да се включи в модернизацията на сухопътната техника на Българската армия, извърши изпитания на машината, съоръжена с 30 mm оръжейна система Rafael Samson MK II Remote Station Weapon (RWS), по предварително планирана процедура.

Изпитанието се проведе на 23 май на полигона в село Анево, където представители на правителството, офицери и висши военни, представители на български фирми от военната промишленост имаха възможност да наблюдават стрелкови изпитания, включващи стрелба по движещи се и стационарни мишени от място и от движение.

Изпитанията показаха много добри резултати, които отговарят на техническите изисквания на Сухопътни войски.

Това е не е комерсиална презентация, а третото по рода си реално изпитание, което показва качествата на бойната машина Patria AMV и преди всичко нейното действие и съвместимост с различни оръжейни системи и конфигурации. На изпитанията в Казанлък, на полигона „Тюлбето“, през 2017 г. машината Patria AMV беше съоръжена първо с 30 mm словашка оръжейна система Turra, а по-късно с норвежка оръжейна сиситема Кongsberg MCT-30, докато днес изпитателните стрелби бяха с израелската система Rafael. Успешните изпитания, проведени днес, демонстрираха гъвкавост и съвместимост с друга ефективна оръжейна система, показвайки ефикасна интеграция на различни подсистеми.

Основно предимство на Patria AMV e модулната й архитектура. Тя позволява лесно и просто да се адаптира в най-широк кръг от варианти на машината за различните нужди на армията, напримир: бронетранспортьор, командно-щабна, линейка, ремонтна машина и др. За първи път в България на язовир “Копринка”, в реални условия, бяха демонстрирани амфибийните способностти на бойната машина за пехотата Patria AMV, показвайки изключителните способности на Patra AMV и предимствата, които има за войниците, като преминава през реки и езера без допълнителна поддръжка. Patria AMV e доказана в битки бойна машина, например в Афганистан, която осигурява изключителна мобилност, защита, и огнева мощ срещу всички модерни предизвикателства.

Patria има намерение да участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата. В случай че бъде избрана за изпълнител, Patria планира да трансферира технологии в България с цел да произвежда сухопътни бойни машини Patria AMV съвместно с български фирми.

Трансферът на технологии ще увеличи значително способностите на местните компании и на местната отбранителна индустрия, ще позволи българските сухопътни войски да бъдат независими от външни доставки. Местното производство ще позволи също независима поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика, което е инвестиция в българската икономика. Развитието на местно производство ще доведе до по-ефективни разходи за придобиване и експлотация, като голяма част от парите на българските данъкоплатци ще останат в България.

„Различните изпитанията в България показаха реалните възможности на машината Patria AMV, които отговорят на нуждите на българските войници. Нашата доказана ниско рискова концепция за трансфер на технологии ще донесе значими ползи за българската отбранителна индустрия и за икономиката на страната.“, каза Яне Райколянен, вицепрезидент на Patra Land.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Платена публикация


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    2 8 Отговор
    Много е добра, не е като руските, но става.

    Коментиран от #4

  • 2 Реалист

    3 1 Отговор
    Много по-добра е от руските, но не става... Остаряла концепция с вертикални бордове и купол като кюмбе. Дизайн и технологии от преди 30 години.

    Най-добре немски лиценз + българско производство!!!
  • 3 Голям прос

    5 5 Отговор
    С какво ли е по-добра от руските, най-вероятно с по-високата цена. То това чудо направо крещи "гръмни ме". Да не е разработка на финландците по трудово обучение или там както му казват.
  • 4 КОЛИЧЕСТВОТО ПОНЯКОГА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    ЕДНО Е ДА ИМАШ ДВАЙСЕ ХИЛ ДЖУГАНА НА РАВНОСТОЙНОСТА НА СТОТИНА ЩАЕРА ИЛИ МЕРЦЕДЕСИ....
  • 5 Варна

    2 0 Отговор
    АМВ (Armored Modular Vehicle). Макар отдавна да не съм с досег с военните... Машината, май е най- евтиният вариант, който се предлага на пазара в Европа. Проходима е, амфибия е, но ми се струва слабо въоръжена.
    Немският вариянт на Райн Метал е тежка, бронирана, но не е амфибия.
    Френската не е никак лоша пехотна машина също.
    Аз обаче си мисля, че освен че трябва да върви навсякъде, вкл амфибия, да е еикпирана и с ракети по подобие на "Брадлитата"
    Райн Метал мисля, че предлагат и такава допълнителна екипировка, но проходимостта и ми се струва лек проблем. - Освен това в повечето случаи немско- английският вариант е с дясна дирекция, което не е особено подходящо. Колкото и да ми е неприятно трабва да споделя, че турската машина също не е никак за подценяване. Разполага с необходимите параметри, но ще е абсолютна идиотия да купуваме от тях военно оборудване.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българин

    2 1 Отговор
    БТР с купол на танк,малко стара концепция и лесна мишена! Ако издържи на РПГ да го вземат,ама надали.......
  • 9 El comandante

    1 1 Отговор
    По- голяма смешка може да измислят само в Джибути.ХаХаХа!!!
  • 10 mediator37

    5 0 Отговор
    Първата в света бойна машина на пехотата са я измислили руснаците през далечната 1967 година и са я наложили като нов клас бойна техника. Това е БМП-1. От тогава насетне всички руски БТР и БМП плават и плавайки стрелят, така че не ни сащисвайте с новината, че тази Патрия плава в язовир Копринка.
    При БМП и БТР с такъв висок профил, военните се шегуват и казват "мечтата на гранатометчика".
  • 11 Ицо

    2 0 Отговор
    Стига с тия руски хубавини.Защо не прочетете какво пишеха за МТЛБ и БТР и ПТ и т.н. руснаците, биещи се в Авганистан преди да се изтеглят. Прочетете и тогава хвалете всичко руско по дефолт. Направо сте жалки с престараването си. Хонорара ще си го вземете. В руското посолство вчера докарахме пари с дипломатическата поща.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вили

    0 0 Отговор
    Съвременните БТР-ри се правят с по високо дъно, v-образно, за да отклонява ударната вълна на мините.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове