27 Май, 2018 08:32 7 264 72

Чакаме оферти от 7 държави за нов изтребител

  • изтребител-
  • боен самолет-
  • оферти

Става дума за 8 самолета за до 1,8 млрд. лв.

Министерството на отбраната ще поиска оферти за 5 нови изтребителя и 7 втора ръка от 7 държави, съобщи "Дневник", като се позова на проекта за инвестиционен разход, който бе приет от правителството миналата седмица. Сега документът трябва да бъде приет и от парламента, за да започне процедурата по избор на самолет.

САЩ ще бъдат питани за цени и конкретно предложение за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A-18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A-18E/F Super Hornet. До Португалия ще бъде изпратено искане за предложение за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от САЩ.

Израел се очаква да предостави оферта за употребявани F-16 C/D, модернизирани до варианта OFP М6. Предложението е дошло след визита на Каракачанов в Израел. От Италия ще се чака отговор за втора ръка Eurofighter Tranche 1, а от Германия - за нов Eurofighter от последната модификация Tranche 3. Франция трябва да даде предложение за нови и употребявани Dassault Rafale.

Този изтребител се включи в полезрението на Министерството на отбраната, след като президентът Румен Радев летя на такъв при посещението си във Франция. От Швеция освен за нови Gripen C/D ще се иска предложение и за употребявани Gripen, модернизирани до текущата конфигурация на въоръжение в страните - членки на НАТО (Унгария и Чехия).

България вече веднъж мина по пътя на избор на самолет, като на финалната права останаха "Грипен", португалски F-16 и италиански Eurofighter. Накрая обаче той се провали, не и без съпътстващи спорове, подхвърляния, внушения и скандали, включително и между ГЕРБ и президента.

Инвестиционният проект "Придобиване на нов тип боен самолет" предвижда покупката на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.8 млрд лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от 8 изтребителя. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 г.) и въоръжението. Шест фирми са проявили интерес, а оферти ще се приемат както за нови самолети, така и за употребявани, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.

Планира се доставките да се извършат в шест последователни години с начало не по-рано от 12 месеца от сключване на договора. Основният риск е, че няма пари да се купят 16 самолета с един договор. Това може да доведе до невъзможност да се купи същият самолет след 6-7 г., от което да последва затруднение при поддръжката на два вида конфигурации и непредсказуемо оскъпяване на проекта при придобиването на самолети в друга конфигурация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 681 БГ

    18 61 Отговор
    Да купят F- 35 най- доброто за Сега!

    Коментиран от #11, #12

  • 2 Диди

    13 48 Отговор
    За какво са ни толко скъпи самолети и то втора ръка.А после десетки милиони поддръжка за година.По-евтино ще е ако НАТО ни пази.
  • 3 СссереМ

    20 36 Отговор
    За тия пари могат да се вземат 9 ф35,и ще имаме най доброто.
  • 4 mediator37

    51 19 Отговор
    За какво са ни 16 скъпи самолета, като нямаме сухопътна армия. Турците като ни залеят по суша като хлебарки, за какъв чеп са ни самолетите. Нашите изтребители и да се включат в битката за небето след 10 минути са свалени, защото онези имат 250 изтребителя, което в пари ще рече 1,8млрд. в канала за десет минути. После ко прайм?
    Напълно сбъркана отбранителна доктрина. Първо трябва да се изгради модерна сухопътна армия наситена с танкове и тежка артилерия, после всичко останало. Гръбнакът на отбраната.
    Настрана оставям въпроса, че в избора на самолети задължително трябва да участва и Русия.

    Коментиран от #7, #37

  • 5 става въпрос за

    40 6 Отговор
    "Съюзнически" рекет...
  • 6 Знам го сигурно

    18 2 Отговор
    за 1.8 млрд лв купуваме 30 гръцки F-16 C/D, модернизирани до варианта 50+
  • 7 Иванов

    30 11 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Прав сте, но не съвсем. Това ще са пари хвърлени на вятъра. Скоро Турция ще има 100 броя ф35 и самолети не са ни нужни. Нужно ни е мобилно хамерско пво и джавелини в достатъчни количества. Моментално въвеждане на Швейцарската система и оръжията да се раздадат на запасните. Примерно- пия си каавето на чардака и ми идват някакви чалми на кон. Вадя джавелина, правя ги на дармадан и си наливам втора чаша. Със самолетите същата работа, ф16 Бум, ф35 Тряс!!! Пехотата няма какво да я спираме, те като видят къде са попаднали и ще сцепат ветъро към Германия или Гърция, щото са млади хора и им се живей, а не да бият глава у земьо и мюезинът да вие като някой вълк.
    п.п. В каментара са използвани някои елементи от Сун Дзъ, за което се извинявам на китайците.

    Коментиран от #23, #27, #41

  • 8 Бесен Язовец

    37 8 Отговор
    Е бе да окачат оферта че изкупуват СКРАБ С АМЕРСКИ ПРОИЗХОД НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗГОДНИ ЦЕНИ.
  • 9 Townboy

    32 2 Отговор
    Втора ръка самолети е абсурдно предложение. Решението е просто да се види какво използват в Израел и да купят същите щото ония разбират как да се пазят. Сложното е с комисионните от сделката затова се размотават. Вероятно ще закупят самолети които вече не стават за нищо, така че по-добре парите да ги дадат за образование и здравеопазване.
  • 10 далавери за милиарди

    33 3 Отговор
    Пак се връщаме на "Португалската" сделка. Някой вероятно си е получил парите, за да лобира така активно толкова години. Иначе, лобистите за американски самолети се знаят.
  • 11 не става

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "681 БГ":

    Американците не продават F- 35 на който го поиска. Освен това, трябва да произвеждат и за собствената си армия. Вече имат няколко договора, които ще изпълняват следващите 10 години.
  • 12 SAAB

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "681 БГ":

    F- 35 е проект НЕ завършен .....дори ще бъде спрян ! Който купува такава машина трябва освен да има финансова възможност да го сервизира и да го ъпдейтва до 100% !
    F-16 е стар но завършен .....
    Освен това не ни е нужен .....и без това ни прехвърлиха към анадола !
    може да се пъчим пред макетата ...само !
  • 13 гост

    31 1 Отговор
    Щом са втора ръка ще имат ли катализатори ? Или още по добре е да закупят направо електрически самолети .
  • 14 SAAB

    28 1 Отговор
    Най-важният критерий е : кой ще гушне %
    Ако си въобразявате , че нещо зависи от " Русенския Македонец " .....сте в грешка ! :)

    Коментиран от #48

  • 15 ЛЕСНО СЕ КУПУВА

    18 5 Отговор
    А КАК СЕ ОБСЛУЖВАТ И ПОДДЪРЖАТ. КОЛКО АПАРАТУРА Е НУЖНА ЗА ЦЕЛТА, А ЗАПАСНИ ЧАСТИ А СПЕЦИАЛИСТИ ? А ЗАЩО НЕ С РУСИЯ С НОВИ МИГОВЕ ИЛИ СУ ? ИЛИ ПАК - ХУБАВА РАБОТА АМА БЪРГАРСКА. ИЛИ - да имаш акъла на българина ама дето му иде от после !
  • 16 Истината

    19 3 Отговор
    Чакаме оферти от 7 държави за да купим 1 изтребител, за да му ползват двигателя още 10 други. Жалки сме за съжаление.
  • 17 Философи

    5 12 Отговор
    Хърватска си купи 12 Израелски 2 ръка ,модернизирани с още 30 г ресурс ние що не ,да не сме по богати
  • 18 ЛЕСНО СЕ КУПУВА

    15 4 Отговор
    А КАК СЕ ОБСЛУЖВАТ И ПОДДЪРЖАТ. КОЛКО АПАРАТУРА Е НУЖНА ЗА ЦЕЛТА, А ЗАПАСНИ ЧАСТИ А СПЕЦИАЛИСТИ ? А ЗАЩО НЕ С РУСИЯ С НОВИ МИГОВЕ ИЛИ СУ ? ИЛИ ПАК - ХУБАВА РАБОТА АМА БЪРГАРСКА. ИЛИ - да имаш акъла на българина ама дето му иде от после !
  • 19 гост

    32 9 Отговор
    Не е ли по-добре да се купят няколко С 400 , някой друг танк Т 90 за тия пари ?
  • 20 коко

    27 10 Отговор
    СУ 37 са най-добрите
  • 21 Глупак

    30 5 Отговор
    По-добре е да купим С-400
    И да си осигурим здравето и образованието на децата.

    Коментиран от #30

  • 22 С КОГО ще воюваме ?

    20 5 Отговор
    Сите сме у НАТО, СИРЕЧ - РОДА. С РУСИЯ СМЕ КРЪВНИ РОДА ? ОТ КЪВ ЗОР ?

    Коментиран от #36

  • 23 mediator37

    25 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Напълно съм съгласен, вместо да даваме милиарди за скъпи самолети, които ще ги няма след първите 10 минути въздушен бой, можем да наситим частите и обектите със съвременна ПВО и това е.
  • 24 Иван

    24 2 Отговор
    В Горубляне, Дупница там някъде не провериха ли за нещо втора ръка на малко км? :D
  • 25 пецата

    18 2 Отговор
    ислямска държава също ни е направила оферта,дървени самолети,които не ги лови никакъв радар
  • 26 658

    37 13 Отговор
    СУ-57!!!
    И без това трябва да се махаме от рекетьорската организация НАТО, в замяна на което руснаците ще ни предоставят безплатно не 5, а 50 от най-добрия изтребител създаван някога, върховният СУ-57!

    Коментиран от #34

  • 27 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Прави си пратизанска стратегия при една вода е най-доброто което можем да направим в това няма съмнение, само че става дума не за стратегия а за еър полисинг. имамае задължения като член на Нато в това отношение и няма как трябва да изхарчим тези пари за да може, ако се случи това което си го описал да имаме очи да искаме помощ. В такъв смисъл най-евтиното е най-добро в случая. Грипен е с най-ниски разходи за пъдръжка и летателен час-8хил долара. След това по памет е Ф16 около 10 хил долара и някъде 3 пъти отгоре идва Еурофайтър-около 20 хил долара или евро все тая.
  • 28 Богаташа

    5 24 Отговор
    Ще ви разкрия една пазена руска тайна. Много чужди репортери не показват истинското лице на Москва. Хиляди московчани се къпят в мръсната река Москва. На брега на реката край Кремъл всеки ден изгарят трупове на умрели на кладите и ги хвърлят в реката.В близост до тях скитат безпризорни кучета и мечки,деца се къпят в реката.Други вярващи се потапят в реката да измолят прошка от бог Ленин.Не е Индия,това е лицето на Русия!
  • 29 Kcaniba

    7 6 Отговор
    членската карта на клуба нато, си има цена!!!
    Яко рекет вав куба!!!
    Пари на вятъра!!
    Колко ще ни струва година експлоатация?
    Обучение на пилотите ни??
    Кйде са цифрите , молим!???
  • 30 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Глупак":

    Прав си на 100 процента. Другото ще е поредната далавера.
  • 31 Ауууууу

    4 2 Отговор
    За тия пари ще си купим двойно повече чисто нови китайски изтребители!
  • 32 да бе да

    8 13 Отговор
    F-22 Raptor - най-добрият изтребител на всички времена, всеки момент ще излезе от забрана за продажба извън САЩ и може да сме първите, които ще се наредят на опашката. Хубаво беше поне едно формално запитване да пратим. От всички останали варианти F-16/70 изглежда най-добро решение - зависи от крайната цена. Задачата на тези самолети е 100% Air-Policing, и нищо друго. Няма как да се бият нито срещу турска, нито срещу руска армия - това оставяме на НАТО. Но съвсем без самолети не може. Подкрепям Швейцарския наборен модел - на всеки българин от 18 до 55г. - Калашник, 4 пълнителя и мешка с бойна готовност, (за жени - по желание), но в български вариант - само при декларирана Християнска принадлежност, завършено средно образование, владеене на граматичен български език, постоянен адрес в България и периодични краткотрайни учения, стрелби и психотестове. И разбира се, тежки присъди за злоупотреба ли немарливо отношение към оръжието. Алтернативен вариант - само регистрация към определен сборен пункт по местоживеене, където му се съхранява оръжието.
  • 33 Дрън та пляс

    17 3 Отговор
    Работата е ясна! 100% ще купуваме клозети 6-та употреба.
  • 34 да бе да

    5 10 Отговор

    До коментар #26 от "658":

    Договорът ни с НАТО беше гласуван единодушно в Парламента. Отде-накъде пък са РЕКЕТЬОРСКА организация ? Руски самолети ? Абсурд, нали сме в НАТО ? Плюс това - има САНКЦИИ. И кога руснаците са ни доставяли нещо БЕЗПЛАТНО ? Напротив, ОДИРАЛИ са ни до шушка ! На два пъти ни обират ЗЛАТНИЯ резерв , и ни цакат с двойни и тройни цени за газа и други суровини. Колкото по-далече от руснака, толкова по-добре. Освен това по мнението на много специалисти, Су-57 изобщо не е 5-то поколение, а ъпгрейдвано 4-то, тоест много по-назад от F-35. И няма как да е иначе при сравнението на 80-милиарден със 800-милиарден военен бюджет.
  • 35 Да да

    4 7 Отговор
    Ракетите са новата сила! ПВО и 2-3 ядрени за Истанбул,Анкара и една резервна. С малък обсег на действие,най-много до Москва!
  • 36 да бе да

    6 9 Отговор

    До коментар #22 от "С КОГО ще воюваме ?":

    Отде-накъде пък реши, че с Русия сме КРЪВНА РОДА ? Нямаме НИЩО ОБЩО - поне това показват ДНК - тестовете.

    Коментиран от #39, #45

  • 37 да бе да

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Ти имаш ли си понятие колко струва една сухопътна армия ? И откъде ще се вземат такива пари ? Това ще фалира България за шести път, в рамките на няколко месеца. И има ли смисъл да се поддръжа такова чудо след като НАТО ни пази ?

    Коментиран от #52

  • 38 НКВД

    7 3 Отговор
    Търся да си купят вехтории и да набутат отново пари в гушата на сородоидни западни марионетки така са им разпоредили от US посолството!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ****

    8 1 Отговор
    Събират срабта от сметищата на света.Те ако са стока,никой няма да иска да се отърве от тях,а наще кълвът като шарани.Пълни нещастници ни управляват,то и за това младите бяга от тук,тъй като не могат да се примирят с малоумното управление на държавата.
  • 41 Дясната ръка на...... Г

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Брато, Ти си най-големият!
    Направо ми взе думите от устата.Евала!
  • 42 там има

    3 1 Отговор
    нов тип самолет-а бе що не кажете некои дето е изгнил в нафталина
  • 43 патриотъ

    6 2 Отговор
    То държавата изчезва,тия самолети купуват!Американците пак ще ни набутат боклуци,които за нищо не стават и после за това удоволствие ще плащаме поколения наред!Ама какво да правиш,като Боко им лиже добре и гледа да го потупат по рамото и да го погалят по главичката,защото завижда на Макрон за това достижение!Докато го търпим,така ще е!
  • 44 питам

    3 2 Отговор
    до 28 Богаташа-Ти за това ли не се къпеш та вониш тук да не идеш на кладата
  • 45 Дана Интернешънъл

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "да бе да":

    Прав си, мислиме еднакво.
  • 46 Фърчипляктор 35

    6 1 Отговор
    Фърчило 35 сърбите ги събаеят направо с 50 годишните съвецли радари шот им избушват електроникара след облъчване. Даце нема да ни е нужно ПВО
  • 47 Има ли надежда за България?

    15 3 Отговор
    Време е да придобием най-съвременните самолети, танкове и ПВО в света -руските. Напускане на престъпните съюзи нападащи и унищожаващи по-слабите държави с комерсиална цел. Но за това трябват много пари, смелост на управляващите и разчистване на НПО-тата.
    Господарите знаят, че това няма да стане... лесно
    А сега сме голи като тупани. НО, Живеем с надежда!
  • 48 Армия

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "SAAB":

    То се знае кой.Който ходи на гости често често и говори по телевизията че е по- добре да си вземеш марков модел от преди 30 -40години ,но скъп отколкото нов на друга фирма но по евтин щото този ни бил голям“приятел”
  • 49 Граф Монте Христо

    17 1 Отговор
    Ако трябва да бъдем честни, при потенциален враг Турция /с около 200 самолета в момента и купувайки сега 100 броя F 35/ ще ни трябват поне 300 изтребителя среден клас и минимум 60 броя F 35 иначе ще ни еб.т до 1 час ако тръгнат насам.

    Коментиран от #60

  • 50 патриотъ

    10 3 Отговор
    И защо трябва да даваме милиарди за стари ,пък и за нови самолети,като военната ни доктрина е отбранителна,а не нападателна?!Това е пълен абсурд,защото оръжия ни трябват само за отбрана.Трябва да се договорят и купят няколко С-400 и нищо друго не ни трябва!Ще си спестим страшно много пари,които могат да се използват за нуждите на държавата,а отбраната ни ще бъде много добра и ефективна.Нашите политици не мислят с главите си и лакомията им за комисиони погубва България!

    Коментиран от #53

  • 51 Stefan

    6 0 Отговор
    Само нов боен самолет! Никакви втори употреби.
    Трябва ни модерна техника за да имаме достъп до новите технологии, все пак трябва да имаме и хора с модерни технически и военни познания.
  • 52 mediator37

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "да бе да":

    Приличен руски танк струва 1,5 млн. $. Една танкова бригада има 120 танка. Това ще рече, че с парите за самолети, които няма да ги има след десет минути война, подсигуряваш танковете за десет танкови бригади- 1200 танка.
    Хиляда и двеста български танка като излязат на Тракийското поле ще е малко по-различно, ако полето е празно, май да?

    Коментиран от #54

  • 53 Армия

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "патриотъ":

    Ако искаш мир готви се за война.Най важното е подготовката и бойния духТова което се дава за отбрана в съвременните условия се връща под друга форма Стабилност кредитен рейтинг подготовка на висококвалифицирани специалисти разработка производство и обслужване на боини системи.Бългрия печелеше от това през 80 те години много повече отколкото от розово масло.
  • 54 ТАНКИСТ

    11 2 Отговор

    До коментар #52 от "mediator37":

    На времето служих в Карлово - танкист. Като ни вдигнеха по тревога... не могат да си представят някои списвачи тук , каква сила бяха 2000 ,,калпака" с техника от всички родове войски. А танковете....нямам думи !И за да не се плюнчат тука някои , които не са ходили войници - имаше и ракети, насочени към комшиите от юг, та чак до жабарите.

    Коментиран от #59

  • 55 Истината боли много

    5 0 Отговор
    Самолетите са ни нужни само за дежурство по охраната на държавните ни граници.За защита най доброто са С400 и производство на собствени бронирани машини и ДРОНОВЕ.В дроновете е бъдещето на една евентуална защита от нашественици от югоизтока......

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Истината боли много":

    И кой ще ти даде да произвеждаш каквото и да било , ония отатък океана поставят условия всичко да се купува от тях
  • 58 Юрий

    2 0 Отговор
    Трябва да се плати данък(рекет) на нато. Затова трябва да купим самолети задължително. Никой не ни пита съгласни или не. Това е Абсурдистан. За всяко нещо се нарежда отгоре и както беше в казармата ”търкай и не мъркай”. Знаете поговорката за кервана. Който не му харесва отдавна се е изнесъл с 300. И децата му , котката ,кучето и любовниците даже. Съжалявам само за спомените си.
  • 59 Юрий

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "ТАНКИСТ":

    Един ”град” и дорам с 2000+ калпака. Няма да имат време дори да се напикаят от страх.

    Коментиран от #66

  • 60 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Граф Монте Христо":

    Първо, Гърция има самолети и кораби за случая турция... а второ докато Турция прави трикове на американците, нито f-35 ще получи, нито f-16 ще излетят.

    Коментиран от #61

  • 61 Ник

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "гост":

    И за това Турция вече обмисля закупуване на су-57

    Коментиран от #64

  • 62 Наско

    2 1 Отговор
    Eurofighter Typhoon, F18 ef superhornet.Това са самолетите ако вземаме натовски.
    СУ 35,37 за руски.
    И ново зареждане C400 и Patriot за да седят мирни фесовете.
  • 63 Петър

    6 0 Отговор
    Абе,прав си ама донякъде..! За някой бойни задачи си трябват и добри изтребители,които ние се съмнявам да купим.Първо щото решението ще е политическо,а не на нашите пилоти,или поне хора които разбират от самолети...т.е. ще го избират хора които разбират само от % комисионни,като Цв.Цв..Второ най-добри РЗК,имат руснаците,-С-400 ама ние не сме като турците сами да решаваме какво и кое да купуваме.И трето,в предишния първи опит най-добро съотношение като цена,и тех.параметри беше наистина „Gripen".И аз наистина се доверявам на президента Радев като човек професионалист в тази сфера. Другите са „политически гарвани” които както им кажеш така грачат. Днес така,утре иначе..!
  • 64 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Ник":

    В авиацията не е лесно да се премине, след 70 години употреба, от западна инфраструктура, подкрепа, образование и т.н., на руска. И ние ще имаме същия проблем. Су-57 все още не съществува и Турция скоро няма да има пари за нищо. Най-вероятно ще напусне Русия, ще се върне в прегръдките на НАТО и ще остане с f-16.

    Коментиран от #67

  • 65 Петър

    3 0 Отговор
    Докато Ердоган е начело на Турция се съмнявам че ще си оправят отношенията САЩ. Или трябва да му спретнат 2-ри преврят,или да му дадат оня шеф на кюрдите дето живее в САЩ,за да му откъсне главата и да миряса. А ако му откажат и доставката на Ф-35, и ненормалника се обърне към руснаците отново. Ще видиш колко бързо ще му доставят една ескадрила Су-57 реално,нищо че проекта все още е отворен за подобрения. Който плаща добре,той поръчва музиката :)
  • 66 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Юрий":

    Явно не си бил войник и не знаеш далекобойността на ,,град", а за тактика на боя- изобщо не си и чувал !
  • 67 Ник

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "гост":

    В Сирия НЛО ли летя като не съществува??? Турция пари за въоръжение си има и много хубаво казаха на онея дето искат да се бъркат в цял свят , че С400 ще го купят. Ердоган правилно им каза че това си е тяхна работа и нямат право да им казват какво ще купуват

    Коментиран от #68

  • 68 Вили

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ник":

    Като иска самостоятелно да се откаже от Европа и НАТО, а не да прави номера.
  • 69 Аристотел

    1 1 Отговор
    Армията объркана?????България е тотално объркана-управлявана от папуаси!!!Самолети не ни трябват!За организирана ПВО да се закупят лъкове и стрели-по евтино ще излезе!
  • 70 Ник

    1 0 Отговор
    Да се отказва . Европа също да се откаже от НАТО и да се прави европейска коалиция , и без това ония нищо не дават за Европа а само гледат собствените си интереси
  • 71 Простак

    1 0 Отговор
    Ако има добри ьадкормилни устройства,почти няма значение каква кола карат,стига да е читава
  • 72 ganio

    0 0 Отговор
    Защо унищожихме 90 броя МИГ 23, които въпреки че бяха стари имаха все още ресурс и параметри идеални за air policing
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове